UAZ 452. nowy gaźnik i strasznie słaby w czasie jazdy
Moderator: Student
- dagerr
- jestem tu nowy...
UAZ 452. nowy gaźnik i strasznie słaby w czasie jazdy
Witam po dłuższej przerwie.
Po dłuższej przerwie zawiadamiam iż zmieniłem mojego 469B na prawie nówke (10lat) 452. Radość jednak nie trwała długo bo więcej problemów z nowym jak ze starym... Problem jak w temacie. Gaźnik k-151. Silnik pracuje normalnie na jałowym biegu, w momencie keidy trzeba mocy on słabnie. Świece zostały wymienione. Nikt nie wie co mu jest znajomi mechanicy się poddali. jedynie w Was drodzy forumowicze cała nadzieje. Proszę o pomoc, tylko tłumaczcie mi jak chłopu na miedzy bo ja za bardzo nie obeznany w temacie.
pozdrawiam
Po dłuższej przerwie zawiadamiam iż zmieniłem mojego 469B na prawie nówke (10lat) 452. Radość jednak nie trwała długo bo więcej problemów z nowym jak ze starym... Problem jak w temacie. Gaźnik k-151. Silnik pracuje normalnie na jałowym biegu, w momencie keidy trzeba mocy on słabnie. Świece zostały wymienione. Nikt nie wie co mu jest znajomi mechanicy się poddali. jedynie w Was drodzy forumowicze cała nadzieje. Proszę o pomoc, tylko tłumaczcie mi jak chłopu na miedzy bo ja za bardzo nie obeznany w temacie.
pozdrawiam

-
-
Re: UAZ 452. nowy gaźnik i strasznie słaby w czasie jazdy
może konie zdechły ze starości i zużycia?
Kompresja jaka?

- dagerr
- jestem tu nowy...
a jak to sprawdzić?

-
-
Skoro pytasz to musisz z tym jechać do jakiegoś mechaniora od silników. Wykręcasz świece, wtykasz takie cuś, kręcisz rozrusznikiem, potem jeszcze po odrobinie oleju przez dziurki do cylindrów i jeszcze raz to samo żeby wykluczyć zawory.
Tak zwaną próbą olejową wykluczasz przedmuchy spowodowane przez nieszczelności tłok /pierścienie/tulejawieprzowina pisze:Skoro pytasz to musisz z tym jechać do jakiegoś mechaniora od silników. Wykręcasz świece, wtykasz takie cuś, kręcisz rozrusznikiem, potem jeszcze po odrobinie oleju przez dziurki do cylindrów i jeszcze raz to samo żeby wykluczyć zawory.
czarne matowe "ZUO" z turbodieslem
- dagerr
- jestem tu nowy...
no kurde ale czy brak kompresji jest możliwy przy przebiegu 10tys.
??

-
-
no odwrotnie mi się napisało - by się upewnić czy to nie zawory miało byćuazevo1 pisze:Tak zwaną próbą olejową wykluczasz przedmuchy spowodowane przez nieszczelności tłok /pierścienie/tulejawieprzowina pisze:Skoro pytasz to musisz z tym jechać do jakiegoś mechaniora od silników. Wykręcasz świece, wtykasz takie cuś, kręcisz rozrusznikiem, potem jeszcze po odrobinie oleju przez dziurki do cylindrów i jeszcze raz to samo żeby wykluczyć zawory.
Oczywiście że jest to możliwe, acz nie jest to spowodowane zużyciem eksploatacyjnym które ma miejsce w w starszych silnikach. Jeśli pracuje równo na wszystkich cylindrach, nie wciąga wody ani oleju to pomiar ciśnienia sprężania mozna prze prowadzić profilaktycznie. Poza tym podstawowe regulacje : luzy zaworowe, kąt wyprzedzenia zapłonu, poziom paliwa w gaźniku i regulacja składu mieszanki biegu jałowego. To jest prosty silnik usterka na pewno nie będzie skomplikowana.
wieprzowina pisze:no odwrotnie mi się napisało - by się upewnić czy to nie zawory miało byćuazevo1 pisze:Tak zwaną próbą olejową wykluczasz przedmuchy spowodowane przez nieszczelności tłok /pierścienie/tulejawieprzowina pisze:Skoro pytasz to musisz z tym jechać do jakiegoś mechaniora od silników. Wykręcasz świece, wtykasz takie cuś, kręcisz rozrusznikiem, potem jeszcze po odrobinie oleju przez dziurki do cylindrów i jeszcze raz to samo żeby wykluczyć zawory.

Jedz lepiej do giadnosty i on prawdę Ci powie na podstawie składu mieszanki i pomiaru kata zapłonu.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Piszę trochę intuicyjnie, ale przejrzałem ostatnio kilka razy serwisówkę do Uaza. Poza tym co pisze uazevo1 to bym sprawdził:
- obroty biegu jałowego mogą być dobre i auto sobie pyrka, ale trzeba też sprawdzić jak zachowuje się przy nagłym dodaniu gazu,
to się reguluje tymi dwoma wkrętami, jeden odpowiada za minimalne przymknięcie położenie przpustnicy, a drugi dodaje paliwo poza
przepustnicą.
- jeżeli brakuje mu dynamiki, a na trasie sjest dobrze to sprawdź pompkę przyspieszacza w gaźniku, to jest taki układ, który wstzykuje paliwo przy naciśnięciu pedału gazu.
- sprawdź też regulator kąta wyprzedzenia zapłonu, odśrodkowy i podciśnieniowy (tu ważna jest szczelność połączenia do kolektora ssącego),
Uaza mam krótko i tak jak piszę opieram się na papieriach.
- obroty biegu jałowego mogą być dobre i auto sobie pyrka, ale trzeba też sprawdzić jak zachowuje się przy nagłym dodaniu gazu,
to się reguluje tymi dwoma wkrętami, jeden odpowiada za minimalne przymknięcie położenie przpustnicy, a drugi dodaje paliwo poza
przepustnicą.
- jeżeli brakuje mu dynamiki, a na trasie sjest dobrze to sprawdź pompkę przyspieszacza w gaźniku, to jest taki układ, który wstzykuje paliwo przy naciśnięciu pedału gazu.
- sprawdź też regulator kąta wyprzedzenia zapłonu, odśrodkowy i podciśnieniowy (tu ważna jest szczelność połączenia do kolektora ssącego),
Uaza mam krótko i tak jak piszę opieram się na papieriach.
...trzeba wykonać pełny serwis silnika /zapłon, zawory, regulacja gaznika/, musi pomóc 

UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
-sprawdź regulator podciśnieniowy w aparacie zapłonowym - szczelne połączenie między gaźnikiem, a ww. - możesz wziąć stroboskop i odłączyć/ponownie podłączyć przewód i patrzeć na reakcję/przyspieszenie zapłonu na kole pasowym...i tyle...kiedyś tak miałem, bo do dupy podłączyłem i nie 'dyloł'...
Był Hiszpan 260 długas ...jest Y60 długas...