rozrusznik zgrzyta
Moderator: Student
rozrusznik zgrzyta
Witam
uaz oryginal, od kiedy mam tego uaza, a to juz chyba z 5 lat, nie dziala mi jak trzeba rozrusznik...
nie trafia w zeby, czesto zgrzyta zamiast krecic, a ostatnio nie odbijal po odpaleniu wiec go calkiem wykrecilem
mialem juz 3 rozruszniki w tym jeden calkiem nowy, zawsze wystepowal ten sam problem, mialem juz dwa wience, oba zjechane z kazdej strony, bede juz 3 zakladac
wy tez tak macie?
uaz oryginal, od kiedy mam tego uaza, a to juz chyba z 5 lat, nie dziala mi jak trzeba rozrusznik...
nie trafia w zeby, czesto zgrzyta zamiast krecic, a ostatnio nie odbijal po odpaleniu wiec go calkiem wykrecilem
mialem juz 3 rozruszniki w tym jeden calkiem nowy, zawsze wystepowal ten sam problem, mialem juz dwa wience, oba zjechane z kazdej strony, bede juz 3 zakladac
wy tez tak macie?
Re: rozrusznik zgrzyta
Brzmi jak niewyregulowany skok bendiksa + zwalone w nim sprzęgiełko.
Raczej nie skoro kolega pisze, że nawet nowiutki (choć te ruskie nówki to dłuższy temat) zakładał.Adampio pisze:Brzmi jak niewyregulowany skok bendiksa + zwalone w nim sprzęgiełko.
osobiście nie umiem ci doradzić... wieniec tylko raz zajechałem jak zgubiłem kluczyk, musiałem uaza na "krótko" odpalać i na czas nie zdążyłem wyłączyć rozrusznika

http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
Pimpek... strikes again:) KNK forever!
miałem to samo okazało się ze powodem był źle wyregulowany bendix oraz nie dokręcony rozrusznik, dodatkowo sprawdź czy Ci się wieniec nie wrzyna w obudowę rozrusznika.
ogólnie zajechałem 3 bendixy zanim doszedłem do tego.
ogólnie zajechałem 3 bendixy zanim doszedłem do tego.
Nowiutki wcale nie musi byc wyregulowany na dzwigni uruchamianej elektomagnesem. Ja bym podlączyl do prądu tylko automat i popatrzył jak chodzi w zamontowanym rozruszniku bendiks. Może nie wysuwa się do konca albo za wczesnie zwiera automat.Bartmann pisze:Raczej nie skoro (...) nawet nowiutki (...) zakładał
EDIT: widzę, że kol. Browar mnie ubiegł
Sprawdź czy nie jest luźna obudowa sprzęgła i czy są tulejki ustalające położenie obudowy sprzęgła względem bloku silnika.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
-
- jestem tu nowy...
Mi też to sie pojawiło po tym jak założyłem nowy rozruch. CCCPowski sie skończył wiec założyłem ruski. Zdarza sie taki zgrzyt raz na 10 odpaleń. Nic z tym nie robie, nie chce mi sie. Już tyle razy kupowałem nowe części i po ich zamontowaniu pojawiały sie niespodzianki. Czy to mi się zdaje czy te części są coraz syfniejsze?
powodem był badziewny rozrusznik... ten mały który da się założyć bez zdejmowania pompy nadaje się na złom... miałem 3 takie i to zupełny szajs.. kolega dał mi stary radziecki wielki rozrusznik z wielkim bendixem, pasuje na styk ale raz założyłem i zapomniałem o problemie z rozrusznikiem 

-
-
Mój 89 r też ma duży rozrusznik a powinien miec mniejszy tak mi się zdaje ale nie jestem tak biegły w tajemnicach Uaza a różne mieszanki w nich występują.
Problem w tym że wsześniej było ok a po wymianie szczotek i bendixa zaczął zgrzytać i żadne ze stosownych sztuczek nie bardzo pomagają.
Zgrzyty wystepują przy przy pierwszych próbach uruchomienia silnika a póżniej ustają kręci dobrze i jest ok.
Mechanik powiedział, że może jest tam za dużo gęstego samaru , co początkowo może powodować zgrzyty.
Kumpel chowa Wołgę w domu i mówi że to w ruskich normalka.
Trzeba by wyciągnąc i sprawdzić ale z dużym są pewne problemy i trzeba się podobno nie żle pomęczyć.
Problem w tym że wsześniej było ok a po wymianie szczotek i bendixa zaczął zgrzytać i żadne ze stosownych sztuczek nie bardzo pomagają.
Zgrzyty wystepują przy przy pierwszych próbach uruchomienia silnika a póżniej ustają kręci dobrze i jest ok.
Mechanik powiedział, że może jest tam za dużo gęstego samaru , co początkowo może powodować zgrzyty.
Kumpel chowa Wołgę w domu i mówi że to w ruskich normalka.
Trzeba by wyciągnąc i sprawdzić ale z dużym są pewne problemy i trzeba się podobno nie żle pomęczyć.
Edgar z Gór.
Ja bendix wymieniałem 3 razy, możliwe że to ukrainska samowolka, albo źle go ustawiłeś.
-
-
Możliwe że i tak jest tylko z tym dużym jest kłopot z wyciąganiem i montażem. Mam korbę to zawsze problem można rozwiązać. Ciekawe czy ktoś używa tego urządzenia i jak z palcami bo lubi walnąc w kciuk.
Edgar z Gór.
a jakiś sposób specjalny odpalania na korbę jest ( o paluchach wiem i pamiętam) bo za cholerę nie mogę odpalić z korby
opcja szukaj się kłania, na youtube jest nawet filmik instruktażowy
http://www.youtube.com/watch?v=wnTIlzXKALM

http://www.youtube.com/watch?v=wnTIlzXKALM
Odpalanie (m.in.) z korby przy różnych temperaturach jest bardzo dokładnie opisane w instrukcji:majk999 pisze:a jakiś sposób specjalny odpalania na korbę jest ( o paluchach wiem i pamiętam) bo za cholerę nie mogę odpalić z korby
http://www.remek4x4.opty.com.pl/_kajuta ... 20.html#in
film widziałem w szukajce nic ciekawego nie ma
jestem ciekawy co robisz nie tak bo u mnie z korby lepiej odpala jak z rozrusznikamajk999 pisze:film widziałem w szukajce nic ciekawego nie ma
żebym ja to wiedział... kręcę i nic...
Stacyjkę włącz

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
- GikroV
-
A na gazie czy benzynie odpalasz ?
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
Stacyjka włączona
Tylko benzyna jest, gazu niet

Tylko benzyna jest, gazu niet
- GikroV
-
To jeszcze musi być do gaźnika podpompowana, bo jak korbą masz zamiar pompować - to się trochę nakręcisz 

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
będę jeszcze próbować i zdam relację 

Podstawa to co pisał GrikoV (reczne napompowanie benzyny do gażnika) potem w zależności od sytuacji albo wyciągnięte ssanie albo lekko ręczny gaz. Tak zapalam korbą mojego GAZa 69, jak miałem słaby akumulator. Robiło się widowisko kiedy tak zapalałem w miejscach publicznych.
Jak masz problem z zapalaniem na rozruszniku to i korbą będzie kiepsko.
Jak masz problem z zapalaniem na rozruszniku to i korbą będzie kiepsko.
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)