czy da sie obejść flansze
Moderator: Student
-
-
- Kontaktowanie:
czy da sie obejść flansze
To mój pierwszy post, witam Wszystkich.Mam problem ze zmotaniem 2,4d do skrzyni uaza.Wiem, że temat był wałkowany X razy ale moje pytanie jest nieco inne, czy można zmotać bez flanszy żeby było ok??Ja jak tak zrobiłem to silnik ciągle wysprzęglony
proszę o radę i pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony ndz lip 26, 2009 6:10 pm przez miki_mi2, łącznie zmieniany 1 raz.
k260
Re: problem
Kolego - przeedytuj tytuł postu tak aby jasno wskazywał o czym on jest 

Re: czy da sie obejść flansze
Jaki 2,4D?-MB- Andoria? nic nie wiadamomomiki_mi2 pisze:To mój pierwszy post, witam Wszystkich.Mam problem ze zmotaniem 2,4d do skrzyni uaza.Wiem, że temat był wałkowany X razy ale moje pytanie jest nieco inne, czy można zmotać bez flanszy żeby było ok??Ja jak tak zrobiłem to silnik ciągle wysprzęglonyproszę o radę i pozdrawiam.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Mędziesz tak cedził jak jaki gamoń czy opiszesz co i jak

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
"flansza" potrzebna ci do tego żeby przykręcić w odpowiednim miejscu skrzynie do silnika (wyosiowanie, odpowiednie spasowanie) oczywiście da się to obejść bierzesz pół dzwonu od skrzyni UAZa pół od MB spawasz razem (o ile są na tyle podobne żeby spasować jedną z drugą) żeby była odpowiednia długość i już
flansza wychodzi taniej łatwiej wygodniej
pytanie
jakie sprzęgło masz (całość), czy w ogóle zasprzęgla ci skrzynie czy silnik się kręci ot tak (w powietrzu) na forum było co z czego przypasować żeby działało dobrze

pytanie
jakie sprzęgło masz (całość), czy w ogóle zasprzęgla ci skrzynie czy silnik się kręci ot tak (w powietrzu) na forum było co z czego przypasować żeby działało dobrze

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
najprosciej zrobic tak:
dzwon z MB, lozysko oporowe lublin II, kolo zamachowe MB, tarcza żuk - pozostaje jedynie dorobienie lapy z wysprzeglikiem i blachy laczeniowej 12 mm czyli tej waszej "flanszy"
.
i po temacie
dzwon z MB, lozysko oporowe lublin II, kolo zamachowe MB, tarcza żuk - pozostaje jedynie dorobienie lapy z wysprzeglikiem i blachy laczeniowej 12 mm czyli tej waszej "flanszy"

i po temacie

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
-
-
- Kontaktowanie:
nie wystarczy skręcić silnik mb i skrzyni org, przerobić wysprzęglik i będzie git??oczywiście sprzęgło lublin&żuk.miałem tak w momencie zakupu auta i wszystko działało ale musiałem wymienić motor i teraz lipa, po skręceniu na wszystkie śruby silnika ze skrzynią wysprzęgla non-stop.Do tego dzisiaj zakleszczyła mi się 2-ka

k260
wiesz co - ty strasznymi szyframi gadasz i nie bardzo rozumie o co chodzi
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
miki_mi2 pisze:nie wystarczy skręcić silnik mb i skrzyni org, przerobić wysprzęglik i będzie git??oczywiście sprzęgło lublin&żuk.miałem tak w momencie zakupu auta i wszystko działało ale musiałem wymienić motor i teraz lipa, po skręceniu na wszystkie śruby silnika ze skrzynią wysprzęgla non-stop.Do tego dzisiaj zakleszczyła mi się 2-ka![]()
A wymieniłeś małe łożysko podporowe wałka sprzęgłowego w wale korbowym silnika MB

Merc ma inną średnicę (mniejszą) wałka niż Uaz.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
-
-
- Kontaktowanie:
Bart03 powiedz którą kwestię Ci wyjaśnić
łożysko podporowe wymienione.

k260
skrzynia orginał, tak ale merc czy uaz, jak działało z poprzednim silnikiem , to teraz tez powinno, chyba ze poprzedni był inny, np z zuka:) opisz co z czego masz założone, bo z Twojego opisu nic nie wynika 

Skrzynia wiadomo od czego. Silnik z MBmiki_mi2 pisze:To mój pierwszy post, witam Wszystkich.Mam problem ze zmotaniem 2,4d do skrzyni uaza..

-
-
- Kontaktowanie:
poprzedni silnik od mb 2.4d i działało.zrobiłem wszystko tak jak było przed wymiana silnika tyle, że założyłem teraz oryginalny docisk mb zamiast tego co miałem bo są oba identyczne poza takim pierścieniem na docisku mb przez który przechodzi wałek do skrzyni.tarcze mam od żuka,dzwon mb,łożysko podpor. zmienione,koło zamachowe mb.i jest tak
a powinno byc tak 

k260
A luz na łapie sprzęgła jest
Ten pierścień może wybrał luz między dociskiem a łożyskiem wyciskowym 

-
-
- Kontaktowanie:
luz na łapie??tzn gdzie??tam gdzie jest siłownik sprzęgła przy skrzyni??
k260
Siłownik wypycha łapę sprzęgła która naciska na łożysko wyciskowe. Między łożyskiem a dociskiem powinien być luz, minimalny ale luz.miki_mi2 pisze:luz na łapie??tzn gdzie??tam gdzie jest siłownik sprzęgła przy skrzyni??

Ostatnio zmieniony śr lip 29, 2009 10:32 am przez Balu-Balu, łącznie zmieniany 1 raz.

Ostatnio zmieniony śr lip 29, 2009 10:31 am przez Balu-Balu, łącznie zmieniany 1 raz.

Ostatnio zmieniony śr lip 29, 2009 10:31 am przez Balu-Balu, łącznie zmieniany 1 raz.

Ostatnio zmieniony śr lip 29, 2009 10:57 am przez Balu-Balu, łącznie zmieniany 2 razy.
żeby obejść flanszę...
trzeba ją położyć na ziemi...
...i obejść

trzeba ją położyć na ziemi...
...i obejść

http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
i trzeba to robic bardzo powoli zeby w koncu zakumac o co tu chodzi 

Ewentualnie można flanszą...zakręcić... 

http://www.mudmasters-4x4.com