Skrzynia biegów-sieczkarnia na trzecim biegu.

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
zippo68

Skrzynia biegów-sieczkarnia na trzecim biegu.

Post autor: zippo68 » sob kwie 24, 2010 11:56 pm

Zaczęło się od lekkiego zrywania sprzęgła przy ruszaniu, trzepotania i dzwonienia wajchy biegów na czwórce.
Zwaliłem skrzynie i okazało się, że jest wybita obudowa skrzyni w miejscu osadzenia łożyska wałka sprzęgłowego przez co wałek miał luzy promieniowe. Odkręciłem dekiel z widełkami-poluzowane śruby mocujące widełki do wałków. Dokręciłem i ponownie zabezpieczyłem jak się należy drutem.
Wyjąłem wałek sprzęgłowy, oblutowałem bieżnię zewnętrzną łożyska, nabiłem wałek i poskładałem wszystko do kupy. Odpaliłem. Ruszam, sprzęgło chodzi idealnie. Wszystkie biegi wchodzą elegancko na 4 wajcha ani drgnie. Za to na trójce pojawił się problem drgającej wajchy i odgłos sieczkarni :-? w skrzyni wraz z wzrastaniem obrotów.
Jak poskładałem skrzynię kręcąc wałkiem sprzęgłowym/na luzie/ zauważyłem lekkie przycinanie się go cały czas w tym samym miejscu, ale tak sobie pomyślałem, że to może skotłowała się nić którą omotałem wałeczki, żeby się nie wysypały podczas nabijania wałka sprzęgłowego, ale widocznie przyczyna leży gdzieś indziej i stąd te odgłosy podczas jazdy. Wcześniej zdarzyło się ze trzy, cztery razy, że trójka wyskoczyła podczas hamowania silnikiem.
Synchronizatory raczej odpadają bo 3 i 4 wchodzą bez zgrzytów. Więc co? wypierdzielona przesuwka, krzywy któryś z wałków? Mieliście podobny problem? :roll:
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

kuraś
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Skrzynia biegów-sieczkarnia na trzecim biegu.

Post autor: kuraś » ndz maja 16, 2010 1:56 pm

normalne jak wymienisz jedno koło zębate to skrzynia zaraz wyje ...jakość wykonania..a co do wyskakiwania 3 biegu ...to masz luzy na wałku głównym ...przemieszcza sie w osiowo... pokasój luzy problem wyskaiwania zniknie..pozdrawiam

Kasza-k33

Kontaktowanie:

Post autor: Kasza-k33 » pn lip 18, 2011 2:17 pm

Witam podepne się do tematu. chodzi mi o to że podczas hamowania silnikiem wyskakuje trzeci bieg, wyczytałem że przyczyną mogą byc luzy na wałku głównym, da się je wskasowac bez zrzucania skrzyni? proszę o jakieś sugestie.

Edgarowski

Post autor: Edgarowski » pn lip 18, 2011 3:05 pm

Skrzynia w UAZ-e jest bardzo cierplwa wytrzymała i wybacza dużo błedów chyba, że ja bardzo wk.... to ci pokazuje co potrafi.
Edgar z Gór.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”