klepiący zaworek
Moderator: Student
klepiący zaworek
Witam . Przerególowałem sobie zaworki , jak zwykle zresztą , tylko nie pusciłem go na benzynce żeby się ułożyły i jakoś tak się jeździło na gazie .
I teraz jeden zaworek klepie . Sprawdziłem regulacje i jest ok. Chodzi teraz na benzynie i raz klepie a raz nie .
Pytanko ; uklepie sie i będzie hulać , czy należy podjąć jakięś kroki ?
I teraz jeden zaworek klepie . Sprawdziłem regulacje i jest ok. Chodzi teraz na benzynie i raz klepie a raz nie .
Pytanko ; uklepie sie i będzie hulać , czy należy podjąć jakięś kroki ?
Monterey
Re: klepiący zaworek
Po regulacji zaworów nie musi się nic układać. Co innego jakbyś szlifował gniazda i docierał zawory. I tak osiągnąłeś dobry wynik jak Ci tylko jeden klepie.
Jak są luzy to będzie chodził. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Pytanie tylko jak długo i czy się nie wypali ?
Chodzi o to czy jest potrzeba żeby pochodził na bęzynie .
Mówiąc szczerze rególowałem tak zawsze co 10000 tysi i było ok. Teraz tylko nie było mu dane pochodzić na benzynce i taki brzydki dźwięk.
Chodzi o to czy jest potrzeba żeby pochodził na bęzynie .
Mówiąc szczerze rególowałem tak zawsze co 10000 tysi i było ok. Teraz tylko nie było mu dane pochodzić na benzynce i taki brzydki dźwięk.
Monterey
To nie jest wynik tego, że chodził/nie chodził na benzynie tylko starości. Jak jest luz to się nie wypali.

Wypalenie zaworu i gniazda następuje w wyniku całkowitego braku luzu,w Twoim przypadku rozklepie się trzonek lub popychacz albo to nie klepie sam zawór tylko coś innego.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Starość to zła diagnoza 
Czyli co olać temat i śmigać dalej ?
Na LPG też ?

Czyli co olać temat i śmigać dalej ?
Na LPG też ?
Monterey
Jak to mówi mój mechanik, "radio głośniej i do przodu"

sprawdz czy nie masz wybitych dzwigienek klawiatury,gdyz wtedy zawor wchodzi głębiej i na nic szczelinomierz.Dawniej to robił macher na wyczucie i nic nie klepało
Dokładnie, albo obrób trochę dźwigienki na szlifierce, żeby nie miały zagłebień.
Ale mi się nigdy nie udało tak zaworów wyregulować, żeby nic nie klepało. Kiedyś wziął się za to mój kumpel - stary mechanik - na początku miał podejście "daj, pokażę ci jak to się robi", a po 4 godzinach i 6 jazdach próbnych uszy po sobie - "no widocznie faktycznie się nie da"
Ale mi się nigdy nie udało tak zaworów wyregulować, żeby nic nie klepało. Kiedyś wziął się za to mój kumpel - stary mechanik - na początku miał podejście "daj, pokażę ci jak to się robi", a po 4 godzinach i 6 jazdach próbnych uszy po sobie - "no widocznie faktycznie się nie da"

Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
Trzeba zrozumiec że nie tylko zawory mogą klekotac ale też inne elementy napędu rozrządu,zwyczajowo każdy bedzie szukał winy w luzach zaworowych.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD