Legalna jazda po lasach

Moderator: Misiek Bielsko

PiotrGdynia

Post autor: PiotrGdynia » śr gru 14, 2005 11:08 pm

A moze zarzucil bys jakimis informacjami na PW byloby milo sie spotkac i pogadac
Od niedawna ;)
Pojarka 2,6 B + LPG GG 2952459

Awatar użytkownika
Doktor-Granat

Post autor: Doktor-Granat » czw gru 15, 2005 11:27 am

PiotrGdynia pisze:A moze zarzucil bys jakimis informacjami na PW byloby milo sie spotkac i pogadac
A co cie interesuje?
Nigdy nie mów Będę , bo Nie Będziesz. Zawsze mów Jestem! "GRANAT"

PiotrGdynia

Post autor: PiotrGdynia » czw gru 15, 2005 7:10 pm

Np gdzie urzeduje tak zacny lesnik?
Od niedawna ;)
Pojarka 2,6 B + LPG GG 2952459

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » ndz sty 01, 2006 7:05 pm

temat stary ale aktualny, pozwoliłem sobie przeczytać całośc i potwierdzić slowa BOGASA- to jest "zakład produkcyjny" a mimo to ogólnodostępny dla społeczeństwa, chociaż niezmotoryzowanego ale to chyba i lepiej bo w innym wypadku zamiast się bawić stalibyście godzinami w korkach z maluchami poldkami i całą resztą plaskaczy chcących "podziwiać łono natury". a jak sami wiećie dla chcącego nic trudnego -sposobów na przyzwolenie jest wiele !!
Najważniejsze w tym wszystkim jest to że lasy nadal są państwowe i wszystko wskazuje na to że będą, chociaż istniało poważne zagrożenie (pomysły mądrych polityków) co do ich statusu. Ajak długo będa państwowe tak długo sposobów na wjazd bedzie tysiąc
p.s. służe za przewodnika w krainie żubra, agroturystyke też pomoge załatwić tanio i to z prawdziwą ruską banią

Awatar użytkownika
wiking

Re: jazda po lesie

Post autor: wiking » ndz cze 11, 2006 8:15 pm

marcinbest pisze:Ja wiem z doświadczenia że z leśniczymi idzie sie dogadać mnie to nawet kiedyś właśnie leśniczy wyciągał z błota i nie było zadnych problemów. może niech kazdy z nas podjedzie do najbliższej leśniczówki pogada ze swoim leśniczym i wtedy zobaczymy u kogo jaki leśniczy .Może nawet zrobimy wtedy mapę gdzie w Polsce mozna sie dogadać z leśnikami a gdzie nie warto nawet jechać.Co wy na to ?
:o Tak,tylko zapomniałeś o takiej instytucji jak straż leśna a tu raczej żadne znajomości nie pomogą bo każdy pilnuje swojej pracy !!
ostatni wiking w RzeczpospolitejObrazek

klucz13

Kontaktowanie:

Re: jazda po lesie

Post autor: klucz13 » ndz cze 11, 2006 8:34 pm

wiking pisze: :o Tak,tylko zapomniałeś o takiej instytucji jak straż leśna !!
Też ludzie :D
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Tomko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tomko » pn cze 26, 2006 11:14 am

byczy pisze:W Borach Tucholskich można w miarę swobodnie jeździć po lesie. Oczywiście, za trenowanie slalomu miedzy sosenkami leśniczy się wqzy, ale jest sporo publicznych dróg gruntowych, z których znaczna część nadaje się na jeżdzenie lajtowe. Oczywiście, na większości z nich nie ma potrzeby włączania four by four, ale są takie miejsca, że na Dębicach się nie przeskoczy. Mój pomysł sprzed kilku lat, to stworzenie przewodnika po Polsce dla lajtowców (szlaki prowadzone drogami nieutwardzonymi, ogólnie dostępnymi). Tylko ilu właścicieli pojazdów odpychających się z czterech łapek kupi takie coś? Dla tych od Gazów i Uazów to bedzie zbyt lajtowe, a dla tych od HR-Vów, CR-Vów czy Rav4ek to katowanie maszyny i pasażerów (kurz, brak spłuczek pod sosenkami). Chyba, ze mnie przekonacie, że coś takiego jest potrzebne, to zestaw tras.

1.Przydało by się coś takiego :D 2.RAV-ka służy do jeżdżenia a nie do pieszczenia . 3.Brak spłuczki przeżyje, ale że się browar zbełtał :-?
Póki co, mam RAV-kę do pary traperek ;))

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » pt lip 07, 2006 7:15 am

Problem nie polega na głupich przepisach i rygorystycznym ich przestrzeganiu. Drogi leśne jak one by nie wyglądały są co jakiś czas modernizowane i to za grube pieniadze . Mają one służyć do wywozu drewna z lasu . Taki wywóz odbywa się składami o wadze do 40 ton , które wymagają jako takiej drogi . Za utrzymanie porządku i stan dróg odpowiada właśnie leśniczy więc nie ma co się dziwić że nie bardzo chętnie widzi rozbijanie się po lesie bo za wszelkie szkody ktoś musi odpowiedzać. Jest to dokładnie tak jak z trawnikami przed naszymi domami ; nikt by niechciał żeby ktoś przyjechał w nocy i kręcił na nich kółeczka.

qubus

Post autor: qubus » ndz lip 09, 2006 6:15 pm

a czy sa jakies znajomosci i mozliwosci, nawet odplatne dla pozwolen w szerokopojetym rejonie Slaska, Malopolski i TATR?

Help, wszedzie sa zakazy i szlabany, juz sie zastanawiam czy mialo sens kupowanie "terenowki" do jazdy rekreacyjnej bez asfaltu a nie do do extrem. Kiedys bylem w SOP-ie (Straz Ochrony Przyrody) teraz juz tego nie ma, zostala mi blacha, ktora moge sobie w tylek wsadzic :(
Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » pn lip 10, 2006 1:33 pm

Niestety nie ma takich możliwości . Zgodę na takie przejazdy może wydawać nadleśniczy . Tylko że jest jedno duże ,, ale ,, od paru lat lasy państwowe są certyfikowane ; czyli gospodarka prowadzona zgodnie z zasadami ochrony środowiska. Oznacza to nadzór zewnętrzny wymagający nawet od leśniczego żeby chodził po lesie w samych skarpetkach. Zdobycie indywidualnego pozwolenia , lub nawet dla kilku samochodów ze względu na problemy jakie z tego wynikają nie jest możliwe . Do takiego przejazdu musiała by być ustalona trasa , następny problem to rozliczenie pieniążków ; jaka stawka , dlaczego taka a nie inna , jak zaksięgować. W razie wystąpienia jakich kolwiek problemów , a niedaj bóg wypadku konsekwencje mogły by być jeszcze gorsze . Dlatego oprócz dużych imprez z zapleczem zorganizowanie weekendowego przejazdu jest raczej nie możliwe mimo tego że leśnicy w dużym stopniu nawet by sprzyjali takim pomysłom. Ale nikt nie będzie brał na siebie odpowiedzialności za ludzi , których niezna. A niestety czarne owce się trafiają.

qubus

Post autor: qubus » pn lip 10, 2006 2:00 pm

no dobrze. a czy sa jakies mapy szczegolowo pokazujace granice lasow panstwowych? Szukalem - nie znalazlem. Przeciez nie wszedzie - gdzie stoja drzewa to lasy panstwowe, a jesli dodatkowo nie ma zakazu, ze prywatne itp no to mozna sobie przejechac. Nie mowie - zaorac las MT-kami ale po prostu sobie przejechac. Droga polna.
Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl

Awatar użytkownika
cezii

Post autor: cezii » wt lip 11, 2006 6:22 am

Niestety to regulują przepisy ruchu drogowego czytaj kodeks.
Wjazd do lasu jest zabroniony chyba że droga przez niego jest oznaczona drogowskazem lub jest to droga gminna. Natomiast skąd wiedzieć która jest która to juz mały problem bo nawet na mapach leśnych nie jest to zaznaczone . Na pewno jest to w planach zagospodarowania i operatach . Tylko że to nic nie daje . Tubylcy wiedzą i to im wystarcza.

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » wt lip 11, 2006 11:33 am

qubus pisze: (...)Przeciez nie wszedzie - gdzie stoja drzewa to lasy panstwowe, (...)
Jeszcze gorzej jest - często drzew NIE MA, a las JEST! :)21
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

Post autor: Jarem » wt lip 11, 2006 2:56 pm

A ja myśle że to głównie zależy od krainy w którą chcemy zagłębić bieżniki...
są jeszcze w polsce krainy w których do lasu wjeżdża się bez problemu
a nawet nie trzeba powiadamiać leśniczego...
... ale to również zależy od ciśnień off-roaderów którzy śmigają po danym terenie !!
ale to tylko moje skromne zdanie :roll:
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się

Awatar użytkownika
abram
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: abram » ndz lip 23, 2006 12:40 pm

A musze wam powiedzieć że udało mi sie pojeździć legalnie po lesie i to nie byle gdzie a w rezerwacie , za wiedzą i pozwoleniem leśniczego , w zamian za rozstawienie w wyznaczonych miejscach pułapek ( pułapki z feromonami na korniki ).

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz lip 23, 2006 12:49 pm

jak ktoś chce to znajdzie miejsce i to bezkonfliktowe

a jeśli chodzi o bezrozumne wpieprzanie się do lasu i tratowanie młodników jestem zdecydowanie przeciwny - a niestety jest to coraz popularniejsze

tak jak ktoś kiedyś: popularyzacja ofrołdu to kręcenie bata na samego siebie

Awatar użytkownika
abram
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: abram » ndz lip 23, 2006 1:01 pm

I tu sie z Tobą zgadzam. Sami sobie rzucamy kłody a potem marudzimy.

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » czw wrz 21, 2006 1:09 pm

cezii pisze:Niestety nie ma takich możliwości . Zgodę na takie przejazdy może wydawać nadleśniczy . Tylko że jest jedno duże ,, ale ,, od paru lat lasy państwowe są certyfikowane ; czyli gospodarka prowadzona zgodnie z zasadami ochrony środowiska. Oznacza to nadzór zewnętrzny wymagający nawet od leśniczego żeby chodził po lesie w samych skarpetkach. Zdobycie indywidualnego pozwolenia , lub nawet dla kilku samochodów ze względu na problemy jakie z tego wynikają nie jest możliwe . Do takiego przejazdu musiała by być ustalona trasa , następny problem to rozliczenie pieniążków ; jaka stawka , dlaczego taka a nie inna , jak zaksięgować. W razie wystąpienia jakich kolwiek problemów , a niedaj bóg wypadku konsekwencje mogły by być jeszcze gorsze . Dlatego oprócz dużych imprez z zapleczem zorganizowanie weekendowego przejazdu jest raczej nie możliwe mimo tego że leśnicy w dużym stopniu nawet by sprzyjali takim pomysłom. Ale nikt nie będzie brał na siebie odpowiedzialności za ludzi , których niezna. A niestety czarne owce się trafiają.
Trafiają się tarfiają, ale nie jest niemożliwe załatwienie takiego papiera na wjazd do lasu))) Czekam aż skończą remontować owe leśne drogi po sierpniowych powodziach w mojej okolicy i mam przyobiecaną taką bumagę. Bo i plan taki jest coby zrobić rekreacyjną imprezkę z przejazdem po lesie i duuużą ilością piwka przy ognisku w zaprzyjaźnionym pensjonacie. Więc jak już skończą zasypuwać dziury tam gdziemuszą - z pewnością coś wykombinowane będzie)
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597

Awatar użytkownika
piotr_r
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr_r » czw wrz 21, 2006 5:40 pm

ja jezdze nierzadko po puszczy bolimowskiej i kampinosie i narazie nie trafilem na zainteresowanie lesniczych tym faktem!!
Toyota Lancruiser LJ 70
GG: 2370178 , silver22@o2.pl

Awatar użytkownika
piotr_r
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr_r » czw wrz 21, 2006 5:45 pm

a co innego jak ktos wjezdza w las i zapier.. po duktach lesnych 100 km/h
nie zwarzajac na nic po drodze..
niestety tacy idioci czesto sie zdarzaja !!
Toyota Lancruiser LJ 70
GG: 2370178 , silver22@o2.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne zorganizowane”