Jura Krakowsko-Czestochowska

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Jura Krakowsko-Czestochowska

Post autor: czarny bielsko » wt sie 22, 2006 10:00 pm

Jako, ze ostatnio postanowlismy z Cutie poziwedzac troche Jure mam pytanie: czy mozecie polecic jakies ciekawe trasy? co warto zobaczyc i gdzie pojechac? glownie chodzi mi o wycieczki 1 gora 2 dniowe :)2 za wszelkie info bede wdzieczny :)2
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » wt sie 22, 2006 10:18 pm

Ja mogę Ci polecić fajny i tani nocleg pod namiotem w Podlesicach (przy hotelu). Jak to moja żonka stwierdziła - warunki sanitarne jak na namiot są rewelacyjne. Co do tras w okolicy to mam doświadczenia tylko rowerowe.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

protetyk

Post autor: protetyk » śr sie 23, 2006 7:15 am

A co chcesz konkretnie robić ?
Jak pojeżdzić po okolicy, to odezwij się do chłopaków na małopolsce
Jak pozwiedzać to trzymaj się dwóch szlaków (oczywiście nie mówię że masz po nich jechać autem-rowerek :)2 ); niebieskiego i czerwonego.
Pierwszy to szlak baszt i warowni, drugi orlich gniazd - ciekawszy do zwiedzania. Prowadzą przez wszystkie ciekawsze i pikne miejsca na jurze od Czestochowy do Krakowa.
Agroturystyki tam sporo i z noclegami raczej większych problemów nie ma.

Michał
Kontaktowanie:

Post autor: Michał » śr sie 23, 2006 1:58 pm

A napiszę, ale tylko o Jurze Północnej.
Po pierwsze polecam encyklopedyczny www.jura.art.pl - tam znajdziecie wszystkie typowe informacje o terenie, miejscowościach, zabytkach itp. - typowy przewodnik on-line.
Po drugi kupcie dobrą mape - polecam Compassu a dokładniej: http://www.compass.krakow.pl/index.php? ... 4=0&p5=156
Po trzecie - jak chcecie pojeździć samochodem to z dala od głównych szlaków (czerwony Orlich Gniazd i niebieski Warowni Jurajskich), najlepiej uwówcie się z miejscowymi.

Są miejsca które trzeba zobaczyć:
- Olsztyn k/Częstochowy i Sokole Góry,
- Dolinę Wiercicy,
- Mirów i Bobolice,
- okolice Podlesic/Rzędkowic,
- Podzamcze,
- Dolinę Wodącą
w weekendy jest tam co prawda tłoczno, ale i tak warto. Natomiast ta prawdziwa i najpiękniejsza Jura jest tam gdzie nie dociera turystyka masowa - tam przyda się Wam dobra mapa lub ktoś kto zna dobrze okolice 8)

Jak chcecie zpalanować jakąś konkretną wycieczkę pieszą/rowerową to zapraszam na
Jurajskie Forum Dyskusyjne i postaram się wtedy coś podpowiedzieć, zresztą są tam opisane też dość ciekawe trasy rowerowe...
Tutaj jest trochę starszych fotek z turystycznych przejazdów po Jurze, a tutaj fotki z ostatniego wyjazdu (wiekszość moich, reszta Student69)
Aktualnie Galloper 2,5TD w roli ciągnika do przyczepy z kajakami
http://www.ForumJurajskie.pl

Piotrul

Post autor: Piotrul » śr sie 23, 2006 2:17 pm

Że nie wspomne o takich standartach jak Pieskowa Skała i Ojców + jaskinia Łokietka ew. Nietoperzowa. Warto też zobaczyć cmentarz Żydowski w Zarkach (całkiem spory i dość dobrze zachowany) jak ktoś nie widział, no i też ciekawy zespół stodół w tychże Żarkach.
No i jeszcze AquaPark w Krakowie jak będziesz z dziećmi :)21
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Michał
Kontaktowanie:

Post autor: Michał » śr sie 23, 2006 3:01 pm

Takich miejsc jak kirkut, czy zespół stodół w Żarkach jest na Jurze Bardzo dużo, choć faktycznie często są zapomniane i odwiedzane tylko przez nielicznych. Przy okazji takich klimatycznych miejscówek polecam wizytę w późno jesienny słoneczny dzień na Górze Sw. Piotra nad Pilicą i oczywiście samo miasteczko.
Zapraszam do galerii na swojej stronie - zdjęcia nie są doskonałe, ale przekazują przynajmniej część jurajskich klimatów...
Aktualnie Galloper 2,5TD w roli ciągnika do przyczepy z kajakami
http://www.ForumJurajskie.pl

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » śr sie 23, 2006 4:46 pm

Piotrul pisze:Że nie wspomne o takich standartach jak Pieskowa Skała i Ojców + jaskinia Łokietka ew. Nietoperzowa. Warto też zobaczyć cmentarz Żydowski w Zarkach (całkiem spory i dość dobrze zachowany) jak ktoś nie widział, no i też ciekawy zespół stodół w tychże Żarkach.
No i jeszcze AquaPark w Krakowie jak będziesz z dziećmi :)21
Żarki, srednio po drodze, ale jest po drodze do Mirowa miedzy Włodowicami, a Kotowicami taki z Iszej wojny swiatowej., w wczesniej zalewik sztuczny jakbyście chcieli d.. w piasek wsadzić.
Na Podzamcze nie planujcie sobot i niedzieli, bo jest stonka w pozostałych przypadkach zapraszam na kawę do siebie... drewno trzeba na zimę poukładać :P ( :wink: ) ale z widokiem na zamek.

Taaa akłaminerale, 8) no.. i Disneyland w Paryżu, przy okazji laski w bikini na plaży w Rio :P
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » śr sie 23, 2006 6:27 pm

Dzieki za info :)2 jak na razie zamierzamy zwiedzac samochodem i pieszo :)2 jak bedziemy planowac cos konkretniejszego to na pewno sie jakos skontaktujemy :)2

Darku to kiedy zapraszasz nas na ta kawe bo nie napisales w koncu ;) :)21

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

protetyk

Post autor: protetyk » śr sie 23, 2006 9:06 pm

Michał pisze: .... Natomiast ta prawdziwa i najpiękniejsza Jura jest tam gdzie nie dociera turystyka masowa....
Świeta prawda :)2 tylko żeby to docenić, trzeba znać też miejsca "komercyjne", żeby mieć porównanie.

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » śr sie 23, 2006 10:03 pm

czarny bielsko pisze:Dzieki za info :)2 jak na razie zamierzamy zwiedzac samochodem i pieszo :)2 jak bedziemy planowac cos konkretniejszego to na pewno sie jakos skontaktujemy :)2

Darku to kiedy zapraszasz nas na ta kawe bo nie napisales w koncu ;) :)21

Ło Dżizuss.., telefon macie, moze byc w tę niedzielę, następną itd.. np itd.., bo w sobotę to jadę na rundę do łasku popatrzeć jak Tomaszek bramek pilnuje na kacu :P
nie wiem kiedy sie wybieracie na tę jurę - drwa są :D trawa jest .. do koszenia, :D koty trza nakarmić :D dymnik na strychu uszczelnić, bo cosik leje :lol: żywopłot do przycięcia :lol: to tak w skrócie tylko .. nie bedziecie się nudzić :wink: :roll:

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw sie 24, 2006 8:05 am

Darek 2 najblizsze niedziele odpadaja... ale potem mozemy sie jakos zdzwonic :)2

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Piotrul

Post autor: Piotrul » czw sie 24, 2006 8:11 am

Darkman ,czyli mieszkasz w/na Podzamczu?
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » sob sie 26, 2006 8:47 pm

no to musze sie pochwalic, ze dzisiaj zrobilismy calkiem niezla trase. Otoz bylismy w Ojcowie przy kapliczce na wodzie i na zamku, a nastepnie udalismy sie na zamek do Pieskowej Skaly, gdzie po zwiedzeniu zamku poszlismy do maczugi herkulesa. Nastepnym przystankiem byl zamek w Rabsztynie, po zwiedzeniu ktorego udalismy sie na pustynie Bledowska. Na poczatku pojechalismy na punkt widokowy Czubatka gdzie spotkalismy kilka samurajow, ktore wlasnie jechaly na pustynie. Nastepnie pojechalismy na mala przejazdzke po pustyni :)2 pozniej udalismy sie do Ogrodzienca na zamek, gdzie wlasnie dzisiaj byla jakas impreza i w bramie zamku mijalismy sie z Munkiem z T-Love - wygladal dosc smiesznie, ale nie podam szczegolow :)21 a pozniej udalismy sie w strone Krakowa :)2 naprawde spedzilismy fajny dzien :)2

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
gizmo

Kontaktowanie:

Post autor: gizmo » pt wrz 15, 2006 12:15 am

No to następnym razem zapraszam do Bystrzanowic :D tylko nie wszystcy naraz a nocleg będzie za krzynkę piwa :D www.bystrzanowice.pl
4x4 w najbliższym czasie powinno mi się przytrafić, więc można oblookać trasy rowerowe :D

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » sob wrz 16, 2006 3:23 pm

gizmo pisze:No to następnym razem zapraszam do Bystrzanowic :D tylko nie wszystcy naraz a nocleg będzie za krzynkę piwa :D www.bystrzanowice.pl
4x4 w najbliższym czasie powinno mi się przytrafić, więc można oblookać trasy rowerowe :D
no i super ;) jak tylko bedzie jakis wolniejszy weekend to sie zawsze jakos mozna zgadac na PW :)2 a i skrzynka piwa sie znajdzie ;)

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » sob wrz 16, 2006 6:47 pm

Ja też się piszę jeśli można - to już będą dwie skrzynki :lol:

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » sob wrz 16, 2006 8:21 pm

no to teraz wypadaloby sie jakos z terminem dogadac :)2 ale poki co roboty mam sporo i wrzesien odpada, ale moze w pazdzierniku :)2

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » sob wrz 16, 2006 9:28 pm

gizmo pisze:No to następnym razem zapraszam do Bystrzanowic :D tylko nie wszystcy naraz a nocleg będzie za krzynkę piwa :D www.bystrzanowice.pl
Dwór przepiękny !
Ale zaraz, co to jest ? Pensjonat, skansen, restauracja, ? Sorry za nachalne pytania, ale ze strony nie za bardzo można się zorientować, pozycja 'cennik' jest pusta na ten czas, a jak będzie wyprłniona to czym ?
Mieszkasz tam ? Administrujesz ? Odbudowałeś/zrekonstruowałeś ?Czy co ? Bo, że zapraszasz to już wiemy :wink:
Masz bardziejsze fotki lub ryciny stanu sprzed rekonstrukcji ?
p.s. nie jestem ze skarbowego itp, po prostu kocham dwory i nawet pomieszkuję w jednym z nich, ale to off topic oczywiście.

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » sob wrz 16, 2006 9:58 pm

Dla mnie wrzesień i poczatek października tez odpada, ale co do dalszych terminów to czekamy na propozycje. Fajnie byłoby wspólnie potopić Tyrrany albo jak moja żona nie lubi Nyski

Awatar użytkownika
gizmo

Kontaktowanie:

Post autor: gizmo » ndz wrz 17, 2006 10:13 pm

Ja też raczej październik proponuję, bo na razie to padam na pysk :/ Dworek jak dworek :D Rodziców, nie mój... jesień/zima stoi zawsze wolny a my z żoną i tak najbardziej lubimy ten sezon, więc jesteśmy tam prawie co weekend :D Okolica piękna: Zloty Potok, Olsztyn, Bobolice, Mirów... praktycznie cala Jura na wyciągnięcie ręki, no i turystów prawie nie ma, więc cisza i spokój :D Fotek sprzed renowacji nie mam, ale wyglądal tak jak ta stodola obok :/

Awatar użytkownika
Lucky_autosport
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lucky_autosport » pn wrz 18, 2006 9:18 am

gizmo pisze: Fotek sprzed renowacji nie mam, ale wyglądal tak jak ta stodola obok :/
Poszukam w swoich archiwalnych kliszach i moze cos znajde z lat 1990-1998.
A jak znajde to Ci napisze.
Toyota Hilux 3.0 D4D :)))

www.SwiatSportu.pl

Awatar użytkownika
Balkandriver
Kontaktowanie:

Post autor: Balkandriver » czw wrz 21, 2006 9:19 pm

gizmo pisze:Ja też raczej październik proponuję, bo na razie to padam na pysk :/ Dworek jak dworek :D Rodziców, nie mój... jesień/zima stoi zawsze wolny a my z żoną i tak najbardziej lubimy ten sezon, więc jesteśmy tam prawie co weekend :D Okolica piękna: Zloty Potok, Olsztyn, Bobolice, Mirów... praktycznie cala Jura na wyciągnięcie ręki, no i turystów prawie nie ma, więc cisza i spokój :D Fotek sprzed renowacji nie mam, ale wyglądal tak jak ta stodola obok :/
Super miejsce - podpisuję się oboma ręcyma za spotkaniem. Do tej pory samotrzeć penetrowałem piachy i głazy oraz Jurę. Macie kolejną krzynkę piwa! A tereny - marzenie, jeśli tylko przyjmiecie bulwarową Fronterę.

BALKANDRIVER
Frontera Long 2.8 TDi
http://www.fotolandia4x4.com - relacje, zdjęcia.

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » pt wrz 22, 2006 7:17 pm

No to jeszcze załatwimy u leśniczego pozwolenie na wjazd do lasu i możemy się spotykać.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » pt wrz 22, 2006 10:10 pm

no to jak dobrze pojdzie to bedzie calkiem spore spotkanie :)2 no i kilka skrzynek piwa do wypicia ;)

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

qubus

Post autor: qubus » ndz wrz 24, 2006 12:08 am

ja tez chetnie jakis "soczek" przywioze jesli pozwolicie jeepowi przyjechac :)
Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne zorganizowane”