Doradźcie czy warto kupić UAZ-a
Moderator: Student
Doradźcie czy warto kupić UAZ-a
Witam wszystkich.Jestem tu nowy mam na imię Piotrek mieszkam w Polkowicach na Dolnym Śląsku.Od zawsze podobał mi się UAZ i mam kilka pytań do użytkowników:
1-ile wynosi spalanie Pb i LPG przy prędkości 80-90km/h czy to dużo dla Uaz-a?
2-czy faktycznie trzeba cały czas grzebać przy nim żeby nie nawalił w drodze ?( nie mam garażu ponieważ mieszkam w bloku ale ewentualne większe naprawy przeprowadzałbym u rodziny na wsi oczywiście sam bo wychodzę z założenia że chcesz mieć dobrze zrobione to zrób sobie sam )
3-jak z ogrzewaniem w zimie daje radę czy trzeba zakładać ruską papachę na głowę żeby uszu nie odmrozić?
4-czy UAZ 469b był w wersji ze sztywnym dachem czy to przeróbka była bo kiedyś widziałem takiego w ogłoszeniu jako Hunter?
5-robię rocznie ok 11 tyś km czy to nie za duże przebiegi będą dla samochodu i jak z trwałością silnika,skrzyni,mostów czy szybko nie wysiądą?
6-czy faktycznie jest tak głośno w czasie jazdy?
Auto miałoby mi służyć do jazdy na co dzień oraz na wypady do lasu polowanie,ryby itp żaden off-road nie wchodzi w grę.Przepraszam jeżeli taki temat był już gdzieś ale szukałem i nic zbytnio nie znalazłem a może jest ktoś z dolnośląskiego kto posiada takie autko i można się spotkać pogadać przy piwku?Prosiłbym o poważne odpowiedzi.Pozdrawiam
1-ile wynosi spalanie Pb i LPG przy prędkości 80-90km/h czy to dużo dla Uaz-a?
2-czy faktycznie trzeba cały czas grzebać przy nim żeby nie nawalił w drodze ?( nie mam garażu ponieważ mieszkam w bloku ale ewentualne większe naprawy przeprowadzałbym u rodziny na wsi oczywiście sam bo wychodzę z założenia że chcesz mieć dobrze zrobione to zrób sobie sam )
3-jak z ogrzewaniem w zimie daje radę czy trzeba zakładać ruską papachę na głowę żeby uszu nie odmrozić?
4-czy UAZ 469b był w wersji ze sztywnym dachem czy to przeróbka była bo kiedyś widziałem takiego w ogłoszeniu jako Hunter?
5-robię rocznie ok 11 tyś km czy to nie za duże przebiegi będą dla samochodu i jak z trwałością silnika,skrzyni,mostów czy szybko nie wysiądą?
6-czy faktycznie jest tak głośno w czasie jazdy?
Auto miałoby mi służyć do jazdy na co dzień oraz na wypady do lasu polowanie,ryby itp żaden off-road nie wchodzi w grę.Przepraszam jeżeli taki temat był już gdzieś ale szukałem i nic zbytnio nie znalazłem a może jest ktoś z dolnośląskiego kto posiada takie autko i można się spotkać pogadać przy piwku?Prosiłbym o poważne odpowiedzi.Pozdrawiam
Re: Doradźcie czy warto kupić UAZ-a
Prosiłbym o poważne odpowiedzi.Pozdrawiam
Jako autko na co dzień UAZ jest doskonałym i wygodnym samochodem, jego prędkości to 110-120 a przy wyprzedzaniu i 140, przy czym jest bardzo komfortowy i bezpieczny! Spalanie nie jest małe porównując go z golfem TDI pali około 2-3l więcej:). Jego awaryjność jest bardzo niska, o czym można przeczytać w raportach Dekry i bije na głowę skośnookie produkcje. Przy zakupie warto zastanowić się nad wysokoprężną jednostką napędową rodzimej produkcji, która znacznie obniża koszty eksploatacji oraz posiada wysoką kulturę pracy porównywalną z innymi suwami takimi jak MB ML czy VW Touareg. Na plus dla rosyjskiej terenówki jest to iż można ją nabyć w różnych wariantach nadwozia nie tylko kabriolet i sztywny dach (HUNTER), ale również mały transporter terenowy o nazwie FURGON, oraz niewątpliwie najładniejszy z całej palety Ulijanowskich pojazdów UAZ SIMBIR. Nie zapominajmy o wersji PATRIOT skierowanej do młodszych nabywców.
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
Nie kupuj bo będziesz strasznie muliłPiotr8307 pisze:Witam wszystkich. .......Prosiłbym o poważne odpowiedzi.Pozdrawiam

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Przecież prosił o poważne odpowiedzi, a Ty jesteś niedoinformowany i podajesz nieaktualne dane na temat silników.Wieśmak pisze:Prosiłbym o poważne odpowiedzi.Pozdrawiam
Jako autko na co dzień UAZ jest doskonałym i wygodnym samochodem, jego prędkości to 110-120 a przy wyprzedzaniu i 140, przy czym jest bardzo komfortowy i bezpieczny! Spalanie nie jest małe porównując go z golfem TDI pali około 2-3l więcej:). Jego awaryjność jest bardzo niska, o czym można przeczytać w raportach Dekry i bije na głowę skośnookie produkcje. Przy zakupie warto zastanowić się nad wysokoprężną jednostką napędową rodzimej produkcji, która znacznie obniża koszty eksploatacji oraz posiada wysoką kulturę pracy porównywalną z innymi suwami takimi jak MB ML czy VW Touareg. Na plus dla rosyjskiej terenówki jest to iż można ją nabyć w różnych wariantach nadwozia nie tylko kabriolet i sztywny dach (HUNTER), ale również mały transporter terenowy o nazwie FURGON, oraz niewątpliwie najładniejszy z całej palety Ulijanowskich pojazdów UAZ SIMBIR. Nie zapominajmy o wersji PATRIOT skierowanej do młodszych nabywców.

Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Widzę że można na was liczyć,dzięki
Jesteś już ponad rok zalogowany na tym forum i przez ten czas, to dział Uaz-a mogłeś przewertować kilkaset razy i sam sobie odpowiedzieć na to pytanie.Piotr8307 pisze:Widzę że można na was liczyć,dzięki
W innych działach powiedzą Ci że nie, a tu na jaką odpowiedź liczyłeś? Jeżeli chodzi o mnie i prawdopodobnie 99% użytkowników jak posiadają i użytkują te samochody to widocznie uważają, że warto je mieć. Więc nie smuć.
-
-
Mogę Ci tylko powiedzieć ze spalanie zależy głównie od stanu silnika włąściwej regulacji i innych podzespołów oraz opon, nogi lekkej lub cięzkiej,tereniu w jaki się poruszasz a apetyt ma spory z czasem można wyczuć.W mieście się fajnie jeździ jak jest w miarę pusto lub bardzo uważa,ale trzeba tę sztuke opanować.Szybkość i przyspieszenie nie jest zawrotne średnio 70-góra 90 więcej na własne ryzyko.Hałas w zależności jak jest zrobiony i szybkości w miarę której hałas może wzrastać.Ciepło zależy od stanu nagrzewnicy generalnie dobrze grzeje jak w miarę szczelny lubi się woda skraplać.
Na ryby polowania i jazda w terenie nie ma lepszego pod warunkiem, że jest dobrze zrobiony i zadbany.
Brak wszelkiej elektroniki i innych zbędnych gadżetów czyni go prostym łatwym w naprawie chyba,że cos urwiesz rozwalisz np most lub skrzynię ale tez da się zrobić.Części tanie łatwo dostępne niestety z wielu względów lubi stać w garażu.
Na ryby polowania i jazda w terenie nie ma lepszego pod warunkiem, że jest dobrze zrobiony i zadbany.
Brak wszelkiej elektroniki i innych zbędnych gadżetów czyni go prostym łatwym w naprawie chyba,że cos urwiesz rozwalisz np most lub skrzynię ale tez da się zrobić.Części tanie łatwo dostępne niestety z wielu względów lubi stać w garażu.
Edgar z Gór.
Ale używacie ich tylko do ciężkiej jazdy w terenie czy na co dzień też?zippo68 pisze:Jesteś już ponad rok zalogowany na tym forum i przez ten czas, to dział Uaz-a mogłeś przewertować kilkaset razy i sam sobie odpowiedzieć na to pytanie.Piotr8307 pisze:Widzę że można na was liczyć,dzięki
W innych działach powiedzą Ci że nie, a tu na jaką odpowiedź liczyłeś? Jeżeli chodzi o mnie i prawdopodobnie 99% użytkowników jak posiadają i użytkują te samochody to widocznie uważają, że warto je mieć. Więc nie smuć.
- UAZ Adventure
1. nie wiem, nie pamiętam bo już dawno wywaliłem oryginalny silnik z Uaz-a
2.Jeżeli nie masz garażu to z pewnością inni zaczną koło niego grzebać i to bardzo często
3.naprawdę wyrabia i w środku jest ciepło i da się przeżyć
4.były seryjnie montowane stalowe dachy
5.musisz zrozumieć jedno uaz nie nadaje się do użytkowania na co dzień, zwłaszcza na dłuższych trasach ze względu na swoją spartańską prymitywną budowę i wykończenie
6.zależy dla kogo na pewno hałas w porównaniu ze zwykłym pojazdem osobowym z przyzwoicie wygłuszoną kabiną znacznie odbiega od normy i radia to raczej w nim przyjemnie nie posłuchasz
Jeżeli chcesz jeździć Uazem na co dzień to zapomnij o tym, on nie jest do tego.
Jeżeli mi nie wierzysz to postaraj się gdzieś z bliska go obejrzeć pomacać a pojmiesz co mam na myśli.
Piszesz że masz jeździć autem na co dzień od czasu do czasu rybki itp. to kup sobie nie wiem jakąś Vitare, Pajero, Troopera skoro tak bardzo Ci zależy na samochodzie terenowym ale zapomnij o Uazie on nie spełni twoich wymagań.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
2.Jeżeli nie masz garażu to z pewnością inni zaczną koło niego grzebać i to bardzo często
3.naprawdę wyrabia i w środku jest ciepło i da się przeżyć
4.były seryjnie montowane stalowe dachy
5.musisz zrozumieć jedno uaz nie nadaje się do użytkowania na co dzień, zwłaszcza na dłuższych trasach ze względu na swoją spartańską prymitywną budowę i wykończenie
6.zależy dla kogo na pewno hałas w porównaniu ze zwykłym pojazdem osobowym z przyzwoicie wygłuszoną kabiną znacznie odbiega od normy i radia to raczej w nim przyjemnie nie posłuchasz
Jeżeli chcesz jeździć Uazem na co dzień to zapomnij o tym, on nie jest do tego.
Jeżeli mi nie wierzysz to postaraj się gdzieś z bliska go obejrzeć pomacać a pojmiesz co mam na myśli.
Piszesz że masz jeździć autem na co dzień od czasu do czasu rybki itp. to kup sobie nie wiem jakąś Vitare, Pajero, Troopera skoro tak bardzo Ci zależy na samochodzie terenowym ale zapomnij o Uazie on nie spełni twoich wymagań.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
Uazem można jezdzic na codzien...ale tylko na działkę(ryby, grzyby, polowania itd...) poza miasto. Odnosnie tras to powiem tak... kiedys gazem na bebnowych hamulcach z zukowskim silnikiem i trzybiegowa skrzynią jechalem na mazury 640 km w jedna stronę
dojechalem i wrocilem nie bylo tragicznie ale przyznac trzeba, że gazik byl w stanie perfekcyjnym... jak na gazika
Prędkosci przelotowe takie jak maluchem 70-80 przy wyprzedzaniu z lekkiej gorki budzik czasem udało sie zamknąc.

WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD
Ja używam go na co dzień.Piotr8307 pisze:
Ale używacie ich tylko do ciężkiej jazdy w terenie czy na co dzień też?
Pomimo, że posiadam jeszcze cztery inne samochody, i to a wiele bardziej komfortowe, to do tego sprzętu żywię największy sentyment. Nie przeszkadza mi hałas jakieś tam "drobne" zacieki, nie najlepsza widoczność.
Dziennie kręcę nim około 20-stu kilometrów, i co któryś weekend wypad w góry do chałupki, 100 kilosów w jednym kawałku.
Raz tylko stanąłem na trasie ponieważ mając jeszcze oryg. silnik przeliczyłem się z paliwem, ale piątkę benzyny miałem na zapasie i dokulałem się do stacji.
Do Uaz-a musisz posiadać co najmniej podstawową wiedzę z mechaniki i smykałę do niej, aby się rozwijać. W przeciwnym wypadku kasę na mechaniora

- UAZ Adventure
Ja w okresie wiosenno-letnio-jesiennym robię więcej kilometrów rowerem dziennie niż ty uazem te 20km, tak to można uazem jeździć bo masz blisko do domu i spoko, ale codziennie robić trasy po 100 czy więcej kilometrów to się nie da.zippo68 pisze:Ja używam go na co dzień.Piotr8307 pisze:
Ale używacie ich tylko do ciężkiej jazdy w terenie czy na co dzień też?
Pomimo, że posiadam jeszcze cztery inne samochody, i to a wiele bardziej komfortowe, to do tego sprzętu żywię największy sentyment. Nie przeszkadza mi hałas jakieś tam "drobne" zacieki, nie najlepsza widoczność.
Dziennie kręcę nim około 20-stu kilometrów, i co któryś weekend wypad w góry do chałupki, 100 kilosów w jednym kawałku.
Raz tylko stanąłem na trasie ponieważ mając jeszcze oryg. silnik przeliczyłem się z paliwem, ale piątkę benzyny miałem na zapasie i dokulałem się do stacji.
Do Uaz-a musisz posiadać co najmniej podstawową wiedzę z mechaniki i smykałę do niej, aby się rozwijać. W przeciwnym wypadku kasę na mechaniora
No pewno, że nie. Po przyjeździe w góry muszę odreagować co najmniej trzema browcamiUAZ Adventure pisze:
ale codziennie robić trasy po 100 czy więcej kilometrów to się nie da.

- UAZ Adventure
No to kolega Piotr8307 będzie musiał ładnie browarów nakupićzippo68 pisze:No pewno, że nie. Po przyjeździe w góry muszę odreagować co najmniej trzema browcamiUAZ Adventure pisze:
ale codziennie robić trasy po 100 czy więcej kilometrów to się nie da., ale krótkie trasy przemierzam z przyjemnością.

Wszystko sie da,tylko trzeba mieć czym.Zdezelowanym trupem nawet z garażu nie wyjedziemy.Kolega z tego forum jeździ na codzień UAZ-em po lesie i nie tylko,i kreci miesięcznie tyle km co niektórzy z nas osobówką przez pół roku albo i więcej.Tylko trzeba dbac o samochód.UAZ Adventure pisze:
Ja w okresie wiosenno-letnio-jesiennym robię więcej kilometrów rowerem dziennie niż ty uazem te 20km, tak to można uazem jeździć bo masz blisko do domu i spoko, ale codziennie robić trasy po 100 czy więcej kilometrów to się nie da.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
auto trzeba tankowac i kierowce tezzippo68 pisze:No pewno, że nie. Po przyjeździe w góry muszę odreagować co najmniej trzema browcamiUAZ Adventure pisze:
ale codziennie robić trasy po 100 czy więcej kilometrów to się nie da., ale krótkie trasy przemierzam z przyjemnością.

a i zapomnialem dodac o ile auto toleruje lepsze lub gorsze paliwo to w przypadku kierowcy piwo musi sie charakteryzowac pewnie conajmniej odpowiednia temperatura 

Racja. Dlatego mam zabudowaną zapalniczkę. Podłączam lodóweczkę turystyczną i na miejscu jest pięknie chłodzoneCLIMBER pisze:a i zapomnialem dodac o ile auto toleruje lepsze lub gorsze paliwo to w przypadku kierowcy piwo musi sie charakteryzowac pewnie conajmniej odpowiednia temperatura

Oj jak pięknie temat schodzi na przyjemne sprawy

Edit: co mi szkodzi otwarłem sobie Warkę.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 11, 2010 8:59 pm przez zippo68, łącznie zmieniany 1 raz.
uuu lodowka w uazie to juz mi smierdzi burzuazja
ale z drugiej strony tak jak trzeba dbac o auto tak i o kierowce 

Tera i klase robotniczą styka - jest przeca ProvidentCLIMBER pisze:uuu lodowka w uazie to juz mi smierdzi burzuazjaale z drugiej strony tak jak trzeba dbac o auto tak i o kierowce

tylko współpraca z providentem zazwyczaj skutkuje sprzedaniem syfa brakiem na piwo i kulka w łeb 

Ale chwilowo wydaje się być człowiek RockefeleremCLIMBER pisze:tylko współpraca z providentem zazwyczaj skutkuje sprzedaniem syfa brakiem na piwo i kulka w łeb

Przydał by się na tym forum Shoutbox. Szło by trochę pogawędzić bez zaśmiecania tematów.
lata temu był czat z pewnymi osobnikami z tego forum gadalismy przez dlugie nocne o wszystkim i o niczym a rano wstawalo sie od kompa i szlo do szkoły kolega vandall, wupasek rudeboy i inni moga potwierdzic
>1-ile wynosi spalanie Pb i LPG przy prędkości 80-90km/h czy to dużo dla Uaz-a?
LPG od 15 do 20-30 - w zależności od stanu. Nastaw się raczej na górną połówkę tego przedziału.
>2-czy faktycznie trzeba cały czas grzebać przy nim żeby nie nawalił w drodze ?( nie mam garażu ponieważ mieszkam w bloku ale ewentualne większe naprawy przeprowadzałbym u rodziny na wsi oczywiście sam bo wychodzę z założenia że chcesz mieć dobrze zrobione to zrób sobie sam )
Trzeba. I trzeba mieć podejście.
>3-jak z ogrzewaniem w zimie daje radę czy trzeba zakładać ruską papachę na głowę żeby uszu nie odmrozić?
Daje rade. Na Syberii tym jeżdżą.
>4-czy UAZ 469b był w wersji ze sztywnym dachem czy to przeróbka była bo kiedyś widziałem takiego w ogłoszeniu jako Hunter?
Nie wchodząc w oznaczenia - były.
>5-robię rocznie ok 11 tyś km czy to nie za duże przebiegi będą dla samochodu i jak z trwałością silnika,skrzyni,mostów czy szybko nie wysiądą?
Jak będą kiepskie, to wysiądą. Jak będą dobre, to pare lat przejeździsz. Ja zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy przez 10 lat - skrzynia, reduktor, mosty bez żadnych napraw (nie licząc dwóch przednich półosiek), silniki zajeździłem 3. Ale za każdym razem wstawiałem używany.
>6-czy faktycznie jest tak głośno w czasie jazdy?
Jak głosno? Jest głośniej niż w większości osobówek, ale tragedii nie ma.
>Auto miałoby mi służyć do jazdy na co dzień oraz na wypady do lasu polowanie,ryby itp żaden off-road nie wchodzi w grę.
To po co kupujesz UAZa? Lans? Drogo za niego zapłacisz....
>Przepraszam jeżeli taki temat był już gdzieś
Był zylion razy.
>Prosiłbym o poważne odpowiedzi.
Jakie pytania, takie odpowiedzi
>Pozdrawiam
LPG od 15 do 20-30 - w zależności od stanu. Nastaw się raczej na górną połówkę tego przedziału.
>2-czy faktycznie trzeba cały czas grzebać przy nim żeby nie nawalił w drodze ?( nie mam garażu ponieważ mieszkam w bloku ale ewentualne większe naprawy przeprowadzałbym u rodziny na wsi oczywiście sam bo wychodzę z założenia że chcesz mieć dobrze zrobione to zrób sobie sam )
Trzeba. I trzeba mieć podejście.
>3-jak z ogrzewaniem w zimie daje radę czy trzeba zakładać ruską papachę na głowę żeby uszu nie odmrozić?
Daje rade. Na Syberii tym jeżdżą.
>4-czy UAZ 469b był w wersji ze sztywnym dachem czy to przeróbka była bo kiedyś widziałem takiego w ogłoszeniu jako Hunter?
Nie wchodząc w oznaczenia - były.
>5-robię rocznie ok 11 tyś km czy to nie za duże przebiegi będą dla samochodu i jak z trwałością silnika,skrzyni,mostów czy szybko nie wysiądą?
Jak będą kiepskie, to wysiądą. Jak będą dobre, to pare lat przejeździsz. Ja zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy przez 10 lat - skrzynia, reduktor, mosty bez żadnych napraw (nie licząc dwóch przednich półosiek), silniki zajeździłem 3. Ale za każdym razem wstawiałem używany.
>6-czy faktycznie jest tak głośno w czasie jazdy?
Jak głosno? Jest głośniej niż w większości osobówek, ale tragedii nie ma.
>Auto miałoby mi służyć do jazdy na co dzień oraz na wypady do lasu polowanie,ryby itp żaden off-road nie wchodzi w grę.
To po co kupujesz UAZa? Lans? Drogo za niego zapłacisz....
>Przepraszam jeżeli taki temat był już gdzieś
Był zylion razy.
>Prosiłbym o poważne odpowiedzi.
Jakie pytania, takie odpowiedzi

>Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
Szczeże polecam!!! Pzynajmniej w moim przypadku uaz spełnia wszystkie moje wymagania. Jest to jedyny mój samochód więc jest dość mocno eksploatowany rocznie około 10-15tysięcy kilometrów po asfalcie, a weekendami upalany na żwirowniach lub lasach. Pisze że w moim przypadku bo jestem jeszcze młody i mały komfort jazdy mnie nie przeszkadza jak większości podstarzałych użytkownikom tego zacnego forum
Zużycie paliwa na poziomie 8-10l/100km przy tych osiągach i możliwościach terenowych to zadowalający wynik?? Hałas w moim przypadku emituja w nacznej mierze opony i bardzo duży wentylator który wyje na wiekszych obrotach. Pozytywne zjawiska zaobserwowane przy jeździe w mieście to nie wymuszanie pierwszeństwa, usówanie sie z drogi i start z pod świateł z jakąś inną osobówką naprawde dobra fura musi być żeby mnie pokonała 

czarne matowe "ZUO" z turbodieslem