Wymiary łożysk do reduktora
Moderator: Student
Wymiary łożysk do reduktora
Mam zamiar wymienić łożyska w reduktorze przy okazji robienia sprzęgła, czy ktoś zna wymiary/typy tych łożysk i ile dokładnie ich tam przychodzi???Przy maksymalnym obciążeniu jak jadę z włączonym reduktorem, np:pod stromą górkę, potrafi mi wyskoczyć bieg terenowy w reduktorze.No i wtedy swobodne spadanie w dół do momentu aż zwalniacze uaza wyhamują go na tyle żeby włączyć reduktor.
Toyota 4 Runner 3.0 ben 1990r.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
Re: Wymiary łożysk do reduktora
Panie kolego poszukaj na forum było, sam nawet gdzieś podawałem....
popatrz sobie tu http://mojuaz.com/
same łożyska tobie nie pomogą
popatrz sobie tu http://mojuaz.com/
same łożyska tobie nie pomogą

Wiem, że same łożyska nie wystarczą, może się okazać że wałki lub zębatki są już tak wyrobione, że trzeba będzie je wymienić no a to już gorzej. A łożyska wymienię na pewno więc mogę je kupić już przed rozebraniem, jeżeli to jakieś nie typowe to mogę od ręki nie dostać i prace remontowe staną( i wyjazd do Darłowa szlak trafi) więc nie zaszkodzi kupić zawczasu.
Toyota 4 Runner 3.0 ben 1990r.
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
łożyska wszystkie kupisz typowe są kup te precyzyjne(mniejsze luzy) trochę droższe ale warto
flansze wałów jak wyrobione(olej się leje) to przeszlifuj dobierz nowe uszczelniacze
pokasuj luzy osiowe na wałkach(dobre łożyska=minimalne luzy osiowe,promieniowe)
posprawdzaj wodziki, kulki blokujące, widełki (ewentualnie napawanie szlifowanie)
powinno być git kola się aż tak szybko nie kończą

flansze wałów jak wyrobione(olej się leje) to przeszlifuj dobierz nowe uszczelniacze
pokasuj luzy osiowe na wałkach(dobre łożyska=minimalne luzy osiowe,promieniowe)
posprawdzaj wodziki, kulki blokujące, widełki (ewentualnie napawanie szlifowanie)
powinno być git kola się aż tak szybko nie kończą

a gdyby jednak byly na ukonczeniu to wsyp z 0,5 kg wiorow i tez bedzie git 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
a nie lepiej 4 banany? 

Tak ale koniecznie ze skórą i łodygąKruk pisze:a nie lepiej 4 banany?

Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
W oryginalnej instrukcji są podane wszystkie wymiary - wewn./zewn./wys. oraz numery łozysk.
-
-
Przemek ma racje w kazdym dobrym sklepie z lozyskami dobierzesz tylko to szerokie lozysko pomiedzy skrzynia a redukyorem mozesz dostac bez rowka i ponowna chec rozbioru osobno reduktora oznacza rozborke skrzyni
bo wyjdzie lozysko(brak trzymania tych blaszek )

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie.