skrzynia biegów UAZ i silnik Mercedes 3.0 diesel
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
skrzynia biegów UAZ i silnik Mercedes 3.0 diesel
Witam, mam pytanie. Chcę wepchać do Uaza silnik 3.0 diesel z Mercedesa. Czy wie ktoś jak to połączyć? Flanszę łączącą skrzynię z korpusem już mam, ale nie pasuje mi sprzęgło. I nie wiem co dalej ? Z czego ma być tarcza, sprzęgło, wałek ? Tarcza z Uaza jest za duża, z Mercedesa nie wchodzi mi na wałek, wałek nie wchodzi mi na łożysko w docisku, z czego ma być łożysko dociskowe sprzęgła? Czy też trzeba coś w nim przerabiać?
Re: skrzynia biegów UAZ i silnik Mercedes 3.0 diesel
A to się z żukiem nie kombinowało?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Tarcza Żuk stoczona średnica. Od Uaza nie można toczyć bo wypada na nitach czy też w ich sąsiedztwie. Musisz też przerobić łożysko wyciskowe uazowe. Ja tak miałem. Wsadź od razu skrzynię od marcedesa i przerób tylko reduktor. I tak po pewnym czasie do tego dojdzie.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Wałek sprzęgłowy trzeba stoczyć dość dużo żeby wszedł w koło zamachowe MB (nie kojarzę czy tam było łożysko czy nie).
Tarczę stoczyć, tak jak Balu napisał.
Tarczę stoczyć, tak jak Balu napisał.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
jest łożysko.
-
- jestem tu nowy...
Dzięki, już mam jakies pojęcie
do Balu-Balu: Mam możliwość kupienia też skrzyni do tego silnika, a dużo byłoby przeróbki z reduktorem żeby połączyć to ze skrzynią Mercedesa? Gdzie jest więcej zabawy, przy przeróbce reduktora do skrzyni Mercedesa czy skrzyni Uaza do silnika Merca? Co jest prościej przerobić? i czy skrzynia z merca nie będzie za słaba

do Balu-Balu: Mam możliwość kupienia też skrzyni do tego silnika, a dużo byłoby przeróbki z reduktorem żeby połączyć to ze skrzynią Mercedesa? Gdzie jest więcej zabawy, przy przeróbce reduktora do skrzyni Mercedesa czy skrzyni Uaza do silnika Merca? Co jest prościej przerobić? i czy skrzynia z merca nie będzie za słaba
Tu i tu trochę toczenia, kombinacji i spawania. Skrzynię chyba ciut prosciej, ale za to MB mocniejsza i zsynchronizowana.
Tu masz fotki pogladowe, co trzeba z reduktorem zrobić:
https://sites.google.com/site/takayukipl/
Tu masz fotki pogladowe, co trzeba z reduktorem zrobić:
https://sites.google.com/site/takayukipl/
Łeeee,ale nie ma fotek z "prób drogowych" 
Grzesiek 1982:zrób może na razie tak jak planujesz,bo inaczej se szybko nie pojezdzisz.
Skrzynia uzywana nawet od mb jest sto razy lepsza od nowej uazowskiej.
Montaż silnika mb z dedykowana do niego skrzynią to trochę powazniejsza przeróbka:musisz zastosować dodatkowy krótki wałek,być może przerobić pozostałe wały,osobno zafundamentować reduktor/konieczna specjal przystawka,którą Ci kazdy chetnie sprzeda/.Trzeba na nowo rozpracować biegi i pare innych drobiazgów.To zadanie na jesień-zime raczej.

Grzesiek 1982:zrób może na razie tak jak planujesz,bo inaczej se szybko nie pojezdzisz.
Skrzynia uzywana nawet od mb jest sto razy lepsza od nowej uazowskiej.
Montaż silnika mb z dedykowana do niego skrzynią to trochę powazniejsza przeróbka:musisz zastosować dodatkowy krótki wałek,być może przerobić pozostałe wały,osobno zafundamentować reduktor/konieczna specjal przystawka,którą Ci kazdy chetnie sprzeda/.Trzeba na nowo rozpracować biegi i pare innych drobiazgów.To zadanie na jesień-zime raczej.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
- jestem tu nowy...
do vandall1: to jak najlepiej zrobić, do 3 litrowego diesla dać skrzynię uazowską, dać flanszę, korpus z mercedesa, tarczę z żuka, łożysko przerobić, a wałek nie toczyć tylko poszukać do niego odpowiedniego łożyska które znajduje się w wieńcu??
Sorry,ale dla mnie to prehistoria jest i Balu może da Ci lepsze info 
Jak dobrze pamiętam,to:
-dzwon sprzegła/obudowa aluminiowa/ był specjalny,tzn z jednej strony był dostosowany do zarysu silnika mb,a z drugiej do zarysu skrzyni uazowskiej.Kiedyś to było stosunkowo łatwo dostępne,bo taksówkarze jeżdżący wołgami wstawiali sobie silniki merca. Jeśli nie masz takiego dzwonu,to szedłbym raczej w skrzynię mb i konsekwentne dalsze przeróbki.
-wałek sprzęgłowy od skrzyni uaza a bodaj fi 17,zaś od mb:fi 15.Jeśli nie a takiego łożyska które ma fi zewn jak erc a fi wewn jak uaz,to mozna zamiast łozyska wstawić odpowiednią tuleję brązową.
-docisk sprzegła to był merc/?
/,tarcza to ów obtoczony żuk,łożysko wyciskowe uaz
Spróbuj poszukać w starych tematach-na forum na pewno sporo o tym było.
I może ktoś,kto jest bardziej na bieżąco- zweryfikuje.
Podstawą jest dzwon-samemu bez odpowiedniego zaplecza warsztatowego go nie wyrzeżbisz.
Miałem kiedyś w pobliżu producenta tego elementu-nie wiem czy jeszcze by to gdzieś wygrzebał
Jeśli wstawisz skrzynię mb,to oprócz rzeżby z wałami,biegami,fundamentowaniem etc masz do
wykonania tylko przystawkę wyjsciową z reduktora,którą się robi z wałka głównego skrzyni uazowskiej/rysunki oczywiście mam
/.
W ogóle to napisz skąd jesteś-moze w poblizu znajdzie się jakis "towarzysz niedoli"

Jak dobrze pamiętam,to:
-dzwon sprzegła/obudowa aluminiowa/ był specjalny,tzn z jednej strony był dostosowany do zarysu silnika mb,a z drugiej do zarysu skrzyni uazowskiej.Kiedyś to było stosunkowo łatwo dostępne,bo taksówkarze jeżdżący wołgami wstawiali sobie silniki merca. Jeśli nie masz takiego dzwonu,to szedłbym raczej w skrzynię mb i konsekwentne dalsze przeróbki.
-wałek sprzęgłowy od skrzyni uaza a bodaj fi 17,zaś od mb:fi 15.Jeśli nie a takiego łożyska które ma fi zewn jak erc a fi wewn jak uaz,to mozna zamiast łozyska wstawić odpowiednią tuleję brązową.
-docisk sprzegła to był merc/?

Spróbuj poszukać w starych tematach-na forum na pewno sporo o tym było.
I może ktoś,kto jest bardziej na bieżąco- zweryfikuje.
Podstawą jest dzwon-samemu bez odpowiedniego zaplecza warsztatowego go nie wyrzeżbisz.
Miałem kiedyś w pobliżu producenta tego elementu-nie wiem czy jeszcze by to gdzieś wygrzebał

Jeśli wstawisz skrzynię mb,to oprócz rzeżby z wałami,biegami,fundamentowaniem etc masz do
wykonania tylko przystawkę wyjsciową z reduktora,którą się robi z wałka głównego skrzyni uazowskiej/rysunki oczywiście mam

W ogóle to napisz skąd jesteś-moze w poblizu znajdzie się jakis "towarzysz niedoli"

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Miałem Silnik Mb ze skrzynią Uaza. Gdy skrzynia zaczęła się blokować zrobiłem to co już dawno planowałem. Wstawiłem skrzynię z MB. Czas przeróbki jest mniejszy od czasu wiecznych napraw skrzyni Uaza. I ta satysfakcja
Wstawiaj od razu całego MB.
Kilka fot:

prawa łapa silnika

lewa łapa. Sory za jakość fot.

tak wygląda całość pod pokrywą. Wykonanie czysto ekonomiczne ale robi

i efekt końcowy. Gdzieś jest cały temat opisany. Tam dowiesz się więcej.

Kilka fot:
prawa łapa silnika
lewa łapa. Sory za jakość fot.

tak wygląda całość pod pokrywą. Wykonanie czysto ekonomiczne ale robi

i efekt końcowy. Gdzieś jest cały temat opisany. Tam dowiesz się więcej.