Brak wpisu w dowód rejestracyjny DMC holowanej przyczepy
Moderator: Student
Brak wpisu w dowód rejestracyjny DMC holowanej przyczepy
Witam Kolegów,
mam takie pytanie - dopatrzylem się, że w dowodzie rejestracyjnym mojega Uaza pola O1 i O2 (te od DMC przyczepy) są puste. Zdarza się, że ciagam przyczepkę i tak się zastanawiam, że jak mnie jakiś służbista dopadnie to będzie mandat "za niemanie" DMC przyczepy w dowodzie.
1. Czy Wy macie tam wpisy i jakie masy - szczególnie dla przyczepy z hamulcem najazdowym, bo bez to standardowo powinno być 750 kg.
2. Jaki papierek załatwić i skąd, żeby "mila Pani" w Wydziale Komunikacji naprawiła swój błąd i moje niedopatrzenie?
Czekam na podpowiedzi i pozdrawiam
Marcin
- nie mam wbitego haka w dowodzie no ale te auta fabrycznie są wyposazone w hak paszczowy/wojskowy/
mam takie pytanie - dopatrzylem się, że w dowodzie rejestracyjnym mojega Uaza pola O1 i O2 (te od DMC przyczepy) są puste. Zdarza się, że ciagam przyczepkę i tak się zastanawiam, że jak mnie jakiś służbista dopadnie to będzie mandat "za niemanie" DMC przyczepy w dowodzie.
1. Czy Wy macie tam wpisy i jakie masy - szczególnie dla przyczepy z hamulcem najazdowym, bo bez to standardowo powinno być 750 kg.
2. Jaki papierek załatwić i skąd, żeby "mila Pani" w Wydziale Komunikacji naprawiła swój błąd i moje niedopatrzenie?
Marcin
- nie mam wbitego haka w dowodzie no ale te auta fabrycznie są wyposazone w hak paszczowy/wojskowy/
Ostatnio zmieniony czw sie 13, 2009 2:53 pm przez gasti, łącznie zmieniany 1 raz.
był UAZ 31512/1985r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
jest GAZ 69M/1969r prawie oryginał
Re: Brak wpisu w dowód rejestracyjny DMC holowanej przyczepy
a masz wbity hak w dowodzie/
CHARIOT Rally Team 4x4
1. W jednym 750, drugim 2000. Diagnosta twierdził, że nie powinno być więcej jak 750.
2. Haka wojskowego nie wbijają w dowód, z tego co wiem nie można nic nim ciągać oficjalnie. Potrzebujesz zwykły hak, z tabliczką znamionową [dane o obciążeniach, znak bezpieczeństwa, itp], wrzucić go do UAZa [jeśli nie masz takiego jeszcze], 2 lusterka jeśli nie ma
, z tym na stację diagnostyczną gdzie po sprawdzeniu haka dostajesz papierek [kilkadziesiąt złotych] , z którym się udajesz do wydziału komunikacji i od ręki wbijają hak w dowód rejestracyjny 
2. Haka wojskowego nie wbijają w dowód, z tego co wiem nie można nic nim ciągać oficjalnie. Potrzebujesz zwykły hak, z tabliczką znamionową [dane o obciążeniach, znak bezpieczeństwa, itp], wrzucić go do UAZa [jeśli nie masz takiego jeszcze], 2 lusterka jeśli nie ma

tu się mylisz hak szczękowy jest normalnie wbity w dowódTakayuki pisze:1. W jednym 750, drugim 2000. Diagnosta twierdził, że nie powinno być więcej jak 750.
2. Haka wojskowego nie wbijają w dowód, z tego co wiem nie można nic nim ciągać oficjalnie. Potrzebujesz zwykły hak, z tabliczką znamionową [dane o obciążeniach, znak bezpieczeństwa, itp], wrzucić go do UAZa [jeśli nie masz takiego jeszcze], 2 lusterka jeśli nie ma, z tym na stację diagnostyczną gdzie po sprawdzeniu haka dostajesz papierek [kilkadziesiąt złotych] , z którym się udajesz do wydziału komunikacji i od ręki wbijają hak w dowód rejestracyjny

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Jest, albo i nie jest.lbl78 pisze: tu się mylisz hak szczękowy jest normalnie wbity w dowód![]()
![]()
A nie jest tak że jak nie są wbite masy to się stosuje standardowe DMC przyczepy równe 50% DMC holownika?można na nim normalnie holować przyczepy które są przystosowane do takiego zaczepumasy powinny być wbite w dowód nawet jeśli pojazd nie ma haka holowniczego
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
W Polsce obowiązują tzw wymagania ogólne pojazdów (Dz. Ustaw nr 44/99 +zmiany).tarhim pisze: A nie jest tak że jak nie są wbite masy to się stosuje standardowe DMC przyczepy równe 50% DMC holownika?
Wg tych przepisów dopuszczalna masa całkowita samochodu holującego przyczepę z hamulcem najazdowym musi wynosić CO NAJMNIEJ 1,33 dopuszczalnej masy całk. przyczepy. (wychodzi coś koło 50-60%

inaczej jest z ciężarówkami i samochodami posiadającymi homologację terenową gdzie masa przyczepy może dochodzić do 150% DMC holownika

Przykładowo: Nissan Patrol masa własna 2040kg ładowność 500kg DMC 2600 - DMC przyczepy z hamulcem 3500kg (ograniczenie żebyśmy nie musieli robić kategorii C+E)

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
No właśnieBart03 pisze:a co to jest "homologacja terenowa"

F150 302 V8
sprawa była omawiana w przepisach kiedyśBart03 pisze:a co to jest "homologacja terenowa"
ogólnie importer/producent homologuje pojazd do pewnego rodzaju zastosowań
samochody z napędem 4x4 pod kilkoma warunkami mogą holować przyczepy o masie do 150% swojego DMC
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów ... -paragraf 3 ust. 4 pkt 4 - to żebyś szukać za dużo nie musiał

@Kuba M. przytocz proszę jakikolwiek dokument odwołujący rozporządzenie

nowelizacja z dnia z dnia 1 maja 2004 r ww. ustawy faktycznie o tym mowi - znaczy tyczy sie to tylko wozkow na ktore producent dal taka homologacje i sa nie starsze niż 5 lat

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
to dlaczego 70% parchów w polsce ma 3,5t na hakuBart03 pisze:nowelizacja z dnia z dnia 1 maja 2004 r ww. ustawy faktycznie o tym mowi - znaczy tyczy sie to tylko wozkow na ktore producent dal taka homologacje i sa nie starsze niż 5 lat

homologacja jest tez na starsze samochody

lbl78, akurat o odwołaniu tego nie wyczytełem w przepisach, tylko dowiedziałem się od diagnosty (dwóch tak dokładnie, z dwóch róznych stacji diagnostycznych). Co więcej, wedłuch nich ten przepis nie dotyczył samochodów osobowych, a tak właśnie jest zarejestrowana większość naszych 4x4. Dlatego dopytuję się, bo może Ty naprowadzisz mnie na konkretny przepis
Co do tych 3.5T na haku, to doryczy nie tylko Parchów ale i sporej ilości innych aut, przede wszystkim sprowadzanych jako uzywane spoza Polski. A oznacza możliwości techniczne auta określone przez producenta, które nijak mają sie do możliwości wynikających z naszych przepisów. W ZJ-cie też mam dopuszczalna masę przyczepy 3.5T

Co do tych 3.5T na haku, to doryczy nie tylko Parchów ale i sporej ilości innych aut, przede wszystkim sprowadzanych jako uzywane spoza Polski. A oznacza możliwości techniczne auta określone przez producenta, które nijak mają sie do możliwości wynikających z naszych przepisów. W ZJ-cie też mam dopuszczalna masę przyczepy 3.5T

F150 302 V8
możliwości oznaczone przez producenta nie mogą być sprzeczne z przepisami danego krajuKuba M. pisze: Co do tych 3.5T na haku, to doryczy nie tylko Parchów ale i sporej ilości innych aut, przede wszystkim sprowadzanych jako uzywane spoza Polski. A oznacza możliwości techniczne auta określone przez producenta, które nijak mają sie do możliwości wynikających z naszych przepisów. W ZJ-cie też mam dopuszczalna masę przyczepy 3.5T

czyli masa ciągnionej przyczepy nie może przekraczać DMC samochodu w samochodzie osobowym,ciężarówka może ciągnąć 150% DMC (tyczy się samochodów powyżej 3,5t.) homologacja samochodu nie ma się ni jak z jego oznaczeniem w dowodzie może być osobowy z homologacją terenową, jak i ciężarowy jak i specjalny

podstawa prawna
"w przypadku samochodu terenowego, zgodnie z definicją zawartą w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 30 grudnia 2003 r. w sprawie homologacji pojazdów samochodowych i przyczep (Dz. U. z 2004 r. Nr 5, poz. 30), masa ta może ulec zwiększeniu do 150 % DMC samochodu nie przekraczając wartości wynikającej z wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego przy zachowaniu pozostałych warunków. "
sprawa kilka razy omawiana

W teorii tak, co nijak się ma do naszej rzeczywistośćmożliwości oznaczone przez producenta nie mogą być sprzeczne z przepisami danego kraju

O to mi chodziło, dzieki"w przypadku samochodu terenowego, zgodnie z definicją zawartą w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 30 grudnia 2003 r. w sprawie homologacji pojazdów samochodowych i przyczep (Dz. U. z 2004 r. Nr 5, poz. 30), masa ta może ulec zwiększeniu do 150 % DMC samochodu nie przekraczając wartości wynikającej z wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego przy zachowaniu pozostałych warunków. "

F150 302 V8
ja mam w 01 1500 aw 02 ----
U mnie
O.1-2000kg
O.2 - 750kg
F.2-2650kg
Co jeden to inaczej he he.
O.1-2000kg
O.2 - 750kg
F.2-2650kg
Co jeden to inaczej he he.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
bo twój jest z Milicji a mój z gazowni 

-
-
Mój z Nadleśnictwa ale nie wiem co jest w dowodzie był na normalnych białych blachach i przerejestrowałem bez problemu i nawet nie patrzyłem.Na przeglądach tez zadnych problemów.Hak paszczowy jest z tyłu całkiem poważnie wygląda dodaje uroku Uazowi.
Edgar z Gór.
Odgrzeję kotletalbl78 pisze:tu się mylisz hak szczękowy jest normalnie wbity w dowódTakayuki pisze: 2. Haka wojskowego nie wbijają w dowód, z tego co wiem nie można nic nim ciągać oficjalnie. Potrzebujesz zwykły hak, z tabliczką znamionową [dane o obciążeniach, znak bezpieczeństwa, itp],![]()
można na nim normalnie holować przyczepy które są przystosowane do takiego zaczepu
masy powinny być wbite w dowód nawet jeśli pojazd nie ma haka holowniczego

Można ciągnąć przyczepę na haku szczękowym czy nie

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
a ciągniki i ciężarówki jaki mają hak?
ważnie tylko czy przyczepka z hamulcem czy nie

ważnie tylko czy przyczepka z hamulcem czy nie

ad.1.gasti pisze:Witam Kolegów,
Marcin
miałem przypadek że też nie miałem wbite. pojechałem do urzędu komunikacji i Pani z usmiechem na ustach dopisała mi ręczinie w obydwóch pozycjach 1000 kg

750 kg to nie standard. ja w chryslerze voyager mam wbite 450 kg. myślałem że błąd urzędnika i palec omcknął się na klawiaturze. okazało się że to jednak nie jest błąd. byłem u diagnostów i okazało się że aby to zmienić to za dużo zachodu przynajmniej dla mnie dlatego że ciągam albo kamping o DMC 750 kg z najazdówką albo kamping o DMC 430 kg bez najazdówki
poza tym nasze prawo stanowi:
wg ustawy o ruchu drogowym pojazd kat B MOŻE ciągnąć przyczepę lekką (do 750 kg bez ham. najazdowego)
ale wg tej samej ustawy i warunków technicznych na kat B można prowadzić zestaw pojazdów którego DMC razem nie przekracza 3500 kg a przyczepa jest lżejsza od pojazdu ciągnącego
dalej idąc
Dział VI, rozdział 1 Art. 88.
"p.2 ....
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
...
myślę że te przypisy rozwiały wszelkie wątpliwości

-
Do campingów są też osobne przepisy

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
-
Weż wniosek w urzędzie komunikacjii dotyczących zmian w dowodzie rejestracyjnym , wypełnij i zobacz co ci wyjdzie dalej 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
EDEK:):):):) pisze:Weż wniosek w urzędzie komunikacjii dotyczących zmian w dowodzie rejestracyjnym , wypełnij i zobacz co ci wyjdzie dalej
ustawa Kodeks drogowy jest jeden i on nie zależy od urzędników.
zmiany w dowodzie ? zależy od dnia. generalnie wydział komunikacji zmienia dane w dowodzie na podstawie zaświadczeń przeważnie wydawanych przez diagnostów.
a jak jest z ciągnieciem działa? chce kupić takie coś;
http://allegro.pl/dzialo-armata-dywizyj ... 56925.html
i właśnie zastanawiam się czy normalnie mogę się przemieszczać z tym po dordzę ciągnąć uazem
Rzecz jasna czasem odprzotkować na parkingu 
http://allegro.pl/dzialo-armata-dywizyj ... 56925.html
i właśnie zastanawiam się czy normalnie mogę się przemieszczać z tym po dordzę ciągnąć uazem

Po prostu Seba