UAZ 469B andoria

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Hubert_senator
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

UAZ 469B andoria

Post autor: Hubert_senator » ndz sty 05, 2014 10:00 am

Witam !
Założę własny temat żeby nie śmiecić na forum
Jak już niektórzy zauważyli w temacie "Nasze Uazy" pojawił się kolejny Uaz na forum :)
Nie będę się już powtarzał itp po prostu w tym temacie będziemy gromadzili rożne pytania, przeróbki itp co do naszego Uaza...

Więc tak co do skrzyni biegów to napewno nie jest żukowska :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Reduktor też dostał ładnego strzała cały ulepiony, urzeźbiony trzeba to wyjąć ogarnąć bo ktoś lubił sylikonik w ogromnych ilościach...
Obrazek
Obrazek

Ogółem też jest sporo przesunięty względem jak to wygląda ori łapy
Obrazek
Obrazek

Trochę to wszystko jest cofnięte tzn wg nas na oko to wygląda jakby wały ktoś zamienił przód z tyłem :
Obrazek
Obrazek

Sorry za jakość ale fotki robione telem w kanale i doświetlane latarką :wink:

Przed silnikiem jest miejsca dużo wywaliliśmy ori żukowską chłodnicę bo udało się dorwać od Lublinka cieńsza zgrabniejsza i w fajnym stanie, ma też czujnik do załączania wentylatora bo wentylator też będzie, przyda się latem i w teren...
Obrazek
UAZ 469b 1974 Andoria
Radzyń Podlaski woj.Lubelskie

karoluaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: UAZ 469B andoria

Post autor: karoluaz » sob sty 11, 2014 6:43 pm

. ktoś się ostro napocił żeby to pomotać (andoria dzwon skrzynia z ? i reduktor z gaza ) pomysł dobry ale motania dużo. Grunt że działa.

a jak masz rozwiązane a środku drążki od napędu przód i reduktora. chyba przypadły pod tylną kanapą . Pytanie mam
reduktor nie jest zbyt nisko
A nie myślałeś wstawić całej jednostki razem ze skrzynią 5

Awatar użytkownika
Hubert_senator
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Hubert_senator » sob sty 11, 2014 9:09 pm

Prace idą na przód , czego się nie ruszy to tokarz itp trudno cokolwiek u nas dostac w okolicy , małe zakupy u Pana Pszczoły w Białej Podlaskiej poczyniliśmy ogłasza się na allegro i ma naprawdę masę ori części ...
Porobię kilka fotek z remontów bo już hamulce tylne prawie gotowe , most przedni rozbebeszony tulejki itp dorabiamy + sorznie na łożyskach itp ...

Co do reduktora ??? może to i z gaza nie wiem jesteśmy na etapie poznawania uaza :)
UAZ 469b 1974 Andoria

Awatar użytkownika
Hubert_senator
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Hubert_senator » sob sty 25, 2014 9:22 am

No i mamy prace ku końcowi efekt jakiś tam jest hamulce wstępnie sprawne hamuja itp, wczoraj wynikły problemy z reduktorem który był roz.......y i pospawany polepiony itp i jest wyszczerbiony gwint od spustu oleju i trzeba strugnąć jakiś patent żeby to się powalało jeszcze trochę przed jakimś poważniejszym remontem i malowaniem już na ori stan ...

Koszty .... hmmm .... plus minus 2500zł wsadzone w przeróżne części, w toczenie , tulejki, hamulce, układ chłodzenia itp itd , godziny siedzenia w garażu i dumki jak poprawić to co ktoś nieudolnie przerabiał i naprawiał żeby chociaż tymczasowo działało i nie zawiodło, no i nie licząc zysku browarów Lubelskich w czasie tych remontów :D

Kilka fotek wrzucę jak to mniej więcej wygląda efekt naszych wypocin :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No dobra zastanawiałem się czy to dodać :) no ale trzeba trudno , tak ktoś namotał z ogrzewaniem te nagrzewnice na fartuchach błotników ogrzewają szyby po 1 na stronę, w środku mamy nagrzewnicę która dmucha coś tam na nogi, wygląda to strasznie druciarsko ale zdaje egzamin tzn teoretycznie :) z czasem zostanie to ogarnięte na orginał lub orginałopodobny lepszy patent

Obrazek

Obrazek

Dołożone są 2 zawory wodne i pompka wymuszająca lepszy obieg płynu, zaworami ma się dać wyregulować ilość gorącej wody na ogrzanie szyb lub na nogi , powinno zdać egzamin... zobaczymy...
UAZ 469b 1974 Andoria

Lorado

Post autor: Lorado » sob sty 25, 2014 9:32 am

Powróce do góry,otóż skrzynia wygląda na Żuka czwórkę a reduktor na UAZa bo GAZ miał ręczny na wale
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998

Awatar użytkownika
Hubert_senator
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Hubert_senator » sob sty 25, 2014 11:39 am

no i ma nasz na wale zaraz za skrzynią , dodam że wg papierów jest to 74rok produkcji nie wiem dokładnie ale kolega dokładnie zna żuki itp i twierdzi że na pewno to nie żukowska a na złomach też widywałem żukowskie skrzynie ... ogółem musimy się wybrać do koleżki który ma uaza ori stan z 90roku może on coś więcej ogarnie ...

Na 1 foto w wątku widać ręczny na wale ...
UAZ 469b 1974 Andoria

Awatar użytkownika
RADZILLA

Post autor: RADZILLA » sob sty 25, 2014 4:47 pm

Uaz też ma reczny na wale. Ten reduktor to chyba uwolniony uaz a reczny to jakas zmota na skrzyni miedzy reduktorem a skrzynka. Ogolnie bardzo pomotany ten Twój uaz ale życze powodzenia w reanimacji
LJ 70

Awatar użytkownika
Hubert_senator
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Hubert_senator » sob sty 25, 2014 5:07 pm

Masakra to jest jednym słowem po prostu nie wiem co palił typ który to robił ale katastrofa te rozkminki które wprowadzone są w nim to jest szczep żuka diesla z uazem.
No ale trudno weszliśmy w to to teraz trzeba coś z tym dalej robić :cry:
UAZ 469b 1974 Andoria

Awatar użytkownika
RADZILLA

Post autor: RADZILLA » sob sty 25, 2014 7:19 pm

I teraz wejś kase która dałeś za uaza plus to co wsadziłeś w niego i miał byś uaza w dobrym stanie w LPG. Ale każdy jakieś błedy popełnia ja trzymam kciuki powodzenia :)2
LJ 70

kita

Post autor: kita » sob sty 25, 2014 7:53 pm

skrzynia zuka z hamulcem recznym tasmowym - dawno temu i mało kto pamieta

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob sty 25, 2014 8:13 pm

a nie można było wsadzić tej andori tak normalnie jak bóg przykazał :wink:
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
RADZILLA

Post autor: RADZILLA » sob sty 25, 2014 8:52 pm

No skoro to hamulec tasmowy mam prawo nie pamietac. A klucz dobrze prawi malo to andorii ze skrzynia uza. Autor tego auta coś palił tylko co? :)21
LJ 70

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz sty 26, 2014 10:40 am

Reduktor ewidentnie uaz, pozbawiony ręcznego i przerobiony na wałek, reduktor gaza to całkiem inna bajka.
A skrzynia, tak jak pisze @kita, wygląda na stary typ żuka.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
Hubert_senator
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Hubert_senator » ndz sty 26, 2014 8:01 pm

Zakup był spontaniczny, zdrowy silniczek okazyjna cena dobre oponki itp, wiadomo jeszcze daleka droga przed nami z remontem i doprowadzeniem tego do w miarę ori stanu ale wszystko jest w trakcie tworzenia i gromadzenia środków finansowych ...

Wygrzebię dokumenty i umowy to wrzucę jakieś dane skąd uaz przywędrował w nasze ręce, a był odkupiony od chłopaków bawiących się w off road więc może ktoś coś będzie wiedział i ogarnie się jakiś zarys historii przeróbek tego naszego uazika ...
UAZ 469b 1974 Andoria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”