Jaki olej do silnika uaza po remoncie ????
Moderator: Student
Jaki olej do silnika uaza po remoncie ????
Koledzy, jaki olej proponujecie do oryginalnego silnika do uaza po solidnym remoncie głównym ? Chodzi oczywiście o jakiś porządny. Zastanawiałem się nad półsyntetykiem. czy ktoś miał już doświadczenia z rzadszymi olejami klasy 10W40 ? czy lejecie tylko 15W40 ? lotos mineralny został mi odradzony w poprzednich postach o planowaniu głowicy
Może ktoś coś jeszcze rozsądnego napisze.

http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe
Re: Jaki olej do silnika uaza po remoncie ????
10W40 niebardzo - do takiego odprezonego klamota 15W40 jest najlepszy
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Możesz rozwinąć ?Bart03 pisze:10W40 niebardzo - do takiego odprezonego klamota 15W40 jest najlepszy
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Lej olej o parametrach jakich zaleca fabryka a klase oleju wyznaczy zasobnośc Twojej kieszeni.Quaker State to chyba jeden z nielicznych porządnych minerałów 15/40 na naszym rynku,silniki na tym oleju przeżywają bude.Szukaj w necie opinii o olejach.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- chiquito83
a ja polecam lotos mineralny 

zdecydowanie gęsty
nie kombinować te silniki to potrzebują niewiadomo czego .Myślę ,że optymalny to 15 w 40 lub 15w 50

Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką
- piterek77
- jestem tu nowy...
Zostań prekursorem, lej półsyntetyk i zdaj nam relację jak Uaz na tym się spisujeskyrafal pisze:Koledzy, jaki olej proponujecie do oryginalnego silnika do uaza po solidnym remoncie głównym ? Chodzi oczywiście o jakiś porządny. Zastanawiałem się nad półsyntetykiem. czy ktoś miał już doświadczenia z rzadszymi olejami klasy 10W40 ? czy lejecie tylko 15W40 ? lotos mineralny został mi odradzony w poprzednich postach o planowaniu głowicyMoże ktoś coś jeszcze rozsądnego napisze.

A tak serio ja latałem na Mobilu 15w/40 i było bdb.

The UAZ 469Beast , Pajero I silver
czy ten QUAKER STATE ma dodatek detergentu żeby rozpuszczac nagar ? bo nigdzie nie znalazłem takiej wzmianki. natomiast ma rzeczywiście dobre opinie, tylko nie wiadomo kto to pisze, bo taka samonakręcająca się reklama też jest powszechnie praktykowana.
Dosyp IXIskyrafal pisze:czy ten QUAKER STATE ma dodatek detergentu żeby rozpuszczac nagar ? .

Co żeśta czepili się tego nagaru

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- chiquito83
silnik wam i tak zdechnie po 40 tysiacach, niewazne czy wlejecie lotosa czy jakis super hiper valvoline
podejrzewam ze wlanie oleju z orzeszkow by nie zrobilo temu silnikowi roznicy

To chyba że po twojm remonciechiquito83 pisze:silnik wam i tak zdechnie po 40 tysiacach, niewazne czy wlejecie lotosa czy jakis super hiper valvoline

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- chiquito83
ja nie umiem remontu zrobic, ledwo olej sam zmieniam 
ale jak patrze na te uazy z przebiegami do 50 tysiecy a po drodze 3 remonty silnika to mnie smiech pusty ogarnia

ale jak patrze na te uazy z przebiegami do 50 tysiecy a po drodze 3 remonty silnika to mnie smiech pusty ogarnia

Jak byś oceniał LR-a po postach tasiemca to wyszło by jeszcze lepiejchiquito83 pisze:ja nie umiem remontu zrobic, ledwo olej sam zmieniam

Jak jeżdzą bez oleju albo na starym lotosie zlanym z malucha sąsiada to tak bywa.chiquito83 pisze:ja nie umiem remontu zrobic, ledwo olej sam zmieniam
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
- chiquito83
co zescie sie tego lotosa tak uczepilicarinus pisze:
Jak jeżdzą bez oleju albo na starym lotosie zlanym z malucha sąsiada to tak bywa.
Kto?My?chiquito83 pisze: co zescie sie tego lotosa tak uczepili

Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
od czasu remontu mam 10w40 liquimolly silnik chodzi bez zarzutu od dwóch lat 

w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

no replacement for displacement!
ja jeździłem rok na selektolu a teraz mam lotos city, różnicy nie ma, silnik chodzi bez zarzutumudder pisze:od czasu remontu mam 10w40 liquimolly silnik chodzi bez zarzutu od dwóch lat

Ja nie wiem co lał poprzedni własciciel ale musiałem srobac laki i osady z wnętrza silnika a teraz leję dobry mineralny i nie ma różnicy dla mnie-dla silnika różnica jest.Powinien chodzić bez zarzutu znacznie dłużej.chudy1 pisze: ja jeździłem rok na selektolu a teraz mam lotos city, różnicy nie ma, silnik chodzi bez zarzutu
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Uaz już przy odpalaniu mówi"nienienienie" lecz można jeszcze parę ładnych egzemplarzy spotkać na ,które miło z sentymentem popatrzeć 

Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką
Panowie, przecież to jasne że czy leje się lotos czy coś dobrego - tak od razu różnicy nie będzie. wyjdzie to dopiero po wielu tys. km gdy silnik będzie miał mniej nagaru i będzie w mniejszym stopniu zużyty. tylko w reklamach jest ze moc wzrasta i że to czuc wymianie oleju. ale prawda jest też taka, że silniki wykonane z gorszych materiałów powinny chodzic na lepszych olejach. dlatego że nie dośc że się same z siebie szybko zużywają to jeszcze nakładamy na to złe materiały eksploatacyjne. No i potem się dziwic, ze uazy są jakie są. ciekawe czy ktoś kupując nówkę toyotę leje najtańszy selektol ? a przecież toyota będzie na tym bez problemu jeździc. Panują takie bzdurne opinie, że jak ruskie to na wszystkim pojedzie itd. nowa toyota czy merc też pojedzie. a skoro pojedzie to po co do uaza dobry olej. po co pasek w spodniach za 40zł, jak można sobie kurtkę przewiązac znalezionym sznurkiem czy kablem i portki też się utrzymają, a i kurtka nie będzie wiewac. przecież co innego jest klasa oleju czyli to 15W40 a co innego jego jakośc. Mi właśnie chodziło o polecenie jakościowo dobrego oleju w danej klasie.
Jak kupilem syfa od rolnika to kolo lał do niego to co zlał z traktora - Bo to panie ruskie i lepiej nie trzebacarinus pisze:Ja nie wiem co lał poprzedni własciciel ale musiałem srobac laki i osady z wnętrza silnika a teraz leję dobry mineralny i nie ma różnicy dla mnie-dla silnika różnica jest.Powinien chodzić bez zarzutu znacznie dłużej.chudy1 pisze: ja jeździłem rok na selektolu a teraz mam lotos city, różnicy nie ma, silnik chodzi bez zarzutu

czasami trzeba powalczyć gdy nuda doskwieraklucz13 pisze:Jak byś oceniał LR-a po postach tasiemca to wyszło by jeszcze lepiejchiquito83 pisze:ja nie umiem remontu zrobic, ledwo olej sam zmieniam

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

always look on the bright side of life

Kto drutem wojuje, od drutu cośtamcośtam..Wąż pisze:czasami trzeba powalczyć gdy nuda doskwiera

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Grzebiąc w necie znalazłem tabelę zalecanych parametrów olei do uaza.
Może się komuś przyda. Ja osobiście nie dostosowałem się do tego i mam zalany Orlen Lubro 20w50 zalecany do silników starej generacji i sobie chwalę.
Tabela ta zapewne dotyczy silników w bardzo dobrej kondycji

Może się komuś przyda. Ja osobiście nie dostosowałem się do tego i mam zalany Orlen Lubro 20w50 zalecany do silników starej generacji i sobie chwalę.
Tabela ta zapewne dotyczy silników w bardzo dobrej kondycji

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.