luz przegubu
Moderator: Student
luz przegubu
ile luzu osiowego może być na powykręcanych sprzęgiełkach?(szarpiąc za sprzęgiełko) Bo ja z lewej strony mam coś za dużo -ze 4 mm a z prawej jest ledwie wyczuwalny
Re: luz przegubu
a jak ty sprawdzasz ten luz osiowy??
ciągnąc i dopychając sprzęgiełko. Wyczytałem w instrukcji że są tam zarówno pod długą jak i pod krótką częścią półosi podkładki oporowe. Muszę rozebrać kulę i zobaczyć czy wogóle są, bo przecież coś ogranicza ten luz, przecież nie przegub sam w sobie
Przecież sprzęgiełko jest na śrubce, ktorą je wykrecasz i wkrecasz. Ergo MSZ luz jest w mocowaniu śrubki w tym dynksie zębatym który zasprzęgla, a nie w przegubie półosi
nie- podczas dopychania dopycham śrubkę nie ten zębaty dynks. luz ewidentnie czuję w miejscu gdzie jest większa kulka po środku przegubu. I tak czekam za sworzniami na łożyskach więc jeszcze raz to rozbiorę i zobaczę czy są podkładki oporowe, czy wszystkie kulki nie są równe albo pozamieniane, ewentualnie skasuję luz stosując podkładki od sworznia zwrotnicy stara- jak ktoś radził gdzieś na tym forum. Ten przegub już raz mi się rozleciał więc może luz jest przyczyną.
a ograniczyłeś skręt na zwrotnicy? bo mi półoś zmieniała długość w tedy jak już była mocno zużyta a przeguby zajeżdża właśnie zbyt duży skręt ewentualnie brak smaru w zwrotnicy. Bardziej bym się martwił ewentualnym zużyciem uszczelniaczy w moście niż luzem na półosi.
ogranicznik skrętu mam dość mocno wykręcony