Problem z rozrusznikiem
Moderator: Student
- niklewicz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Problem z rozrusznikiem
Witam wszystkich,
Mam pytanie na temat rozrusznika, trafił mnie dziwny problem i zastanawiam się gdzie jest błąd.
Robiłem kapitalke silnika i postanowiłem założyć nowy rozrusznik bo stary się skończył.
Wymieniłem wieniec na kole zamachowym, kupiłem nowy rozrusznik (duży). Początkowo wszystko było super i odpalał bez żadnych fochów... Po dwóch tygodniach użytkowania i docierania auta padła pompa paliwa. Gdy próbowałem odpalić auto, po nagłym zatrzymaniu silnika przez awarię pompy, padł chyba automat rozrusznika, po przekręceniu stacyjki słychać klekotanie elektromagnesu, ale rozrusznik niekręci... Czy awaria wynika z jakości nowego rozrusznika czy gdzieś popełniłem błąd montując rozrusznik? Czekam na sugestię.
pozdrawiam
Mam pytanie na temat rozrusznika, trafił mnie dziwny problem i zastanawiam się gdzie jest błąd.
Robiłem kapitalke silnika i postanowiłem założyć nowy rozrusznik bo stary się skończył.
Wymieniłem wieniec na kole zamachowym, kupiłem nowy rozrusznik (duży). Początkowo wszystko było super i odpalał bez żadnych fochów... Po dwóch tygodniach użytkowania i docierania auta padła pompa paliwa. Gdy próbowałem odpalić auto, po nagłym zatrzymaniu silnika przez awarię pompy, padł chyba automat rozrusznika, po przekręceniu stacyjki słychać klekotanie elektromagnesu, ale rozrusznik niekręci... Czy awaria wynika z jakości nowego rozrusznika czy gdzieś popełniłem błąd montując rozrusznik? Czekam na sugestię.
pozdrawiam
Był UAZ 469B 1994r, jest Jeep Cherokee 4.0 1997
Re: Problem z rozrusznikiem
Podlącz plusa za automatem. Jak rozrusznik zakręci (na luźno więc dużo prądu nie weźmie) to będziesz wiedział co padło?
niklewicz pisze:Witam wszystkich,
pozdrawiam
Pytanie czy długo kręciłeś rozrusznikiem przy awarii

Jeśli tak mógł się spalić
druga sprawa, czy aby silnik stoi tylko przez pompę, bo może coś innego i rozrusznik nie może ruszyć kołem
Błędu nie popełniłeś skoro kręcił 2 tygodnie, wyjmij rozrusznik i rozbierz wtedy wszystko będziesz wiedział
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
przeglądnij rozrusznik bo nowy nie znaczy dobry wada produkcyjna itd Wania na kacu

Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja
Wania wcale nie trzeźwiejeKasprol pisze:przeglądnij rozrusznik bo nowy nie znaczy dobry wada produkcyjna itd Wania na kacu![]()
![]()
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
-
Dobrze leczony kac może trwać około trzech tygodni
( poza tematem
)

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
- niklewicz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dziekuje za sugestie, silnik na pewno ok, po wymianie pompy odpaliłem korbą bez problemów 
Wyciagnę rozrusznik żeby sprawdzić co w nim padło..., ale to dopiero po urlopie
pozdrawiam

Wyciagnę rozrusznik żeby sprawdzić co w nim padło..., ale to dopiero po urlopie
pozdrawiam
- niklewicz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Reasumując przyczyną awarii był lekko rozładowany akumulator
Dla wiadomości innych użytkowników: Zgodnie z wojskową instrukcją obsługi w uazie może być słyszalne klekotanie autoamtu rozrusznika przy słabym prądzie akumulatora. Wygląda to jakby padł automat a wystarczy podładować akumulator. Sprawdziłem na swoim przypadku. 

przy okazji sprawdz czy masz dobre połaczenie masy do silnika. Przy tak dużych poborach jak rozrusznik ujawniają się wszelkie opory w przepływie prądu.