Gaźnik K151 do Uaza? a moze jakis inny?
Moderator: Student
Gaźnik K151 do Uaza? a moze jakis inny?
Czy można bez większych przeróbek i czy wogóle warto zakładać gaźnik K151 do Uaza, z kwadratowym kolektorem dolotowym? Kwestią najważniejszą przy nowym gaźniku byłaby bezusterkowośc, następnie moc. Kwestia oszczędności paliwa mniej ważna... ewentualnie jakie inne gaźniki są godne polecenia... szukałem, szukałem i co post to inne zdanie, sam juz nie wiem który gaźnik byłby najlepszy. Ktoś jeżdzący od lat Uazami polecał mi wlasnie szczególnie K151, ale nie wiem czy nie przesadzał w tych swoich zachwytach.
Obecnie mam K126, ale cieknie i ogólnie jest do niczego już raczej....
Re: Gaźnik K151 do Uaza? a moze jakis inny?
Przejściówkę można założyć, ale czy warto przy kwadratowym kolektorze...Frolik pisze:Czy można bez większych przeróbek i czy wogóle warto zakładać gaźnik K151 do Uaza, z kwadratowym kolektorem dolotowym?
Dwugardzielowiec jest bardziej skomplikowany niż jednogardzielowiec, więc z tą usterkowością może różnie bywać. No i nowsze gaźniki mają różne dziwne elektrozawory.Kwestią najważniejszą przy nowym gaźniku byłaby bezusterkowośc, następnie moc.
Ja mam K-131 i nie narzekam.Kwestia oszczędności paliwa mniej ważna... ewentualnie jakie inne gaźniki są godne polecenia... szukałem, szukałem i co post to inne zdanie, sam juz nie wiem który gaźnik byłby najlepszy. Ktoś jeżdzący od lat Uazami polecał mi wlasnie szczególnie K151, ale nie wiem czy nie przesadzał w tych swoich zachwytach.
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
solex + nowy kolektor i .... naprzod 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Mam okazje nabyc tanio używany K-129b. Warto się w coś takiego wogóle ładować? Na co ewentualnie zwrócic uwagę przy zakupie używanego gaznika? Które jego elementy najczęściej się psują???
Solex + nowy kolektor - chyba duuuuże byłyby koszty tej zabawy... a czy mozna wogóle wrzucic nowy, inny kolektor bez wymiany głowicy??
Solex + nowy kolektor - chyba duuuuże byłyby koszty tej zabawy... a czy mozna wogóle wrzucic nowy, inny kolektor bez wymiany głowicy??
mozna - nowe uazy maja ta sama glowice i kolektor przystosowany pod gaznik dwugardzielwy
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Jesteś absolutnie pewien że to ta sama głowica jest?Bart03 pisze:mozna - nowe uazy maja ta sama glowice i kolektor przystosowany pod gaznik dwugardzielwy
dla silnika 2,4 tak - mialem taki z gaznikiem dwugardzielowym w 452 ze zwykla glowica uaza (nie wolgi
)

-
- jestem tu nowy...
Miałem K151 w wołgowym silniku jezdził fajnie. Zaślepiłem wszystkie zbędne dziurki, wywaliłem zaworki i dorobiłem podgrzewanie kanału obejściowego przepustnicy bo zamarzał na wolnych obrotach.Na K126 miał więcej jadu. Na weberze 32/32 był jad i ekonomia ale szybko wyszły plastikowe tulejki na osiach przepustnic. Na długich trasach naj mniej palił na k131.
Range Rover 3.5 2d
Jak to co mówisz jest prawdą to masz u mnie piwo.Obmyślam jak dorobić inny kolektor z nierdzewki ale skoro jest zamiennik to chyba poszukam czegoś takiego.Bart03 pisze:dla silnika 2,4 tak - mialem taki z gaznikiem dwugardzielowym w 452 ze zwykla glowica uaza (nie wolgi)
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
-
Jeżdże na dwugardzielowym 126 juz pięć lat. Uaz rok prod.1989 był juz z tym gaźnikiem + gaz i odpukać na razie nie ma problemu.Latem odpalam na gazie zimą benzyna na rozgrzewkę.Mam 131 jednogardzielowy bo kupiłem przez pomyłkę i leży bo niestety nie pasuje do kolektora.
Edgar z Gór.
Jaki kształt ma Twój kolektor?Edgarowski pisze:Jeżdże na dwugardzielowym 126 juz pięć lat. Uaz rok prod.1989 był juz z tym gaźnikiem + gaz i odpukać na razie nie ma problemu.Latem odpalam na gazie zimą benzyna na rozgrzewkę.Mam 131 jednogardzielowy bo kupiłem przez pomyłkę i leży bo niestety nie pasuje do kolektora.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
-
Chyba okrągły nie wiem dokładnie bo nie rozbierałem silnik 1989 r.oryginał miał przebieg ok.40 tys i trzyma ciśnienie jak nowy goni po czarnym ale bez szaleństw 80-90 km/h. Wymieniam miesiąc temu olej na nowy i staram sie nie grzebać bez potrzeby.Niedawno przyjechałem i UAZ w garażu. Zobacze kolektor jutro.Sporo za niego zapłaciłem ale było warto.
Edgar z Gór.
pod dwugardzielowy gaznik wszystkie kolektory byly okragle. Stare uazy mialy kolektory kwadratowe na gaznik jednogardzielowy, potem wyszly okragle z wyjsciem na podcisnienie serwa (w poczatkowych seriach bez serwa na poczatku lat 90-tych zaslepione korkiem) a jeszcze pozniej montowali ten o ktorym mowimy (oczywiscie takze nie we wszystkich wersjach bo w polowie lat 90-tych wychodzily nadal uazy na gaznikach jedno gardzielowych)
mowie tu o uazach sprzedawanych w Polsce jako nowe
bo na swiat to wychodzilo wersji od zaje....ania 
mowie tu o uazach sprzedawanych w Polsce jako nowe

Zadzwonię do Tarmotu,moze coś mi powiedza na ten temat.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
-
-
Ja w swoim 452 z 1988 roku mam okrągły kolektor na gaźnik jednogardzielowy ( K131).
Tak więć kombinacji fabrycznych było dużo. Chyba nawet mam taki używany kolektor na gaźnik dwugardzielowy, gdzieś na półce.
Tak więć kombinacji fabrycznych było dużo. Chyba nawet mam taki używany kolektor na gaźnik dwugardzielowy, gdzieś na półce.
duzo czyli 3 tak jak napisalemCarlson pisze:
Tak więć kombinacji fabrycznych było dużo...

-
-
Kupując to i owo do Uaza doświadczyłem, że pompy paliwa są różne, rozruszniki.alternatory wskaźnik paliwa nawet w tm samym roczniku i trzeba uważać ale nie zawsze się da.Widac ruskie wkładały co było pod ręką.
Edgar z Gór.
a jaką macie opinie o K129b ? Warto cos takiego montować?
Po pierwsze należy wyjaśnić, że kolektora kwadratowego nie zastąpisz okrągłym bez zmiany głowicy - inne otwory i kanały w głowicy.
Jeżeli masz K151 to załóż przejściówkę na kolektor i montuj... i pisz jak się sprawuje
!
Ja mam K126G i chcę go założyć również na kwadratowy kolektor.
Powodzenia
!
Jeżeli masz K151 to załóż przejściówkę na kolektor i montuj... i pisz jak się sprawuje

Ja mam K126G i chcę go założyć również na kwadratowy kolektor.
Powodzenia

Był Hiszpan 260 długas ...jest Y60 długas...
Warto ładowac się w ten gaźnik K151 ?
W ostatnim czasie zmieniłem K131 na 129b, ale dalej szukam optymalnego wyjścia.
A co ci w K131 nie podpasowało?Frolik pisze:Warto ładowac się w ten gaźnik K151 ?
K131 działa ładnie, ale szukam czegos co da większą moc.tarhim pisze:A co ci w K131 nie podpasowało?Frolik pisze:Warto ładowac się w ten gaźnik K151 ?
- tomaszb2
-
- Kontaktowanie:
a może tak: Głowica Wołgi Gaz-24 jeszcze o 1 mm splanowana, Gaźnik dwugardzielowy np. K126G i okrągłe kolektory na dwugardzelowy gaźnik lub przejściówkę
Myślę ze to by dało więcej niż sam gaźnik.

Tomek
Jazda Uazem jest jak rosyjska ruletka nie wiesz kiedy Cię coś (przy)trafi!!
Jazda Uazem jest jak rosyjska ruletka nie wiesz kiedy Cię coś (przy)trafi!!

na pewno by dało wiecej, kwestia kosztów 
ogolnie jeszcze wiecej dalo by jakies fajne V6, np. z Forda czy Mercedesa...

ogolnie jeszcze wiecej dalo by jakies fajne V6, np. z Forda czy Mercedesa...