coś się tłucze

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

coś się tłucze

Post autor: pixak » sob mar 09, 2013 8:32 pm

tłucze mi się raczej na 95% tylny most (na wale luzu brak) i tylko jak odpuszczam gaz i hamuję silnikiem, zresztą jak wrzucę i luz wtedy czy tylko wysprzeglę to tak samo wali zgodnie z prędkością czyli im szybciej tym więcej bum bum :wink: . Jak jadę sobie czy przyśpieszam nic się nie tłucze. Nawet jak zakopię się i kręcę kołami to cisza. Z racji zmielonego raz tylnego mostu którego powodem bym za duży luz miedzy atakiem a talerzem wiem że owe bum bum jest inne jak teraz. Wtedy czułem ten luz i przy ruszaniu, przyśpieszaniu,, aż któregoś razu zrobiło się wielkie sru i po moście. Teraz tylko jak ujmuję gaz. Jak kręcę tylnym wałem to obrotu może zrobię z 1/5-1/6, tyle luzu. Może luz ma sam atak? po osi. Łożysk nie słuchać by szumiały, główka bardzo się nie grzeje, krzyżaki wału roczne bez luzu. Sam nie wiem. Zrzucić trzeba most a nie debatować to wiem. Ale może już ktoś tak miał bo znów kilka dni roboty... a robiłem to z 1,5 roku temu i już by jebło?

Awatar użytkownika
radek4x4

Re: coś się tłucze

Post autor: radek4x4 » sob mar 09, 2013 8:43 pm

Czyli sprawdzić przekazanie mocy-skrzynka biegów, wał lub most. Podnieść tył i wyszukać gdzie bije, może jakieś łożysko w skrzyni biegów rozsypało się lub zębatka w reduktorze, ciężko powiedzieć jak się nie widzi lub poszukać z przodu, od sprzęgiełek poprzez przeguby i wał napędowy, przedni napęd mimo że jest rozłączony na reduktorze jednak jest połączony sprzęgiełkami i wirują półosie czy przedni wał-a może być on niedokręcony czy wyrobiony na wielofrezie i też będzie okazja do tłuczenia.... Odłącz przód na sprzęgiełkach i zobacz czy dalej tłucze, jak tłucze to dalej drogą eliminacji i dojdziesz co gdzie bije ;). Jak bije wraz z wzrostem prędkości to zapewne tłucze się coś w układzie napędowym :)21
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » sob mar 09, 2013 8:56 pm

nie pisałbym tutaj jakbym nie sprawdzał tego co opisałeś albo bym wiedział. Po sprawdzeniu jestem raczej pewien że to tylny most, no już na pewno nie przedni i nie skrzynia rozdzielcza. Moje pytanie jest generalnie takie z zaciekawienia czy ktoś tak miał bo może obeszłoby się bez zrzucania mostu, chodzi mi o to bicie, kiedy ujmuje się gaz. Jeśli nikt nie miał to ok, to trzeba zrzucać i gałami popatrzeć i zrobić
Ostatnio zmieniony sob mar 09, 2013 8:58 pm przez pixak, łącznie zmieniany 1 raz.

Lorado

Post autor: Lorado » sob mar 09, 2013 8:58 pm

Co ma skrzynia do tak dużego luzu na wale?Kręcąc wałem można wyczuć czy to jest luz na atak talerz czy na przekladni głownej.Stawiam na tą drugą
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » sob mar 09, 2013 9:05 pm

no właśnie, też stawiałbym na mechanizm

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » sob mar 09, 2013 9:28 pm

wy*eb tylni wał i się przejedź. Jak będzie bum bum to wy*jeb tylne półosie (albo jak pisał jeden sprzedawca na alledrogo "półoście") i się przejedź

dzikigor

Post autor: dzikigor » sob mar 09, 2013 9:36 pm

Sprawdź czy flansza tylnego napędu z reduktora Ci się nie poluzowała
UAZ z 2.5tdi na pokładzie

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » sob mar 09, 2013 9:48 pm

właśnie flansze sprawdzałem bo już też miałem że sie poluzowała. Zrobię to wyjebywanie po kolei, no a jak wyjebie półosie i nie będzie bum bum to mechanizm pewnie

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » sob mar 09, 2013 9:51 pm

ganz genau.poleciał jakiś ząb

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » ndz mar 10, 2013 8:02 am

może ząb :)21 jeszcze nie bo jak mi wyrwało kiedyś to stukało, ale pewnie luz jest już alarmowy. Zresztą zobaczymy

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » czw mar 14, 2013 8:17 pm

...albo luźny resor, na cybancie ew. polibuszu :wink:
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
pixak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pixak » pn cze 10, 2013 6:34 pm

poleciały 3 zęby, i trochę na wałku, właśnie kończę składanie, tylko :wink: 6 czy 7 razy skręcanie do kupy i rozkręcanie aby w końcu ustawić upragniony luz

no i w końcu padlina jeździ, nie zdążyłem dobrze odpowietrzyć hamulców bo trzeba było w błoto jak małe dziecko :D . Most... na razie ma się dobrze...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”