jaka cewka zapłonowa

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
kalwar

jaka cewka zapłonowa

Post autor: kalwar » pt sty 01, 2010 11:38 pm

witam! mam pytanie czy można dopasować cewkę zapłonową od innego auta??? jeśli tak to od czego będzie dobra??? pozdrawiam
był:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
Patrol krótki GR Y60 1995r.
jest:
Jeep Cherokee xj 4.0 1995r.

Awatar użytkownika
GikroV

Re: jaka cewka zapłonowa

Post autor: GikroV » pt sty 01, 2010 11:49 pm

każda na 12V 8)
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
kalwar

Post autor: kalwar » pt sty 01, 2010 11:51 pm

więc nie będzie problemu ze słabszą iskra i takie tam podobne??? czy sa tam jeszcze jakies wartosci na które trzeba zwrócić uwage?
był:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » sob sty 02, 2010 7:59 am

GikroV pisze:każda na 12V 8)
Nie każda.
Jeżeli ma aparat bezstykowy to nawet Uaz-owe mają inną rezystencję. Przećwiczyłem to kiedyś u siebie, mając problemy z grzaniem się cewki i przebiciem.
Ale to już historia. Teraz jedyne co się grzeje, to silnik do odpowiedniej temperatury. :D
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
kalwar

Post autor: kalwar » sob sty 02, 2010 2:47 pm

co to jest aparat bezstykowy?
był:
Uaz 469b 1974r.
Uaz 469b 1989r.
jest:

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » sob sty 02, 2010 3:45 pm

kalwar pisze:co to jest aparat bezstykowy?
To taki, który nie posiada przerywacza/młoteczek i kowadełko/ oraz krzywki, tylko układ magnesów.
Niemniej jest palec rozdzielacza i kopułka identyczna jak w aparacie starszej generacji.
Aparaty te występowały w nowszych Uaz-ach. Mój jest z '89 roku i taki właśnie miałem.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » sob sty 02, 2010 9:40 pm

Jak aparat ma zwykłe styki to cewka ok.3,0 Ohm,zapłon elektroniczny(niezależnie od typu przerywacza-cewka niskoomowa ok.1,5 Ohm
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » ndz sty 03, 2010 12:15 am

carinus pisze:zapłon elektroniczny(niezależnie od typu przerywacza-cewka niskoomowa ok.1,5 Ohm
Coś tu pierdolicie Hipolicie/bez urazy/ :wink: jeżeli zapłon elektroniczny to nie ma innej możliwości jak przerywacz bezstykowy.
W poniedziałek sprawdzę cewkę i dam znać.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » ndz sty 03, 2010 10:09 am

nic nie pitoli - przerywacze bezstykowe tez sa rozne - chyba nie zrozumiales o co biega w jego wypowiedzi
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz sty 03, 2010 12:30 pm

zippo68 pisze: Coś tu pierdolicie Hipolicie/bez urazy/ :wink: jeżeli zapłon elektroniczny to nie ma innej możliwości jak przerywacz bezstykowy.
A co powiesz na wpięty moduł zapłonu pod zwykły przerywacz?Wtedy cewka też powinna być(nie musi) niskoomowa.Kupiłem parę dni temu częsci na moduł zapłonu i zrobię prostu układ do formowania impulsu dla zwykłej cewki UAZ-owej.W razie niespodziewanej awarii modułu mogę połączyc wszysko bezpośrednio.Przy zastosowaniu cewki do elektronika trzeba mieć dodatkowo ograniczenie prądowe w module i nie da się awaryjnie łączyć bezpośrednio z przerywaczem.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » ndz sty 03, 2010 1:40 pm

carinus pisze:A co powiesz na wpięty moduł zapłonu pod zwykły przerywacz?
Powiem, że nadal pozostajesz na najbardziej newralgicznym elemencie zapłonu, pomijając przewody wysokiego napięcia.
Wypalające się platynki przerywacza, zużywający się ślizg i krzywka.
Mówienie o takim układzie elektroniczny, to w moim mniemaniu tak jak mowa o sprzęgiełkach przedniego mostu "automatyczne" - pozostają w dalszym ciągu manualne tylko są szybsze w obsłudze.
W latach osiemdziesiątych zaczęto odchodzić od typowych aparatów stykowych ponieważ potwierdzało się, że elektroniczne układy są w znacznym stopniu bezawaryjne/co nie znaczy, że idealne/ ale niejednokrotnie można robić na nich dziesiątki tysięcy kilometrów-jak nie więcej, zapominając o tym ustrojstwie.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » ndz sty 03, 2010 3:08 pm

zippo68 pisze: ... ale niejednokrotnie można robić na nich dziesiątki tysięcy kilometrów-jak nie więcej, zapominając o tym ustrojstwie.
nie w przypadku oryginalnego ustrojstwa uaza :)3 mialem 2 nowe uazu z tym pasciarstwem i w obydwu przeszedlem na stary uklad. Jeden sie spierdzielil po 2 latach a w drugim rok pozniej.
Z platynka nie mialem wiekszych problemow a auta u mnie w robocie robią 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu !!
I nie przesadzaj z ta zuzywajaca sie krzywka - 18 lat robi u mnie w jednym uazie stary aparat i jakos ta krzywka zuzyc sie nie chce, wymienilem tylko sam styk przerywacza i smarowalem czesto slizg - zero problemow. Najwiecej leci lozyskowania i tulejowanie aparatu ale w przypadku ruskiego uladu bezstykowego problem jest ten sam.
Uklad bezstykowy moze jest i lepszy pod wzgledem dokladnosci pracy zaplonu ale we wspolpracy z ruskim gaznikiem nie ma to i tak wiekszego znaczenia :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz sty 03, 2010 6:33 pm

zippo68 pisze: Wypalające się platynki przerywacza, zużywający się ślizg i krzywka.
Mówienie o takim układzie elektroniczny, to w moim mniemaniu tak jak mowa o sprzęgiełkach przedniego mostu "automatyczne" - pozostają w dalszym ciągu manualne tylko są szybsze w obsłudze.
W latach osiemdziesiątych zaczęto odchodzić od typowych aparatów stykowych ponieważ potwierdzało się, że elektroniczne układy są w znacznym stopniu bezawaryjne/co nie znaczy, że idealne/ ale niejednokrotnie można robić na nich dziesiątki tysięcy kilometrów-jak nie więcej, zapominając o tym ustrojstwie.
Wstawienie modułu zapłonu odciąża platynki od przewodzenia sporego prądu i zwiększa ich żywotność.Coroczna regulacja przerwy i przesmarowanie mechanizmu aparatu wystarczy do bezproblemowej jazdy przez wiele lat.Jestem jak najbardziej za używaniem pełnej elektroniki ale musisz nam przyznać rację że w starym aparacie nic od razu nie padnie żeby nie dało się jechac,jak padnie Twoja elektronika to tylko stać i płakać.W starym układzie wystarczy mieć drugą cewkę i kondzia w zapasie.Jeśli zdecyduję się na wstawienie całkowicie elektronicznego zapłonu to tylko coś z mercedesa lub toyoty z naciskiem raczej na bezrozdzielaczowy z japońskiej toyoty.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » ndz sty 03, 2010 7:12 pm

carinus pisze:Wstawienie modułu zapłonu odciąża platynki od przewodzenia sporego prądu i zwiększa ich żywotność.Coroczna regulacja przerwy i przesmarowanie mechanizmu aparatu wystarczy do bezproblemowej jazdy przez wiele lat.Jestem jak najbardziej za używaniem pełnej elektroniki ale musisz nam przyznać rację że w starym aparacie nic od razu nie padnie żeby nie dało się jechac,jak padnie Twoja elektronika to tylko stać i płakać.W starym układzie wystarczy mieć drugą cewkę i kondzia w zapasie.Jeśli zdecyduję się na wstawienie całkowicie elektronicznego zapłonu to tylko coś z mercedesa lub toyoty z naciskiem raczej na bezrozdzielaczowy z japońskiej toyoty.
Bart03 pisze:I nie przesadzaj z ta zuzywajaca sie krzywka - 18 lat robi u mnie w jednym uazie stary aparat i jakos ta krzywka zuzyc sie nie chce
Jak byś przemierzył ją mikromierzem i porównał z nową to byś zobaczył różnice. Z krzywkami wałków rozrządu jest podobnie-wyglądają bardzo dobrze póki się ich nie przemierzy, a swoją drogą widziałem już takie krzywki w aparacie które były prawie okrągłe. Fakt że nie w Uaz-zie. Może akurat ruskim się ten element niesamowicie udał.
Wasza wola mieć platynki. Ja byłem zadowolony z elektronicznego, a teraz to już w ogóle nie mam tego problemu.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » ndz sty 03, 2010 9:03 pm

jak bys przelecial tyle uazem co moje w robocie to moze bym i polemizowal z toba na temet tego modulu elektronicznego. Tysiace kilometrów zrobione uazami weryfikują wszystko. Zreszta mikrometr to przesada, suwmiarka wystarczy a wynik i tak bedzie jeden - najpredzej poleci tulejowanie wałka, potem sworzen płetwy, potem platynka, potem ślizg teflonowy przerywacza a jak sie wszystko skończy - krzywka walka :)21

A co do wałkow w aparatach to nie zapominaj ze jestem mechanikiem i nie takie rzeczy widzialem, a metrologie warsztatowa to mam w jednym palcu 8)

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » ndz sty 03, 2010 10:26 pm

Bart03 pisze:to nie zapominaj ze jestem mechanikiem i nie takie rzeczy widzialem, a metrologie warsztatowa to mam w jednym palcu 8)

Tak się składa, że też jestem mechanikiem, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie posiadam wiedzy absolutnej jak zresztą większość mechaników ponieważ w dzisiejszej samochodówce ciągle trzeba się uczyć. No ale bywają wyjątki.

Awatar użytkownika
byko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: byko » ndz sty 03, 2010 11:06 pm

Panowie napiszcie może na jaki zmienić cały układ zapłonowy. Jaki moduł, jaka cewka i tak dalej. Konkretnie, z jakiego samochodu pasuje.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pn sty 04, 2010 4:34 pm

Jak nie robisz rocznie masy kilometrów to wystarczy nowy oryginalny aparat,do tego moduł zapłonu i dowolna cewka niskoomowa.Jestem w trakcie montowania modułu a zamiast oryginalnej cewki zakładam trafo z toyoty.Jezeli po drodze nawali cos w elektronice,podłączę kawał druta od rozdzielacza do starej cewki i pojadę dalej.Aparat jest potrzebny dla mechanizmu odśrodkowego przyspieszającego nam zapłon.Pasuje też aparat ze starego modelu opla kadeta,ważny jest tutaj kierunek obrotów palca w aparacie.Toyota ma też zachowany ten sam kierunek lecz trzeba by motać elektronikę korekcji kąta zapłonu.

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » pn sty 04, 2010 8:53 pm

zippo68 pisze: W poniedziałek sprawdzę cewkę i dam znać.
To jest oryg. cewka pod ruskiego elektronika
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”