bebechy tylnego mostu? od czego pasują?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Frolik

bebechy tylnego mostu? od czego pasują?

Post autor: Frolik » czw wrz 27, 2012 9:50 am

Mam pytanie: od jakiego innego auta będą pasowac do uaza bebechy od tylnego mostu? chodzi o przełozenie 8/41. Ktoś powiedział mi o żuku starego typu? to możliwe? a jak wygląda sprawa z Warszawą, Tarpanem z silnikiem S21?

ktoś ma jakies doswiadczenia w tym zakresie?

Kiedys mialem uaza z silnikiem perkinsa i wtedy własciciel mi powiedział, że włozyl do jego mostów przełozenia od tarpana z silnikiem perkinsa... o ile dobrze pamiętam, to wałek atakujący w tarpanie perkinsie miał 9 albo 10 zebow...

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Re: bebechy tylnego mostu? od czego pasują?

Post autor: Takayuki » czw wrz 27, 2012 10:11 am

Od żuka i tarpana pasują, ale kwestia zębów - nie pamiętam jakie to ma przełożenia.
Jeśli zmieniasz cały wkład - żuk ma słabszy kosz satelit - 2 a nie 4 jak w uazie oryginalnie.
Jeśli zmieniasz tylko sam wałek atakujący i koło talerzowe - występują 2 rodzaje mocowania talerza do obudowy kosza satelit, na zwykłe śruby, i na takie śmieszne szpilki z owalnym łbem - może się okazać, że jedno z drugim nie spasuje.

W ogóle, zepsuło się, że wymieniasz bebechy? Można kupić oryginały uazowskie za kilka stów, dobrze wyregulować, i mieć po problemie bez kombinacji.

Frolik

Post autor: Frolik » czw wrz 27, 2012 10:46 am

Takayuki pisze: W ogóle, zepsuło się, że wymieniasz bebechy? Można kupić oryginały uazowskie za kilka stów, dobrze wyregulować, i mieć po problemie bez kombinacji.
Tak, rozsypało sie, 3 zęby w ataku wyłamane całkiem, talerz tez do wyrzucenia...

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw wrz 27, 2012 11:15 am

Nie wiem czy to przypadek czy reguła, ale mi się mosty sypały mniej lub bardziej - podmieniane na żukowskie, używki uazowe i różne cuda.
Potem drugi uaz kupiony z szybkimi przełożeniami, też się posypały.
Zainwestowałem coś z 600 pln na nowy komplet talerz + atak + obudowa z satelitami + nowe łożyska. Poskładałem, dokładnie regulując podkładkami.
UAZ zrobił 15k km na zwykłym silniku + drugie tyle na 300 turbo z mercedesa - i jeździ.
Nie wiem czy kwestia spokojnej jazdy - nie katuję samochodu bez sensu, czy regulacji i skasowania luzów... ale działa.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » czw wrz 27, 2012 6:00 pm

Tutaj wszystko po trochę daje szanse na przeżycie mechanizmu przez wiele kilometrów.Na pewno sztuką jest poskładac most aby luzy były odpowiednie i to daje najwieksza szansę na długie życie.Dodatkowo szybkie przełożenia maja nieco mocniejszą konstrukcję z powodu masywniejszych zębów.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Frolik

Post autor: Frolik » pt wrz 28, 2012 7:00 am

carinus pisze:Dodatkowo szybkie przełożenia maja nieco mocniejszą konstrukcję z powodu masywniejszych zębów.
Pewnie dlatego gdy mialem uaza z perkinsem (miał własnie szybkie przełożenia), to przez 10 lat miałem zero problemów z mostem...

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pt wrz 28, 2012 7:31 pm

Jednak nawet masywnośc zębów nie pomoże jak powstanie nadmierny luz i gwałtowne uderzenie zetnie wszystko w drobny mak.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt wrz 28, 2012 8:33 pm

[quote="Frolik"Pewnie dlatego gdy mialem uaza z perkinsem (miał własnie szybkie przełożenia), to przez 10 lat miałem zero problemów z mostem...[/quote]
A tak z ciekawości, przez te 10 lat ile zrobiłeś tym km i ile razy rozbierałeś most do regulacji? :) Ja swój nowy przez te 30 tysięcy - dwa razy...

ub40

Post autor: ub40 » sob wrz 29, 2012 7:14 pm

...ja, po remoncie generalnym mostu tylnego zrobilem 60 tysięcy km /na poprzednim ogórku/....mysle, że chodzi do dzisiaj :D
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Frolik

Post autor: Frolik » pn paź 08, 2012 12:41 pm

Takayuki pisze:[quote="Frolik"Pewnie dlatego gdy mialem uaza z perkinsem (miał własnie szybkie przełożenia), to przez 10 lat miałem zero problemów z mostem...
A tak z ciekawości, przez te 10 lat ile zrobiłeś tym km i ile razy rozbierałeś most do regulacji? :) Ja swój nowy przez te 30 tysięcy - dwa razy...[/quote]

Jakieś 15 tys km, most nierozbierany przez ten czas. Potem auto zostało rozebrane na części gdyż było mocno skorodowane, mosty kupil znajomy i był z nich bardzo zadowolony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”