Pytanie-czy warto skladac stary przegub??

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Darek12
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pytanie-czy warto skladac stary przegub??

Post autor: Darek12 » śr mar 16, 2011 4:58 pm

Mianowici jakis czas temu pisalem na forum ze uaz przestal skrecac w jedna strone,i trzaskalo w prawym kole,tak jak pisaliscie rozkrecilem dzisiaj to wszystko i byly 2 kulki wypadle i blokowaly skret kol.Patrzac na to wszystko,nic nie jest chyba oprocz tego uszkodzone,nic te wypadle kulki nie uszkodzily.Moje pytanie jest takie,czy wogole warto jeszcze ten przegub skladac,czy to ma sens? probowalem go zlozyc i szlo,tylko nie mam pojecia czy to wytrzyma i czy w tych laczeniach kulek mniedzy poloska i przegubem jest wszystko ok:jak to sprawdzic,czy po polaczeniu ich razem kulkami one powinny przywierac ze soba mocno?? ...............i czy orginalnie gdzy nie sa uszkodzone przegub i poloska,czy one powinny byc mocno ze soba zszczepione razem?? Z gory dzieki.

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Re: Pytanie-czy warto skladac stary przegub??

Post autor: Balu-Balu » śr mar 16, 2011 5:27 pm

W przegubie masz cztery kule równe a piąta jest większa. Większą dajesz na środek. Po poskładaniu to się musi wszystko kupy trzymać. Przyczyną wypadania kulek jest zbyt duże zużycie przegubu lub niewłaściwe ustawienie promieniu skrętu. Dużo ludzi popuszcza ograniczniki co powoduje wysyp kulek. Nawet jak przegub "strzela" po jeszcze można jeździć ale musisz mieć prawidłowo ustawiony ogranicznik skrętu. No i oczywiście nie butować na skręconych kołach i pozbyć się luzu na sworzniach zwrotnicy. :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » śr mar 16, 2011 6:02 pm

ja przez to że mam dostęp do części to półoś która się rozkładała zawsze wymieniałem na nową. Po co dwa razy robić ta sama robotę. :)21 :)21 :)21 :)21 :)21
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » śr mar 16, 2011 8:52 pm

Trzymasz wymontowaną półoś w powietrzu - poziomo za część dłuższą - grawitacja powinna na przegubie krótszą skierować w dół. Teraz obracasz trzymaną część w osi jej obrotu tak jak pracuje w moście - krótsza część powinna przy obracaniu opadać na przegubie w dół, jeżeli obracając półosią:

1. przegub będzie się blokował (krótsza część będzie w górze) tzn że będzie strzelać i będą problemy przy skręcaniu do momentu aż za którymś razem przybutujesz ostro na skręconych kołach i coś pier***nie :wink:

2. przegub rozleci się - to ja bym tego w most spowrotem nawet nie upychał :)21 podobno wypadające kulki mogą nawet rozwalić zwrotnicę - nie wiem, nie widziałem na własne oczy, ale po co dokładać sobie kosztów.
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pn mar 21, 2011 9:23 am

stary kup nową półoś i będziesz miał na kilka lat spokój.
ludzie kombinują na starych częściach a potem narzekają że uazy się psują.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
POLO

Post autor: POLO » ndz lip 03, 2011 10:04 am

Koledzy które półosie polecacie ma ktoś jakieś doświadczenia wiem że stef miał te z pierwszego linku http://allegro.pl/polosie-przednie-uaz- ... 02672.html
http://allegro.pl/polosie-przednie-uaz- ... 02513.html te drugie troszkę droższe ale czy lepsze ?? Proszę o poradę
POJARKA III DID
UAZik 469 B -03.2013
RAFKA 4 I
PIP ZJ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”