Opony
Moderator: Student
Re: Opony
O jakich oponach myślisz?Ja szukam czegoś w AT/R ale w tych rozmiarach 33" najczęsciej mają już znacznie szersze kapcie niż 10,5" i to mnie martwi.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
BFGOODRICH MT KM2 Robią je w rozmiarach 31x10,5 32x11,5 i 33x10,5 założył bym 32 ale szerokość opony mnie przeraża zwłaszcza podczas manewrowania na utwardzonych parkingach, blachy mam już podcięte więc się chyba skusze na te 33.
BGF MT 32/11.5 weszły na fabrycznych felgach bez jakiegokolwiek podcinania, czy podginania blach. Z manewrowaniem tez nie jest źle, przynamniej jak na dość przechodzonego UazaBROWAR_PL pisze:BFGOODRICH MT KM2 Robią je w rozmiarach 31x10,5 32x11,5 i 33x10,5 założył bym 32 ale szerokość opony mnie przeraża zwłaszcza podczas manewrowania na utwardzonych parkingach, blachy mam już podcięte więc się chyba skusze na te 33.

Na wykrzyżach też nic nie obciera i nie dobija

F150 302 V8
- piotrek_uaz
tez mam (chyba) 15x8BROWAR_PL pisze:motał ktoś opony 33x10,5" do uaza felgi mam chyba 8x15" ET 20 zdjęcie można obejrzeć w galerii uazów moje pytanko brzmi obejdzie się bez podnoszenia na mostach czy mam zbierać części?
zapodaj 33x12.5 jak juz inwestujesz

U mnie na tych kolach i plaskich resorach przyciera lekko na ostrych wykrzyzach o przednie nadkola. Co do tylnych nie wiem - mam przebudowany tyl.
Jakby walnac pare razy mlotkiem w nadkola to powinno byc ok.
Rant blotnikow napewno jest do wyciecia. Mysle ze podnoszenie auta odpusc i zrob jak naprawde nie bedziesz mial wyjscia.
Piotr
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

- losiek
- Kontaktowanie:
Przy przechyłach bocznych albo jak sie jedzie ostro w dół? A może by tak nalał np. litr więcej? Sam sie nad tym zastanawiam.BROWAR_PL pisze:Żeby nie zakładać nowego tematu ma ktoś patent na przemieszczający się olej w oryginalnej misce?
- GikroV
-
Nie może być nalane za dużo oleju.losiek pisze:Przy przechyłach bocznych albo jak sie jedzie ostro w dół? A może by tak nalał np. litr więcej? Sam sie nad tym zastanawiam.BROWAR_PL pisze:Żeby nie zakładać nowego tematu ma ktoś patent na przemieszczający się olej w oryginalnej misce?
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- losiek
- Kontaktowanie:
GikroV pisze:Nie może być nalane za dużo oleju.losiek pisze:Przy przechyłach bocznych albo jak sie jedzie ostro w dół? A może by tak nalał np. litr więcej? Sam sie nad tym zastanawiam.BROWAR_PL pisze:Żeby nie zakładać nowego tematu ma ktoś patent na przemieszczający się olej w oryginalnej misce?
a jakie zagrozenia w zwiazku z tym?
- GikroV
-
Ekonomia : ) przelewałby sie bagnetem i przez wszystkie uszczelnienia... poza tym dodatkowe obciążenie dla wału korbowego. Nie wiem jak silnik uazowy ale w niektórych można uszkodzić wał konkretnie przesadzoną ilością oleju.
Oto fotki 32 na fabrycznych felgach:BROWAR_PL pisze:BFGOODRICH MT KM2 Robią je w rozmiarach 31x10,5 32x11,5 i 33x10,5 założył bym 32 ale szerokość opony mnie przeraża zwłaszcza podczas manewrowania na utwardzonych parkingach, blachy mam już podcięte więc się chyba skusze na te 33.

Założone są 5mm dystanse, ale raczej niepotrzenie

F150 302 V8
Witam!
Podłącze się do tematu, właśnie stoję przed trudnym wyborem zakupu opon do uaza, pod uwagę biorę Ya-192 lub 225/70 R15 Persichini ( http://moto.allegro.pl/item735593899_22 ... _75zl.html ).
Którą wybrać?
Czytałem opinie na temat ya-192, ale jak ona wypada w porównaniu z Persichini, może ktoś miał okazje jeździć na takich oponach i może wystawić opinie.
Podłącze się do tematu, właśnie stoję przed trudnym wyborem zakupu opon do uaza, pod uwagę biorę Ya-192 lub 225/70 R15 Persichini ( http://moto.allegro.pl/item735593899_22 ... _75zl.html ).
Którą wybrać?
Czytałem opinie na temat ya-192, ale jak ona wypada w porównaniu z Persichini, może ktoś miał okazje jeździć na takich oponach i może wystawić opinie.
Toyota 4 Runner 3.0 ben 1990r.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
- piotrek_uaz
Ja przed rajdem leje pol litra - a czasem nawet litr wiecej - zeby dluzej trzymal cisnienie na figurach. I olej dalej leje sie tymi samymi dziurami ktorymi sie lalGikroV pisze:Ekonomia : ) przelewałby sie bagnetem i przez wszystkie uszczelnienia... poza tym dodatkowe obciążenie dla wału korbowego. Nie wiem jak silnik uazowy ale w niektórych można uszkodzić wał konkretnie przesadzoną ilością oleju.

Tez macie po przechylach dymienie olejem na niebiesko ?
Piotr
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

- GikroV
-
Tyle to jeszcze nie jest konkretnie przesadzona ilośćpiotrek_uaz pisze:Ja przed rajdem leje pol litra - a czasem nawet litr wiecejGikroV pisze:...konkretnie przesadzoną ilością oleju...

225/70 to rozmiar do suzuki, nie uaza, sam bieżnik godny polecenia, sporo jest nalewek z tym wzorem, ale lepszy byłby rozmiar 31x10.50zyjo pisze:Witam!
Którą wybrać?
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- piotrek_uaz
To tak jak w tym kawale - mowisz do kobiety - 'sprawdz olej i jak za malo to dolej'GikroV pisze:Tyle to jeszcze nie jest konkretnie przesadzona ilośćpiotrek_uaz pisze:Ja przed rajdem leje pol litra - a czasem nawet litr wiecejGikroV pisze:...konkretnie przesadzoną ilością oleju...
Przychodzisz - nalane pod korek

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Didymos pisze:225/70 to rozmiar do suzuki, nie uaza, sam bieżnik godny polecenia, sporo jest nalewek z tym wzorem, ale lepszy byłby rozmiar 31x10.50zyjo pisze:Witam!
Którą wybrać?
A te YA-192 to jaki jest rozmiar, są ludzie którzy chwalą ta oponę (na pewno za cenę)
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
tu masz kalkulator rozmiarów
2 lata jeździłem na YA-192 powiem że opona w teren bardzo dobra ale opory toczenia na asfalcie straszna.
Uaz spisuje się w terenie świetnie tylko że opony kopią się strasznie i kończy się to zwykle siadnięciem Uaza na mostach do tego opona jest moim zdaniem za wąska do uaza i jest problem ze stromymi podjazdami.
W zimie to dopiero zabawa na lodzie zero przyczepności a w śniegu ciężka noga kończy się zabawą łopatą bo momentalnie uaz zapada się po mosty
Chyba tyle ;]
2 lata jeździłem na YA-192 powiem że opona w teren bardzo dobra ale opory toczenia na asfalcie straszna.
Uaz spisuje się w terenie świetnie tylko że opony kopią się strasznie i kończy się to zwykle siadnięciem Uaza na mostach do tego opona jest moim zdaniem za wąska do uaza i jest problem ze stromymi podjazdami.
W zimie to dopiero zabawa na lodzie zero przyczepności a w śniegu ciężka noga kończy się zabawą łopatą bo momentalnie uaz zapada się po mosty
Chyba tyle ;]
Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 9:41 pm przez BROWAR_PL, łącznie zmieniany 1 raz.
No to chyba ya-192 odpada, dołożę trochę i poszukam większe Persichini.BROWAR_PL pisze:http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
2 lata jeździłem na YA-192 powiem że opona w teren bardzo dobra ale opory toczenia na asfalcie straszne Uaz spisuje się w terenie świetnie tylko że opony kopią się strasznie i kończy się to zwykle siadnięciem Uaza na mostach do tego opona jest moim zdaniem za wąska do uaza i jest problem ze stromymi podjazdami w zimie to dopiero zabawa na lodzie zero przyczepności a w śniegu ciężka noga kończy się zabawą łopatą bo momentalnie uaz zapada się po mosty
Chyba tyle ;]
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
Tak jak koledzy piszą - ja192 to masakra na asfalcie, na śliskim, etc.
Pomiając niuanse bieżnika, etc - na jakichkolwiek nalewkach, zrobionych na przyzwoitym radialnym karkasie UAZ zupełnie inaczej prowadzi się po czarnym. Możesz z dużo większą prędkością wchodzić w zakręty, samochód dużo lepiej trzyma się drogi, lepiej wybiera nierówności, etc.
Bieżnik tych Pershingów jest OK - ta opona bardzo ładnie pracuje w terenie. Tylko bierz rozmiar 31/10.5R15 - na mniejszych UAZ będzie śmiesznie wyglądał
Pomiając niuanse bieżnika, etc - na jakichkolwiek nalewkach, zrobionych na przyzwoitym radialnym karkasie UAZ zupełnie inaczej prowadzi się po czarnym. Możesz z dużo większą prędkością wchodzić w zakręty, samochód dużo lepiej trzyma się drogi, lepiej wybiera nierówności, etc.
Bieżnik tych Pershingów jest OK - ta opona bardzo ładnie pracuje w terenie. Tylko bierz rozmiar 31/10.5R15 - na mniejszych UAZ będzie śmiesznie wyglądał

Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
Doceniłem prawie łyse(3-4mm) AT/R po zmianie z Ya 192.Jazda po żwirowni zawsze kończyła się zakopaniem w jakimś miejscu,podjazd pod piaszczystą górke prawie niemożliwy,na twardym było dobrze byle nie po czarnym.Dużo zależy jaki teren mamy w okolicy w której jezdzimy i do tego dobierajmy opony w/g rodzaju i szerokosci.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
No właśnie... w tej chwili mam założone Goodyeary AT 31x10,5 cala z tyłu jeszcze jako tako wyglądają z przodu łyse... po jednej próbie w terenie tak mnie zaskoczyły że YA-192 narazie siedzą w garażu.