Jaki akumulator

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

szychu

Jaki akumulator

Post autor: szychu » sob lis 27, 2010 4:51 pm

Witam !

Ponawiam pytania które wisiały w dziale elektryka, niestety nikt nie podpowiedział, mój akumulator ma swoje lata i stoje przed dylematem jaki kupić, obecnie mam 110Ah/EN750A , Andoria 4c90, rozrusznik po regeneracji, nowe świece żarowe, wyciągarka z cyklu dobra i tania (200zyli) wykożystwana go podnoszenia pługa do śniegu, standardowy komplet oświetlenia, altek 55A, samochód wykorzystuje na krótkich trasach ale często jest odpalany. Mam pytanka:
1) czy jest sens kupić duży akumulator np. 170Ah/1000A EN ?
2) czy wymiana alteratora na dużo większy 120-140A zaspokoi potrzeby takiego dużego akumulatora?
3) jaki powinien mieć przekrój kabla akumulator-> rozrusznik (3kw) długość około 1,5-2m (mam 25mm2, to chyba za mało) ?

pozdr.
Ostatnio zmieniony ndz lis 28, 2010 10:17 am przez szychu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
carinus

Re: Jaki akumulator

Post autor: carinus » sob lis 27, 2010 8:34 pm

Jak stary nie wyrabia z prądem to kup większe aku i altka,jezeli wystarcza to po co zmieniać i przepłacac.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lis 27, 2010 8:50 pm

Altek 120 A , aku 120Ah i będzie pan zadowolony :)2 Altek 55A jest zasłaby do takiego aku i kable też masz za liche do rozruchu
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

szychu

Post autor: szychu » ndz lis 28, 2010 8:31 am

1) O akumulatorach BERGEN coś dobrego wiecie?
2) Jaki altek wybrać co by najmniej było problemów z przejciem z wieloklinowego paska na pasek 10mm, wiem można kupić od razu z takim kołem ale to chyba konstrukcje z przed ładnych paru lat.
3) 35mm2 da radę czy dać 50mm2?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz lis 28, 2010 12:51 pm

szychu pisze:1) O akumulatorach BERGEN coś dobrego wiecie?
2) Jaki altek wybrać co by najmniej było problemów z przejciem z wieloklinowego paska na pasek 10mm, wiem można kupić od razu z takim kołem ale to chyba konstrukcje z przed ładnych paru lat.
3) 35mm2 da radę czy dać 50mm2?

Pozdrawiam
Nie znam tej firmy od aku,zazwyczaj kupuję aku uzywane,firmowane znanym producentem z rozbitych busów za 100 zł i latam parę lat.Kółko napędowe można zawsze dorobić,przerobić i dopasować do potrzebnych rozmiarów i używanych obrotów na silniku.Popytaj dobrego elektryka samochodowego jakie przekroje powinno sie dawać na takie prądy,żeby niepotrzebnie nie zakładać kabla jak lina okrętowa.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Wałek

Kontaktowanie:

Post autor: Wałek » ndz lis 28, 2010 1:41 pm

Mam rok czasu w Golfie, bez zastrzeżeń
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl

szychu

Post autor: szychu » ndz lis 28, 2010 7:37 pm

carinus możesz przyblizyć temat rozmiarów koła pasowego?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lis 28, 2010 8:57 pm

szychu pisze:carinus możesz przyblizyć temat rozmiarów koła pasowego?
Może ale po co :o bo i tak nie masz zielonego pojęcia o tym więc jezdź do warsztatu
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

szychu

Post autor: szychu » ndz lis 28, 2010 9:01 pm

adwokat ?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lis 28, 2010 9:05 pm

szychu pisze:adwokat ?
A choćby to co :o zaraz zaczniesz mulić że kupiony altek nie pasi bo siurba jest innej średnicy, że oba mocowania nie w tym miejscu z tym że jedno bardziej , że ma jeden styk więcej i takich zylion innych pierdół

szychu

Post autor: szychu » ndz lis 28, 2010 9:15 pm

widzę że nie masz ochoty pomóc, wiec po co się wcinasz ?
pytam żeby uprzedzić niespodzianki i nie "mulić zylion razy"

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lis 28, 2010 9:19 pm

szychu pisze:widzę że nie masz ochoty pomóc, wiec po co się wcinasz ?
pytam żeby uprzedzić niespodzianki i nie "mulić zylion razy"
Pomóc mogę ale nie uczyć podstaw elementarnej wiedzy na poziomie gimnazjum ewentualnie 1-ej klasy zawodówki

szychu

Post autor: szychu » ndz lis 28, 2010 9:22 pm

hehehe, a jak ktoś nie chodził do gimnazjum i zawodówki?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lis 28, 2010 9:31 pm

szychu pisze:hehehe, a jak ktoś nie chodził do gimnazjum i zawodówki?
To znaczy że jest stary zgred i się uczył jak nie było gimnazjum :D tymbardziej wstyd zadawać takie pytania

Awatar użytkownika
CrOOchy

Post autor: CrOOchy » ndz lis 28, 2010 9:36 pm

Tutaj tez karmisz trole? :)21
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem

Jeep
Chevy Suburban

szychu

Post autor: szychu » ndz lis 28, 2010 9:43 pm

klucz13 pisze:
szychu pisze:hehehe, a jak ktoś nie chodził do gimnazjum i zawodówki?
To znaczy że jest stary zgred i się uczył jak nie było gimnazjum :D tymbardziej wstyd zadawać takie pytania
normalnie "rence" opadają

EDEK:):):):)

Post autor: EDEK:):):):) » pn lis 29, 2010 5:56 pm

Dobra jest :roll: powyzywali się trochę ale do tematu jak wyżej też władowałem 120 Ah w uaza z silnikiem 4CT90 wyjętym z lublina i pytanie jak sprawdzić czy ten altek daje radę a jak nie to czy są mocniejsze dedykowane pod lublina :-?
Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn lis 29, 2010 7:17 pm

EDEK:):):):) pisze:Dobra jest :roll: powyzywali się trochę ale do tematu jak wyżej też władowałem 120 Ah w uaza z silnikiem 4CT90 wyjętym z lublina i pytanie jak sprawdzić czy ten altek daje radę a jak nie to czy są mocniejsze dedykowane pod lublina :-?
120-stka do andori to zwyczajna rozpusta, chyba że jest winda albo zajebista choinka i słaby altek .Fabrycznie jest bodajże 80Ah

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn lis 29, 2010 7:26 pm

Skombinuj sobie dokładny woltomierz (może być miernik uniwersalny z marketu za 20pln) i wepnij gdziekolwiek. Jeśli w trakcie pracy silnika napięcie po jakimś czasie jest w stanie dojść do 14V to jest ok.
Teoretycznie prąd ładowania aku powinien wynosić ok 1/10 pojemności, więc legendy typu alternator 55A nie naładuje akumulatora 120Ah są do dupy. :)13
Poza tym czasami alternator 55A potrafi być bardziej wydajny niż taki na którym napisano 70A bądź więcej. Znaczenie mają też średnice kół pasowych i przełożenie się na nich robiące.
Mam przy 4ct90 aku 110Ah, alternator magneti marelli 55A i na wyjeździe przy ciągłym obciążeniu (światła, klima, lodówka, radio, navi, dwa akumulatory i elektryka silnika i deski) napięcie dzielnie dochodziło do 14V. Bez obciążenia (same dwa aku) 14,4V
Jesli auto jest odpalane często i na bardzo krótko to najlepiej raz na parę dni podpiąć do inteligentnego prostownika. :wink:

Post autor: EDEK:):):):) » pn lis 29, 2010 7:49 pm

Dobra a jak zachowuje się wam zegar w uazie po włączeniu świateł.Mam włożone H4 i instalację nówkę na przekażnikach dodam że solidnie zrobioną i zegar wychyla mi się ostro w lewo na wolnych obrotach i wraca na zero dopiero na wysokich obrotach w czasie jazdy.Bez świateł jest na plus jedną kreskę.A przed wymianą instalki po odpaleniu wskazówka szła ostro na prawo i po czasie spadała na okolice zera z tędencją na plus.Jak jest u was.Czy po prostu altek mi nie doładowuje jak należy czy też wymagane są dłuższe przebiegi coby go dobrze doładował :-?

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn lis 29, 2010 8:02 pm

Zmierz napięcie. To co pokazuje amperomierz w uazie jest wuja warte. Równie dobrze można by szacować prędkość ze wskazań ciśnienia oleju. :
A poza tym światła i zapłon powinny brac między 15 a 20A. Więc jeśli bilans energetyczny byłby ujemny (bierze prąd z aku) znaczyło by że coś nie tak z altkiem jest
Ostatnio zmieniony pn lis 29, 2010 8:14 pm przez wieprzowina, łącznie zmieniany 1 raz.

Post autor: EDEK:):):):) » pn lis 29, 2010 8:13 pm

Wiadomo hi, hi :)21 Pomierzymy- :D zobaczymy

skyrafal

Post autor: skyrafal » sob gru 04, 2010 3:27 pm

odpowiedzi :

1. szczególnie do diesla zawsze jest sens kupic większy akumulator - oczywiście w granicach rozsądku :)21
2. w terenówce zawsze jest potrzebny duży alternator. im większy tym lepszy. do jakiegokolwiek auta terenowego 120-140A to traktuj jako niezbędne minimum, szczególnie przy dieslu
3. przy takich długościach przewodów czy będzie to przekrój 25mm^2 czy większy - nie ma takiego znaczenia, ale jakbyś dał trochę "grubsze" to nie zaszkodzi :)2
dużo ważniejsze są następujące sprawy
- koniecznie musisz miec porządne końcówki kablowe i to najlepiej przylutowane do przewodów !!
- bardzo dobrej jakości połączenie między końcówką kablową a zaciskiem czyli "na śrubie" !! czyli trzeba porządnie wyczyścic styki i to nie tylko papierem sciernym czy szczotką drucianą

są bardzo dobre i skuteczne preparaty pod nazwą "kontakt". jest to spray, który jakby "wymywa" chemiczne produkty utleniania i zabrudzeń na połączeniach. mała buteleczka kosztuje max. 10zł. tu masz przykład z allegro takiego eleksiru :

http://allegro.pl/spray-kontakt-u-60ml- ... 74295.html
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe

Post autor: EDEK:):):):) » sob gru 04, 2010 5:00 pm

Wyprowadzcie mnie z błędu w jednej kwestii mianowicie tak jak pisaliście wyżej altek ładuje sprawdzone miernikiem już nawet na małych obrotach ( znaczy elektryk stwierdził ) przy dodaniu gazu wiadomo lepiej, pasek nowy naciągnięty , wczoraj podłączyłem automat prostowniczy na mały prąd ładowania na długi czas , ładnie naładował dioda zaświeciła na zielono , rano powtórka ( znaczy dziś ) parę godzin ładowania i start autkiem i do lasu specjalnie nic nie włanczałem ani świateł ani niczego innego ( radio tylko i tyle co światła stopu czasem ) i tu zastanowienie- wskazówka amperomierza cały czas jedna kreska do tyłu na minusie była gdzie przed ładowaniem aku po dodaniu gazu wchodziła na plus jedną , czasem dwie kreski.Czas wyjazdu około 40 min. ani razu nie gaszony i po powrocie podłanczam prostownik i znowu pokazał że trzeba ładować dłuższy czas.Po około 40min.nadal nie był naładowany.Jak stwierdzić co jest nie tak. :-? W osobówce choć przejadę krótszą drogę to prostownik po kilku minutach daje mi znać że naładowany. :roll:

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » sob gru 04, 2010 10:52 pm

A co jest nie tak? Źle kręci? Nie chce zapalać?
Piszesz że masz andorię przełożoną z lublina. W uazie jako bocznik amperomierza robiło uzwojenie rozrusznika, czy elektromagnesu regulatora napięcia - nie pamiętam. W 4ct90 ktoś to przydziergał gdzie bądź, bo nie ma mechanicznego regulatora jest inny rozrusznik itd wiec pokazuje cokolwiek.

To że prostownik pokazuje że trzeba ładować, wynika pewnie z cech tego akumulatora bądź np z niższego napięcia do którego ładuje alternator w aucie.

Naklej se misia na tym amperomierzu to będzie ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”