Wczasy 4x4, czy ktoś to organizuje?
Moderator: Misiek Bielsko
Wczasy 4x4, czy ktoś to organizuje?
Czesc!
Zastanawiam się dlaczego tak trudno znaleźć oferty zorganizowanych turystycznych wypraw samochodami 4x4 po Polsce. Myszkując w dziale "Imprezy" można przebierać w ofertach wypraw do Rumunii, Ukrainy, Skandynawii, czy nawet Afryki. Jak dotąd natrafiłem na jedną ofertę zorganizowanych wczasów offroad w Polsce (organizowanych przez polskioffroad.com), na którą miejsca już dawno się skończyły.
Jestem początkującym offroadowcem. Mój samochód to raczej egzemplarz muzealny (Land Rover SIIa z 1966 roku). Mam dwójkę małych dzieci i żonę, która do tego typu turystyki podchodzi z obawą. Te wszystkie czynniki sprawiają, że podróż zagraniczna jest dla mnie wykluczona.
Mimo to z chęcią przejechałbym się ciekawą trasą po Polsce, przespał się w namiocie, leśniczówce, posiedział z innymi osobami wieczorem przy ognisku. Jednak choć wertuję internet, poza jedną wspomnianą ofertą, nie znalazłem kompletnie niczego.
Czy faktycznie jestem jednym z niewielu potencjalnych uczestników takich "wczasów"? Jakie mogą być powody, dla których nikt nie podejmuje się organizacji tego typu wypoczynku?
P.S. Jeśli wiecie coś o wczasach tego rodzaju, napiszcie prosze w tym wątku. Może przyda się też innym forumowiczom, którzy mają podobne problemy jak ja.
Pozdrawiam,
Michał
-----------
LR Series IIa 109 Safari
Zastanawiam się dlaczego tak trudno znaleźć oferty zorganizowanych turystycznych wypraw samochodami 4x4 po Polsce. Myszkując w dziale "Imprezy" można przebierać w ofertach wypraw do Rumunii, Ukrainy, Skandynawii, czy nawet Afryki. Jak dotąd natrafiłem na jedną ofertę zorganizowanych wczasów offroad w Polsce (organizowanych przez polskioffroad.com), na którą miejsca już dawno się skończyły.
Jestem początkującym offroadowcem. Mój samochód to raczej egzemplarz muzealny (Land Rover SIIa z 1966 roku). Mam dwójkę małych dzieci i żonę, która do tego typu turystyki podchodzi z obawą. Te wszystkie czynniki sprawiają, że podróż zagraniczna jest dla mnie wykluczona.
Mimo to z chęcią przejechałbym się ciekawą trasą po Polsce, przespał się w namiocie, leśniczówce, posiedział z innymi osobami wieczorem przy ognisku. Jednak choć wertuję internet, poza jedną wspomnianą ofertą, nie znalazłem kompletnie niczego.
Czy faktycznie jestem jednym z niewielu potencjalnych uczestników takich "wczasów"? Jakie mogą być powody, dla których nikt nie podejmuje się organizacji tego typu wypoczynku?
P.S. Jeśli wiecie coś o wczasach tego rodzaju, napiszcie prosze w tym wątku. Może przyda się też innym forumowiczom, którzy mają podobne problemy jak ja.
Pozdrawiam,
Michał
-----------
LR Series IIa 109 Safari
Re: Wczasy 4x4, czy ktoś to organizuje?
Przeczytaj posty w tym temacie: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=33&t=68086
Odpowiedz powinna przyjść sama.Zainteresowanie wycieczkami 4x4 po naszym kraju jest znikome
Odpowiedz powinna przyjść sama.Zainteresowanie wycieczkami 4x4 po naszym kraju jest znikome
Jeep xj Cherokiee 4,0 awtomat
Zapraszam na Mazury http://www.offroad.mazury.pl
Zapraszam na Mazury http://www.offroad.mazury.pl
- Rzeźnik z Jakubowa
-

- Kontaktowanie:
szukaj a znajdziesz www.turystyka4x4.pl
Vitara Long i Mercedes Wolf GD240 
KLR 600 1985 (nowy)
KLR 600 1985 (nowy)
Ale do tego naprawdę nie potrzebujesz biura turystycznego..charon pisze:Mimo to z chęcią przejechałbym się ciekawą trasą po Polsce, przespał się w namiocie, leśniczówce, posiedział z innymi osobami wieczorem przy ognisku.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
znajdz cos takiego jak Transpolonia, poszukaj offroad klub bednarczyk, nastepnego linka masz powyzej...
imprez troche jest trzeba poszukac i wiedziec czego sie chce, wtedy troche latwiej znalzec...
imprez troche jest trzeba poszukac i wiedziec czego sie chce, wtedy troche latwiej znalzec...
Y61 GU4
http://airman.org.pl
Jedz na Transpolonie
Jak starczy nam sił po Rumunii - to też się wybieramy
tu masz linka- http://www.adrenalinka.pl
Jak starczy nam sił po Rumunii - to też się wybieramy
tu masz linka- http://www.adrenalinka.pl
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
- Igor V8
-

Jest ...charon pisze:Czesc!
Zastanawiam się dlaczego tak trudno znaleźć oferty zorganizowanych turystycznych wypraw samochodami 4x4 po Polsce.
Transpolonia
http://www.adrenalinka.pl/transpolonia/
Byłem na wschodniej i zachodniej
Zajebista sprawa
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 
Otóż to. Czego się obawiasz Michale? Awarii auta, problemów z dziećmi, żoną? Czy dlatego szukasz zorganizowanej grupy? Przecież możecie się zmówić w 2-3 auta i pojeździć po Polsce. Będzie dużo taniej, sami decydujecie o swoim czasie, przerwach w podróży, miejscach noclegowych, zwłaszcza z dwójką małych dzieci może to być bardzo istotne. Znajdziesz jakieś wczasy 4x4 i okaże się, że jesteście jedyni z dziećmi lub najmłodsze jest 5-8 lat starsze od Waszych. I co? Może być więcej problemów (dla Was i dla grupy) niż satysfakcji, bo potrzeby dzieci w różnych grupach wiekowych są podobne inaczej. Osobiście to bym Cię namawiał w ogóle do samodzielnego wyjazdu, ale to raczej, jak się domyślam, nie przejdzie.TomaszRT pisze:Ale do tego naprawdę nie potrzebujesz biura turystycznego..charon pisze:Mimo to z chęcią przejechałbym się ciekawą trasą po Polsce, przespał się w namiocie, leśniczówce, posiedział z innymi osobami wieczorem przy ognisku.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
z dziecmi TP da sie objechac...
nasi w zeszlym roku mieli 2lata 7 miesiecy - Madzia i Maciek 4,5roku. I dali rade, grupy zesmy nie hamowali tak przynajmniej mnie sie wydaje, z jednym wyjatkiem, gdzie musieli na nas poczekac, ale to byla kwestia techniczna niezalezna od nas
nasi w zeszlym roku mieli 2lata 7 miesiecy - Madzia i Maciek 4,5roku. I dali rade, grupy zesmy nie hamowali tak przynajmniej mnie sie wydaje, z jednym wyjatkiem, gdzie musieli na nas poczekac, ale to byla kwestia techniczna niezalezna od nas
Y61 GU4
Obaw mam wiele, głownie te o ktorych piszesz. Mniej się boję o dzieci, bardziej o żonę i samochód. Nie mam znajomych z samochodami 4x4, ktorzy chcieliby się udać w taką turystyczną wyprawę po Polsce. Ja jestem początkujący, ekipa którą znam, bardziej myśli o Ukrainie i Rumunii (ich doświadczenie i samochody na to pozwalają). To ma byc moja pierwsza taka "wyprawa". Chciałbym aby wszystko sie udalo. Inaczej moja rodzina się zniechęci. Jesli pojade na wlasna reke, bez kompletnej znajomosci trasy, mozliwosci noclegowych, atrakcji turystycznych itp., wyjazd moze okazać się klapą. Wolę zapłacić i zdać się na organizatorów i czerpać przyjemność z trasy. A na samodzielne wyjazdy wybiorę się, gdy nabiorę więcej doświadczenia.Dżek pisze:Otóż to. Czego się obawiasz Michale? Awarii auta, problemów z dziećmi, żoną?TomaszRT pisze:Ale do tego naprawdę nie potrzebujesz biura turystycznego..charon pisze:Mimo to z chęcią przejechałbym się ciekawą trasą po Polsce, przespał się w namiocie, leśniczówce, posiedział z innymi osobami wieczorem przy ognisku.
Po Waszych wypowiedziach i linkach, które podsyłacie, dochodzę do wniosku, ze chyba nawet w Polsce będzie mi ciężko wkręcić się na zorganiozowaną imprezę. Jak patrzę na trasy Transpolonii, to przerażają mnie dystanse dzienne. Dla mojego samochodu i pasażerów, pokonanie 270km dziennie, to juz extreme
Pozdrawiam,
Michał
- Igor V8
-

Zdecydowanieleon zet pisze:Transpolonia
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 
Faktem jest ze pierwsze 3 dni na TP sa wyczerpujace.
Opcja z dziecmi taka ze jedziesz powiedzmy 150km, lub do ktorejs godziny, a potem wyskakujesz na czarne i tniesz na baze.
Idea imprezy jest super, moim skromnym zdaniem optymalny czas trwania bylby 10dni, ale to juz niezalezne ode mnie.
Moge Ci ja z czystym sumieniem polecic. O to ze nikogo nie znasz sie nie martw, jezdza naparwde fajnie ludziem jak nie znasz to poznasz. Na trasie nikt Cie nie zostawi w razie jakiekolwiek wtopy zawsze ktos pomoze, wyciagnie jak trzeba.
Co do zony, to juz musisz sam zdecydowac
tylko nie sciemniaj ze bedzie hotel, prysznic i cieple wyrko. Impreza terenowo nie jest wymagajaca, sprwnym 4x4 bez problemu przejedziesz - przynajmniej wschodnia. To co zobaczysz to twoje i na pewno bedziesz zaskoczony jak ladnie moze byc w PL.
jak chcesz i masz czas to u mnie na strone masz foto z TP.
Do Rumunii czy na Ukraine na piewrszy raz to moze byc zbyt extremalne. Skontaktuje sioe z Selimem z forum jad teraz w sb do Rumunii w kilka aut turystycznie i bez cisnienia... moze tam sie podlaczysz... a jak chcesz w PL to TP.
Opcja z dziecmi taka ze jedziesz powiedzmy 150km, lub do ktorejs godziny, a potem wyskakujesz na czarne i tniesz na baze.
Idea imprezy jest super, moim skromnym zdaniem optymalny czas trwania bylby 10dni, ale to juz niezalezne ode mnie.
Moge Ci ja z czystym sumieniem polecic. O to ze nikogo nie znasz sie nie martw, jezdza naparwde fajnie ludziem jak nie znasz to poznasz. Na trasie nikt Cie nie zostawi w razie jakiekolwiek wtopy zawsze ktos pomoze, wyciagnie jak trzeba.
Co do zony, to juz musisz sam zdecydowac
jak chcesz i masz czas to u mnie na strone masz foto z TP.
Do Rumunii czy na Ukraine na piewrszy raz to moze byc zbyt extremalne. Skontaktuje sioe z Selimem z forum jad teraz w sb do Rumunii w kilka aut turystycznie i bez cisnienia... moze tam sie podlaczysz... a jak chcesz w PL to TP.
Y61 GU4
Grześ , napisz coś o Prowansji. Byłeś tam co prawda jakiś czas temu, ale właśnie zamierzam się zabrać za jakiś plan w tej kwestii.
A może na muddoctorsach jakąś ekipę się zmontuje i może poprowadzisz grupkę w te strony

A może na muddoctorsach jakąś ekipę się zmontuje i może poprowadzisz grupkę w te strony
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Patrol Comfort TB42
Dla mnie, "wczasy" i "4x4" wzajemnie się wykluczają.
Ale jak tam sobie Państwo winszują...

łoś też człowiek
a kiedy chcesz jechac ?Harley pisze:Grześ , napisz coś o Prowansji. Byłeś tam co prawda jakiś czas temu, ale właśnie zamierzam się zabrać za jakiś plan w tej kwestii.
A może na muddoctorsach jakąś ekipę się zmontuje i może poprowadzisz grupkę w te strony![]()
popatrze i napisze Ci co tam warto obejrzec... powinienem miec gdzies plan naszej wycieczki.
w tym roku polnoc
a Pireneje plus Alpy zeby mi sie nie nudzilo
Y61 GU4
Wiechu, jak to zwał, tak zwał. Sądzę, że po dodatkowych wyjaśnieniach Michała, jest już jasne, dlaczego szuka zorganizowanej grupy. Ja akurat unikam jak ognia i wysoce skutecznie od ponad 20 lat wszelkich zorganizowanych form wypoczynku/aktywności/turystyki itp., ale rozumiem, że może to stanowić dla kogoś problem. Generalnie, Michale, jak nie masz kolegów do takiego wypadu, samodzielnie odpada, Ukraina jeszcze nie teraz, TP też, to jakoś niespecjalne widoki. Ale głowa do góry... jak powiedział kat zakładając stryczek.Wiechu pisze:Dla mnie, "wczasy" i "4x4" wzajemnie się wykluczają.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi
Plan Prowansja lub Toscania jest na przyszły rok. Ze spokojem szukam miejsc , które warto odwiedzić i ścieżek "para off roadowych" aby wytłumaczyć sobie po co jadę tam terenówką a nie SUVem.grzes pisze: a kiedy chcesz jechac ?
popatrze i napisze Ci co tam warto obejrzec... powinienem miec gdzies plan naszej wycieczki.
w tym roku polnocdo zwiedzania poludnie do wypoczynku...
a Pireneje plus Alpy zeby mi sie nie nudzilo
Każda informacja cenna.
Byłem na Twojej stronie , ale głównie zapamiętałem Wasze twarze
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
Jeśli wczasy rozumiesz przez leżenie na plaży d.. ą do góry to i owszem... , ale jak już CIę żona w tym momencie pociągnie za nogi i zaryjesz twarzą w piach to już zaczyna się off roadWiechu pisze:Dla mnie, "wczasy" i "4x4" wzajemnie się wykluczają.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
prowansja byla w 2002... z nawigacji mialem niesmiertelny nasz atlas michelin 1:200k nawigacja w powijakach.
na wakacjach to my wg nawi jedziemy tylko do pkt "startu" a potem improwizujemy wg mapy i gdzie nas oczy poniosa miedzy miasteczkami ktore chcemy zobaczyc.
jak przyszly rok, to na spokojnie po wakacjach poszukam notatek co i gdzie warto bylo zobaczyc,
na wakacjach to my wg nawi jedziemy tylko do pkt "startu" a potem improwizujemy wg mapy i gdzie nas oczy poniosa miedzy miasteczkami ktore chcemy zobaczyc.
jak przyszly rok, to na spokojnie po wakacjach poszukam notatek co i gdzie warto bylo zobaczyc,
Y61 GU4
Trzymam Cię za słowo
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
Powitac!charon pisze:Czesc!
Pozdrawiam,
Michał
-----------
LR Series IIa 109 Safari
Zapraszam zatem na Mazury Garbate! Trasy niekoniecznie tak dlugie jak to opisuja, w kazdej chwili mozna je skrocic bo sa to petle. Widokowo wspaniale, zalecany aparat. Kilka elementow trudniejszych dla chetnych sie tez znajdzie.
SOCHO
transgranica4x4.pl
Re: Mazury Garbate
PaveL pisze:A coś konkretniej? gdzie się zatrzymać, gdzie jeździć?
a to juz bardzo prosze o kontakt.......
www.socho.com.pl
transgranica4x4.pl