Ukraina - Mołdawia - Rumunia

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Chrząścik Tomasz

Ukraina - Mołdawia - Rumunia

Post autor: Chrząścik Tomasz » śr sie 22, 2007 10:43 pm

Podziękowania dla dzielnych ekip z Krakowa za fantastyczny urlop w doskonałym towarzystwie. Mam nadzieję, że to początek tego typu wypraw :)21
CHRZĄSZCZU TEAM
dos tres diamentos
gg 7660070
komóra 24h 604-41-70-37

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » czw sie 23, 2007 5:06 pm

Było super Tomuś, już myślę o następnej...
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
animaldziobak

Post autor: animaldziobak » sob sie 25, 2007 8:02 pm

a może coś więcej w temacie ??
trasa - czas
Pojarka 3.0 v6 89 r long, KUMHO KL-71 33x12,5x15 i Escape 12000lbs
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » sob sie 25, 2007 10:28 pm

No właśnie jakie wrażenia zwłaszcza jeżeli chodzi o Mołdawię? Czy wjeżdżaliście do Naddniestrza? Byłem tam 3 lata temu i ciekawi mnie czy zaszły jakieś zmiany.

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » ndz sie 26, 2007 5:28 am

Chyba mylisz dwa kraje:
Rumunie z Moldawią i Mołdowe z Naddniestrzem :)

Ja zrozumialem ze chodzi o Moldawie - czyli dzielnice Rumunii, no chyba ze Tomasz cos potentegowal i byl rowniez w Moldowie :)
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » ndz sie 26, 2007 12:30 pm

Zdecydowanie miałem na myśli Mołdawię byłą republikę ZSRR czyli Mołdowę ze stolicą w Kiszyniowie.
Faktycznie historyczna Mołdawia to kraina leżąca na terenie dzisiejszej Rumunii i niepodległej Mołdawii.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » ndz sie 26, 2007 4:32 pm

No więc byliśmy w Moldovie ze stolicą w Kiszyniowie. Objechaliśmy ją praktycznie dookoła. W Naddniestrzu nie byliśmy, podobno wymagają wizy mołdawskiej, a do samej Moldovy nie potrzeba, więc daliśmy sobie spokój. Przejechaliśmy przez Ukrainę zwiedzając Lwów, Zbaraż, Kamieniec Podolski i Chocim. Granice przekroczyliśmy w pn-zach części Moldovy w miejscowości Larga. Potem było Edinet, Arionesti, Rudi, Soroca, Gura Camencii, Rezina, Saharna, Tipova, Orhei, Cricova, Kiszyniów, Milestii Mici, potem na południe do Gagauzji, a więc Kamrat, Besalma, tu zmiana kierunku na zach i potem pn i dalej wzdłuż Prutu aż do przejścia granicznego Skuleni, gdzie wjechaliśmy do Rumunii. Trasa wiodła przez Jassy, pn część Bukowiny i Maramureszu do Satu Mare i dalej na Węgry, gdzie był obowiązkowy przystanek w Tokaju, potem Słowacja i już byliśmy w domu. W sumie 2 tygodnie i 3000 km przygody.
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Pepek

Post autor: Pepek » ndz sie 26, 2007 5:03 pm

Napisz coś więcej na temat Mołdawi. Jak kontakty z ludzmi ?? . Jak ze spaniem ?? . Jakie drogi ?? Jaka cena ropy. ??Jak na granicy ?? Miałem w tym roku jadąc z Rumunii chęć wracać przez Mołdawię i Ukrainę,może w przyszłym się skuszę
Def 110 SW 300tka i to nie jest ostatnie moje słowo

Awatar użytkownika
TojaLeszek

Post autor: TojaLeszek » ndz sie 26, 2007 5:25 pm

Ha, nam też udało się w tym roku przejechać Ukraina- Moldowa-Rumunia.
Co do Moldowy to ceny ON - połowa tego co u nas. Jeśli chodzi o noclegi, to niewiele pomogę - spaliśmy pod namiotami gdziekolwiek się dało :D.
Gorąco polecam wizytę w Milesti Mici - są tam winnice, a raczej piwnice winne, zwiedza się je jeżdżąc własnym samochodem - pare ładnych km krętych "ulic" :D.
Niemniej jednak wjeżdżając i wyjeżdżając z Moldowy przygotujcie się na łapówki, wypełnianie papierów, uiszczanie opłat za traznyt itp. Ale ogólnie wrażenia :)2

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » ndz sie 26, 2007 6:36 pm

Ludzi życzliwi i serdeczni, porozumieć się można po rosyjsku. ON wychodzi po 2,49 zeta, trochę drożej niż na Ukrainie, nie ma co szukać taniej, bo tam ceny urzędowe, wszędzie 10,60 lei mołdawskich. Drogi tragiczne, stare asfalty mają tyle dziur, że rozpacz, nowe drogi to głównie szutry, myśmy jeździli głównie szutrami i polnymi drogami. Noclegi, gdzie popadnie, nie ma tam kempingów i pól namiotowych, ja spałem na glebie a moja żona w samochodzie.
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » ndz sie 26, 2007 6:39 pm

Przez Naddniestrze i Mołdowę wracałem z Krymu i Odessy w sierpniu 2004. Z wjazdem do Naddniestrza nie było problemów, nie wymagali też żadnej wizy czy innych dokumentów. Jedynie na granicy UA/Naddniestrze było sporo latania po różnych okienkach i wypełnianie jakiś kwitów typu opłata drogowa, ekologiczna etc. W samym Naddniestrzu zatrzymywali mnie kilkakrotnie do różnych kontroli rożne ichnie służby. Niekiedy na 3 tylko 1 miał mundur :lol: Trochę grzebali w bagażach tłumacząc, że szukają broni. Największy idiotyzm to było to, że gdy jedni robili kontrolę to następny patrol, który stał 200 m dalej widział to, ale oczywiście też musiał sobie skontrolować i pogadać. Tylko w jednym przypadku chamsko nastawili się na łapówkę ale wystarczyło dać im 7 hrywien. Generalnie to przejazd tych ok 50 km zabrał prawie 4 godziny (z formalnościami na granicach). Wrażenia z Naddniestrza bardzo skrajne. To normalny postsowiecki skansen, ale ludzie łącznie z kontrolującymi służbami mili i uprzejmi. Odniosłem wrażenie, że każdy jest spragniony kontaktu z obcokrajowcami. Jeden z celników z Naddniestrza wykorzystując, że nikogo przez chwilę nie było na posterunku zdobył się na szczerość. Sporo narzekał na miejscowe władze związane z mafią rosyjską. Mocno zazdrościł nam, że mogliśmy wejść do Unii. Dla niego najgorsze było to, że z racji nie uznawania Naddniestrza nie może dostać paszportu i tak jak inni odwiedzić bliskich na Zachodzie, którzy uciekli na początku lat 90-tych. Wjazd z Naddniestrza do Mołdawii bezproblemowy. Jadąc przez całą Mołdawię od granicy z Naddniestrzem do przejścia z UA w Mamałydze bez problemów. Raz tylko rutynowa kontrola policji bez naciągania na łapówkę. Wszechobecna bieda kontrastująca z ogromnym bogactwem. Na drogach obok skorodowanych Wołg, Moskwiczów i innych postsowieckich staroci sporo najnowszych Merców, Hummerów i itp. Krajobrazy mnie nie zachwyciły, głównie monotonia pól i sadów. Ogólnie wracałem zadowolony, że udało się zwiedzić ten zapomniany zakątek Europy.

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » ndz sie 26, 2007 6:52 pm

Mnie tam się podobało, szczególnie w Gagauzji:

Obrazek

Obrazek

Nas nikt nie zatrzymał ani razu. Co do bogactwa, to może dało się go zauważyć tylko w Kiszyniowie i w okolicach Orhei, ale były to jedyne duże miasta, przez które przejeżdżaliśmy.
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » ndz sie 26, 2007 7:08 pm

Do Gaugazji nie dotarłem. Może kiedyś. Napewno warto zahaczyć o Mołdawie w drodze z lub na Krym.

Awatar użytkownika
Roch

Post autor: Roch » ndz sie 26, 2007 10:20 pm

@powermac a galeryjki sie jakiejs dorobiliscie?
wklej moze cos jeszcze...
Landrąver Discovęry 200tdi

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » ndz sie 26, 2007 10:48 pm

Jak skończę, to wkleję link do strony z opisem i galerią.
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » pn sie 27, 2007 11:23 am

Galeria już jest na stronie: http://offroad.one.pl
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Chrząścik Tomasz

Post autor: Chrząścik Tomasz » pn sie 27, 2007 3:59 pm

No proszę, jak się pięknie temacik rozwinął... A miały być tylko wyrazy wdzięczności dla współbraci or...
CHRZĄSZCZU TEAM
dos tres diamentos
gg 7660070
komóra 24h 604-41-70-37

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne zorganizowane”