Problem z ogrzewaniem
Moderator: Student
- marecki1331
- jestem tu nowy...
Problem z ogrzewaniem
Problemem jest nagrzewnica ,która jest tylko ciepła w 1/4 swojej powierzchni-jest ciepła tylko koło rurek doprowadzających płyn.Silnik ma założone LPG które do układu chłodzenia jest podłączone "szeregowo".Płyn najpierw ogrzewa chłodniczke ogrzewania nastepnie parownik.Termostat trzyma około 70stopni
Uaz 452D 2.45b 88r,Fiat Stilo 1.8 16v 2003,Honda CB500 99r
- GikroV
-
Re: Problem z ogrzewaniem
Wymontuj nagrzewnicę, wyczyść ją z zewnątrz i wewnątrz (wyprostuj blaszki bo mogą być pozaginane). Przerób na połączenie równoległe.
Jeśli gaz zakładał gazownik, no najwidoczniej minął się z powołaniem bo spie***lił robotę
Jeśli gaz zakładał gazownik, no najwidoczniej minął się z powołaniem bo spie***lił robotę

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- marecki1331
- jestem tu nowy...
Gazownik podłączył równolegle
.To ja przerobiłem na szeregowo(bo nie grzało) ,nagrzewnicę wyjmowałem.Jest czysta od zanieczyszczeń typu liście,owady-blaszki proste.Wewnątrz też jest czysta-drożność sprawdzałem ciśnieniem powietrza swoich płuc
.

- losiek
- Kontaktowanie:
to moze parownik daj troche nizej i wróć do polaczenia rownoleglego.
Jeśli jeździłeś na wodzie to może kamień temu winien. A dobrze jest odpowietrzona
Może wsypałeś kiedyś proszek do uszczelnień /dziadostwo-morderca chłodniczek/ to wtedy jest zaklejona. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
marecki1331.....zmniejsz średnicę dolotu płynu do parownika /kryza około 4mm/, przy połączeniu równoległym
UniformBravo40
Volvo 855 tdi
Volvo 855 tdi
- marecki1331
- jestem tu nowy...
Na wodzie nie jezdziłem,chłodnica też za moich czasów proszkiem uszczelniana nie była-Uaza mam prawie 2 lata.Odpowietrzenie układu robiłem w ten sposób:płyn lałem pod korek do chłodnicy,uruchomiłem silnik i czekałem aż termostat się otworzy(silnik w tym czasie pracuje na wolnych obrotach).Po otwaciu termostatu (widać ruch płynu w chłodnicy)zakręcałem korek-odpowietrzanie zakończone.Zauważyłem że po wyłączeniu silnika przez około 3-5 sekund płyn idzie do zbiorniczka wyrównawczego przez przeźroczysty wężyk.Parownik jest niżej od chłodniczki.
Wymień wkład nagrzewnicy. Ja się z tym ze 3 lata bujałem. Zawsze przed zimą czyściłem ją, płukałem, odkamieniałem, też przerobiłem układ na szeregowy. I nic - ledwo grzało. Kupiłem nowy wkład za 100 zł i nie da się wytrzymać z gorąca 

Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
- marecki1331
- jestem tu nowy...
Jutro wyjmę chłodnicę i nagrzewnicę i przeczyszczę obie kilka razy gorącą woda z dodatkiem detergentu.Mam takie pytanie-do którego króćca podłączyć wąż wychodzący z głowicy?(z nagrzewnicy wyprowadzone są 2 rurki.Dłuższa jest w połowie chłodniczki zaślepiona,a krótsza porostu jest wprowadzona do zbiorniczka).
- GikroV
-
Może coś puściło wewnątrz nagrzewnicy (ścianka) na końcu i płyn idzie najmniejszą linią oporu nie płynąc całą długością przewodów - nie wiem czy to możliwe ale jeśli nie zapowietrzenie to na takie coś wskazywałyby objawy.
Zima będzie letka daj se luz z chłodniczką i bądź twardzielem

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- GikroV
-
Właśnie że nie, zima przypierdzieli tak że żadne nowe autko nie odpali 

Jak wyjmiesz to zalej ją ciepłą wodą i sprawdź czy cała jest ciepła.Ten test Ci odpowie na pytanie czy cała jest drożna 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Detergent sobie daruj. Jeśli już, to kwas solny do odkamieniania kotłów. Ja takie złudzenia, że uda mi się nagrzewnicę uratować miałem chyba 3 lata, uwierz mi że to nie warte tych 100 zł, które nowy wkład kosztuje...
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
-
Sodą kaustyczną ją atakuj... tylko nie sobie w oczy
a poniej kup oczywiście nowy wkład. 

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
- marecki1331
- jestem tu nowy...
Dzisiaj zamontowałem chłodniczke
.Grzeje całą powierzchnią
.Jednak pomogło płukanie gorącą woda z "Ludwikiem".Wypłukałem z niej pozostałości po dwukrotnie padniętej uszczelce pod głowicą(trochę oleju silnikowego).Duża chłodnica była prawie czysta.Jednak termostat niedomaga-otwiera się przy około 70 stopniach,ale chłodnica robi się ciepła jeszcze przed otwarciem termostatu.Czy nad termostatem powinna być uszczelka która UAZBUKA opisuje pod numerem 20-1306040 Прокладка термостата ?.