Mechanizm zmiany biegów - problem

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

skyrafal

Mechanizm zmiany biegów - problem

Post autor: skyrafal » wt paź 05, 2010 4:57 pm

mam taki problem z układem zmiany biegów - ten montowany z boku skrzyni do którego wchodzi lewarek dla jasności.

ten "moduł" ma od przodu takie małe okrągłe zaślepki wodzików - z tego co pamiętam 2 wychodzące w stronę silnika. jedna z nich zaczęła się wysuwac podważana "od wewnątrz" i w żaden sposób nie można tegonaprawic. co się cofnie to zaraz się wysunie.

skutkuje to oczywiście gubieniem oleju ze skrzyni biegów. może miał ktoś podobny problem i jakoś go rozwiązał ??
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe

Awatar użytkownika
zippo68

Re: Mechanizm zmiany biegów - problem

Post autor: zippo68 » wt paź 05, 2010 6:50 pm

Ale jaki masz problem? Jest za luźna? To zastąpić piniądzem-chyba pasuje 0,20,- ładnie zaokrąglić kulką z łożyska na nakrętce co by się elegancko rozprykowała przy nabijaniu. Dla pewności możesz nabić na uszczelniaczu. Jeżeli wypycha ją wodzik to prawdopodobnie pierdzielnęła sprężyna lub kamień zabezpieczający się wyrobił. Odkręcić śrubę z góry tą obok lewarka i sprawdzić stan sprężyny lub też zwalić dekiel i wszystko przejrzeć, albo lepiej nie bo zobaczysz wydarte widełki i będziesz się zastanawiał ile kosztują nowe :)21 :)21
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » wt paź 05, 2010 7:14 pm

Eee, dużo nie kosztują, coś chyba 40 zł sztuka w Autogryfie, który nie słynie z niskich cen :)21

Wodziki nie powinny wybijać zaślepek - musiało ci się coś wyrobić. Zrzuć dekiel, rozbierz i zobacz co i jak.
Pozdrawiam!
Marcin

skyrafal

Post autor: skyrafal » wt paź 05, 2010 9:42 pm

właśnie wodzik wybija zaślepkę. gdy się ją mocno wepchnie to się nie chce bieg wrzucic i trzeba to zrobic na siłe (podobny objaw jak przy zakleszczeniu). wtedy właśnie wybija, a właściwie uchyla zaślepkę. dzieje się to nie zawsze, ale się dzieje.
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz paź 17, 2010 3:28 pm

Jako ze na razie nie mam problemów z silnikiem a tym bardziej skrzynią biegów postanowiłem wlac profilaktycznie do wszystkich mechanizmów Militec.Odpusciłem sobie Modyfikator + ze względu na jego cenę i podobne właściwości.Chodzi mi o zabezpieczenie w miare dobrze pracujących mechanizmów przed zużyciem nawet w przypadku wycieku oleju.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”