Andoria a Andoria

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Andoria a Andoria

Post autor: bobbik » pt sie 02, 2013 6:10 pm

Rozebrałem niedawno zakupione 4CT90 i -tak jak się spodziewałem- popękana jest głowica. Mostki międzyzaworowe, a na jednym z cylindrów duże pęknięcie od zaworu aż do forkamery.
Analizując temat (np tutaj) oraz w katalogach części dostrzegłem zmianę kadłuba silnika w roku 2005(?) polegającą na dodaniu otworów w kilku miejscach, których u mnie nie ma . Są one de facto dodatkowymi kanałami wodnymi, głowica i uszczelka kanały te posiada!
Obrazek.
I tak się zastanawiam czy dodanie tych otworów nie poprawiłoby chłodzenia głowicy?
Bo ciekawe że większość tych z alledrogo -mimo kosmicznej ceny- pęknięcia ma, natomiast mój szlifierz twierdzi że dostaje do roboty albo całe popękane, albo zupełnie bez pęknięć. Może zależy to od tych otworów, może od braku turbo (głowica jest taka sama w 4c90),a może od zastosowania intercoolera? Bo ze wspomnianego wcześniej naukowego opracowania wnioskuję że związek pomiędzy temperaturą a uszkodzeniami jakiś jest.
W tym podpunkcie oczekuję na wolne głosy, wnioski tezy itp :)
Ostatnio zmieniony pt sie 02, 2013 9:51 pm przez bobbik, łącznie zmieniany 1 raz.

dzikigor

Re: Andoria a Andoria

Post autor: dzikigor » pt sie 02, 2013 9:11 pm

Moje zdanie -pęknięcie między zaworowe normalne w tych układach zasilania paliwem, konkluzja splanowanie i jazda dalej bez płaczu nad tymi pęknięciami (chyba,że silnik został przegrzany) :roll:
UAZ z 2.5tdi na pokładzie

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » pt sie 02, 2013 9:50 pm

Tak, ale to między forkamerą a zaworem się rozeszło już nieźle i zimny motor dymił na biało. Ma ktos w miarę sprawną głowicę?

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » sob sie 03, 2013 5:39 am

A pospawać się nie da ?
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » sob sie 03, 2013 7:33 am

Pęknięcia między zaworami dość często występują w silnikach diesla. Jeśli kompresja nie idzie do układu chłodzenia to będzie jeździł. Jedynym zmartwieniem może być to pęknięcie od zaworu (domyślam się, że chodzi o gniazdo zaworowe) do forkomory. To kopcenie, na zimnym silniku, powodowało jakieś ubytki wody ?? Dużo aut z komorą wstępną, na zimnym silniku, kopci jak na konklawe po wyborze papy. :)21 :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » sob sie 03, 2013 9:42 am

Pospawa to tylko Polok z Gliwic, daje rok gwarancji bez limitu km(+ nowe zawory, komory wirowe itp) cena jest połową nowej niekompletnej, czyli nadal drogo. Spokojnie, ja poszukam sobie innej, mniej popękanej. Ciekawią mnie tylko te otworki w bloku a raczej ich brak- niestety jestem z gatunku tych dociekliwych :-)

uazens

Post autor: uazens » sob sie 03, 2013 10:31 am

Ostatnio wywaliłem 4c90 z lublina II na złom :oops:
A dlatego że słabo palił i była chyba obrócona panewka na jednym tłoku, w kazdym razie cos stukało na ost tłoku, ale głowica mogłabyć ok
469b 2.5D om602 by mercedes

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » sob sie 03, 2013 12:42 pm

uazens pisze:Ostatnio wywaliłem 4c90 z lublina II na złom
ale głowica mogłabyć ok
Ty to potrafisz podqrwić człowieka :)21 :)21
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

uazens

Post autor: uazens » sob sie 03, 2013 9:10 pm

Hehe :lol: sam żałowałem, mogłem go odstawić na bok, bo szwagier ma ando w swoim uazie ale jakoś jemu nie zależało za bardzo...
469b 2.5D om602 by mercedes

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”