Gdzie jest na kopułce gniazdo kabla WN pierwszego cylindra?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Adampio

Gdzie jest na kopułce gniazdo kabla WN pierwszego cylindra?

Post autor: Adampio » wt cze 05, 2012 10:20 am

Pytałem już na Zaprzyjaźnionym Forum ale nie doszliśmy jeszcze do rozwiazania :(
Najpierw krotki rys historyczny: silnik 417 mam od 2 lat, wczesniej przez okres ponad dziesieciokrotnie dłuższy miałem w UAZ-ie silnik z wołgi 2410.
W silniku 417 był jakis aparat zaplonowy z osobowki (Łada?) wiec "kazalem zalozyć" stary aparat z mojej Wołgi. Przyszedł jednak czas na osobiste pogrzebanie w aparacie i ustawiając silnik/palec na pierwszy cylinder stwierdziłem ze zdumieniem, że przy zgraniu nacieć na kole z bolcem wystającym z bloku palec pokazuje II albo IV cylinder czyli jakimś cudem ośka aparatu sprzegnięta z napędem jest obrócona o 90 stopni :o Oczywscie konsekwentnie "obrócone" są o 90 stopni wszystkie kable WN bo autko jezdzi
Poniżej fotka z sieci z prawidlowo (IMHO) założonymi przewodami:
Obrazek
U mnie przewód WN z I cylindra wchodzi w kopułkę tam gdzie na fotce wchodzi przewód z III cylindra. :o
Miał ktoś kiedyś coś takiego ??

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Re: Gdzie jest na kopułce gniazdo kabla WN pierwszego cylind

Post autor: bobbik » wt cze 05, 2012 9:08 pm

no i nie ma z tym problemu: zależy jak kto wsadzi napęd aparatu, odkręcasz kapę zaworową, kręcisz wałem i jak pierwszy jest u góry i zawory na mijaniu to patrzysz gdzie jest palec

chudy2

Re: Gdzie jest na kopułce gniazdo kabla WN pierwszego cylind

Post autor: chudy2 » śr cze 06, 2012 6:09 am

kolega bobbik ma racje, trzeba ustawiać wg instrukcji, u mnie też jest przekręcone

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”