UAZ na wyprawy / na codzień / w błoto

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Franek_

UAZ na wyprawy / na codzień / w błoto

Post autor: Franek_ » śr wrz 21, 2011 1:01 pm

Witam wszystkich serdecznie. Kazali założyć nowy temat, to zakładam. Mam pytanie do szanownych użytkowników tego radzieckiego wynalazku. Otóż, zastanawiam się nad kupnem UAZa, którego przeznaczeniem miałby być lajtowy off-road (którego większość przypuszczam dałoby radę zrobić na ATkach), jazda na co dzień oraz przede wszystkim - wyprawy na wschód Europy / do Azji. Po pierwsze - co sądzicie w ogóle o takim przeznaczeniu tego auta, a po drugie - co sądzicie o tym egzemplarzu? http://otomoto.pl/uaz-469-b-C20707990.html

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
chester 469

Re: UAZ na wyprawy / na codzień / w błoto

Post autor: chester 469 » śr wrz 21, 2011 1:34 pm

Tu masz artykuł o gościu który sam na wschód jeździł gazem 69 -dojechał, przeżył i wrócił :wink: Uaz to mało komfortowe auto na takie podróże ale jak kto woli. Trza być hardcorem! :)21

http://www.frycz.pl/pliki/fa3f5fd3a2d78 ... 19d85e.pdf

http://www.frycz.pl/pliki/db138a83c4282 ... a1a5f2.pdf
ZJ 97r 5.2 V8 b+gaz sek. lift 2.5" BFG AT 31"
Uaz 469 b+g lift Simex 33"

Awatar użytkownika
Gocu
Kontaktowanie:

Post autor: Gocu » śr wrz 21, 2011 5:46 pm

Uaz na standardowych kołach nawet w średnim terenie daje radę. Na rajdzie objeżdżałem np. Defendery na MT-kach. Niby klasa turystyk, ale fakt faktem :)21
Co do jazdy codziennej. Na początku wydawało mi się, że będzie to tragedia. Ale teraz po przejechaniu Uazem od kwietnia ok. 1,5 tys. km uważam, że jazda nim to frajda.
Dla mnie jest lepsze jeżdżenie Uazem 70km/h na asfalcie i drobne szaleństwa w błotkach niż np. ściganie się szybkimi samochodami/motorami, które jest wiele bardziej niebezpieczne.
Tak więc polecam Uaza! :)
Jest: Monterey 3,5v6 '00r lift 2" AT 235/85+szumex 33x10,5
Był: Patrol Y60, Trooper i UAZ

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » śr wrz 21, 2011 6:18 pm

Egzemplarz - niby OK, ale bez pomacania i przejechania się nic nie będzie wiadomo.
Wyprawy - jeśli jazda te 70/80 km/h w hałasie po -naście godzin dziennie Ci nie przeszkadza - brać :) W 2 czy więcej osób? Przy 4 + pies jest problem z miejscem [tzn. cały zapakowany po dach] - bynajmniej ja tak miałem. Jeździłeś kiedyś dalej UAZem i innymi terenówkami gdzieś dalej? Niewątpliwy plus taki, że oryginała na wschodzie wszędzie naprawisz. I wzbudza sympatię u władzy i ludzi - co może się przydać. A jeśli masz zamiar faktycznie nim do Azji jechać, to przed wyjazdem i tak wypadałoby go w drobny mak rozkręcić, zweryfikować, i pewnie połowę mechanizmów naprawić/wymienić - przy tym ten koszt zakupu z ogłoszenia to pikuś.

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » śr wrz 21, 2011 6:38 pm

Gocu pisze:.... Ale teraz po przejechaniu Uazem od kwietnia ok. 1,5 tys. km uważam, że jazda nim to frajda .....
No to żeś się najeździł :wink:

Taka ilość to raz w tygodniu objechać dom dookoła i do garażu :)21 :)21

Awatar użytkownika
Gocu
Kontaktowanie:

Post autor: Gocu » śr wrz 21, 2011 6:39 pm

Mówię ok., bo nie wiem ile dokładnie. Może 3, a może 1,5. Jestem uczniem i nie potrzebuję samochodu codziennie, tylko na wypadziki od czasu do czasu w teren no i do szkoły :)21
Jest: Monterey 3,5v6 '00r lift 2" AT 235/85+szumex 33x10,5
Był: Patrol Y60, Trooper i UAZ

ub40

Post autor: ub40 » śr wrz 21, 2011 8:09 pm

......ja wolę "ogórka" :D
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » śr wrz 21, 2011 9:07 pm

Jeśli off-road zorganizowany, to w klasie turystycznej zdecydowanie. To ma być wyprawówka, którą czasem po prostu fajnie się gdzieś przejechać, ale bez bezmyślnego upalania.

1,5 tys. km od kwietnia to ok. 250 km miesięcznie. Za wiele to to nie jest=)

70 km/h jako prędkość na wyprawie jest wystarczająca w zupełności. Po pierwsze to nie wyścig, po drugie - jak gdzieś jechać, to z zapasem czasowym. Po trzecie - na wschodzie częstokroć dróg brak, także taka prędkość i tak może być nieosiągalna.

Podróże w dwie osoby wyłącznie, także miejsca powinno być dość.

Dalej jeździłem terenówkami (głównie Mercedes G), ale nie UAZem, stąd moje pytanie, bo w sieci informacje są o tych autami zatrważające. Zaś sam osobiście nikogo posiadającego ten wynalazek nie znam.

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » śr wrz 21, 2011 9:40 pm

Franek_ pisze: jazda na co dzień oraz przede wszystkim - wyprawy na wschód Europy / do Azji.
pozdrawiam!
wziąłbym nivę, lae jak już musi być uaz to buhanke (ogórka) - jest praktyczniejszy.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.

Adampio

Post autor: Adampio » śr wrz 21, 2011 10:32 pm

Mam do podobnych celów UAZ-a, od 1989. Przez pierwsze 3 lata był to mój jedyny samochód. Niestety zeżarła go ruda z braku garażu i ponad rocznego braku zainteresowania. Półtora roku temu kupiłem kolejnego z dobrą blachą bo remont blacharski starego był porównywalny cenowo. I tego już trzymam w blaszaku. Na podróże po byłym CCCP MSZ bardzo dobrze się nadaje i jak tylko doprowadzę obecnego do stan używalności to jadę nim co najmniej do Karelii.
Potwierdzam to co już pisano w tym wątku, że każdego trzeba rozebrać i złożyć nazad. Z bardzo prozaicznego powodu: żeby jak coś w stepie lub innej tajdze pierdyknie to dało się odkręcić każdą śrubę.
Co do wyboru auta to ja bym radził wersję mającą łącznie:
- tylne wieszaki przednich resorów
- amortyzatory teleskopowe
- tzw. górne pedały
- wiatrak nagrzewnicy w kabinie
- gruby szkielet plandeki
- zdrową blachę!!!!(to chyba powinno być na pierwszym miejscu)

Jak byłem te 15 lat mlodszy to jednego dnia przejechałem UAZ-em 800 km. Przeloty po czarnym na trasie Warszawa-Beskid Niski robiłem z marszu. Tyle że miałem wygłuszoną plastikową budę. Pod samą plandeką nie radzę.

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » śr wrz 21, 2011 10:51 pm

kb-autostyle pisze:jak już musi być uaz to buhanke (ogórka) - jest praktyczniejszy.
Właśnie. Taki by wystarczył :wink:
http://auto.fishki.net/comment.php?id=837
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
tomaszb2

Kontaktowanie:

Post autor: tomaszb2 » czw wrz 22, 2011 8:58 am

http://www.frycz.pl/pliki/8a7593c636f5e ... 36a7b5.pdf

a tu artykuł o człowieku który objechał trochę Rosji Land Roverem :)21
Tomek

Jazda Uazem jest jak rosyjska ruletka nie wiesz kiedy Cię coś (przy)trafi!! :)23

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » czw wrz 22, 2011 9:42 am

Historię Koperskiego znam, książkę czytałem (mam nawet z osobistym autografem, gdyż autor mieszka na dzielnicy mojego znajomego). Tyle że landryna sporo droższa. A mnie się rozchodzi właśnie o tani pojazd, którym można względnie bez strachu robić trasy po ok. 20'000 km po wschodzie Europy i Azji (ale tej niedalekiej - Iran, Irak + wszystkie stany, może za wyjątkiem Afganistanu na chwilę obecną). Stąd moje myśli skierowały się w stronę UAZa lub beczki kombi. O Ładzie nie pomyślałem, a patrząc na ceny może to jest i jakieś wyjście. Problemem jest jednak jej niewielki rozmiar. W zasadzie bardzo niewielki.

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » czw wrz 22, 2011 10:08 am

koszt zakupu pojazdu przy takich wyprawach to naj mnijeszy problem
pomyśl o kosztach benzyny lub diesla - przy trasie rzędu 20 tys km to jest ważna sprawa, wieć uaz ze swoją benzyna czy dieslem chyba jednak jest mało opłacalny

ja bym szukał

toyoty lj 70
albo disco

oba będą paliły około 10l/100km i będa miały sensowny zasięg
oba auta jak najmniej motane pod teren, bo w trasie jest to mało potrzebne
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Adampio

Post autor: Adampio » czw wrz 22, 2011 10:23 am

Franek_ pisze:tani pojazd, którym można względnie bez strachu robić trasy po ok. 20'000 km po wschodzie Europy i Azji
MSZ to oksymoron. UAZ jest opłacalny bo w Rassijii i bliskiej zagranicy nie stanowi elementu cenotwórczego u wszelkiej waadzy. No i ma sporą nadwytrzymałość konstrukcji, co procentuje na dziurach.

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » czw wrz 22, 2011 11:10 am

kpeugeot pisze:koszt zakupu pojazdu przy takich wyprawach to naj mnijeszy problem
pomyśl o kosztach benzyny lub diesla - przy trasie rzędu 20 tys km to jest ważna sprawa, wieć uaz ze swoją benzyna czy dieslem chyba jednak jest mało opłacalny

ja bym szukał

toyoty lj 70
albo disco

oba będą paliły około 10l/100km i będa miały sensowny zasięg
oba auta jak najmniej motane pod teren, bo w trasie jest to mało potrzebne
Tyle, że koszt zakupu dyskoteki (która mi się baj de łej kompletnie nie podoba) jest przeszło dwukrotnie wyższy. Zresztą landcruisera podobnie.

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin_75 » czw wrz 22, 2011 11:59 am

Zrobienie UAZem 20 000 km wiąże się z kilkoma generalnymi remontami. I tu niestety nawet dobre przygotowanie przed wyjazdem nie pomoże - po prostu taka technologia, takie materiały... Nivka to z grubsza to samo, a jeszcze "szkielet" dużo słabszy. Zależy po jakim terenie masz zamiar jeździć, ale jeśli rozważasz Beczkę (co w/g mnie nie jest głupim pomysłem), to pomyśl jeszcze o VW T3. Bardziej ekonomiczny, dużo miejsca, bez problemu w nim śpisz, a dobrze przygotowany jest naprawdę niezawodny. No i części też raczej wszędzie dostaniesz.
Pozdrawiam!
Marcin

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » czw wrz 22, 2011 12:11 pm

Marcin_75 pisze:Zrobienie UAZem 20 000 km wiąże się z kilkoma generalnymi remontami. I tu niestety nawet dobre przygotowanie przed wyjazdem nie pomoże - po prostu taka technologia, takie materiały...
Tego niestety się bałem...
Marcin_75 pisze:Nivka to z grubsza to samo, a jeszcze "szkielet" dużo słabszy.
A tu słyszałem o generalnie sporo wyższej niezawodności.
Marcin_75 pisze:Zależy po jakim terenie masz zamiar jeździć, ale jeśli rozważasz Beczkę (co w/g mnie nie jest głupim pomysłem)
Wiem, że pomysł nie jest głupi. Raz a dobrze zrobiona beczka daje Ci gwarancję (to są przynajmniej moje doświadczenia) przejechania na dowolnym paliwie dowolnej ilości kilometrów mniejszej od miliona bez większych problemów. I czegoś w tym stylu szukam, tyle że 4x4, co by pokorzystać sobie na codzień=)
Marcin_75 pisze:to pomyśl jeszcze o VW T3. Bardziej ekonomiczny, dużo miejsca, bez problemu w nim śpisz, a dobrze przygotowany jest naprawdę niezawodny. No i części też raczej wszędzie dostaniesz.
W beczce również bez problemu śpię. W UAZie z tego co jestem w stanie ocenić również. W Nivie rozmiar jest już problematyczny. Niemniej VW odpada - jak jeszcze byłbym w stanie przekonać moją drugą połówkę do kombi (beczka) tak do dostawczaka never.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw wrz 22, 2011 12:32 pm

Bez przesady z kilkoma remontami... swoim 100% oryginałem [wtedy jeszcze :] zrobiłem Krym, koło 5000 km - i jedyne awarie to były 2 żarówki i przebite przez kogoś koło we Lwowie ;) Tyle, że UAZ został przed tym gruntownie zweryfikowany mechanicznie. Po tym zrobił około 30 tysięcy lokalnie - rozleciał się rozrusznik, i wymieniałem aparat zapłonowy - nie pamiętam już dlaczego. Czyli części zarówno dostępne w Rosji, do wymiany samemu, i które powinny być pro forma sprawdzone/wymienione przed wyjazdem. Potem dostał inny silnik, a reszta jeździła z powodzeniem dalej.
Taka skrzynia biegów czy most po solidnym złożeniu [na dobrych częściach], pokasowaniu luzów, zalaniu dobrym olejem nie ma szans się zepsuć przez te 20k km - ma się rozumieć, bez katowania samochodu. Zajmie takie coś mnóstwo czasu, kosztować będzie 2-3x tyle co koszt zakupu [chyba, ze robisz samemu], ale daje gwarancje bezawaryjności.
Spaliło to średnio koło 13 litrów, przy źle wyregulowanym gaźniku [zalewało świece], więc da się zejść niżej, przy przelotowej 60-70 km/h. Na szerszych oponach niż normalne - 31x10,5, MT. A 10 czy 13, co za różnica.. wyładowanym samochodem to i tak dobrze.
Budą też bym się nie przejmował - to już kwestia estetyki, zgnita będzie działać tak jak nówka... już bardziej plandeką się zainteresować i spasowaniem ramek, drzwi i stelaża, co by nie wiało zimą i nie kapało na głowę.
Przy 2 osobach, przy złożonej 'kanapie' z tyłu jest multum miejsca - nawet da się zrobić zabudowę do spania jakąś - przymierzałem się na długość.
Fotele przednie trzeba wymienić na takie z normalnym podparciem pleców - przy 10+ godzinach jazdy się przydaje :)

Adampio

Post autor: Adampio » czw wrz 22, 2011 1:35 pm

Marcin_75 pisze:Zrobienie UAZem 20 000 km wiąże się z kilkoma generalnymi remontami
Bez nabiału. Zrobiłem jednym UAZ-em ponad 100000 km (co prawda przez 18 lat) z jednym remontem silnika ale tylko po to, żeby poprawić ciśnienie oleju. Miałem tylko dwie awarie uniemożliwiające dalszą jazdę: uszczelka pod głowicą (po 50 kkm od remontu czyli podobno przepisowo) i pęknięcie fragmentu obudowy filtra oleju (silnik Wołgi) ale to przez głupotę kolegi który na rajdzie wjechał z rozpędem w bajoro i trafił na coś co spowodowało tak straszne takie dobicie przednich resorów do ramy ze myślałem, że się most urwał.
Oczywiście auto regularnie serwisowane.

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » czw wrz 22, 2011 1:36 pm

Generalnie problemem nie jest Uaz a jego stan. A ten problem w każdej marce występuje. :)21 :)21

Można jeszcze połączyć MB z Uazem i wtedy dużo problemów odchodzi. :)21 :)21

Ja życzę powodzenia.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » czw wrz 22, 2011 2:37 pm

proponuję wsiąść w uaza i przejechać nim 1000 km a potem do toyoty i zrobić taki sam przebieg

mam uaza i mam toyotę, i choć uaz jest super nigdy bym się nie odważył nim pchać w trasę - właśnie ze względu na wygodę i samopoczucie

poza tym średni zasięg toyoty na baku to około 800 km - co w uazie jest nie osiągalne

ale może ja jestem za stary na takie podróże w uazie :)21
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » czw wrz 22, 2011 2:40 pm

Jak tak człowiek czyta, że 100'000 km przez 18 lat z jednym remontem silnika to jest osiąg, to strach się bać... Ja jeździłem wiele lat Gelendą jako drugi właściciel, lecz znałem właściciela pierwszego. I zrobiła 700'000 km bez remontu silnika, który w chwili sprzedaży działał wciąż elegancko, paląc na dotyk. Co prawda rama była już trochę skorodowana (w końcu auto miało ćwierć wieku) i buda w kilku miejscach zaczynała łapać rudą, ale auto jeździło bez najmniejszych problemów. Przez te 6 - 7 lat użytkowania raz jeden zdarzył się kłopot, który utrudnił (bo nie uniemożliwił) dalszą jazdę - zacięła się skrzynia biegów na trójce i pozostałe działać przestały. Ale że z trójki dało się ruszyć, to dotelepałem się do mechanika. I tyle. Przez ponad 6 lat, przy takim przebiegu. I to nie jest przecież żaden ewenement, zdarzały się wszak beczki, co robiły po 2 - 3 miliony kilometrów i szły na eksport do Afryki.

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » czw wrz 22, 2011 2:43 pm

kpeugeot pisze:proponuję wsiąść w uaza i przejechać nim 1000 km a potem do toyoty i zrobić taki sam przebieg
Dla mnie brak komfortu nie jest problemem. Przy wolnej jeździe po wybojach i tak specjalnej różnicy nie ma. W mercu jeździłem z kompletnie niedziałającymi resorami, które dawały wrażenie, jakby zamiast nich wmontowany był po prostu kawał drewna. Albo metalowy pręt. I dało się jeździć (Patrol y60 był przy tym samochodzie naprawdę szczytem luksusu). Wygląd wnętrza takiego UAZa czy innej BJ 45 jest fajny - przynajmniej dla mnie. Większym problemem jest to, czy taki UAZ te 1000 km w ogóle jest w stanie zrobić. Zaś bak można powiększyć w UAZie.

Adampio

Post autor: Adampio » czw wrz 22, 2011 2:55 pm

Franek_ pisze:Ja jeździłem wiele lat Gelendą
A pamięta jeszcze Kolega ile kosztuje Gelanda?
Franek_ pisze:problemem jest to, czy taki UAZ te 1000 km w ogóle jest w stanie zrobić
To zadam pytanie pomocnicze jaki UAZ? Około roku 2002 roku ludzie z Polski pojechali tym samym UAZ-em na Nordkap i do Maroka. I z obu miejsc wrócili na kolach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”