I qrde się zaczeło o ekologach

Wkleiłem odpowiedź w dobrym zamiarze. Ta odpowiedź spowodowała, że od przyszłego roku zanabędę te road booki i w wolnych chwilach będe zwiedzał tereny z żoną i dziećmi.
Przygotowanie tego ustrojstwa, jakby na to nie patrząc zabiera dużo czasu (wiem ile mi samemu zajmuje ślęczenie nad mapami i dzwonienie do LP lub gmin w celu potwierdzenia statusu drogi).
Mając takie rozpiski można skanalizowac część "braci offrołdowej - klasa turystyk". Nowi też mogą przez to zacząć szukać takich tras, bo cena jest przystępna. Lokalne społeczności zaczną odczuwać, przy założeniu prawidłowego traktowania tras, wpływ gotówki do sklepów

Ciśnieniowcy dalej będa orać gdzie popadnie.
Wracając do ekologii, ochrony srodowiska i oddziaływania na przyrodę.
Większość syfów jest w miarę szczelna i nie cieknie. więcej ropy i smarów zostaje po traktorach i innych maszynach rolniczych.
Ochrona środowiska, każdy ma coś w tym temacie do zaprezentowania (geografia, teraz ekologia w szkołach).
Na pytanie zadane pewnemu "ekologowi", czy pomoże mi załadowac śmieci do miśka w lesie, ten zadzwonił do SL i powiedział że to nie on jest od sprzątania (przyjechał warczyburgiem zostawiając wszedzie cieknący olej i chmury spalin

. Przyjechali panowie z SL w navarze, pan lesniczy w seicento i wkleili mu mandat za parkowanie na terenie lasu

, a ja z lesniczym skończyłem pakowac worki i wyjazd na wysypisko. (byłem się wcześniej umówiłem, ze będę)
Co do koryt rzek, cieków, rowów melioracyjnych.
Drogi poprowadzone brodami, oznaczone rzeki jako przejezdne, drogi polne mające wjazd do wody w jednym a wyjazd jakieś 200 m dalej sa do jazdy. W biesach jest takich brodów kilkanaście znanych osobiście.
Czasem widac PP na rowach i slady po cięzkim sprzęcie - tu bym się mocno zastanowił.
Oddziaływanie na środowisko przyrodnicze jest nieuniknione. Palimy węglem w piecach, mamy samochody na paliwo ciekłe lub gazowe, częśc pali fajki (dobrze by było nie wyciepywac kiepów na ziemię tylko do kosza) itd.
Jakby ktoś miał kapuchę, to może założyć instalację na wodór, ogrzewac dom ogniwami fotowoltanicznymi itd.
Jazda z głową i będzie git.
Się rozpisalem, ale czytając wątek poczułem się do obowiązku wyjasnienia przyczyny jak wspomniałem wyżej umieszczenia treści odpowiedzi w zakresie legalnosci trasy z opisu.