jak sprawdzić czujnik temperatury w chlodnicy (TM104)?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Adampio

jak sprawdzić czujnik temperatury w chlodnicy (TM104)?

Post autor: Adampio » pn paź 08, 2012 9:14 am

Chodzi o ten od lampki, wkręcany w górny zbiornik chłodnicy.
Na http://www.gaz21.org znalazlem takie zdanko:
Датчик ТМ 104 лампы помещен в верхнем бачке радиатора и автоматически включает лампу, когда температура воды (или другой охлаждающей жидкости) достигает 92—98° С.
Połączyłem więc swój datczik do omomierza i zanurzyłem koniec rzeczonego datczika (tak ze 4 cm) we wrzątku (rondelek z woda na gazie) na co najmniej minutę i... kiszka bo zero reakcji. :cry: :cry:
Za krótko, za płytko, walnięty?

Awatar użytkownika
A.F.

Re: jak sprawdzić czujnik temperatury w chlodnicy (TM104)?

Post autor: A.F. » pn paź 08, 2012 10:16 am

W środku jest zwykły bimetal zwierny. Styki mogą być zaśniedziałe.
W zasadzie da się to rozebrać i przeczyścić :wink:
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Adampio

Post autor: Adampio » pn paź 08, 2012 10:30 am

A.F. pisze:W zasadzie da się to rozebrać i przeczyścić :wink:
Bez nabiału, jak? :o

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pn paź 08, 2012 10:42 am

Odgiąć albo zeszlifować blaszkę trzymającą kółko fibrowe ze stykiem.

Adampio

Post autor: Adampio » pn paź 08, 2012 6:35 pm

A.F. pisze:Odgiąć albo zeszlifować blaszkę trzymającą kółko fibrowe ze stykiem.
Że chę?

Obrazekjedyne co widzę, że można by probować odginać to zawalcowanie zaraz nad sześciokątem ale roboty co niemiara i nie wiem jaki bedzie skutek.
Dremelka mam więc mogę coś zeszlifować ale co kuńkretnie? I jak to później cuzamen do kupy zmontować? :o

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pn paź 08, 2012 6:46 pm

oktan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: oktan » pn paź 22, 2012 10:19 pm

Ten styk czujnika powinien się zamknąć przy temperaturze cieczy chłodzącej 104-109C powodując zapalenie czerwonej lampki.
UAZ ma (teoretycznie) układ nadciśnieniowy, więc ciecz wrze w temperaturze powyżej 100C.

Sprawdzenie obwodu kontrolki:
Załączyć zapłon, zewrzeć kawałkiem przewodu styk czujnika do masy (korpusu) - wtedy powinna się zapalić czerwona lampka.

Sprawdzenie czujnika:
Zrobić sobie prosty obwód z żaróweczką 12V (może być omomierz). Czujnik włożyć do wody w blaszanym garnuszku na kuchence. Niektóre egzemplarze włączają się w temperaturze poniżej 100C. Jak się nie włączy ,a woda chwilę już wrze, to taki gorący czujnik dać na kilka sekund nad płonień kuchenki - powinien zaraz zadziałać. Można też go zagrzać w jakieś wysokowrzącej cieczy i zastosować termometr, ale to już dla wnikliwych :)

Polecam wyselekcjonować czujnik taki, który się włączy przy jak najniższej temperaturze.Korek,który ma zapewnić nadciśnienie jest zwykle marnej jakości i ciecz się może zagotować w niższej temperaturze, a sprawny czujnik nie zadziała. Uaza trudno jest przegrzać, najczęściej powodem jest po prostu zamknięta żaluzja.

Przy takiej cenie i dostępności tego czujnika pozostanę przy twierdzeniu, że jest nierozbieralny i nienaprawialny.

[DOPISANE PÓŹNIEJ: Jak pisałem ten post to nie wiedziałem, że tan czujnik występuje w dwóch wersjach - czytaj dalsze posty]
Ostatnio zmieniony wt paź 23, 2012 5:44 pm przez oktan, łącznie zmieniany 1 raz.

Adampio

Post autor: Adampio » wt paź 23, 2012 11:35 am

oktan pisze:Ten styk czujnika powinien się zamknąć przy temperaturze cieczy chłodzącej 104-109C
To znaczy, że ruski człowiek łże pisząc to:
Датчик ТМ 104 лампы помещен в верхнем бачке радиатора и автоматически включает лампу, когда температура воды (или другой охлаждающей жидкости) достигает 92—98° С. ??

Bo tez kiedys słyszalem ze ten czujnik ma sie zewrzec >100oC ale nigdzie nie mogę tego znaleźc na pismie, natomiast znalazłem to co wyżej (92-98oC)

oktan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: oktan » wt paź 23, 2012 5:30 pm

Poprzednią wartość temperatury przytoczyłem z pamięci . Twoja sugestia by to jakoś "umocować w literaturze " jest słuszna. Trochę pogrzebałem i też nie udało mi się tak na 100% potwierdzić w literaturze "uazowej" jaka jest temperatura zadziałania tego czujnika.

Dotarłem do informacji, że czujnik produkowany jest w co najmniej dwóch odmianach :
TM-104 - temperatura załączenia 91...98C : http://avtocom.com/catalog/item/TM104.htm
TM-104T - temperatura załączenia 104...109C :http://avtocom.com/catalog/item/TM104T.htm

Do UAZa według informacji w nagłówku jest stosowany TM-104 czyli o temperaturze 91...98C. Producent w instrukcji polskiej do uaza podaje temperaturę cieczy chłodzącej : 80-90C , natomiast na stronie 75 mamy informację, że "wrzenie wody następuje dopiero przy 109-112C".

Czujniki mają nabite na powierzchniach sześciokąta pod klucz symbol "TM104" a czujnik TM-104T ma na jednej z powierzchni sześciokąta nabitą literę "T" - jest to moje dzisiejsze "odkrycie" (mam kilka czujników).

W swoim UAZie mam TM-104 z datą 11-78, działa przy temperaturze około 100C. Jak zapomniałem kiedyś w lecie otworzyć żaluzji na długim podjeździe to mi zaświeciło :)

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » wt paź 23, 2012 8:12 pm

Inną bajką jest natomiast wykręcenie tego czujnika :)21 Siedzi jakby mu kto za to płacił.
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Adampio

Post autor: Adampio » wt paź 23, 2012 9:47 pm

GikroV pisze:Inną bajką jest natomiast wykręcenie tego czujnika :)21 Siedzi jakby mu kto za to płacił.
Ja posikalem jakims penetratorem Wuertha, odczekałem, zalożyłem nasadkę 6-kątną z grzechotką i przywaliłem dlonia w koncówkę grzechotki i ruszyo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”