Nie zapali-ale łapie. Co jest grane?
Moderator: Student
Nie zapali-ale łapie. Co jest grane?
Witajcie. Mam taki mały problem otóż kilka dni temu jak był mrozik -6 uaz zapaił mi ładnie. Pośmigałem i wszystko jest było niby git. Dziś chciałem go wstawić do garazu no i zapalił troszkę zagrzałem i od razu ruszyłem bo nie lałem wody a dystans jaki miałem do pokonania to 100m. No i uaz stanął i nie pójdzie za żadne skarby://
I teraz rozrusznik kręci i silnik łapie. Zaskoczy popracuje 3 sekudy i gaśnie. Poradzcie prosze.
I teraz rozrusznik kręci i silnik łapie. Zaskoczy popracuje 3 sekudy i gaśnie. Poradzcie prosze.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
Re: Nie zapali-ale łapie. Co jest grane?
Sprawdz poziom paliwa czy nie jest za niski.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Wlałem paliwa do gaźnika bezpośrednio. Pompka podaje próbowałem też startera i nic:/
immobilizer

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- losiek
- Kontaktowanie:
ej no kolego bez jaj.....gaźnik ci na forum sprawdzimy? zobacz czy wachy w tym szkiełku masz na ok 2/3 najpierw...albo czy w ogole co kolwiek tam jest. Przedmuchaj go sprężarką itd.
Obstawiam zawór iglicowy lub zapłon

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Szkiełka nie mam inny nowszy typ gaźnika. Obstawiam paliwo ale lub cos z gaźnikiem ale po to jest forum żeby wykluczać powoli ewentualne wątpliwości.
no więc najpierw sprawdź czy się koła kręcąluk94 pisze:Szkiełka nie mam inny nowszy typ gaźnika. Obstawiam paliwo ale lub cos z gaźnikiem ale po to jest forum żeby wykluczać powoli ewentualne wątpliwości.

Dobra dobra już się tyle nie śmiejcie koła się kręcą pół dnia kombinowałem wczoraj jak go zaholować, a dachu nie ma i śnieg padał. Dobrze ze wpadł kolega samurajem to ledwo mnie uciągnął.-zaworek pływakowy w gaźniku był nie drożny - jakieś kawałki chyba silikony go blokowały o ile się mylę- Wykręciłem go i niby odpalił-ale położyłem silikon pod gaźnik to na razie testów robił nie będę. Nie wiem czy to normalny objaw ale wydaje- jak silnik już odpali to nie ma pełnej mocy.
Sprawdzasz pełną moc bez wody 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Hmm no to się zgadza odpaliłem ale wody nie zalałem. 

Pogratulować, widziałeś jak wyglądają popękane tuleje cylindra 

luk94 pisze:.-zaworek pływakowy w gaźniku był nie drożny - jakieś kawałki chyba silikony go blokowały .

Silikonu używamy w budownictwie i do wszystkich innych dupereli oprócz silnika i jego osprzętu.Do tego celu są inne srodki i masy uszczelniające.Kup tubkę Reinza i stosuj go z umiarem.Wyczyść dokładnie cały gaźnik i ustaw prawidłowy poziom paliwa.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Ustawiłem poziom-nie wiem skąd ten silikon-ale skądś się wziął-ja w sumie poznaje to auto dopiero, ale to ostatnie tchnienia uazowego silnika bo juz kupiłem inną jednostkę napędową od citroena. Ale poki co to tylko 2 wyjazdy z garażu można uznać za dane.
bez wody i pełny but co -brawo na pewno będzie szedł jak strzała.
masz prawo do własnego zdania-inni maja prawo mieć je w d.u.p.i.e
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
hehe a jakże, przecież nie ma oporu od pompy wodybez wody i pełny but co -brawo na pewno będzie szedł jak strzała.

mnie tez tak łapał ale nie odpalał, wystarczyło 2 swiece wyczyscic zeby odpalił, ale i tak chodził na trzech tylko to wymieniłem, cztery

UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
bez wody

Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
http://www.forum-gaz-uaz.pl
Kto w dzisiejszych czasach jeździ na wodzie
nie lepiej zalać płynem i niekombinować
to chyba niesą takie duże koszta. Skoro stać ciebie na Uaza to na płyn chłodniczy też.

UAZ 469B 4x4, ZIŁ 157 6x6, GAZ 66 4X4, STAR 66 6X6 - THE POWER OF DREAMS
Też tak sądzę ale nieraz trzeba zalać ciepłą wodą aby odpalił.
Trzeba również pamiętać, że płyn ma wyższą temperaturę wrzenia przez co trudniej jest silnik "zagotować"
A to w terenie jest dużo pomocne

Trzeba również pamiętać, że płyn ma wyższą temperaturę wrzenia przez co trudniej jest silnik "zagotować"

Wodę to se do wanny nalejBalu-Balu pisze:Też tak sądzę ale nieraz trzeba zalać ciepłą wodą aby odpalił.![]()

A jednak jednorazowe czyszczenie nie pomogło. A szkoda bo tak się starałem. W każdym razie. Teraz zaworek pywłaka był ok a objaw ten sam. Wykręcę gaźnik i zobaczę o co tu chodzi. Ale ogólnie załamka jesli chodzi o ten silnik. Jeszcze mi się nie zdarzyło wrócić do domu normalnie chyba.:/ Cytryna już czeka na zmotę.
Szybciej i pewniej będzie doprowadzić do ładu oryginalny silnik niż motać francowate gówno.Popytaj czy ktoś nie ma sprawnego gaźnika albo poszukaj pasującego zamiennika od innych samochodów.Spora wiary jeździ i wraca do domu o własnych siłach.Też chciałem na początku wsadzić sobie inny silnik ale doprowadziłem do porzadku ten fabryczny i teraz nie żałuję.Zapala na mrozie i chodzi bezproblemowo już prawie 2kkm,więc lepiej teraz pojeździc niż robić zmote przez 2 lata,a i tak zostanie w końcu pomnik.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Oryginalny silnik Uaza jest dobry, pod warunkiem , że się o niego zadba i dobrze wyreguluje. Jak ty zamontujesz silnik od Citroena to ci wyjdzie stwór nie z tej ziemi. Będzie się nadawał tylko pod palnik bo to nie będzie już Uaz. Tylko nie wiadomo co 

W 100% zgadzam sie z Carinusem
Sporo ludzi jeździ na oryginalnym silniku i nie narzekają a wszelkie zmoty z silnikami mercedesa diesla to uważam za straszną porażkę. Gazniki można kupić na allegro - koszt ok 200 zł. Lub komplet naprawczy około 50 zł.