filtr oleju mercedes
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
filtr oleju mercedes
Witam
właśnie montuje do swojego uaza silnik 2.4 od beczki i mam takie pytanko odnośnie filtra oleju a raczej jego obudowy.
Dosyć dużo wystaje ona poza silnik i muszę dużo podcinać w nadwoziu . Widziałem że w trzylitrowym jest ona prawie równo z silnikiem i mam pytanko czy te obudowy od 2.4 i 3.0 różnią się miedzy sobą ?
właśnie montuje do swojego uaza silnik 2.4 od beczki i mam takie pytanko odnośnie filtra oleju a raczej jego obudowy.
Dosyć dużo wystaje ona poza silnik i muszę dużo podcinać w nadwoziu . Widziałem że w trzylitrowym jest ona prawie równo z silnikiem i mam pytanko czy te obudowy od 2.4 i 3.0 różnią się miedzy sobą ?
Re: filtr oleju mercedes
Problem z filtrem występuje tylko wtedy gdy zostawiasz skrzynię na swoim miejscu. Jak miałem skrzynię w oryginalnym miejscu i zmieniłem filtr na filtr od "Kaczki" który jest skierowany w dól. Można jeszcze na wężach przenieść filtr na nadkole.
Tak wygląda bok silnika jak filtr idzie w dół.

Tak miałem kiedyś oby ten filtr pomieścić.

i takie wizjery aby dojść do śrub.

Powodzenia życzę w montażu.
Tak wygląda bok silnika jak filtr idzie w dół.

Tak miałem kiedyś oby ten filtr pomieścić.

i takie wizjery aby dojść do śrub.

Powodzenia życzę w montażu.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
-
- jestem tu nowy...
no skrzynie mam uazowską. a filtr od kaczora nie przeszkadzał o ramę czasami? bo z tego co pamiętam to jest skierowany w dół i trochę pod bok. myśle jeszcze nad filtrem od mb 100 wydaje mi sie że pasował by idealnie
To faktycznie był chyba z MB
i MB ma chyba tylko wskaźnik na kontrolkę. Ja kombinowałem bo mam zegary taż od merca i musiałem przewód założyć. 

-
- jestem tu nowy...
problem już rozwiązany. Kupiłem na allegro całą podstawę filtra od MB 100.
Podciąłem trochę miskę olejową i dorobiłem nową uszczelkę i poskładałem i aż mi się micha śmieje:D Pasuje idealnie. Otwór który wyciąłem pod stary filtr zaspawam i będzie po problemie .
tak to mniej więcej wygląda

a to mój uaz, jeszcze cały czas w budowie

Podciąłem trochę miskę olejową i dorobiłem nową uszczelkę i poskładałem i aż mi się micha śmieje:D Pasuje idealnie. Otwór który wyciąłem pod stary filtr zaspawam i będzie po problemie .
tak to mniej więcej wygląda

a to mój uaz, jeszcze cały czas w budowie

Ja jednak miałem inny filtr oleju. Mój był skierowany na dół i do tyłu. Pasował bez podcinek. 

Kiedyś oglądałem uaza na sprzedaż z silnikiem 3.0 z beczki. Moją uwage przyciągnęło właśnie ciekawe rozwiązanie filtra oleju. Mianowicie do bloku w miejsce obudowy filtra była przykręcona kryza z wyjściami na przewody ciśnieniowe, które z kolei łączyły sie z dorobioną przystawką pod filtr z vw zamontowaną na błotniku. Żadnego cięcia karoserii tylko projekt troche droższy w wykonaniu jak znajde zdjęcie bo takowe zrobiłem to opublikuje.
czarne matowe "ZUO" z turbodieslem