INSTALACJA GAZOWA - gdzie macie butle ?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

INSTALACJA GAZOWA - gdzie macie butle ?

Post autor: KleryK » czw paź 01, 2009 8:32 am

Wiem że kiedyś widziałem UAZa z butlą na gaz w miejscu starego zbiornika paliwa.

A koleś w warsztacie mówi mi że polskie prawo nie dopuszcza butli walcowej pod samochodem!

Holenderskie tak :).

Ale może jest na to jakiś sposób lub obejście czy po prostu facet się boi czegoś ?

I jeszcze czy macie mikser przelotowy w miejscu doprowadzenia powietrza czy nakładkę na gaźnik ?
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu :)

Awatar użytkownika
tarhim

Re: INSTALACJA GAZOWA - gdzie macie butle ?

Post autor: tarhim » czw paź 01, 2009 9:07 am

KleryK pisze:Wiem że kiedyś widziałem UAZa z butlą na gaz w miejscu starego zbiornika paliwa.

A koleś w warsztacie mówi mi że polskie prawo nie dopuszcza butli walcowej pod samochodem!
A gdzie to niby jest napisane?
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » czw paź 01, 2009 11:16 am

Kolega w Ogórku miał butlę zamiast jednego ze zbiorników - było to fajnie zrobione, nic nie wystawało - tylko dostęp do wielozaworu był utrudniony (żeby zakręcić gaz na butli trzeba się było położyć pod samochodem). Chciałem nawet pomierzyć, czy taka butla by weszła w 469 - byłoby to super rozwiązanie.
Jeśli często wozisz jakieś graty, to rozważ montaż butli na tylnym nadkolu. Co prawda wchodzi mała butla, ale uratowany jest bagażnik. Można też kombinować z dwoma butlami na dwóch nadkolach...
Ja mam tradycyjnie - za tylną kanapą. Wszystko fajnie dopóki nie trzeba wywalić kanapy i wozić metrów drewna czy innych gabarytów. Wtedy butla przeszkadza...

Co do miksera, to ja mam nakładkę na gaźnik - taką zwężkę jak pan bóg przykazał. Wcześniej miałem oprócz tego jeszcze wwiertkę w gaźnik (kompletnie nie mam pojęcia co autor miał na myśli) - po wywaleniu wwiertki działa lepiej. Pytanie tylko kto takie miksery na gaźnik robi - ten mój był podobno robiony na zamówienie przez poprzedniego właściciela.
Problemem może być podniesienie filtra powietrza - u mnie był za wysoko - maska się o niego opierała.
Pomogło zastosowanie kolektora z krótkimi szpilkami - bez podkładki pod gaźnik. Gaźnik poszedł jakieś 2 cm w dół i wszystko się mieści.
Pozdrawiam!
Marcin

Awatar użytkownika
POLO

Post autor: POLO » czw paź 01, 2009 11:18 am

ja mam na tylnym lewym nadkolu a zbiornik paliwa na prawym :wink: zamiast dodatkowych rozkładanych siedzonek :wink:
wszyscy wolą siedzieć na baku bo od butli w d...pe zimno :lol:
POJARKA III DID
UAZik 469 B -03.2013
RAFKA 4 I
PIP ZJ

Awatar użytkownika
KleryK
Kontaktowanie:

Post autor: KleryK » czw paź 01, 2009 12:51 pm

No to w takim razie głupoty mi nagadał, to zadzwonie do jednego jeszcze majstra i się umówię

Dzięki za odpowiedzi :)

A z tymi mikserami to się chyba warsztat martwi ?
UAZ 469B 80/85' uazo-wołga syntetyk 5W/50 na dotarciu :)

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » czw paź 01, 2009 2:02 pm

KleryK pisze:No to w takim razie głupoty mi nagadał, to zadzwonie do jednego jeszcze majstra i się umówię
Zasadniczo to butla (ani żaden inny element instalacji) nie może zmniejszać prześwitu, ale to nie znaczy że nie można sobie zamontować butli walcowej zamiast zbiornika, prześwit się kończy niżej.

Ja mam w planach właśnie butlę walcową zamiast prawego zbiornika i jeszcze toroidalną pod budą. :)
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » czw paź 01, 2009 2:39 pm

Cieńkie zbiorniki benzynowe wytrzymują to pancerne gazowe tym bardziej wytrzymają.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » czw paź 01, 2009 7:22 pm

KleryK pisze:A z tymi mikserami to się chyba warsztat martwi ?
Niby tak, ale z drugiej strony "kumaty gazownik" to niemalże oksymoron, więc można spodziewać się w tym temacie sporej amatorszczyzny. Pewnie porobi ci jakiejś wwiertki w obudowę filtra - działać to będzie, ale kosztem większego zużycia paliwa i mniejszej mocy niż gdyby to było po bożemu zrobione.
Pozdrawiam!
Marcin

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » czw paź 01, 2009 9:02 pm

Witam Podwyższyłem kanape tylnią, dospawane przedłużki i zbiornik 60 l jest pod kanapą.Jest trochę wyżej ale za to jakie widoki mają ci z tyłu.Feler, że się kanapa nie składa bo zaczepia o przednie fotele no i problem z załadunkiem czegos dłuższego ale na na wyprawę i tak sporo klamotów wejdzie.
Edgar z Gór.

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » pt paź 02, 2009 5:24 am

mam walcowatą butlę w ramie z tyłu [ w miejsce zbiornika benzyny ] żadnych protestów ze strony gazownika i na przeglądzie nie ma , zbiornik na benz. władowany mniejszy obok butli
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pt paź 02, 2009 12:32 pm

Edgarowski pisze:Witam Podwyższyłem kanape tylnią, dospawane przedłużki i zbiornik 60 l jest pod kanapą.Jest trochę wyżej ale za to jakie widoki mają ci z tyłu.Feler, że się kanapa nie składa bo zaczepia o przednie fotele no i problem z załadunkiem czegos dłuższego ale na na wyprawę i tak sporo klamotów wejdzie.
mam butle 55 l pod kanapą i nie zaczepia mi o przednie fotele przy składaniu. Ale po co składać jak i tak nic wielkiego tam nie wrzucisz bo butla przeszkadza. Takie rozwiązanie tylko wtedy gdy masz inny wóz do przewozu dużych rzeczy. A poza tym, to tak pizga wiatrem tym po głowach z tyłu że ojej :)21

Wg mnie ciekawym rozwiązaniem jest butla toroidalna pod bagażnikiem i walcowa zamiast zbiornika paliwa.
Coś za coś masło maślane, jak nie zrobisz to i tak będzie źle :)17
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pt paź 02, 2009 2:43 pm

Marcin_75 pisze:
Niby tak, ale z drugiej strony "kumaty gazownik" to niemalże oksymoron, więc można spodziewać się w tym temacie sporej amatorszczyzny. Pewnie porobi ci jakiejś wwiertki w obudowę filtra - działać to będzie, ale kosztem większego zużycia paliwa i mniejszej mocy niż gdyby to było po bożemu zrobione.
Gazownik zawsze zrobi tak,aby silnik był łatwy do regulowania.Dławienie i zużycie paliwa idą na dalszy plan.Proponuję poczytac co mają zrobione inne UAZ-y i jak na tym jeżdzą.Osobiście wsadziłem blosa i jestem mega zadowolony z pracy silnika i spalania.Przedtem miałem wstawioną rurkę nad gaźnikiem i było nieciekawie,cholerne problemy z odpaleniem.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

skyrafal

Post autor: skyrafal » sob paź 03, 2009 10:10 am

Ja mam toroidalną 55L butlę pod tylnymi siedzeniami po lewej stronie. ma to taką zaletę, że z tyłu jest dużo wolnego miejsca, a gdy trzeba przewozic coś długiego to jest miejsce i można to włożyc pod przednie siedzenie. Uważam, że jest to najbardziej optymalne miejsce i nikt się nie czepia przy przeglądzie technicznym.
Siedzenia tylne funkcjonują normalnie, czyli wygodnie jedzie 3 osoby, jest miejsce na nogi i można je złożyc w razie potrzeby.
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » sob paź 03, 2009 10:34 am

Widziałem ogórka, który miał dość sporą butlę pod budą.
Wzdłużnie - widać ją było pod progiem
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Doktor200
Kontaktowanie:

Post autor: Doktor200 » czw paź 08, 2009 6:26 pm

carinus pisze:
Marcin_75 pisze:
Gazownik zawsze zrobi tak,aby silnik był łatwy do regulowania.Dławienie i zużycie paliwa idą na dalszy plan.Proponuję poczytac co mają zrobione inne UAZ-y i jak na tym jeżdzą.Osobiście wsadziłem blosa i jestem mega zadowolony z pracy silnika i spalania.Przedtem miałem wstawioną rurkę nad gaźnikiem i było nieciekawie,cholerne problemy z odpaleniem.

:)2 blos
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project :)17

waska30
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: waska30 » pn gru 07, 2009 7:17 pm

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem instalacji gazowej.Praca silnika( uazo/wołgi) na gazie jest zdecydowanie lepsza.Zbiornik jest 40L,w miejscu zbiornika benzynowego.Zaś zawór tankowania showany za klapką,tam gdzie był wcześniej wlew benzyny.

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pn gru 07, 2009 7:59 pm

waska30 pisze:...Zbiornik jest 40L,w miejscu zbiornika benzynowego...
A czy mógłbyś podać producenta butki, jej typ? Czy to zwykła walcowa?
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
byko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: byko » pn gru 07, 2009 8:21 pm

Zbiorniki w Polsce robi kilka firm Stako, Grodków, Irene> generalnie każda z tych firm robi pełną rozmiarówkę. Zbiorniki dostępne są w rozmiarach od 15 do 240 litrów i średnicach od 200 do 400mm. Piszę tu oczywiście o zbiornikach walcowych. Właściwie to nie ma problemu z zamontowaniem butli pod samochodem. Kwestia znalezienia odpowiedniego miejsca. Wielozawory które się montuje w zbiornikach są lewe i prawe, wewnętrzne i zewnętrzne oraz zewnętrzne obudowy wielozaworów. Naprawdę żaden problem żeby dobrać coś co nam przypasuje.

waska30
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: waska30 » śr gru 09, 2009 5:25 pm

Zbiornik Stako 40L 915/1634 , 40/270.Reduktor AGC.Zawór gazowy,Wielozawór,Obudowa wielozaworuoraz zawór tankowania firmy TOMASETTO.układ elektroniczny KME BM.

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » wt kwie 27, 2010 2:18 pm

odgrzewam kotleta..... może ktoś zapodać fotki miksera gazu, pod orginalny gaźnik dwu gardzielowy?
Po prostu Seba

Awatar użytkownika
cowboy_3151

Post autor: cowboy_3151 » czw kwie 29, 2010 8:55 pm

anabol pisze:odgrzewam kotleta..... może ktoś zapodać fotki miksera gazu, pod orginalny gaźnik dwu gardzielowy?
A może wystarczyły by ci wkrętki zamiast miksera, i przytłumienie wlotu powietrza do gaźnika.
Ja tak mam i bez żadnego miksera śmiga tak już z 10 lat.
Покладіть вашу надію на Бога, і не сидіти спиною до дверей
Uaz 469
Disco II TD5

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » ndz maja 02, 2010 7:21 pm

no własnie zastanawiam sie jak to wymodzić. mógł byś zapodac jakieś fotki tego??? a jak sterujesz ilością dopływu gazu? i gdzie te wkrętki?
Po prostu Seba

Wałek

Kontaktowanie:

Post autor: Wałek » ndz maja 02, 2010 7:55 pm

Ja mam zbiornik na nadkolu, ale jutro zmieniam i zakładam na pace za siedzeniami tylnimi, między nadkolami, powód potrzeba mi większej butli, bo brak jakichkolwiek zbiorników na PB
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl

Awatar użytkownika
anabol
Kontaktowanie:

Post autor: anabol » pn maja 03, 2010 9:57 am

wolał bym założyć na nadkolu ale nie wiem czy mi się zmieści i nie trzeba będzie zamontować jej za siedzeniami. A jak masz załozony mikser na gaźnik??? ewentualnie jakieś modyfikacje bo bardzo nie wiem jak sie do tego zabrać...
Po prostu Seba

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pn maja 03, 2010 10:40 am

Najprościej przewiercić otwór w pokrywie nad gaźnikiem i wprowadzic tędy rurke miedzianą z gazem nad samą przepustnice.Gdyby podawana dawka gazu była zbyt duża i pojawią się problemy z zalewaniem silnika na wolnych,można przyplaszczyć końcówkę rurki.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”