Wakacje w Siodle -Kresy

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
danti

Kontaktowanie:

Re: Wakacje w Siodle -Kresy

Post autor: danti » ndz sie 01, 2010 6:28 pm

i te wąwozy to były w lasach janowskich? cała trasa z AŚ?
Włóczykij po Roztoczu :)

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » pn sie 02, 2010 8:22 am

cała z AŚ :)
-
Hilux has me...

Awatar użytkownika
danti

Kontaktowanie:

Post autor: danti » wt sie 03, 2010 5:23 pm

Będę męczył!:) ma ktoś ten nr AS z wszystkimi roadbookami? po kioskach wszystko pofoliowane, nie mge w necie znaleść czy to w aktualnym nr AŚ4x4 są te booki wsadzone.

Jak ktoś posiada ten magazyn to poprosze o jego nr albo zdjęcie okładki:)
Z góry dzieki!

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » wt sie 03, 2010 7:22 pm

Po kioskach to (chyba) co najwyżej możesz dostać aktualny numer AŚ4x4. Z tego co koledzy pisali zbiór roadbooków
kupisz tylko w Empik'u lub na dobrych stacjach benzynowych. Szukaj ... a znajdziesz ;)
-
Hilux has me...

Awatar użytkownika
danti

Kontaktowanie:

Post autor: danti » śr sie 04, 2010 5:30 pm

to ten zbiór jest osobno??

Rajmundus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rajmundus » śr sie 04, 2010 9:48 pm

Witam!
Nie wiem, czy nie jest już za późno na jakieś rady odnośnie wyjazdu na wschodnią ścianę, ale polecam przewodnik "Polska Egzotyczna" Grzegorza Rąkowskiego. Z tym przewodnikiem w garści przejechałem na rowerze prawie całą ścianę wschodnią, w tym część trasy z mapki (od Siemiatycz do Zamościa). Wiele z tych tras, które opisuje Rąkowski, jest przejezdne tylko dla aut 4x4. Jadąc góralami czasami ledwo dawaliśmy radę.
Od siebie polecam jeszcze fajne tereny położone trochę bardziej na północ, wschodnią Białostocczyznę, a zwłaszcza okolice Krynek i Puszczę Augustowską. Tereny znakomicie nadają się do jazdy autem z napędem 4x4, bo do wielu miejsc po prostu nie da się dojechać asfaltem, turystów niewielu, a miejsca przepiękne. Warto odwiedzić Wierszalin, ciągle jeszcze stoi tam dom, w którym żył prorok Ilia. Mało kto tam dociera, a szkoda.
Gdyby ktoś był zainteresowany bliższymi szczegółami, chętnie napiszę.
Disco II

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Post autor: franc_ek » czw sie 05, 2010 9:30 pm

eeee.... domu, w którym żył Ilija nie ma. Jest tylko drewniane obejście vis a vis fundamentów cerkwi, którą próbowano tam wznieść. Dom Ilji rozebrano w latach 70-tych a pamiątki po nim ponoć zalegały gdzieś w Nadlesnictwie.
Z tego co ja wiem oczywista :D

BTW to dość dziwne miejsce i raczej nie polecam tam samotnych noclegów. Zła karma tam się czai :)21 :)21

55555

Post autor: 55555 » czw sie 05, 2010 9:49 pm

Rajmundus pisze:Witam!
Nie wiem, czy nie jest już za późno na jakieś rady odnośnie wyjazdu na wschodnią ścianę, ale polecam przewodnik "Polska Egzotyczna"..............
przeca kilka postów wyżej jest link - orientuj się )21.............. a prorok ilja to chyba ćóś z teatra telewizji czy tak??
masz prawo do własnego zdania-inni maja prawo mieć je w d.u.p.i.e

Awatar użytkownika
czarnypiotruś

Post autor: czarnypiotruś » czw sie 19, 2010 10:39 pm

A kolega piątkowy zrealizował plany wakacyjne ? Bo my jednak na przyszły rok odłożyliśmy południe.. Piotruś wstawi gaz do auta to poszalejemy. Chociaż nie powiem - w tym roku też było cudnie. Ruszyliśmy Suwalszczyzna - Litwa - Podlasie tak do Siemianówki.
Roadbook się przyda za rok.
Pozdrówka :)21
LC LJ70 - z nowym sercem : silnik 2JZ-GE

55555

Post autor: 55555 » czw lut 03, 2011 7:25 pm

Ach,ach przepraszam że dopiero teraz wcześniej gdzieś mi umykało :D -nie pojechałem wschodu: czynnik -kasa i czas , objechałem tylko mazury.
poniżej link do photosów https://picasaweb.google.com/karol.kacz ... directlink
podróż pod tytułem za jeden uśmiech (i flaszkę wódki ) rozbijaliśmy się jak najdalej od cywilizacji prosząc rolników o rozbicie się na łące z niektórych alokacji nie chciało się ruszać ,np. pod Giżyckiem
znaleźliśmy można powiedzieć prywatne jezioro na własność ,rolnika który co rano przynosił Świerze mleko itd.
w drugim miejscu udostępniono nam miejsce na łące, łódkę ,wędkę, kuchnie i to wszystko bezinteresownie ,jednak nie jest jeszcze z tym naszym krajem tak źle jednak uważam i zawsze uważałem że ludzie na wsi zawsze mieli więcej
ufności ,bez interesowności ,i charakteru. Polecam było ciekawie może to nie maroko ale uroki takiego wypoczynku każdy kto raz tego spróbował i czuje zna i zachwalać nie muszę - zainteresowanym gdzie w środku sezonu można spotkać bezludne duże jezioro i wspaniałych ludzi zapraszam na Priv .
Ostatnio zmieniony pt lut 04, 2011 5:41 pm przez 55555, łącznie zmieniany 1 raz.
masz prawo do własnego zdania-inni maja prawo mieć je w d.u.p.i.e

Awatar użytkownika
mstrucz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mstrucz » pt lut 04, 2011 10:32 am

Też właśnie rozmyślam nad taką letnią eskapadą przez Polskę tylko trochę szerzej. Będzie to pierwsza od lat moja dalsza wyprawa urlopowa i pierwsza z synkiem (5 lat). Wymyśliłem sobie trasę - Trójmiasto - Kętrzyn - Mikołajki (z powodu aquaparku w Gołębiewskim) - Gołdap - Suwałki - Białystok - Lublin - Wieliczka - Żywiec - Kraków - Jura - Częstochowa - Dom (Gdynia), lub odwrotnie kończąc na Warmii. Po drodze trasy z przewodnika Auto Świata 4x4 - żaden ciężki teren bo rodzinka (w tym 2 psy) i auto za słabe w terenie (to raptem trochę lepszy niż typowy SUV) ale szutrów będę szukał. Po drodze typowe zabytki i trochę szukania tajemnic - militaria, legendy itp., chciałbym tego trochę u syna zaszczepić. Uwielbiam w ogóle ścianę wschodnią, właśnie ze względu na naturę, ludzi i klimat. Zobaczymy co będzie, bo koszta równe w życiu mam i nie wiadomo ile na ten urlop zostanie, ale póki co rozmyślam. Ale tak czy siak - Podlasie i Mazury/Warmia to najciekawsze turystycznie tereny Polski.
Pajero Pinin - najdzielniejszy SUV

mazeno

Post autor: mazeno » pt lut 04, 2011 11:31 am

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 8:57 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » pt lut 04, 2011 11:38 am

Kolego "PiątkowY" podany przez ciebie link to budowa bagażnika :)21 ale fotki znalazłem. Zaje fajne. :lol: :)2
mstrucz- jak poczytasz troche postów o wycieczkach mazurskich to spokojnie ułożysz sobie wspaniałą trasę z wielona ciekawymi miejscami a i młodzież zapali sie do zwiedzania bo jest tam tego bez liku i do woli. Powodzenia w szukaniu zawsze możesz zasięgnąc języka u miejscowych "magików" .

Wracając do Kresów to Ja/My w tym roku zaczynamy od Soliny a gdzie skończymy to jeszczze nie wiemy ...będziemy myśleć po drodze bo o Ukraine mam zamiar zahaczyć...
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » czw lut 10, 2011 8:30 pm

Oriętuje się ktoś czy przejście w krościenku jest dostępne dla samochodów osobowych i nie ma z tym problemu..??
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
Blues4x4

Post autor: Blues4x4 » pt lut 11, 2011 1:36 am

Jest i nie ma problemu.
Się te boćki nalatają... Elwood

Awatar użytkownika
Prest

Post autor: Prest » pt lut 11, 2011 7:20 am

milczacy12 pisze:Punktami orientacyjnymi są waypointy z Auto Świata :)
Koledzy pisali na forum że wyszedł już
zbiór wszystkich opracowanych do tej pory roadbooków AŚ4x4 - szukaj na swej stacji benzynowej lub w Empiku :)
P.S. jak bardzo chcesz to mogę podesłać zapis przejechanej trasy do Ozi Explorer
Może ma ktoś fotkę okładki tego przewodnika AŚ , bo nie bardzo wiadomo co szukać.
FZJ80

Awatar użytkownika
mstrucz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mstrucz » pt lut 11, 2011 7:32 am

Wgoogluj "Przewodnik po Polsce 4x4 Auto Świat i Ci wyjdzie", jest nawet dostępny w jakiejś księgarni internetowej za 11,50.
Pajero Pinin - najdzielniejszy SUV

Awatar użytkownika
Prest

Post autor: Prest » pt lut 11, 2011 8:15 am

Dzięki , znalazłem - zamówiłem. :)
FZJ80

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”