jaka cewka zapłonowa
Moderator: Student
jaka cewka zapłonowa
witam! mam pytanie czy można dopasować cewkę zapłonową od innego auta??? jeśli tak to od czego będzie dobra??? pozdrawiam
był:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
Patrol krótki GR Y60 1995r.
jest:
Jeep Cherokee xj 4.0 1995r.
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:
Re: jaka cewka zapłonowa
więc nie będzie problemu ze słabszą iskra i takie tam podobne??? czy sa tam jeszcze jakies wartosci na które trzeba zwrócić uwage?
był:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:
Nie każda.GikroV pisze:każda na 12V
Jeżeli ma aparat bezstykowy to nawet Uaz-owe mają inną rezystencję. Przećwiczyłem to kiedyś u siebie, mając problemy z grzaniem się cewki i przebiciem.
Ale to już historia. Teraz jedyne co się grzeje, to silnik do odpowiedniej temperatury.

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
co to jest aparat bezstykowy?
był:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:
To taki, który nie posiada przerywacza/młoteczek i kowadełko/ oraz krzywki, tylko układ magnesów.kalwar pisze:co to jest aparat bezstykowy?
Niemniej jest palec rozdzielacza i kopułka identyczna jak w aparacie starszej generacji.
Aparaty te występowały w nowszych Uaz-ach. Mój jest z '89 roku i taki właśnie miałem.
Jak aparat ma zwykłe styki to cewka ok.3,0 Ohm,zapłon elektroniczny(niezależnie od typu przerywacza-cewka niskoomowa ok.1,5 Ohm
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Coś tu pierdolicie Hipolicie/bez urazy/carinus pisze:zapłon elektroniczny(niezależnie od typu przerywacza-cewka niskoomowa ok.1,5 Ohm

W poniedziałek sprawdzę cewkę i dam znać.
nic nie pitoli - przerywacze bezstykowe tez sa rozne - chyba nie zrozumiales o co biega w jego wypowiedzi
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
A co powiesz na wpięty moduł zapłonu pod zwykły przerywacz?Wtedy cewka też powinna być(nie musi) niskoomowa.Kupiłem parę dni temu częsci na moduł zapłonu i zrobię prostu układ do formowania impulsu dla zwykłej cewki UAZ-owej.W razie niespodziewanej awarii modułu mogę połączyc wszysko bezpośrednio.Przy zastosowaniu cewki do elektronika trzeba mieć dodatkowo ograniczenie prądowe w module i nie da się awaryjnie łączyć bezpośrednio z przerywaczem.zippo68 pisze: Coś tu pierdolicie Hipolicie/bez urazy/jeżeli zapłon elektroniczny to nie ma innej możliwości jak przerywacz bezstykowy.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Powiem, że nadal pozostajesz na najbardziej newralgicznym elemencie zapłonu, pomijając przewody wysokiego napięcia.carinus pisze:A co powiesz na wpięty moduł zapłonu pod zwykły przerywacz?
Wypalające się platynki przerywacza, zużywający się ślizg i krzywka.
Mówienie o takim układzie elektroniczny, to w moim mniemaniu tak jak mowa o sprzęgiełkach przedniego mostu "automatyczne" - pozostają w dalszym ciągu manualne tylko są szybsze w obsłudze.
W latach osiemdziesiątych zaczęto odchodzić od typowych aparatów stykowych ponieważ potwierdzało się, że elektroniczne układy są w znacznym stopniu bezawaryjne/co nie znaczy, że idealne/ ale niejednokrotnie można robić na nich dziesiątki tysięcy kilometrów-jak nie więcej, zapominając o tym ustrojstwie.
nie w przypadku oryginalnego ustrojstwa uazazippo68 pisze: ... ale niejednokrotnie można robić na nich dziesiątki tysięcy kilometrów-jak nie więcej, zapominając o tym ustrojstwie.

Z platynka nie mialem wiekszych problemow a auta u mnie w robocie robią 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu

I nie przesadzaj z ta zuzywajaca sie krzywka - 18 lat robi u mnie w jednym uazie stary aparat i jakos ta krzywka zuzyc sie nie chce, wymienilem tylko sam styk przerywacza i smarowalem czesto slizg - zero problemow. Najwiecej leci lozyskowania i tulejowanie aparatu ale w przypadku ruskiego uladu bezstykowego problem jest ten sam.
Uklad bezstykowy moze jest i lepszy pod wzgledem dokladnosci pracy zaplonu ale we wspolpracy z ruskim gaznikiem nie ma to i tak wiekszego znaczenia

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
Wstawienie modułu zapłonu odciąża platynki od przewodzenia sporego prądu i zwiększa ich żywotność.Coroczna regulacja przerwy i przesmarowanie mechanizmu aparatu wystarczy do bezproblemowej jazdy przez wiele lat.Jestem jak najbardziej za używaniem pełnej elektroniki ale musisz nam przyznać rację że w starym aparacie nic od razu nie padnie żeby nie dało się jechac,jak padnie Twoja elektronika to tylko stać i płakać.W starym układzie wystarczy mieć drugą cewkę i kondzia w zapasie.Jeśli zdecyduję się na wstawienie całkowicie elektronicznego zapłonu to tylko coś z mercedesa lub toyoty z naciskiem raczej na bezrozdzielaczowy z japońskiej toyoty.zippo68 pisze: Wypalające się platynki przerywacza, zużywający się ślizg i krzywka.
Mówienie o takim układzie elektroniczny, to w moim mniemaniu tak jak mowa o sprzęgiełkach przedniego mostu "automatyczne" - pozostają w dalszym ciągu manualne tylko są szybsze w obsłudze.
W latach osiemdziesiątych zaczęto odchodzić od typowych aparatów stykowych ponieważ potwierdzało się, że elektroniczne układy są w znacznym stopniu bezawaryjne/co nie znaczy, że idealne/ ale niejednokrotnie można robić na nich dziesiątki tysięcy kilometrów-jak nie więcej, zapominając o tym ustrojstwie.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
carinus pisze:Wstawienie modułu zapłonu odciąża platynki od przewodzenia sporego prądu i zwiększa ich żywotność.Coroczna regulacja przerwy i przesmarowanie mechanizmu aparatu wystarczy do bezproblemowej jazdy przez wiele lat.Jestem jak najbardziej za używaniem pełnej elektroniki ale musisz nam przyznać rację że w starym aparacie nic od razu nie padnie żeby nie dało się jechac,jak padnie Twoja elektronika to tylko stać i płakać.W starym układzie wystarczy mieć drugą cewkę i kondzia w zapasie.Jeśli zdecyduję się na wstawienie całkowicie elektronicznego zapłonu to tylko coś z mercedesa lub toyoty z naciskiem raczej na bezrozdzielaczowy z japońskiej toyoty.
Jak byś przemierzył ją mikromierzem i porównał z nową to byś zobaczył różnice. Z krzywkami wałków rozrządu jest podobnie-wyglądają bardzo dobrze póki się ich nie przemierzy, a swoją drogą widziałem już takie krzywki w aparacie które były prawie okrągłe. Fakt że nie w Uaz-zie. Może akurat ruskim się ten element niesamowicie udał.Bart03 pisze:I nie przesadzaj z ta zuzywajaca sie krzywka - 18 lat robi u mnie w jednym uazie stary aparat i jakos ta krzywka zuzyc sie nie chce
Wasza wola mieć platynki. Ja byłem zadowolony z elektronicznego, a teraz to już w ogóle nie mam tego problemu.
jak bys przelecial tyle uazem co moje w robocie to moze bym i polemizowal z toba na temet tego modulu elektronicznego. Tysiace kilometrów zrobione uazami weryfikują wszystko. Zreszta mikrometr to przesada, suwmiarka wystarczy a wynik i tak bedzie jeden - najpredzej poleci tulejowanie wałka, potem sworzen płetwy, potem platynka, potem ślizg teflonowy przerywacza a jak sie wszystko skończy - krzywka walka
A co do wałkow w aparatach to nie zapominaj ze jestem mechanikiem i nie takie rzeczy widzialem, a metrologie warsztatowa to mam w jednym palcu

A co do wałkow w aparatach to nie zapominaj ze jestem mechanikiem i nie takie rzeczy widzialem, a metrologie warsztatowa to mam w jednym palcu

Bart03 pisze:to nie zapominaj ze jestem mechanikiem i nie takie rzeczy widzialem, a metrologie warsztatowa to mam w jednym palcu
Tak się składa, że też jestem mechanikiem, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie posiadam wiedzy absolutnej jak zresztą większość mechaników ponieważ w dzisiejszej samochodówce ciągle trzeba się uczyć. No ale bywają wyjątki.
Panowie napiszcie może na jaki zmienić cały układ zapłonowy. Jaki moduł, jaka cewka i tak dalej. Konkretnie, z jakiego samochodu pasuje.
Jak nie robisz rocznie masy kilometrów to wystarczy nowy oryginalny aparat,do tego moduł zapłonu i dowolna cewka niskoomowa.Jestem w trakcie montowania modułu a zamiast oryginalnej cewki zakładam trafo z toyoty.Jezeli po drodze nawali cos w elektronice,podłączę kawał druta od rozdzielacza do starej cewki i pojadę dalej.Aparat jest potrzebny dla mechanizmu odśrodkowego przyspieszającego nam zapłon.Pasuje też aparat ze starego modelu opla kadeta,ważny jest tutaj kierunek obrotów palca w aparacie.Toyota ma też zachowany ten sam kierunek lecz trzeba by motać elektronikę korekcji kąta zapłonu.
To jest oryg. cewka pod ruskiego elektronikazippo68 pisze: W poniedziałek sprawdzę cewkę i dam znać.