plaskaczem / skandynawia / zima

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
maxpatrol

plaskaczem / skandynawia / zima

Post autor: maxpatrol » wt lis 14, 2006 1:01 pm

ze bydlaczek nieczynny ....
a na sylwka trza cos ciekawego zrobic....
pomyslalem o malym wyjezdzie plaskaczem (ford mondeo) do skandynawii ...
pytanie o opony ...
kolce?
lancuchy dadza rade?
jechac jak stoi?

jak sie pewnie domyslacie chodzi o koszty ....
kolce to dwa nowe laczki na przod chociaz = 600zl
lancuchy = 250 zl
jak stoi .... rozbity samochod ktory sluzy na codzien

:roll:
Gaz..Uaz..Patrol..Pajero..HDJ80.. a teraz Cherokee XJ

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » wt lis 14, 2006 2:21 pm

minimum zimowe + awaryjnie łańcuchy
optimum zimowe + kolce

nie zakładał bym opon kolcowanych tylko na jedną oś.

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » wt lis 14, 2006 3:30 pm

jezdzil ktos kiedys terenowka na kolcach ?
sa wogole produkowane takie opony ? ( tzn sprzedwane w pl :) )

Awatar użytkownika
maxpatrol

Post autor: maxpatrol » wt lis 14, 2006 8:33 pm

zimowki sa :) ... bez jaj :)

czemu kolce nie na jadna os ?? .... fajnie dupa bedzie fruwala :D

opony sa takie w polsce :) .... nawet w pamietnym Gaziku takie mialem :)

michaex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michaex » wt lis 14, 2006 8:54 pm

Jeżeli dobrze zrozumiałem, ma być to wyjazd jednorazowy (tym samochodem). Może rozważ wypożyczenie opon z kolcami? Nie wiem gdzie jedziesz, ale co do Finlandii: Z tego co piszą w przewodniku zajmuje się tym między innymi "Isko Oy" (Helsinki, Mertakatu 6, tel. 09/765566). Ceny według tegoż przewodnika od 140 Euro za komplet w tym założenie i przechowywanie drugiego kompletu. Na łańcuchach nie można jeździć.

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » wt lis 14, 2006 8:56 pm

maxpatrol pisze:czemu kolce nie na jadna os ??
:)4
maxpatrol pisze:.... fajnie dupa bedzie fruwala :D
:)21

Awatar użytkownika
maxpatrol

Post autor: maxpatrol » wt lis 14, 2006 9:08 pm

michaex pisze:Jeżeli dobrze zrozumiałem, ma być to wyjazd jednorazowy (tym samochodem). Może rozważ wypożyczenie opon z kolcami? Nie wiem gdzie jedziesz, ale co do Finlandii: Z tego co piszą w przewodniku zajmuje się tym między innymi "Isko Oy" (Helsinki, Mertakatu 6, tel. 09/765566). Ceny według tegoż przewodnika od 140 Euro za komplet w tym założenie i przechowywanie drugiego kompletu. Na łańcuchach nie można jeździć.
he he
jednorazowy w sensie wolal bym jechac czym innym .... wersja awaryjna :)
ale zdecydowanie ma wrocic i sluzyc dalej w kraju :)
z tymi lancuchami mnie zmartwiles .... (jestes pewien??)
a co do wypozyczenia .... to za 140 EUR mam 2 nowki opony z kolcami ....

co do trasy to tak se mysle .... Swinoujscie ... Ystad .... Oslo ... i moze troche dalej ...

michaex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michaex » wt lis 14, 2006 9:18 pm

Informacja pochodzi z przewodnika "Finlandia" Pascal`a wydanego w 2004 roku. Mnie także to zmartwiło...

Jako, że cena też jest od nich, nie sugerowałbym się nią za mocno - ceny ulegają ciągłym zmianom, a nie umieszczono tam nawet informacji na ile czasu można je wypożyczyć za wspomniane 140 Euro.

Dane kontaktowe znalezione w sieci:
Isko Oy, Mertakatu 6, SF-00550 Helsinki,
Tel. 00358-9-765 566, Fax 00358-9-753 76 33

Awatar użytkownika
maxpatrol

Post autor: maxpatrol » wt lis 14, 2006 9:26 pm

michaex pisze:Informacja pochodzi z przewodnika "Finlandia" Pascal`a wydanego w 2004 roku. Mnie także to zmartwiło...

Jako, że cena też jest od nich, nie sugerowałbym się nią za mocno - ceny ulegają ciągłym zmianom, a nie umieszczono tam nawet informacji na ile czasu można je wypożyczyć za wspomniane 140 Euro.

Dane kontaktowe znalezione w sieci:
Isko Oy, Mertakatu 6, SF-00550 Helsinki,
Tel. 00358-9-765 566, Fax 00358-9-753 76 33
dzieki

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » śr lis 15, 2006 1:30 pm

@ maxpatrol jeśli chcesz jechać tak jak mówisz Szwecja, potem okolice "Oslo, może trochę dalej"... to zwykłe zimówki wystarczą w 100%. Proponuję Szwecję potraktować "przelotowo", nie robi ona ogromnego wrażenia, ale drogi są dobrze utrzymywane i proste - to zaleta - możesz plaskiem dojechać dalej.. Jeśli będziecie się kierować na Norwegię to proponuję wybrzeże albo wgłąb Oslo, Lillehamer, nawet w górę do Trondheim bez problemu dasz radę na zimówkach bez kolców jadąc głównymi "E" i trzycyfrowymi. Ważne żebyś się nie zapuszczał za bardzo wgłąb kraju, zimą plaskiem możesz się wiecej nasapać niż pozwiedzać, szczególnie w górach i nie musi to być daleko na północ, wystarczy wjechać 100 km wgłąb np Telemarku. Chyba że pojedziecie drogą E 06 na Trondheim, przy głównych trasach jest mnóstwo punktów widokowych a droga przyjemna. Osobiście nie polecam pchać się do Oslo, szczególnie zimą nie jest to atrakcyjne miejsce.. Jeśli planujesz troszkę dalszą objazdową trasę, to proponuję prom do Szwecji i dalej trzymając się wybrzeża do Norwegii, N. możesz objechać wybrzeżem jak daleko będziesz miał ochotę, kierując się ze Szwcji w górę do Moss - tam masz prom żeby nie jechać do Oslo (no chyba że bardzo chcesz :) ) i dalej w dół wybrzeżem Arendal - Kristiansand - Stavanger... albo wszerz Drammen - Kongsberg - E 134 i wracać przez Stavanger - Kristiansand - Arendal... i będziecie mieli dosyć :wink: Na wybrzeżu mieszka najwięcej ludzi, jest największa "cywilizacja" , turystycznie i krajobrazowo jest również bardzo atrakcyjnie.. no i w zimę plaskatym nie będziesz miał problemów.. Zależy ile czasu planujesz przeznaczyć na ten wypad, ale punktem docelowy wycieczki polecam np. Preikestolen na Lysefjorden (koło Stavanger) dla mnie to o wiele lepsze wspomnienia niż z Oslo...
Myślę że taka wycieczka jak Ci pokrótce opisałem to dobry pomysł, szczególnie jadąc osobówką.. ewentualnie więcej czasu można w Szwcji spędzić, bardziej lajtowo.. ale to prawie jak u nas :wink:
Powodzenia :)2
PZDR.

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » śr lis 15, 2006 2:46 pm

dhanu pisze: (...) jeśli chcesz jechać tak jak mówisz Szwecja, potem okolice "Oslo, może trochę dalej"... to zwykłe zimówki wystarczą w 100%. (...)
Dokładnie - w południowej Szwecji klimat jak w Szczecinie, czyli łagodniejszy niż w Wawie albo Krakowie....

Jeśli chodzi o dojazd, to zamiast Świnujście - Ystad rozważyłbym opcję Szczecin -Rostock (ganz nowa autostrada) - prom do Gedser (tylko 1 godz 45 min) - Kopenhaga - Malmoe w Szwecji (mostem lub promem, można kupić bilet wiązany - prom z Rostocku + most w Kopenhadze, szczegóły niżej):
http://www.scandlines.de/en/passage/prices/main.htm

To rozwiązanie pozwala zobaczyć po drodze fajną Kopenhagę, jest tańsze i wygodniejsze (na lini ze Świnujścia potrafi w zimie ostro pobujać, w listopadzie już raz mieliśmy 12-kę :)21 )

Szerokiej drogi ... :)2 :)
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » śr lis 15, 2006 4:31 pm

zu-tec pisze:
Jeśli chodzi o dojazd, to zamiast Świnujście - Ystad rozważyłbym opcję Szczecin -Rostock (ganz nowa autostrada) - prom do Gedser (tylko 1 godz 45 min) - Kopenhaga - Malmoe w Szwecji (mostem lub promem, można kupić bilet wiązany - prom z Rostocku + most w Kopenhadze, szczegóły niżej):
http://www.scandlines.de/en/passage/prices/main.htm

To rozwiązanie pozwala zobaczyć po drodze fajną Kopenhagę, jest tańsze i wygodniejsze (na lini ze Świnujścia potrafi w zimie ostro pobujać, w listopadzie już raz mieliśmy 12-kę :)21 )
Tak jest.. zgadzam się z przedmówcą :) W weekend majowy zrobiłem dokładnie taką trasę, tyle że zamiast biletu wiązanego z mostem wziąłem potem tzw. dwudniowy Helsingor - Helsingborg ( w ciągu 2 dni trzeba wrócić) "bazę" miałem w Kopenhadze, stamtąd musiałem do Norwegii "wyskoczyć".. Kopenhagę polecam baaardzo, super miasto, ma swój klimat i nieważne lato - zima, zawsze jest co robić, nie czuje się takiego miejskiego "zaduchu". Klimat Kopenhaski kojarzy mi się z Amsterdamem, nie tylko przez ilość rowerów na ulicach :) Polecam przede wszystkim muzeum Carlsberga, muzeum erotyki rozczarowuje :)3

No a gdybyście się decydowali tylko na Norwegię to lepiej, wygodniej, taniej i bez masy Polaków pijących na umór na promie -> od razu Niemcy - Dania i prom Hirtshals - Kristiansand -> www.colorline.com w 2 strony w granicach 100-125 euro albo Hanstholm - Kristiansand (najszybszy i najtańszy obecnie prom-> www.masterferries.com w jedną stronę płaciłem 400 NOK bez rezerwacji, z marszu ) :)2
PZDR.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » śr lis 15, 2006 4:43 pm

dhanu pisze: polecam np. Preikestolen na Lysefjorden (koło Stavanger) dla mnie to o wiele lepsze wspomnienia niż z Oslo...
a da rade tam zima wejsc? bo w sumie miejsce na sylwka super :)21

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » śr lis 15, 2006 5:29 pm

chiquito83 pisze:
dhanu pisze: polecam np. Preikestolen na Lysefjorden (koło Stavanger) dla mnie to o wiele lepsze wspomnienia niż z Oslo...
a da rade tam zima wejsc? bo w sumie miejsce na sylwka super :)21
da rade :)2 to jedna z większych atrakcji Norwegii, więc dbają o bezpieczeństwo turystów... na Sylwka - fakt, wymarzone, ale lepiej spojrzeć w dół przed otworzeniem szampana :)21 :)21
PZDR.

Awatar użytkownika
maxpatrol

Post autor: maxpatrol » śr lis 15, 2006 6:20 pm

dzieki wielkie Panowie :)
teraz to mam o czym myslec :) ...

Awatar użytkownika
Chrząścik Tomasz

Post autor: Chrząścik Tomasz » ndz sty 28, 2007 12:39 am

no i jak wyprawa MaxPatrolu? doszła do skutku? jak było?
CHRZĄSZCZU TEAM
dos tres diamentos
gg 7660070
komóra 24h 604-41-70-37

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne zorganizowane”