Konserwacja plandeki
Moderator: Student
Konserwacja plandeki
Zna ktoś jakiś środek po którym uazowskiej plandeki nie chwyta się pleśń i woda?
- GikroV
-
Re: Konserwacja plandeki
nafta+hipol
(stosujesz na własną odpowiedzialność)

(stosujesz na własną odpowiedzialność)

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Taki środek na wszy z apteki , nazwy nie pamietam
ale pleśn też likwiduje

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Cały ruski rok tu nie zaglądałem (siła wyższa) a tu widza że dalej cały rok kwitną kasztany
no ale nic za to lubię to forum a tak na serio to ktoś zna jakiś środek a jak tak to najważniejsze gdzie i za ile

spryskajcie chlorem od grzyba i bedzie oki, taki psiukacz jakim sie sciany psika
tylko pozniej dlugo musi sie wietrzyc ale dziala grzyba wygonisz ale wilgoci nie, uazy tak maja 

GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

Długo szukałem sposobu na cieknącą plandekę. Zastosowałem drogawe badziewie Wurtha, sporo rożnych wynalazków z alledrogo i zawsze to samo... ciekło i ciekło... plandeka z płótna nie ta gumowa
No i wreszcie kolega podpowiedział że w wojsku stosowali jakieś pasty na bazie wosku.
Znalazłem i zastosowałem Buwi Pasta do podłogi (nie emulsja), w butelce na zimno jest w stanie stałym jak masło. Aby dobrze plandekę zakonserwować najpierw w gorącej wodzie rozgrzałem butelkę aby wydostać pastę ze środka i przelałem do garnka, następnie podgrzałem to to na kuchence aż sie prawie zagotowało i szybciorem polazłem wielkim pędzlem malować plandekę. Musiałem kilka razy wracać i podgrzewać bo szybko stygło.
Po wyschnięciu plandeka jest lekko jaśniejsza, nie brudzi się jakoś bardziej, nie jest tłusta, a co najważniejsze nie przecieka
Na cała plandekę potrzeba jakieś 5 butelek po jakieś 5 zł, wychodzi 25zł
No i wreszcie kolega podpowiedział że w wojsku stosowali jakieś pasty na bazie wosku.
Znalazłem i zastosowałem Buwi Pasta do podłogi (nie emulsja), w butelce na zimno jest w stanie stałym jak masło. Aby dobrze plandekę zakonserwować najpierw w gorącej wodzie rozgrzałem butelkę aby wydostać pastę ze środka i przelałem do garnka, następnie podgrzałem to to na kuchence aż sie prawie zagotowało i szybciorem polazłem wielkim pędzlem malować plandekę. Musiałem kilka razy wracać i podgrzewać bo szybko stygło.
Po wyschnięciu plandeka jest lekko jaśniejsza, nie brudzi się jakoś bardziej, nie jest tłusta, a co najważniejsze nie przecieka

Na cała plandekę potrzeba jakieś 5 butelek po jakieś 5 zł, wychodzi 25zł

Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
Więcej szczegółów o tej pascie, producent, objętość butelki, co by nie zastosować czegoś innego co się tak samo nazywa.Jaroma pisze:
Znalazłem i zastosowałem Buwi Pasta do podłogi (nie emulsja), w butelce na zimno jest w stanie stałym jak masło.
Ile czasu upłynęło od zastosowania pasty ?
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
ProszeHAndy pisze:Więcej szczegółów o tej pascie, producent, objętość butelki, co by nie zastosować czegoś innego co się tak samo nazywa.Jaroma pisze:
Znalazłem i zastosowałem Buwi Pasta do podłogi (nie emulsja), w butelce na zimno jest w stanie stałym jak masło.
Ile czasu upłynęło od zastosowania pasty ?

http://www.superkoszyk.pl/product-pol-2 ... Pucus.html

Plandekę zaimpregnowałem niedawno jednak juz ze 2miesiace temu testowałem to na kawałku płótna które zapastowałem i zostawiłem w ogrodzie.
Musze teraz poprawić naciągi plandeki bo tak jak wcześniej woda po prostu przesączała sie do środka to teraz po większym deszczu mam basen na dachu

Dzięki za konkretny namiar. Najpierw muszę załatać dziurki a potem będę "pastował".
Z tym basenem to pewnie nie będzie łatwo chyba że postawisz maszt na środku jak w namiocie
Technologiczne pytanie Czy malowałeś plandekę rozciągniętą na stelażu czy może rozłożoną na płaskim?
Z tym basenem to pewnie nie będzie łatwo chyba że postawisz maszt na środku jak w namiocie

Technologiczne pytanie Czy malowałeś plandekę rozciągniętą na stelażu czy może rozłożoną na płaskim?
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
Malowałem na samochodzie, lepiej sie wchłania jak jest mega gorąco ale w tym roku to raczej ciężko trafić w pogodę ...HAndy pisze:Dzięki za konkretny namiar. Najpierw muszę załatać dziurki a potem będę "pastował".
Drabina, pędzel w garść i napierać