Chorwacja - Osor?

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Chorwacja - Osor?

Post autor: Broncosaurus » pn maja 23, 2005 9:37 am

Czy ktos byl moze i cos moze powiedziec?

I przy okazji - czy przez bosnie i hercegowine to mozna jechac czy nalezy szerokim lukiem omijac?
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pn maja 23, 2005 10:27 am

Chcesz jechac 110 ??
Ekstremalista... :)21
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pn maja 23, 2005 10:42 am

nie no
tutaj sie tego nie spodziewalem

jak to

to jakies 1200 km.

a ja 110 w ciagu roku zrobilem juz 36000

tylko cos musze wykombinowac bo latem za bardzo grzeje w nogi (jakies koce azbestowe albo inne swinstow nalepie)

ciekaw jestem jak to jest z jezdzeniem po unii samochodem ktory v-max 120km/h i pozostawia wiele do zyczenia jesli chodzi o elegancje francje
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Paweł Disco

Kontaktowanie:

Post autor: Paweł Disco » pn maja 23, 2005 10:55 am

przez BiH spokojnie można jeżdzić, byłem dwa lata temu w drodze na Chorwacje (ale niestety plaskaczem), troche tylko syfiasto wokól ale widoki sliczne, zwłaszcza dolina Neretwy i góry. Nie bedziesz sie czuł samotny LRem bo tam sporo koszernych ( i niekoszernych też) aut ze Sforu. A najświeższa relacja z Bosni jest u Mariusza Rewedy na stronie kilometr.com
Paweł, LR disco200tdi
-offroad zbliża-

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt maja 24, 2005 12:04 am

przez Bośnię można. Dla ruchu tranzytowego magistralą wiz nie ma, a dla Polaków od początku kwietnia do końca października wizy są zawieszane. Po tym terminie trzeba je uzyskać ale to raczej szybka rzecz. Trasy ładne i szybsze dla jadących z Polski na południe Chorwacji.

Co do miejscowości o którą pytasz - jak prawie każde miejsce w tym kraju jest wspaniałe, warto zwiedzić całe Cres i Losnij, Rab oraz koniecznie Punta Kriza :lol:

Chorwacja jest mała, podczas nawet krótkiego 2-tygodniowego pobytu można wiele zobaczyć, polecam zagłębianie się w kraj (piękne szutrówki) i omijanie najbardziej obleganych przez turystów miejsc (wspaniale jest na półwyspie Peljesac). Miłej zabawy

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt maja 24, 2005 9:57 am

Jadac z Warszawy na Osor nie jedzie sie przez Bosnie i Hercegowine. :)21 Oczywiscie z wjazdem nie ma problemow. Ostatnio na calych Balkanach bardzo mocno kontroluja predkosc na drogach wiec jazda powolnym wehikulem jest "tansza" :)21 Co do predkosci to nie musisz sie martwic bo podobne wynalazki przemierzaja tam drogi wiec nie ma problemu.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » wt maja 24, 2005 12:22 pm

planujemy pozniej popycic na poludnie i stad pytanie o bosnie i h.

a z drugiej strony to ciekawe bo komputer usilnie pokazuje mi droge przez brno i bratyslawe a nie lepiej przez budapeszt?
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt maja 24, 2005 1:08 pm

Broncosaurus pisze:planujemy pozniej popycic na poludnie i stad pytanie o bosnie i h.

a z drugiej strony to ciekawe bo komputer usilnie pokazuje mi droge przez brno i bratyslawe a nie lepiej przez budapeszt?
Roznie mozna jechac. Jak jedziesz szybkim autem to najszybciej przez Wieden bo wiecej autostrad, ale jak Ci sie nie spieszy to mozesz pojechac

Podkowa Lesna, Radom, Kielce, Krakow, Rabka, Chyzne, Ruzomberok, Banska Bystrica, Parassapuszta, Budapeszt, Siofok, Nagykanizsa, Gorican/Medimurje, Zagreb, Karlovac, Kraljevica, Krk, Cres, Osor

Na Wegrzech mozesz ominac platna autostrade jadac z Budapesztu na Gardony, Szekesfehervar do Siofoku. W Chorwacji tez mozna ominac autostrade, ale strasznymi zadupiami trzeba kluczyc !!

Podac alternatywe ?? 8) Na poludnie jak jedziesz przy morzu to tez Chorwacja :)21 Gdzie sie chcesz udac ?
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » wt maja 24, 2005 2:23 pm

okolice zadaru - znajomi maja jakas mete
a poniewaz jedziemy z namiotami to sami nie wiemy jeszcze gdzie

osor na pewno ale dalej to zobaczymy

ciekawe - bo internetowy michelin podal mi trase przez budapeszt
chetniej przejade przez budapeszt i zanocuje na wegrzech

ale poniewaz jedziemy w 3-4 samochody to bedzie "demokracja" w wyborze noclegu pewnie
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt maja 24, 2005 2:43 pm

Broncosaurus pisze:okolice zadaru - znajomi maja jakas mete
a poniewaz jedziemy z namiotami to sami nie wiemy jeszcze gdzie

osor na pewno ale dalej to zobaczymy

ciekawe - bo internetowy michelin podal mi trase przez budapeszt
chetniej przejade przez budapeszt i zanocuje na wegrzech

ale poniewaz jedziemy w 3-4 samochody to bedzie "demokracja" w wyborze noclegu pewnie
Jadac z Osor do Zadar tez nie wjezdzasz do Bosni. Wracajac z Zadaru do Polski tez nie. Jedzie sie przy granicy przez Gracac, Plitvice (polecam zwiedzanie), Slunj, Karlovac i dalej tak jak w druga strone.

Z Osor do Zadar mozesz tez przemiescic sie promem :)21 Mali Losinj-Permuda i Permuda-Zadar :)21 Ile to kosztuje nie wiem, ale nie wydasz na paliwo na jakies 300km ladem :)21

Awatar użytkownika
Miras
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Miras » wt maja 24, 2005 2:54 pm

Biga, jak za infolinię robisz to podpowiedz najlepszą/ najszybsza trase plaskaczem do Dubrovnika.
Właśnie Michelin podpowiada że najbliżej to przez Budapeszt, a nie wiem ile chcą za autostradę węgierską, i do tego pewnie dają tak jak Czesi na 14 dni, więc przy 14 dniowym wyjeżdzie trudno sie zmieścić z datami.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt maja 24, 2005 4:33 pm

Miras pisze:Biga, jak za infolinię robisz to podpowiedz najlepszą/ najszybsza trase plaskaczem do Dubrovnika.
Właśnie Michelin podpowiada że najbliżej to przez Budapeszt, a nie wiem ile chcą za autostradę węgierską, i do tego pewnie dają tak jak Czesi na 14 dni, więc przy 14 dniowym wyjeżdzie trudno sie zmieścić z datami.
pozdrawiam
U Madziarow mozesz kupic winetke na 4 dni za 960 (albo 970) Forintow czyli jakies 6 zyli za plaskacza. Nie pamietam czy vany i terenowki placa wiecej ale chyba to jest do 3,5 tony.

Co do drogi to nie wiem co Ci doradzic :-? Najkrotsza (jakies 1200 km) z Opola bedzie przez Chalupki/Bohumin, Cieszyn (CZ), Cadca (SK), Zilina, Prievidza, Banska Bystrica, Komarom, Budapeszt, Dunaujvaros (E73) Udvar/Knezevo, Osijek, E73, Dakovo, Doboj, Zenica, Sarajevo, E762 do Brod i tam na droge nr 20 (tam mozna kawalek na skroty od Dobro Polje do Cemerno, ale nie wiem czy sie nie zgubisz :roll: ), Trebinje, Duzi/Brgat, Dubrovnik albo od Sarajeva E73 przez Mostar, Doljani, Opuzen, Neum, Dubrovnik. (troche dalej, ale lepsza droga)

Ta droga jest mimo, ze najkrotsza bardzo meczaca jak na jeden dzien bo musisz liczyc jakies min. 20h jazdy. Poza tym w Bosni lepiej jechac za dnia bo w gorach sa piekne widoki. Mozesz zachaczyc Sarajevo i Mostar i liznac troche historii. W tych okolicach bylo duzo walk podczas wojny balkanskiej. Nie placisz oprocz Wegier zadnych autostrad.

Droga do przejechania w jeden dzien (choc to tez z truden) jest dluzsza i kosztowniejsza.
Walisz na Gliwice, Skoczow, Cieszyn, Cadca, Trencin, Trnava, Bratyslawa, Wieden, Graz, Maribor, Ptuj, Zagreb, E71, Karlovac, Slunj, Gracac, Knin, Sinj, Solin a dalej do Dobrovnika E65 przy morzu. Lub alternatywnie z Zagrzebia autostrada na Slavonski Brod po jakis 120km na E661 Banja Luka, Jajce, Bugojno, Mostar itd jak wyzej.

Niestety musisz zaplacic za wintke na Slowacji i Austrii i za wiecej autostrady w Chorwacji.

Jak by nie patrzec do Dubrovnika jest daleko i droga trudna wiec najfajniej robi sie ja z noclegiem po drodze. Jazda po gorach w Bosni nie jest zbyt fajna bo znakow malo i zakretasy i nic nie zobaczysz. Upalanie grozi mandatem !! Nie wiem co Ci doradzic :(

:)21

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt maja 24, 2005 4:44 pm

Juz wpadlem na cos ...

... zostan w domu :)21 w Dubrovniku jest strasznie goraco !!

:)21

PS. Jest tez prom z Rjeki do Dubrovnika !! !! ale nigdy nie uzywalem bo moja polowa nie bardzo da sie zaciagnac na jednostki plywajace :)21

To moze byc bardzo dobra alternatywa !! Nie mam pojecia ile kosztuje, ale promem plynie sie jakies 500 km i omija najbardziej pokrecone drogi.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt maja 24, 2005 5:41 pm

w sezonie 2004 prom z Rijeki do Dubrownika kosztował ok 600pln (za terenówkę z przyczepą i 4 osoby) w szczycie sezonu. Czas oczekiwania na wolne miejsce 2-3 dni, nie wiem jak jest poza sezonem.

Wszystkie informacje dostępne w sieci:
www.promy.pl
www.pzmtravel.com.pl
www.cro.pl
www.dalmacja.republika.pl
i na wielu innych stronach. W razie pytań o turystykę samochodową służę pomocą

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt maja 24, 2005 6:05 pm

Ha ha ha :lol: :lol: :lol:

http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1423

Ale sie usmialem :)21 mozna jechac na pokladzie, ale za krzeslo 2 ojro juz kasuja :)21 ciekawe czy mozna swoje zabrac ?? albo karimate ze spiworem rozlozyc ??

Awatar użytkownika
Miras
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Miras » śr maja 25, 2005 2:43 pm

Wybieram się tam w sezonie, ok. 16 sierpnia. Przez Wiedeń Graz itp. na Istrię już jeżdziłem i dlatego chciałbym inaczej. Tamtędy zresztą nie trzeba przez Cieszyn ( ta trasa już mi się też znudziła), lepiej przez Mikulowice, Jesenik i na Bratysławę.
Spróbuję przez Budapeszt z noclegiem po drodze, gdzies u Madziarów.
Dzięki za rady.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr maja 25, 2005 5:03 pm

U Madziarow jest kupe campingow, wiec nie powinienes miec problemu z noclegiem. Prawie po drodze jest miejscowosc Zalakaros (jakies 15km na poludniowy wschod od Nagykanizsa) z goracymi zrodlami i plywa sie w basenach z okrutnie smierdzaca siarkowodorem goraca woda :)21 no cos to podobno pomaga, ale nie pamietam na co :roll:

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » śr maja 25, 2005 9:10 pm

Na tego Niemca co wszystko chowa :)21
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pn maja 30, 2005 12:32 pm

a czy jadac lr annd domini 88 moge sie spodziewac jakichs akcji pt. nie spelnia euro cos tam
albo nie wolno kola na masce wozic albo inne takie tam?

nie jechalem nigdy za granice taka legenda :-)
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn maja 30, 2005 12:43 pm

Jak masz wazny przeglad i zielona karte to czego maja sie czepiac. Starsze wynalazki tu jezdza i nikt raczej nie powinien sie przyczepic, bo niby do czego. Kolo na masce w LR bylo przeciez fabrycznie montowane.

Awatar użytkownika
Paweł Disco

Kontaktowanie:

Post autor: Paweł Disco » pn maja 30, 2005 12:59 pm

Broncosaurusie, jak masz wazne ubezpieczenie i dowód to muszą wpuścić. Wczoraj wróciłem z targów w Bad Kisssingen i widziałem tam wieksze wynalazki (Gaz 66, stare Unimogi, Magirusy, IFY, Robury i serie, nawet VWogórka z naspawanym 2CV) wpuszczone przez Niemców- wiec chyba nie ma sie co martwić.
Paweł, LR disco200tdi
-offroad zbliża-

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pn cze 13, 2005 3:18 pm

a czy prawko miedzynarodowe trzeba miec

bo sie mi gdzies zapodzialo a podobno w chrowacji ppotrafia sie przypiac do tego
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pn cze 13, 2005 3:19 pm

Olej to.

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pn cze 27, 2005 11:58 am

Z wyjazdu dupa.

Mialem w srode wyjezdzac a tu nagle sym mi na ospe zachorowal.

:(
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
LISu
Kontaktowanie:

Post autor: LISu » pn cze 27, 2005 2:30 pm

No to masz pecha! Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Pojedziesz we wrzesniu, taniej bedzie, troche chlodniej :)2 Patrz optymistycznie !!
Pozdrawiam
LISu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne zorganizowane”