Babcia & friends

imprezy i spotkania towarzyskie, wyjazdy weekendowe w teren...

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
szwecja

Re: Babcia & friends

Post autor: szwecja » czw cze 28, 2018 5:45 am

Lenio pisze:
czw cze 28, 2018 12:01 am
W Bułgarii trzeba kupić winietki za 8 euro (że nie wspomnę o tych po drodze). To tak na wszelki wypadek przypominam, cobyście w tej pogoni się nie zapomnieli :wink:

A poza tym zastanawiam się, czy po drodze nie nawiedzić Jaworzna. W sumie to tylko ze 3 km w bok, a porachunki, powszechnie wiadome, tam mam :)11 Zwłaszcza, że od 4 tygodni totalny brak odpowiedzi :)16 Zadziwiające :)17 :)11 :evil: :)3 :)3 :)3
To moze po prostu spotkamy sie w Jaworznie w srodku tygodnia? :D :D
Defender 110 2.2 2013 :roll: :)2

Awatar użytkownika
JeepFan

Post autor: JeepFan » czw cze 28, 2018 9:49 am

szwecja pisze:
czw cze 28, 2018 5:45 am

:)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » czw cze 28, 2018 10:07 am

szwecja pisze:
[
Uuuhahaha :)11 Uprzejmie przypominam, że przez Ciebie muszę dodatkowo spakować grilla i siekierę. Teraz już wiem, że siekierę na pewno użyję. Grilla nie, bo nieapetyczny jesteś :)17
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » czw cze 28, 2018 11:32 am

szwecja pisze:
Lenio pisze:
czw cze 28, 2018 12:01 am
W Bułgarii trzeba kupić winietki za 8 euro (że nie wspomnę o tych po drodze). To tak na wszelki wypadek przypominam, cobyście w tej pogoni się nie zapomnieli :wink:

A poza tym zastanawiam się, czy po drodze nie nawiedzić Jaworzna. W sumie to tylko ze 3 km w bok, a porachunki, powszechnie wiadome, tam mam :)11 Zwłaszcza, że od 4 tygodni totalny brak odpowiedzi :)16 Zadziwiające :)17 :)11 :evil: :)3 :)3 :)3
O, to, to, to! Rozbijcie obóz w górach na parę dni i lecimy wszyscy razem ;)
Rozumiem, że po Twoim "zajeździe" do Jaworzna nie ma co tam wpadać po drodze?! Same ruiny i zgliszcza? :)16
Albo pomnik Babci jako nostalgiczne wspomnienie stachanowskiej wydajności pracy socjalistycznej, krwi potu i łez uronionych na polu bitwy o lepsze jutro :)21
Mój wstępny plan jest taki, ruszam w czwartek rano i walę do Rumunii. W piątek leniwy przejazd po starych śmieciach a w sobotę dojazd do okolic Płowdiw. Tak to obgadałem z Parchem i hemoroidami żeby wszystkie zainteresowane strony były zadowolone :)9 . Inna opcja to zakupy amfy i wyjazd nocną trasą jaworzniańską. Fajne tylko, że już dawno obiecałem sobie nie iść tą drogą :D
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pt cze 29, 2018 1:38 pm

Cholera... miałem zaglądnąć do Jaworzna w poniedziałek ale zdaje się że mogę nie zdążyć przed lokalną apokalipsą :)21
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
szwecja

Post autor: szwecja » pt cze 29, 2018 9:57 pm

Lenio pisze:
czw cze 28, 2018 10:07 am
szwecja pisze:
[
Uuuhahaha :)11 Uprzejmie przypominam, że przez Ciebie muszę dodatkowo spakować grilla i siekierę. Teraz już wiem, że siekierę na pewno użyję. Grilla nie, bo nieapetyczny jesteś :)17
Lesiu, ja przez Ciebie musiałem kupić zderzak i wyciągarkę...

Awatar użytkownika
szwecja

Post autor: szwecja » pt cze 29, 2018 9:59 pm

tkocy20 pisze:
czw cze 28, 2018 11:32 am
Mój wstępny plan jest taki, ruszam w czwartek rano i walę do Rumunii. W piątek leniwy przejazd po starych śmieciach a w sobotę dojazd do okolic Płowdiw. Tak to obgadałem z Parchem i hemoroidami żeby wszystkie zainteresowane strony były zadowolone :)9 . Inna opcja to zakupy amfy i wyjazd nocną trasą jaworzniańską. Fajne tylko, że już dawno obiecałem sobie nie iść tą drogą :D
Jakby mi nie wyszedł wyjazd we wtorek wieczorem, to będę tutaj dawał znać!

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » sob cze 30, 2018 1:30 pm

Spoko, jest w czym wybierać w opcjach dojazdu :D Ostateczna decyzja zapadnie w środę jak wyłączę komputer

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » sob cze 30, 2018 2:45 pm

A ja właśnie zlustrowalem Babcię i zapowiedziałem się na 1 sierpnia. Wrócę „z Babcią albo na Babci”. Decyzja po mojej stronie zapadła. Tymczasem jadę na Honwedów 😀

Ps. Jaworzno jeszcze nie zostało splądrowane.
Lenio

HJ60 pożeniony z 1HD-T (Pan Ordynator w końcu złożył :)21) / HZJ105 pożeniony z HDJ100

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » ndz lip 01, 2018 1:35 pm

Na M1 przed Budapesztem jest masakra. Jakiś remont gotują, zwężenie i korek który kosztował mnie 1 godzinę.

Należy zjechać z autostrady na Bicske i wjechać przed Budapesztem. Zreszta sprawdźcie sobie google Maps.
Lenio

Awatar użytkownika
szwecja

Post autor: szwecja » ndz lip 01, 2018 6:50 pm

Lenio pisze:
sob cze 30, 2018 2:45 pm
A ja właśnie zlustrowalem Babcię i zapowiedziałem się na 1 sierpnia. Wrócę „z Babcią albo na Babci”. Decyzja po mojej stronie zapadła. Tymczasem jadę na Honwedów 😀

Ps. Jaworzno jeszcze nie zostało splądrowane.
no Lechu, z tym "wrócę na babci" to pojechałeś. Ale od dawna podejrzewałem Ciebie o gerontofilię.

Gerontofilia (gr. γήρον, γήροντος géron, gérontos - "starość", filia - "miłość") – rodzaj zaburzenia preferencji seksualnych (zob. parafilia), w którym osiąganie satysfakcji seksualnej możliwe jest tylko poprzez kontakty z osobami w znacznie zaawansowanym wieku.

Awatar użytkownika
szwecja

Post autor: szwecja » ndz lip 01, 2018 6:54 pm

szwecja pisze:
pt cze 29, 2018 9:59 pm
tkocy20 pisze:
czw cze 28, 2018 11:32 am
Jakby mi nie wyszedł wyjazd we wtorek wieczorem, to będę tutaj dawał znać!
No to u nas nagła zmiana planów. Z powodu pogrzebu :)3 ruszamy w czwartek, tak więc nie wiem, czy jakoś się jednak nie spotkamy po drodze

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » pn lip 02, 2018 7:48 am

Dogadamy temat w środę, wysłałem ci numer na Twoje konto.
Do zobaczyska.
Ps. Leszek jak tam reszta dojazdówki?

Awatar użytkownika
szwecja

Post autor: szwecja » pn lip 02, 2018 10:16 am

tkocy20 pisze:
pn lip 02, 2018 7:48 am
Dogadamy temat w środę, wysłałem ci numer na Twoje konto.
Do zobaczyska.
Ps. Leszek jak tam reszta dojazdówki?
kurde jakos nie mam. napisz na szwecja@gmail.com

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » pn lip 02, 2018 11:12 am

Najszybszy dojazd z Wawy do okolic Płowdiw wyszedł mi przez Słowację, Węgry, Serbię no i oczywiście Bułgarię. 1660 km. Ale spodziewam się postojów na granicach Węgry/Serbia i Serbia/Bułgaria bo to uczęszczana droga do Grecji. Niemcy w większości landów właśnie zaczynają wakacje 1, 3, 5 i 7 lipca :)17 a wszystkie ich drogi do Grecji lecą przez Serbię.
Wersja z pominięciem Serbii za to z Tokajem po drodze ma 1590 km co z oszczędnością jednego przejścia granicznego moim zdaniem da krótszy czas. Wiedzie wolniejszymi, ciekawszymi drogami bez dużego ryzyka korków na autostradach. No i nadkładając 100 km można sobie odświeżyć Translapinę
Trasa Jaworzniańska ma odpowiednio 1415 i 1480 km z pominięciem Serbii. Jak wystartujecie wieczorem w piątek to do wieczora w sobotę bez przygód dacie radę. Ja planuję w czwartek 600 km do Tokaju, w piątek 500 km przez rumuńskie góry i w sobotę 500 km finisz do Bułgarii. Mam jeszcze opcję po głównych drogach z Budapesztem po drodze bez Serbii ale wtedy Budapeszt nocą czyli wyjazd w czwartek około południa z Warszawy. Ta trasa ma 1730 km więc około 22 godzin jazdy czyli dojazd do Płowdiw w piątek wieczorem.

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » wt lip 03, 2018 5:52 pm

Lenio

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » czw lip 05, 2018 9:36 pm

I jak tam Wam idzie ?
Jesteś w stanie przewidzieć gdzie w sobotę wylądujecie ?
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » czw lip 05, 2018 9:40 pm

No właśnie ??
Dobranoc z Tokaju

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » pt lip 06, 2018 9:19 am

Właśnie zjechaliśmy z gór i jedziemy na granice bułgarska. Celujcie w Płowdiw
Lenio

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » pt lip 06, 2018 6:24 pm

Celujemy. Z Polovragi.

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pn lip 16, 2018 8:30 pm

Dojechaliśmy do domu.
Dzięki za trasę Lesio - jak zawsze prima sort miejsca wynajdziesz. Tak 3mać :)2
Dzięki za towarzystwo. Nad śpiewnikiem się popracuje :)21
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Lenio

Post autor: Lenio » pn lip 23, 2018 11:45 am

To my już finiszujemy nasz pobyt we Włoszech. jutro wyruszamy do Polski.

Krótkie podsumowanie. Jednak taki tour przez kilka krajów jest męczący, zbyt duże odległości przelotowe asfaltami wychodzą :( To wersja dobra na rekonesans, a nie przypadek gdy już tam byliśmy. Następnym razem jadę do jednego, góra dwóch regionów/krajów.

Co do następnego razu, to padły już liczne propozycje. Gdyby udało się szybko i tanio dotrzeć do Gruzji, to Zakaukazie mogłoby być ciekawym pomysłem.

Przede wszystkim jednak pragnę podziękować Wszystkim uczestnikom. Było z Wami jak zwykle bardzo miło przebywać i już marzy mi się następny raz. Dziękuję pięknie.
Lenio

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » wt lip 24, 2018 10:37 am

Sie ma.
Wyjazd jako rekonesans był świetny. Sam nie wpadłbym na pomysł żeby tak rozciągnąć trasę ale za to widziałem dużo więcej niż się spodziewałem. Dzięki Lechu za "zeskanowanie" 20% Europy ;)
Ponieważ Gruzja była moim celem w tym roku, ale wyjazd z Wami był atrakcyjniejszy to wrzucę jeszcze kilka moich przemyśleń dotyczących Gruzji.
Termin: dla mnie lipiec i sierpień nie wchodzą w rachubę. Temperatury w Gruzji sięgają wtedy 40 stopni (właśnie teraz jet taka pogoda) średnio i raczej murowane to 35, czasem spada do 30. Jak dla mnie za gorąco. Wprawdzie w górach jest chłodnie o średnio 5 stopni ale przejazd przez doliny w agresywnym słońcu odbiera mi chęć do życia. Poprzednim razem byliśmy na początku września i też było gorąco. Wadą września jest krótki dzień.
Moim zdaniem optymalny termin to druga połowa czerwca.
Z wyjątkiem kilku miejsc, najbardziej atrakcyjna część to pogórza i góry nad granicą z Rosją i Azerbejdżanem. Bez ciśnienia zajmie to około 10 dni. Z jakimś plażowaniem na dojeździe i powrocie 12-14 dni to wszystko co potrzeba. Armenia i Azerbejdżan nie są tak interesujące przyrodniczo.
Dojazd: opcja na kołach lub kołach i promem. Dwie opcje na kołach, przez Rosję krótsza o 1000 km. Jeśli potraktować dojazdówkę wzdłóż morza w Bułgarii jako atrakcję (moim zdaniem jest to atrakcja na 1-2 noclegi) to moim zdaniem dojazd przez Turcję jest lepszy. Ja planowałem przylot mojej ekipy na miejsce (Wizzaierem lub Lotem). Prom to tez dwie opcje: Bułgarska Burgas - Poti lub Ukraińska Iliczewsk - Poti. Prom z Ukrainy płynie 30 godzin z Bułgarii prawie 3 dni. Jest to jakaś opcja ale na luksusy na promach nie ma co liczyć. Z Burgas do Poti jest 1700 km czyli 2 dni jazdy po 10 godzin dziennie. I jesteśmy jeden dzień szybciej na miejscu. Z Odessy do Poti podobnie z tym ze po drodze są separatyści których lepiej objechać przez okolice Charkowa. Wersja ukraińska ma zaletę z opcja odwiedzenia Czarnobyla, Kijowa i Charkowa. Dla nieznających tematu warto zobaczenia.
Generalnie według mnie najprostsza wersja to:
1. dojazd na kołach
2. opcja bułgarsko-turecka
3. zatarganie sprzętu kempingowego samochodem lub dwoma i wynajęcie samochodów na miejscu, dolot i powrót załóg na miejsce samolotem. Wtedy załogi potrzebują 2 tygodni a kierowcy 3 tygodni wolnego.
4. na miejscu dostępne są też samochody z namiotami na dachu. Sprzęt kempingowy można pewnie kupić na miejscu, wtedy odpada dojazd własnym samochodem. Samochód to około 100 euro za std i 120 za wersję z namiotem dachowym.
Jeśli chodzi o samą Gruzję to wszystkie średnio główne drogi górskie były w standardzie offroadu a mniejsze i ścieżki nawet poważnego offroadu.
Popularna droga przez Omalo 70 km to około 5-6 godzin jazdy w dobrą pogodę. A jest to droga "średniokrajowa".
Jedziemy?

Awatar użytkownika
tkocy20

Post autor: tkocy20 » wt lip 24, 2018 10:38 am

Awatar użytkownika
jaasiu

Post autor: jaasiu » wt lip 24, 2018 5:59 pm

To ja teraz na odmianę wrzucę coś z przeszłości - galeria z Ukrainy 2017 - do powspominania :D
https://photos.app.goo.gl/2maGEjHMLoM1HKBH9
Mix K260/K160 z SD33T

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne imprezy”