Weekend w Pradze

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
aduko

Weekend w Pradze

Post autor: aduko » wt mar 23, 2010 12:49 pm

Witajcie,

ktoś może był na jakiś weekend paro dniowy w Pradze?

Planuję się wybrać z moją lubą, ale nie mam kompletnie planu.

Ktoś zna jakieś tanie noclegi, gdzie dobrze zjeść, itp.

pomocy ;)
CHARIOT Rally Team 4x4

jaciomp

Re: Weekend w Pradze

Post autor: jaciomp » pt mar 26, 2010 7:49 pm

Byłem w zeszłym roku, auto zostawiłem w Kudowie a potem vlekiem z Nachodu do Prahy :-)
W akademiku z dobrym dojazdem do centrum płaciłem 60zł/os, mozna znaleźć i taniej.
Auta nie brałem bo pociagiem jest sprawnie a miasto wielkie i zatłoczone no i niebiescy bardziej restrykcyjni.
Poza tym warto skosztować kilkanascie gatunków piwa i się nie martwić sprawami przyziemnymi :)21 ahhhhh
Fercia`93
606297666

Awatar użytkownika
chera

Post autor: chera » pt mar 26, 2010 8:28 pm

Byliśmy 2 lata temu.
Jeżeli szukacie hotelu w średnim budżecie to polecam http://www.pragueresidencebologna.com/ zapytajcie o attic suites. My byliśmy w pokoju 602, duży salon z dobrej klasy sprzętem, sypialnia z bardzo wygodnym łóżkiem, łazienka z jacuzzi i do tego mała kuchnia. Apartament wyposażony w stylowe meble. Ogromny taras z widokiem na Most Karola :)2 Cenowo nie powalało, zapłaciliśmy 75 € za dobę + 5 za parking, chyba że ostatnio coś się pozmieniało.
Właścicielem hotelu jest przemiły starszy Włoch o wyglądzie emerytowanego sycylijskiego mafioza.
Nie opłaca się wymieniać euro na korony w kantorach, teoretycznie atrakcyjny kurs na tablicy obowiązuje powyżej pewnych kwot, a ta informacja jest zapisana gdzieś drobnym druczkiem, wypłata z bankomatu jest korzystniejsza.
Dobre restauracje są praktycznie wszędzie na starówce. Polecam zapiekaną czerwoną kapustę i veprove koleno ( golonka po czesku ) z dużą ilością piwa oczywiście.
W żydowskiej dzielnicy obowiązkowo trzeba wstąpić na kawę do kawiarni, w której przesiadywał Franz Kafka.
Cała starówka i Hradczany są do obejścia pieszo więc nie warto ruszać samochodu z hotelu, tym bardziej, że uliczki centrum to jednokierunkowy labirynt.
Przy wjeździe do Czech nie zapomnijcie kupić winiety na autostradę. Dostępne są 7 dniowe, obowiązkowo wpiszcie numer auta i przyklejcie na szybę, bo mogą być problemy przy kontroli.

jaciomp

Post autor: jaciomp » pt mar 26, 2010 10:41 pm

Kolega pytało TANIE noclegi a nie ceny jak dla szejka :)21
Szkoda kasy na spanie, lepiej przeznaczyć na smakowitości i zwiedzanie, a warunki w niektórych hostelach są na wystarczającym poziomie dla Polaka klasy średniej ale ja nie mam dzieci więc nie jestem zbyt wymagający.
Fercia`93
606297666

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob mar 27, 2010 9:26 am

Zorganizowanie noclegu to o tyle ważna sprawa bo Pragi nie da się zwiedzić w jeden dzień a nawet w dwa dni.

@ aduko - żeby napisać co warto, co koniecznie trzeba zobaczyć w Pradze, trzeba byłoby przepisać jeden z przewodników po Pradze. Od czytania forum rozsądniejszym będzie czytanie przewodnika. Przed planowanym wyjazdem byliśmy z Karoliną w Empik, do wyboru było około 20 różnych, przewodników. Wybraliśmy przewodnik PASCAL:

http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=333

Jest nie wielki, poręczny, praktyczny w użyciu . Nie przytłacza nadmiarem informacji. Znajdziesz tam dużo zaplanowanych tras czy to jednodniowych czy dwudniowych. Polecam
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
chera

Post autor: chera » sob mar 27, 2010 9:35 am

jaciomp pisze:Byłem w zeszłym roku, auto zostawiłem w Kudowie a potem vlekiem z Nachodu do Prahy :-)
W akademiku z dobrym dojazdem do centrum płaciłem 60zł/os, mozna znaleźć i taniej.
Auta nie brałem bo pociagiem jest sprawnie a miasto wielkie i zatłoczone no i niebiescy bardziej restrykcyjni.
Poza tym warto skosztować kilkanascie gatunków piwa i się nie martwić sprawami przyziemnymi :)21 ahhhhh
wszystko zalezy od potrzeb...

generalnie Praga nie jest tanim miastem, porostu korzystają z przywilejów pięknych zabudowań i tradycji.
Wybierajac ten hotel za 75 euro, szczerze mowiac nie patrzylismy na pieniadze bo byl to wyraz super.. spontaniczny o 24 decyzja o 6 rano wyjazd.. wiec nie mielismy czasu na szukanie innych tanich hoteli. Naszym priorytetem byla bliskosc centrum, bo jakos nie usmiechalo mi stac w korkach albo jechac przez pol (tej brzydszej czesci) miasta zeby przejsc sie mostem Karola.
Na pewno w centrum da sie znalezc tansze hotele czy pensionaty, ale lepiej dolozyc 5 euro i moc nie ruszac sie samochodem... niz wydawc wiecej na autobusy.
Wszystko zalezy od stylu zwiedzania:)

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob mar 27, 2010 9:47 am

Po drugie jak to ma być romantyczny weekend we dwoje to warto chyba wydać ciut więcej na dobry nocleg. Do Pragi Paryża Rzymu, Wenecji nie jeździ się codziennie.

:roll:
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
chera

Post autor: chera » sob mar 27, 2010 9:49 am

Eskapada pisze:Po drugie jak to ma być romantyczny weekend we dwoje to warto chyba wydać ciut więcej na dobry nocleg. Do Pragi Paryża Rzymu, Wenecji nie jeździ się codziennie.

:roll:
hehe tak sie zastanawialam czy tego nie dodac :D :)21

jaciomp

Post autor: jaciomp » sob mar 27, 2010 6:41 pm

Bez Przesady, Praga leleży niecałe 200km od granicy, na upartego można jechać na weekend tylko rzeczywiście wtedy ogień w dupie jest. To miasto do którego chce się wracać a ze jest blisko to nie ma problemu.
Co do jazdy autem po Pradze...bez sensu, komunikacja bardzo dobra a jak znajdziesz fajny nocleg niedalejo stacji metra to do starej części miasta mozna się dostać w kilkanascie minut.
Faktem jest to że trzeba przeczytac przewodnik (polecam wydawnictwo Bezdroża) i fora turystyczne - kupa propozycji na noclegi na kazdą kieszeń.
Fercia`93
606297666

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob mar 27, 2010 9:20 pm

hoteli sporo
kampingi tez są - jeden nawet baardzo fajny.

auto - nie ma sensu uzywać, nawet na dojazdy. Metro wystarczy.

Co warto zobaczyć - wszystko. Szczególnie gospode pod kalichem :wink:

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » sob mar 27, 2010 9:30 pm

Spałem w takim hostelu... tylko kuźwa żebym adres pamiętał... Przy samiuśkiej stacji metra był...

Jak nocna dżamprezka to polecam przy samym moście karola Karlove Łaźnie - zarąbista tancbuda - cała kamienica, od piwnicy po strych na każdym poziomie inna muza - dla każdego coś miłego. I napitki w przystępnych cenach.

Pare innych lokali też zaliczyłem, ale to nie na to forum... :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob mar 27, 2010 9:38 pm

Kiedys pod Praga, mielismy camping, nazywal sie Kamp u mostu i byl pod mostem kolejowym. Pierwszy pociag jechal 0730, wiec nas budzil. Znajdz nocleg w innym miasteczku w poblizu, dojezdzaj do stacji metra na obrzezach, gdzie jeszcze mozna znalezc miejsce i to bezplatne i metrem po pradze smigasz, szybciej niz helikopterem i wygodniej.
Piec dni to malo na prage :)2
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob mar 27, 2010 9:42 pm

polecam camp drusus - fajne połączenie autobusowo-metrowe i kapitalny klimacik :)2 :)2

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » pn mar 29, 2010 8:22 am

Dzięki za info, za radą @eskapady przeglądnę ofertę przewodników, a pokój od @chery też można rozważyć, raz na jakiś czas można :lol:
CHARIOT Rally Team 4x4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”