Jaki olej przekładniowy polecacie ?
Moderator: Student
Jaki olej przekładniowy polecacie ?
Koledzy, jaki polecacie olej przekładniowy do mostów, skrzyni i reduktora ? tylko raczej zachodni
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe
Re: Jaki olej przekładniowy polecacie ?
Do wschodniego auta to wschodni, no w ostateczności centralny

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- maciejmlynarz
Ja leje hipole i jakoś to jedzie
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny
Bo to jedne z lepszych olejimaciejmlynarz pisze:Ja leje hipole i jakoś to jedzie

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Tylko Shell Spirax 85W140skyrafal pisze:Koledzy, jaki polecacie olej przekładniowy do mostów, skrzyni i reduktora ? tylko raczej zachodni

a na poważnie, to lej hipola GL-4 i bedzie Uaz zadowolony

Shell Spirax 85W140 - czy to jest dobry olej ? Panowie, ile potrzeba tego oleju przekładniowego ? 5L na całe auto. przy cenie Hipolu po 10zł za litr i Spiraxa dwadzieścia kilka wychodzi różnica rzędu 50-70zł w zależności od ceny zakupu.
Jak na uaza to jest raprem 100km po asfalcie czyli tyle co nic.
Mi chodzi o dobry olej, niekoniecznie najtańszy.
Na zachodnim nie pojedzie, tak był uczony.skyrafal pisze:Koledzy, jaki polecacie olej przekładniowy do mostów, skrzyni i reduktora ? tylko raczej zachodni

Wlej gęsty jak kisiel to bynajmniej środowisko oszczędzisz bo zmniejszysz naturalne wycieki

Ja jeżdżę na 80W90 GL5 Texaco lub Mobil.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Nikt tu nie kutwi masz b.dobry olej w porządnej cenie , na te mechanizmy to hipol masz z zajebistą górkąskyrafal pisze:Shell Spirax 85W140 - czy to jest dobry olej ? Panowie, ile potrzeba tego oleju przekładniowego ? 5L na całe auto. przy cenie Hipolu po 10zł za litr i Spiraxa dwadzieścia kilka wychodzi różnica rzędu 50-70zł w zależności od ceny zakupu.
.... czyli japońskie odpadają.skyrafal pisze:.. tylko raczej zachodni
Szkoda, bo niezłe są

VW T4 syncro, 2.4D, long 

widzicie, pytam, bo to forum to kopalnia doświadczeń wielu ludzi.
natomiast trzeba miec również rozsądek, bo są ludzie i wcale takich nie mało co to zlewają z traktora olej silnikowy i leją do silnika uaza i mówią że chodzi.
już o tym pisałem przy okazji pytania o olej silnikowy - rozebrałem silnik i z Lotosa zostało tyle nagaru że można było dach lepikowac. dlatego hasło "dobre bo polskie" może sprawdza się w przypadku chleba czy kiełbasy, ale na pewno nie w olejach silnikowych.
dlatego też pytałem o zachodni olej, choć oczywiście nie wykluczone, że akurat hipol jest wysokim poziomie
kolejna sprawa - czy olej jest gęsty mniej lub bardziej - na pewno nie uszczelni wycieków. jesli są wycieki to się coś z tym robi, a nie leje galarety.
dalej - im gorsze materiały tym bardziej powinien być lepszy olej, bo lepsze smarowanie to mniejsze zużycie pod obciążeniem.
natomiast trzeba miec również rozsądek, bo są ludzie i wcale takich nie mało co to zlewają z traktora olej silnikowy i leją do silnika uaza i mówią że chodzi.
już o tym pisałem przy okazji pytania o olej silnikowy - rozebrałem silnik i z Lotosa zostało tyle nagaru że można było dach lepikowac. dlatego hasło "dobre bo polskie" może sprawdza się w przypadku chleba czy kiełbasy, ale na pewno nie w olejach silnikowych.
dlatego też pytałem o zachodni olej, choć oczywiście nie wykluczone, że akurat hipol jest wysokim poziomie
kolejna sprawa - czy olej jest gęsty mniej lub bardziej - na pewno nie uszczelni wycieków. jesli są wycieki to się coś z tym robi, a nie leje galarety.
dalej - im gorsze materiały tym bardziej powinien być lepszy olej, bo lepsze smarowanie to mniejsze zużycie pod obciążeniem.
Zalałem Castrola 80/95 i myslałem że oleju nie mam bo nic nie cieknie.Kto smaruje ten jedzie a komu się tylko wydaje ze leje dobry olej to już inna sprawa.Kolega skyrafał dobrze prawi,to że mechanizmy mamy jakie mamy powinno zmusić nas do max.ochrony przed zużyciem.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
.....ja zalałem MS-em i spoko przejechałem 60000km, z tym że przewaznie na asfalcie 

UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Napisze krótko, jesli wolisz isc do koscioła niz z kolegami na piwo - to kupuj najlepsze oleje do Uaza, polecam do silnika Motula a do przekładni Spiraxa, ale zuzycia tych zuzytych i tak mechanizmów juz nie zmniejszysz...
Pamietaj ze pojedziesz 3 razy w teren i oleje dzieki szczelnosci danych podzespołów nadają sie juz do wymiany. Lepiej zrobisz lejac i zmieniajac hipola niz zalewajac raz na długi okres jakis super olej...
Pamietaj ze pojedziesz 3 razy w teren i oleje dzieki szczelnosci danych podzespołów nadają sie juz do wymiany. Lepiej zrobisz lejac i zmieniajac hipola niz zalewajac raz na długi okres jakis super olej...
Już odpowiadam - wolę iść do kościoła, bo lepiej wychodzić z kościoła niż z nałogu i lepiej dać na tacę na chwałę Boga niż na knajpiany biznes.
Oczywiście, że zużytych kół zębatych i łożysk nie naprawi się najlepszym olejem.
Ale - gdy coś jest już zużyte tym bardziej trzeba nalać lepszy olej, gdyż warstwa ulepszonego metalu np. na kole zębatym jest już cienka lub jej w ogóle nie ma i zużywanie się podzespołu jest znacznie szybsze, szczególnie pod dosyć dużym obciążeniem podczas jazdy w terenie.
Oczywiście, że tu wchodzi w grę zabrudzenie oleju i częsta wymiana wiele pomaga. Ale pomimo wszystko - w pieniądzach różnica między tanim, a drogim i dobrym olejem wychodzi 50-70zł na całe auto. Koszt paliwa na byle wypad w teren to kilkaset zł. Koszt naprawy mostu to już ponad 1000zł (zakładając nowe podzespoły + robocizna).
Więc gdzie Kolega widzi tu oszczędności ? Do dyfrów wchodzi 2L oleju. Hipol 20zł, wspomniany Spirax 40zł. Raptem 20zł różnicy czyli jakby pojechać uazem do sklepu po zakupy. Skrzynia i reduktor nie są już tak bardzo narażone na brudzenie oleju.
.
Mnie to dziwi, że ludzie nie uświadamiają sobie, jak niezmiernie ważną sprawą jest MPS (materiały pędne i smary).
Podam przykład jak ważny jest odpowiedni olej, który może jakoś bardziej trafi do ludzi - frytki w restauracjach są smażone na specjalnym tłuszczu, który się nie przypala itd itd. Ale gdy się zrobi frytki w domu na porządnym oleju od razu mają inny smak. Niby tu frytki i tu frytki. Te same ziemniaki, a różnica jest wyraźna. Teraz spróbujcie z pomocą knajpianego oleju zrobić sałatkę warzywną. Nie da się, bo ten olej w temperaturze pokojowej jest stały.
Może to nieco głupi i przejaskrawiony przykład.
Oczywiście, że zużytych kół zębatych i łożysk nie naprawi się najlepszym olejem.
Ale - gdy coś jest już zużyte tym bardziej trzeba nalać lepszy olej, gdyż warstwa ulepszonego metalu np. na kole zębatym jest już cienka lub jej w ogóle nie ma i zużywanie się podzespołu jest znacznie szybsze, szczególnie pod dosyć dużym obciążeniem podczas jazdy w terenie.
Oczywiście, że tu wchodzi w grę zabrudzenie oleju i częsta wymiana wiele pomaga. Ale pomimo wszystko - w pieniądzach różnica między tanim, a drogim i dobrym olejem wychodzi 50-70zł na całe auto. Koszt paliwa na byle wypad w teren to kilkaset zł. Koszt naprawy mostu to już ponad 1000zł (zakładając nowe podzespoły + robocizna).
Więc gdzie Kolega widzi tu oszczędności ? Do dyfrów wchodzi 2L oleju. Hipol 20zł, wspomniany Spirax 40zł. Raptem 20zł różnicy czyli jakby pojechać uazem do sklepu po zakupy. Skrzynia i reduktor nie są już tak bardzo narażone na brudzenie oleju.
.
Mnie to dziwi, że ludzie nie uświadamiają sobie, jak niezmiernie ważną sprawą jest MPS (materiały pędne i smary).
Podam przykład jak ważny jest odpowiedni olej, który może jakoś bardziej trafi do ludzi - frytki w restauracjach są smażone na specjalnym tłuszczu, który się nie przypala itd itd. Ale gdy się zrobi frytki w domu na porządnym oleju od razu mają inny smak. Niby tu frytki i tu frytki. Te same ziemniaki, a różnica jest wyraźna. Teraz spróbujcie z pomocą knajpianego oleju zrobić sałatkę warzywną. Nie da się, bo ten olej w temperaturze pokojowej jest stały.
Może to nieco głupi i przejaskrawiony przykład.
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
.. conajmniej z tego powodu nie ma sensu z Tobą rozmawiacskyrafal pisze:Już odpowiadam - wolę iść do kościoła, bo lepiej wychodzić z kościoła niż z nałogu i lepiej dać na tacę na chwałę Boga niż na knajpiany biznes.
(...)

a w temacie - napisz mi misiu ile razy robiłes w Uazie mosty i skrzynie biegów ?
BTW: po co sie pytasz skoro i tak wiesz lepiej

Z tą ceną oleju to masz rację.skyrafal pisze:Koledzy, jaki polecacie olej przekładniowy do mostów, skrzyni i reduktora ? tylko raczej zachodni

Napisz mi ile ma kosztować litr oleju a ja Ci go sprzedam.

Ty będziesz zadowolony i i ja się będę uśmiechał.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
A cóż się Kolega Przemeksław tak zgorszył tym kościołem ? czy Koledze wytykam że ma pentagram zamiast logo i pewnie nie bardzo wie (lub w ogóle nie ma bladego pojęcia) co ten znak symbolizuje i z kim i czym się Kolega utożsamia ? To ja decyduję (a nie reklamy i gazety) na co wydaję pieniądze i nie muszę być cool i trendy. Nikogo też nie zmuszam żeby ze mną rozmawiał. Wystarczy że pospinam komuś w aucie kilka kabelków i będzie to dłużej pamiętał niż gdybym wypił z nim ze 100 piw.
Wracając do tematu - właśnie zmieniłem stary hipol na nowy castrol. Do dyfrów 85W140 a do reduktora i skrzyni 80W90. Przy zlewaniu mocno się zdziwiłem, że przy terminowej wymianie olej potrafi być taki brudny.
Stanowczo odradzam HIPOL, szczególnie, że wielu mechaników twierdzi to samo - Hipol to słaby olej i nie warto go wlewać.
Z resztą jego barwa mówi sama za siebie. Różnica w cenie 1L to 15zł, (Hipol po 10,30zł, a castrol po 25zł). Na całym aucie różnica między marnym i porządnym olejem to prawie dokładnie 50zł. To również obrazuje ile można "oszczędzić". Ta oszczędność tak naprawdę wychodzi mniejsza, bo żeby wlać świeży olej trzeba wypłukać szlam naftą po 5zł za 0,5L.
A pytam misiu dlatego, że ludzie nie tylko leją Hipol, ale inne bardziej przyzwoite oleje. Jedne z nich bardziej "pasują" do uaza, a inne mniej.
Wracając do tematu - właśnie zmieniłem stary hipol na nowy castrol. Do dyfrów 85W140 a do reduktora i skrzyni 80W90. Przy zlewaniu mocno się zdziwiłem, że przy terminowej wymianie olej potrafi być taki brudny.
Stanowczo odradzam HIPOL, szczególnie, że wielu mechaników twierdzi to samo - Hipol to słaby olej i nie warto go wlewać.
Z resztą jego barwa mówi sama za siebie. Różnica w cenie 1L to 15zł, (Hipol po 10,30zł, a castrol po 25zł). Na całym aucie różnica między marnym i porządnym olejem to prawie dokładnie 50zł. To również obrazuje ile można "oszczędzić". Ta oszczędność tak naprawdę wychodzi mniejsza, bo żeby wlać świeży olej trzeba wypłukać szlam naftą po 5zł za 0,5L.
A pytam misiu dlatego, że ludzie nie tylko leją Hipol, ale inne bardziej przyzwoite oleje. Jedne z nich bardziej "pasują" do uaza, a inne mniej.
nieśmiem powiedzieć "pierwszy"
Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69
uwielbiam 69

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
...ziew...skyrafal pisze:bla..bla..bla

drugi

trzeci 

Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Jak taki szpecjalizda łot wszelkiej maści smarowideł to nawet niech se naleje zamiast oliwy moczu złotego jednorożca jeżeli spychę to mu naprawi

to ci mechanicy takie same pierdoły opowiadają jak księża, a te wszystkie gamonie łykają to jak młode pelikany rybyskyrafal pisze: wielu mechaników twierdzi to samo - Hipol to słaby olej i nie warto go wlewać.

Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

a czy Hipol 15 F może być do skrzyni i mostów ?
UAZ 469B 4x4, ZIŁ 157 6x6, GAZ 66 4X4, STAR 66 6X6 - THE POWER OF DREAMS
- cinek30
- jestem tu nowy...
Boooshe,, czy odpowie ktos co z tym olejem,,, znajomy ma łaza co gnije u niego a ja chcialem go reanimowac, przemalowac i dospawac kalacha na dachu bo jest impra "Zlot GAZów, UAZów i innych radzieckich pojazdów wojskowych" i nie wiem co z tym olejem a, ze jestem po piwie to mam pytania:
- czy kolor khaki na uaza jest cool
- taniej wyjdzie dotargac go na lawecie parchem trasa prawie 400km
- porwana jest plandeka, gdzie kupie nowa
- co z tym olejem
-

- co z tym olejem
-

OGRYZEKy60
LONGgRy61
LONGgRy61
Olej do skrzyni i mostów rosyjski TAD17i-europejski odpowiednik GL-5 SAE 85W-90cinek30 pisze:Boooshe,, czy odpowie ktos co z tym olejem,,, znajomy ma łaza co gnije u niego a ja chcialem go reanimowac, przemalowac i dospawac kalacha na dachu bo jest impra "Zlot GAZów, UAZów i innych radzieckich pojazdów wojskowych" i nie wiem co z tym olejem a, ze jestem po piwie to mam pytania:
- co z tym olejem
-
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.