UAZ z silnikiem mercedesa 2.0 benzyna 136km??
Moderator: Student
UAZ z silnikiem mercedesa 2.0 benzyna 136km??
witam ponowie.Chciałbym ze swoim uazikiem coś zrobić.Zacząłem od zawieszenia które to własnie przerabiam.Mam ochote włożyć mu silnik od mercedesa 2.0 benz.136kucyków.Czy ktoś próbował i jaki ewentualnie był efekt.
- nie_mientki
Re: UAZ z silnikiem mercedesa 2.0 benzyna 136km??
Ktoś tu kiedyś chwalił sobie 2,3 na mechanicznym wtrysku. Ale coś mi się wydaje że ciężko o speca od tego, więc chętnie posłucham dyskusji.
- nie_mientki
Mówisz o 2,0 czy 2,3?anabol pisze:podobno bardzo paliwożerny
Poza tym porównując do oryginalnego to pewnie pali jak skuter.
- Misiek Cypr
-
2.3 nie mial elektroniki, poza modulem zaplonowym i dlatego byl taki fajny. Waga podobna jak 2.0, rozmiar tez, ale ten 2.0 jest po prostu duzo nowszy.
2.3 mial 130 koni i bardzo fajnie sobie z uazem radzil, poza tym mial moment w pelnym zakresie, a wszczegolnosci z dolu. K-jetronic jest przefajny, bo wciskasz i jedziesz. Nie ma lambdy, ani innego muzgu co sie musi najpierw zastanowic czy wlac paliwo.
Jezdzilem e-klasa z 2.0 130 cos tam koni i straszny mul byl.
Jezdzilem 123 z 2.3E i odpychalo sie fajnie.
2.3 mial 130 koni i bardzo fajnie sobie z uazem radzil, poza tym mial moment w pelnym zakresie, a wszczegolnosci z dolu. K-jetronic jest przefajny, bo wciskasz i jedziesz. Nie ma lambdy, ani innego muzgu co sie musi najpierw zastanowic czy wlac paliwo.
Jezdzilem e-klasa z 2.0 130 cos tam koni i straszny mul byl.
Jezdzilem 123 z 2.3E i odpychalo sie fajnie.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Kolega wrzucił 2,8 w 6 garach na czterogardzielowym gaźniku- stara konstrukcja ale latała przyzwoicie. A czy ten 2.0 nie będzie za mały do tego by pociągnąć uaza? Brak sił może nadrabiać zużyciem paliwa...
Aro 243 3.2 D
Kilka razy wstawialismy 2.3 do uaza.Wg mnie jest to optymalny silnik do tego sprzętu.Czasem nawet mosty wytrzymują te 136 KM
.
Nalezy go wkładać z oryginalną skrzynią biegów,a reduktor zafundamentować osobno/połaczenie krótkim wałkiem/.

Nalezy go wkładać z oryginalną skrzynią biegów,a reduktor zafundamentować osobno/połaczenie krótkim wałkiem/.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
mam tu na myśli jednostke 2,3 kolega miał i strasznie dużo mu paliwa wciągała...
Po prostu Seba
Może coś miał żle porobione:ten merc chodzi np bez sterownika,w trybie awaryjnym.
Uaz to nie jest lider ekonomicznosci i nie ma na co liczyć z tytułu choćby starej mechaniki,aerodynamiki etc.
Sknerusy wstawiają sobie 200D...też jeżdzi
Uaz to nie jest lider ekonomicznosci i nie ma na co liczyć z tytułu choćby starej mechaniki,aerodynamiki etc.
Sknerusy wstawiają sobie 200D...też jeżdzi

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Witam
Mam dwa mesie. Jeden z silnikiem 2.0 a drugi z silnikiem 2.3. Są to silniki M102 z wtryskiem KE-Jetronic. Są to wtryski mechaniczne ze wspomaganiem elektronicznym. Na roździelaczu paliwa jest zamontowany zwór EHA, który jest sterowany "komputerem". Jeżeli elektronice coś nie pasuje to wtryski chodzą w trybie "awaryjnym", to znaczy z wyłączonym EHA. Te silniki występowały też w wersji z wtryskami mechanicznymi K-JETRONIK i w wersji z gaźnikiem (Stromberg, Pierburg, który występuje też w wersji sterowanej elektronicznie). Regulacja KE-JETRONIC jest specyficzna, może nie trudna, ale praktycznie nie ma mechaników, którzy robią to dobrze. Trzeba te wtryski dobrze zrozumieć i da się to zrobić.
Mam dwa mesie. Jeden z silnikiem 2.0 a drugi z silnikiem 2.3. Są to silniki M102 z wtryskiem KE-Jetronic. Są to wtryski mechaniczne ze wspomaganiem elektronicznym. Na roździelaczu paliwa jest zamontowany zwór EHA, który jest sterowany "komputerem". Jeżeli elektronice coś nie pasuje to wtryski chodzą w trybie "awaryjnym", to znaczy z wyłączonym EHA. Te silniki występowały też w wersji z wtryskami mechanicznymi K-JETRONIK i w wersji z gaźnikiem (Stromberg, Pierburg, który występuje też w wersji sterowanej elektronicznie). Regulacja KE-JETRONIC jest specyficzna, może nie trudna, ale praktycznie nie ma mechaników, którzy robią to dobrze. Trzeba te wtryski dobrze zrozumieć i da się to zrobić.
dzięki panowie za fajną dyskusje
a powiedzcie mi jeszcze czy jak by włożył te 2.3 bez tej elektroniki to czy bedzie trzeba mosty zmieniać na dyskoteki czy te uazowskie wytrzymuja.Jestem nowy w tej branzy i chcałbym więcej sie dowiedzieć na ten temat.Dzieki.

Jeżeli włożysz silnik z KE-Jet bez elektroniki to ograniczysz obroty do ok. 2500 1/min.
Pozatym ten silnik ma piąty wtrysk rozruchowy i zawór powietrz dodatkowego, które są sterowane przez elektronikę i są odpowiedzialne za odpalanie. Bez nich jest możliwe odpalenie tego silnika, ale z wielkimi bólami.
Pozatym ten silnik ma piąty wtrysk rozruchowy i zawór powietrz dodatkowego, które są sterowane przez elektronikę i są odpowiedzialne za odpalanie. Bez nich jest możliwe odpalenie tego silnika, ale z wielkimi bólami.
- Misiek Cypr
-
Jesli wstawisz K-jetronic, lub gaznik bedziesz sie cieszyl bezproblemowa eksploatacja z orginalnymi mostami, pod warunkiem ze zachowasz zimna krew i nie bedziesz jezdzil z predkosciami przekraczajacymi mozliwosci Uazowych spowalniaczy. Bo hamulcow to w standarcie nie montowaliniedwik pisze:dzięki panowie za fajną dyskusjea powiedzcie mi jeszcze czy jak by włożył te 2.3 bez tej elektroniki to czy bedzie trzeba mosty zmieniać na dyskoteki czy te uazowskie wytrzymuja.Jestem nowy w tej branzy i chcałbym więcej sie dowiedzieć na ten temat.Dzieki.

KE-jetronic ma sterownik i z nim trzba wstawic, ale jest to do ogarniecia.
513549044
513549044
To jest niemozliweMisiek Cypr pisze:.................
pod warunkiem ze zachowasz zimna krew i nie bedziesz jezdzil z predkosciami przekraczajacymi mozliwosci Uazowych spowalniaczy. ..............

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Misiek Cypr
-
Marek, ale jesczcze sa mlodzi ludzie w narodzie co maja szybszy refleks niz plyta tektoniczna, wiec taki Uaz poruszajacy sie z predkoscia wieksza niz ZERO potrafi zatrzymac sie na odcinku mniejszym niz ich zdolnosc przewidywania
Czy zrobia to 5 okladzinami ciernymi, czy tez jedna wspomagana zelowka wlasnego buta, to juz insza inszosc
Nie przypominam sobie zeby w wynalazku z Uljanowska 8 okladzin zadzialalo mi na raz, po dystansie 10km od ostatniej regulacji.

Czy zrobia to 5 okladzinami ciernymi, czy tez jedna wspomagana zelowka wlasnego buta, to juz insza inszosc

Nie przypominam sobie zeby w wynalazku z Uljanowska 8 okladzin zadzialalo mi na raz, po dystansie 10km od ostatniej regulacji.
513549044
513549044
gorzej jak jest KE-jet bo już ma sonde itp. Chociaż rozgrzany chodzi nawet po wypięciu komputera. Jakby co to zaliczam się do tej generacji co umie pięknie wyregulować to ustrojstwo.A jak jest już wyregulowany to chodzi pięknie.
nie tylko zawieszenie zacząłem przerabiać ale i układ chamulocwy.Zakładane są własnie tarcze.mysle ze zatrzymam go w odpowiednim momencie
.Niektórzy polecają też fordowski od scorpio 2.3. co wy myslicie na ten temat???

- Misiek Cypr
-
2.3 fordowski jest strasznie paliwozerny, slabszy od 2.3 a, chyba nawet od 2.0 mercedesa.
Ma fajny moment, jest lekki, ale przewaznie idzie w parze z fordowska, bardzo dluga skrzynioa biegow. Musisz znalez taka bez tego smiesznego wydluzenia na lewarek.
Wedlug mnie, duzo latwiejszy jest swap na 4 cylindrowego mercedesa. Jest duzo flansz pozostalych po zmotach 200d, 240d.
Do forda juz takich flansz za duzo nie ma
Ma fajny moment, jest lekki, ale przewaznie idzie w parze z fordowska, bardzo dluga skrzynioa biegow. Musisz znalez taka bez tego smiesznego wydluzenia na lewarek.
Wedlug mnie, duzo latwiejszy jest swap na 4 cylindrowego mercedesa. Jest duzo flansz pozostalych po zmotach 200d, 240d.
Do forda juz takich flansz za duzo nie ma
513549044
513549044
No tak,ale silnik merca z uazowską skrzynią to trochę porażka 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Misiek Cypr
-
Skrzynia Uaza radzi sobie z 2.0 i 2.3 choc komfort jej uzytkowania jest rowny przemieszczaniu sie taborem PKP w przejscu miedzy wagonami na dystansie Moskwa - Pietuszki
Skrzynia od merca nie jest dluga i da rade ja zaadoptowac do uazowskiego reduktora niewielkim nakladem pracy i szelestow

Skrzynia od merca nie jest dluga i da rade ja zaadoptowac do uazowskiego reduktora niewielkim nakladem pracy i szelestow
513549044
513549044
Stare historie,hehehe...Misiek Cypr pisze:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
witam Vandalla 1
.Dzwoniłem kilka dni temu i rozmawialsmy o przerobieniu skrzyni z silnika C-klasse 2.0 136km na reduktor od uaza.Bo jak wiesz chce ten silnik wsadzić do Uazika
.Wspominałeś ze może masz gdzieś pod stołem flansze ze starych przeróbek.Czy myślałeś też nad kosztem ewentualnym.

PW poszło:)
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
a może silnik ze sktzynią i reduktorem z toyoty LJ ? 2,4 td