"Rozkraczone" przednie koła
Moderator: Student
"Rozkraczone" przednie koła
Witam dziś po wjeździe do garażu zauważyłem że przednie lewe koło jest skręcone w lewo więc wyprostowałem i zobaczyłem że gdy lewe jest na wprost to prawe jest skręcone w prawo i nie da rady skręcić kołami tak aby obydwa były na wprost, jako że jestem laikiem w tych tematach mam do Was pytanie co mogło się stać i jak to naprawić ? 

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
Re: "Rozkraczone" przednie koła
sworznie zwrotnic
Da rade to naprawić czy trzeba nowe kupywać ? Dużo z tym roboty ? 

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
Roboty jak stąd do władywłostoku , kup se nowe autoPaweł93 pisze:Da rade to naprawić czy trzeba nowe kupywać ? Dużo z tym roboty ?

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Nie strasz, wkońcu w UAZach podobno wszystko można naprawić za pomocą młotka. 

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
Młotek też potrzebny, trochę roboty jest, ale wykonalne 

Paweł93 pisze:Witam dziś po wjeździe do garażu zauważyłem że przednie lewe koło jest skręcone w lewo więc wyprostowałem i zobaczyłem że gdy lewe jest na wprost to prawe jest skręcone w prawo i nie da rady skręcić kołami tak aby obydwa były na wprost, jako że jestem laikiem w tych tematach mam do Was pytanie co mogło się stać i jak to naprawić ?
A opony rwie bo to wygląda na zbieżność a raczej jej brak

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
No raczej będzie rwało narazie nie jeżdżę z tym będzie trzeba spróbować jakoś to naprawić ta rozbieżność na oko wynosi gdzieś 10 cm.Balu-Balu pisze:A opony rwie bo to wygląda na zbieżność a raczej jej brak![]()
![]()
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
- losiek
- Kontaktowanie:
to chyba ze drazki poddales probie pełzania...
przeciez na koncowkach by mu sie tyle nie rozjechało..
luzy w kołach jakie?
przeciez na koncowkach by mu sie tyle nie rozjechało..
luzy w kołach jakie?
suma wszystkich luzów może pozwolić na takie cuda
Podniosłem przednią oś na podnośniku i w żadnym kole żadnych luzów nie ma, może poprostu coś przy drązku się poluzowało i trzeba ścisnąć/dokręcić itp ? 

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
Drążki to całkiem solidne rury z gwintem pod końcówki... musiałoby coś się wyrwać z gwintu, żeby dać taki efekt, a to byś zauważył, byłoby luźne. Te 10cm w którym miejscu masz zmierzone/stwierdzone?
Zdarzyło mi sie kiedyś złamać przedni most-popatrz przy gruszce,czy sie nie rozlazł.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
a może tak było i teraz dopiero to zauważyłeś
Nie jeszcze tydzień temu na 100% tego nie było, jedyne co ostatnio robiłem co być może mogło być tego przyczyną to jeżdżenie po górkach gdzie łapałem wykrzyż, dziś zauważyłem że gdy skręce na maksa w prawo to prawe koło zapiera się o amortyzator więc to chyba coś z prawym kołem jutro dokładnie pomierzę te rozbieżności i wam podam bo te 10 cm to tak na oko.
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
Drążek poprzeczny Ci się zdefasonował na tych wykrzyżach. Albo jakiś wąs przy którejś zwrotnicy wygiąłeś, chociaż to nie wiem, bo nie pamiętam, jak to w Uazie wygląda.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Nie wiem czy ktoś coś zdoła wywnioskować z tego zdjęcia ale podesłać nie zaszkodzi, drążki przy prawym kole:

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
No... 

erpe_roman
erpe_roman
Wąs kierowniczy chyba przygięty o ile mnie pamięc wzrokowa nie myli
Wąsy drążka łączącego żeby pozginać to chyba niemożliwe-prędzej chyba zwrotnica trzaśnie
Jezeli mam rację,to koła powinny dac sie ustawić prosto,ale kiera już nie.
Mozliwe też,że ów wąs się tylko przesunął z powodu np braku stożków/wkładek/na szpilkach wychodzacych ze zwrotnicy.
Swoją drogą musiałeś nieżle przyczochrać

Wąsy drążka łączącego żeby pozginać to chyba niemożliwe-prędzej chyba zwrotnica trzaśnie

Jezeli mam rację,to koła powinny dac sie ustawić prosto,ale kiera już nie.
Mozliwe też,że ów wąs się tylko przesunął z powodu np braku stożków/wkładek/na szpilkach wychodzacych ze zwrotnicy.
Swoją drogą musiałeś nieżle przyczochrać

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Poprzeczny się "wyprostował", ma z czego.
erpe_roman
erpe_roman
a czasem cały most Ci nie przeciągnęło na jedną stronę?? niedawno zastanawiałem się skąd dochodzą takie dziwne stuki... okazało sie ze most odkręcił się od resoru z jednej strony 

Z tym akurat wszystko ok, w następnym tygodniu pomoże mi osoba która miała 17 UAZów więc liczę że będzie naprawione, jak ktoś ma jeszcze jakieś domysły co mogło się stać to pisać.BROWAR_PL pisze:a czasem cały most Ci nie przeciągnęło na jedną stronę?? niedawno zastanawiałem się skąd dochodzą takie dziwne stuki... okazało sie ze most odkręcił się od resoru z jednej strony

1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3
Można przewalić i 1000 , i się na tym kompletnie nie znaćPaweł93 pisze: w następnym tygodniu pomoże mi osoba która miała 17 UAZów więc liczę że będzie naprawione, )

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
gdybys wrzucił ten wątek zimą z odpowiednią liczba fotek to byłby na 100% rozwiązany merytorycznie, a tak niestety musisz pojechać do pana który miał 17 Uazów

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Spytam trochę z innej beczki o wytrzymałość mostu UAZ-a. Są dostępne kity do zaszczepienia przedniego napędu do C360, coś jak z linku: http://moto.allegro.pl/przedni-naped-c3 ... 64517.html.
Zastanawiam się czy w ramach zabijania nudy w długie zimowe wieczory nie pobawić się z tym u siebie. Tylko czy one, te dyfry nie słabowite aby? Pewnikiem promień skrętu też się pogorszy.
Nie zamierzam dociążać przodu turem, ale na śliskim trochę wstyd się grzebać na samym tyle, przednia oś zawsze by trochę pomogła...
Jak sądzicie- rokuje taki mariaż?
Zastanawiam się czy w ramach zabijania nudy w długie zimowe wieczory nie pobawić się z tym u siebie. Tylko czy one, te dyfry nie słabowite aby? Pewnikiem promień skrętu też się pogorszy.
Nie zamierzam dociążać przodu turem, ale na śliskim trochę wstyd się grzebać na samym tyle, przednia oś zawsze by trochę pomogła...
Jak sądzicie- rokuje taki mariaż?