luz przegubu

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

luz przegubu

Post autor: bobbik » śr paź 12, 2011 4:45 pm

ile luzu osiowego może być na powykręcanych sprzęgiełkach?(szarpiąc za sprzęgiełko) Bo ja z lewej strony mam coś za dużo -ze 4 mm a z prawej jest ledwie wyczuwalny

Awatar użytkownika
BROWAR_PL

Re: luz przegubu

Post autor: BROWAR_PL » śr paź 12, 2011 9:32 pm

a jak ty sprawdzasz ten luz osiowy??

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » śr paź 12, 2011 10:00 pm

ciągnąc i dopychając sprzęgiełko. Wyczytałem w instrukcji że są tam zarówno pod długą jak i pod krótką częścią półosi podkładki oporowe. Muszę rozebrać kulę i zobaczyć czy wogóle są, bo przecież coś ogranicza ten luz, przecież nie przegub sam w sobie

Adampio

Post autor: Adampio » czw paź 13, 2011 10:42 am

Przecież sprzęgiełko jest na śrubce, ktorą je wykrecasz i wkrecasz. Ergo MSZ luz jest w mocowaniu śrubki w tym dynksie zębatym który zasprzęgla, a nie w przegubie półosi

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » czw paź 13, 2011 11:14 am

nie- podczas dopychania dopycham śrubkę nie ten zębaty dynks. luz ewidentnie czuję w miejscu gdzie jest większa kulka po środku przegubu. I tak czekam za sworzniami na łożyskach więc jeszcze raz to rozbiorę i zobaczę czy są podkładki oporowe, czy wszystkie kulki nie są równe albo pozamieniane, ewentualnie skasuję luz stosując podkładki od sworznia zwrotnicy stara- jak ktoś radził gdzieś na tym forum. Ten przegub już raz mi się rozleciał więc może luz jest przyczyną.

Awatar użytkownika
BROWAR_PL

Post autor: BROWAR_PL » czw paź 13, 2011 9:52 pm

a ograniczyłeś skręt na zwrotnicy? bo mi półoś zmieniała długość w tedy jak już była mocno zużyta a przeguby zajeżdża właśnie zbyt duży skręt ewentualnie brak smaru w zwrotnicy. Bardziej bym się martwił ewentualnym zużyciem uszczelniaczy w moście niż luzem na półosi.

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » pt paź 14, 2011 12:31 pm

ogranicznik skrętu mam dość mocno wykręcony

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”