wycieraczki UAZ - niezawodność i skuteczność
Moderator: Student
wycieraczki UAZ - niezawodność i skuteczność
Mojego Uaza przed daleko idącą przebudową nie testowałem zbyt długo i nie mam wiedzy o niezawodności mechanizmu i skuteczności klasycznych górnych wycieraczek. Obecnie mam wstawioną ramkę szyby od CJ (laminatową) i zastanawiam się czy pakować się z wycieraczkami na górę - oryginalnymi uazowymi. Dolny mechanizm nie wchodzi w grę, ze względu na specyficzną konstrukcję podszybia (nie mogą dać jednego silnika i łącznika do dwóch wycieraczek). Proszę zatem o ew. opinie dotyczące wycieraczek oryginalnych uazowych.
rybak
- piotrek_uaz
Re: wycieraczki UAZ - niezawodność i skuteczność
Sa chujowe strasznie.uadam pisze:Mojego Uaza przed daleko idącą przebudową nie testowałem zbyt długo i nie mam wiedzy o niezawodności mechanizmu i skuteczności klasycznych górnych wycieraczek. Obecnie mam wstawioną ramkę szyby od CJ (laminatową) i zastanawiam się czy pakować się z wycieraczkami na górę - oryginalnymi uazowymi. Dolny mechanizm nie wchodzi w grę, ze względu na specyficzną konstrukcję podszybia (nie mogą dać jednego silnika i łącznika do dwóch wycieraczek). Proszę zatem o ew. opinie dotyczące wycieraczek oryginalnych uazowych.

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

albo jeszcze bardziej
Łe tam, przesadzacie, jak mechanizm nie jest zużyty do granic możliwości, to robią co do nich należy.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- piotrek_uaz
No to prawda, machaja po szybieDidymos pisze:Łe tam, przesadzacie, jak mechanizm nie jest zużyty do granic możliwości, to robią co do nich należy.

zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Załóż ramiona ze zdrowymi sprężynami i nowe pióra, to się poprawią. Przez 9 lat jazdy uazami nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby coś przerabiać, doprowadziłem to do ładu i zapomniałem o problemie.
SJ416
a wie kto, skąd wziąc "oś" ramienia wycieraczki - tą przechodzącą przez ramkę szyby,
może od czegoś pasuje?
może od czegoś pasuje?
Raczej do kupienia tylko w komplecie z cięgnami.
Niedawno w GAZie założyłem nowe pióra i wstawiłem nowe sprężynki w ramionach i jest ok.Didymos pisze:Załóż ramiona ze zdrowymi sprężynami i nowe pióra, to się poprawią. Przez 9 lat jazdy uazami nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby coś przerabiać, doprowadziłem to do ładu i zapomniałem o problemie.
Nie jechałem przy oberwaniu chmury, ale w normalnym deszczu dają radę.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
- GikroV
-
a w dużym opadzie śniegu?
podgarniają do góry, uklepują. i masz takie fajne wąskie wizjery jak w wozie bojowym 

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Robią, tylko wymagają trochę pracy. Po pierwsze trzeba wszystko rozebrać i przesmarować - szczególnie przekładnię przy silniku. Ja tam miałem smar o konsystencji kamienia - i zimą silnik nie wyrabiał
Piórka można albo wymienić w całości - albo same gumki. Ja tak zrobiłem kilka lat temu, i nawet przy sporym deszczu dla prędkości jakie osiąga UAZ oczyszczanie szyby jest wystarczające. Płaska szyba nie stawia zbyt wysokich wymagań piórkom
W zimę u mnie problem jest z za słabym ogrzewaniem szyby - śnieg zamarza na niej. Jak jest cieplej i śnieg jest mokry wycierazki też dają radę.
Ja bym nie zmieniał...

W zimę u mnie problem jest z za słabym ogrzewaniem szyby - śnieg zamarza na niej. Jak jest cieplej i śnieg jest mokry wycierazki też dają radę.
Ja bym nie zmieniał...
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
I żadną widoczność w prawym lusterku-w moim przypadkuGikroV pisze:a w dużym opadzie śniegu?podgarniają do góry, uklepują. i masz takie fajne wąskie wizjery jak w wozie bojowym

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
ale klimat takich wycieraczek u gory musi byc w uazie 

GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

ja dopuki nie przerobiłem uaza na dolne wycieraczki , to górne doprowadzały mnie do szału ,
dużo lepiej było jak wywaliłem oryginalne ramiona i wsadziłem ramiona z wycieraczką od seicento z tylnej szyby , i działało zaskakująco dobrze ,
wymieniłem tylko na dolne bo nie miałem co robić a mechanizm mi z rosji przywieźle
dużo lepiej było jak wywaliłem oryginalne ramiona i wsadziłem ramiona z wycieraczką od seicento z tylnej szyby , i działało zaskakująco dobrze ,
wymieniłem tylko na dolne bo nie miałem co robić a mechanizm mi z rosji przywieźle
Off Road to choroba przenoszona przez błoto
HERBU BIEDRONKA
HERBU BIEDRONKA
Kurcze odgrzeję to bo mnie zastanowiło-w jaki sposób zrobiłeś to na silniczku od seicento? Duzo to roboty zeby założyć jakieś ramię na dole bo strasznie tam ciasno.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
-
U mnie poprzedni właściciel uaza zamontował 2 x silniczek z ursusa i jest dobrze.Siła u nich duża i sa niezawodne a ponadto w razie awarii na trasie przekładka i chociaż ja będę widział
, możliwość wyłączenia jednego z nich ( włączniki na obudowie ) Włączanie zamontowałem pod prawą ręką za pomocą oryginalnego przełącznika kierunkowskazów ( oczywiście na obydwa silniczki na raz ) .Z minusów to brak oryginalności ale za to możliwość doboru piór made in UE w rozmiarach na całą szybę
.Ponadto choćbym nie wiem jak kombinował to zawsze chodzą z różnymi prędkościami, znaczy być może prędkość jest ta sama ale brak jest synchronizacji pomiędzy nimi z powodu niezależności pracy, innych oporów indywidualnych poszczególnyc silniczków ( mechanizmów, nasmarowania, spasowania elementow wewnątrz ) 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
http://manual.uazfan.ru/%D0%A1%D1%82%D0 ... 0%BB%D1%8C
Znalazłem takie cus-to jest chyba opis z demontażu a czytałem że montując nowy zestaw trzeba by zmienić szybę prawda to?
Pomysł mam w każdym razie taki żeby zapodać dwa silniczki ale od seicetna z tylnej klapy. Mechanizmu nie wsadzę bo nie mam miejsca po przeróbkach silnika.
Znalazłem takie cus-to jest chyba opis z demontażu a czytałem że montując nowy zestaw trzeba by zmienić szybę prawda to?
Pomysł mam w każdym razie taki żeby zapodać dwa silniczki ale od seicetna z tylnej klapy. Mechanizmu nie wsadzę bo nie mam miejsca po przeróbkach silnika.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
Bardzo prawdopodobne, że trzeba wymienić na szybę pojedynczą bo pióra wycieraczek mogą haczyć o połączenie połówekluk94 pisze:a czytałem że montując nowy zestaw trzeba by zmienić szybę prawda to?
......z ciekawości zapytam: czy osie ramion wycieraczek od uaza469 są takie same co od 452 ? Potrzebuje właśnie taką oś do swojego ogórka
UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
- dmuchawiec
-
grubsze i krótsze chyba... w czeluściach garażu mam ośki z wanienki, poszukam dam znacub40 pisze:......z ciekawości zapytam: czy osie ramion wycieraczek od uaza469 są takie same co od 452 ? Potrzebuje właśnie taką oś do swojego ogórka
apropo - silniczek wycieraczek dwubiegowy z wanienki mam w uazie, przy dużym deszczu wycieraczki zasuwają zdecydowanie szybciej

Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
..faktycznie, pracuja całkiem dobrze tylko ta jedna os straciła ze starości końcowy gwint M5 i ramie odpadło ze stożka 

UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
pasjue tak plug & play?dmuchawiec pisze:silniczek wycieraczek dwubiegowy z wanienki mam w uazie
- dmuchawiec
-
sam silniczek jak najbardziejAdampio pisze:pasjue tak plug & play?dmuchawiec pisze:silniczek wycieraczek dwubiegowy z wanienki mam w uazie
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
Polecam fiat 125p , dostępne na każdym szrocie za symboliczna opłatą. Montaż po przedłużeniu ramienia o ok. 10 cm . Trzy biegi i zbiera z całej szyby . Możliwośc założenia do szyby dwudzielnej , kwestia doboru długości ramienia.
Korzystam i jestem zadowolony , bez spogladania na świat jak przez 3 dioptrie
Korzystam i jestem zadowolony , bez spogladania na świat jak przez 3 dioptrie

Monterey
Kolego @cezzi: dałoby sie to jakos zobaczyc naocznie? Gdzie obecnie stacjonuje niebieski bolid?