Kazimierz Dolny
Moderator: Misiek Bielsko
- Grzregorz73
- jestem tu nowy...
Kazimierz Dolny
Cześć,
Planuję wycieczkę w okolice Kazimierza Dolnego, tj.:
1. Bochotnica - ruiny zameczku,
2. Kazimierz Dolny - spacer/zwiedzanie
3. Przeprawa promem przez Wisłę
4. Janowiec - zabytek do obejrzenia
Do szanownych kolegów z okolic Puław czy Kazimierza mam prośbę o uwagi co warto podjechać i zobaczyć - czy to zabytek czy coś fajnego naturalnego w okolicy. Aktualny plan oparłem na mapie Polski z zamkami (dodatek do jakiejś gazety).
Pozdrawiam
Planuję wycieczkę w okolice Kazimierza Dolnego, tj.:
1. Bochotnica - ruiny zameczku,
2. Kazimierz Dolny - spacer/zwiedzanie
3. Przeprawa promem przez Wisłę
4. Janowiec - zabytek do obejrzenia
Do szanownych kolegów z okolic Puław czy Kazimierza mam prośbę o uwagi co warto podjechać i zobaczyć - czy to zabytek czy coś fajnego naturalnego w okolicy. Aktualny plan oparłem na mapie Polski z zamkami (dodatek do jakiejś gazety).
Pozdrawiam
Jeep ZJ 95' 5,2 lpg; lift 2.5"; opony AT;
Re: Kazimierz Dolny
Jest tam taryfiarz z padzerakiem. Mozesz go wynajac jako przewodnika, 100 pln zyczy za taka usluge.
Obrazilem sie na Ciebie ze mnie nie zaprosiles.

Obrazilem sie na Ciebie ze mnie nie zaprosiles.

Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Przygotuj się na korki, stopnie zwalniające, brak miejsca do parkowania, drogi parking, drogie wszystko.
I spore grono znajomych, szczególnie tych których nie chcesz spotkać.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
-
-
Piszesz o Kazimierzu - masz niestety rację. Jeszcze jak trafi na ładną pogodę to niestety ale - masakrasuzi4WD pisze:Przygotuj się na korki, stopnie zwalniające, brak miejsca do parkowania, drogi parking, drogie wszystko.

Nie mniej ładnie tam

Dla mnie jedno z najbardziej przereklamowanych ( po Zakopcu ) miejsc w Polsce.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
...a górale to megazakapiory. Są mili jak chcą kasę, jak nie mają interesu to są zajebicście nieuprzejmi.
Złe porównanie. Kazimierz wylansowali leniwi turyści z Warszawy bo mają blisko. Zamość, jego rynek i okolice biją na głowę zatłoczony Kazimierz. No ale cóż, trzeba by więcej palifka kupić i gdzieś przespać.Wojtek_W pisze:Dla mnie jedno z najbardziej przereklamowanych ( po Zakopcu ) miejsc w Polsce.
No jest jak piszą powyżej, ale jak nie był jeszcze to warto. Można wjechać na górę trzech krzyży-ładny widok. Z zamku w Janowcu też są ładne widoki i jak obiadek to wiele taniej 

Był Samurai 95 jest Pajero 95-2,8
- Grzregorz73
- jestem tu nowy...
Nie zapraszałem bo terminu jeszcze sobie nie wyznaczyłem.
Może 30.06. dopiero. Góra trzech-krzyży - ok. Fakt, że plan na jedniodniowy wyjazd więc Zamość odpada.

A ja mam taki fajny pomysl na wycieczke z dzieciakami i zonami.Grzregorz73 pisze:Nie zapraszałem bo terminu jeszcze sobie nie wyznaczyłem.Może 30.06. dopiero. Góra trzech-krzyży - ok. Fakt, że plan na jedniodniowy wyjazd więc Zamość odpada.
- nie_mientki
Nie wiem jak to się stało że dopiero teraz trafiłem na ten wątek.
Mieszkam w okolicy, a tu wszystko jak dla mnie(na czele z Kazimierzem) jest tak oklepane że nie widzę w tym atrakcji. I jakoś tak trudno mi coś wymyślić:D
Masz jeszcze w Puławach park i osadę pałacową. Pałac nawet chyba można w środku zobaczyć. Za to zjeść konkretnie w Puławach to raczej na pewno nie ma gdzie.
W razie pytań pisz PW. Mam w pracy kolesia z KD, mogę coś podpytać.
Wycieczkę w miarę możliwości zaplanuj poza weekendem.
Mieszkam w okolicy, a tu wszystko jak dla mnie(na czele z Kazimierzem) jest tak oklepane że nie widzę w tym atrakcji. I jakoś tak trudno mi coś wymyślić:D
Masz jeszcze w Puławach park i osadę pałacową. Pałac nawet chyba można w środku zobaczyć. Za to zjeść konkretnie w Puławach to raczej na pewno nie ma gdzie.
W razie pytań pisz PW. Mam w pracy kolesia z KD, mogę coś podpytać.
Wycieczkę w miarę możliwości zaplanuj poza weekendem.
O, Puławy z pięknym parkiem to i ja polecam. Ale nie pchaj się do Kazimierza-miasteczka dla snobuf.
A z Puław poleć do bogato wyposażonego pałacu w Kozłówce - Zamoyskich. Tylko nie pchaj się do lasów Kozłowieckich bo napytasz sobie kłopotów, omiń je bokiem.
A z Puław poleć do bogato wyposażonego pałacu w Kozłówce - Zamoyskich. Tylko nie pchaj się do lasów Kozłowieckich bo napytasz sobie kłopotów, omiń je bokiem.
- Grzregorz73
- jestem tu nowy...
Ale straszycie tym Kazimierzem
. Najwyżej zmodyfikuje pętle: Janowiec - Solec n Wisłą - i Iłża. Na Kazimierz popatrzę przez Wisłę
. A Kozłowieckie lasy to czym grożą?
jradek - ta wycieczka - coś więcej?

jradek - ta wycieczka - coś więcej?
Sandomierz jeszcze w pobliżu. Tylko uważać trzeba ... w końcu to stolica zbrodni. Co tydzień zabójstwo lub coś tam, coś tam ... gdyby nie ichny ksiądz Mateusz co wyłapuje morderców to nie wiadomo ...
W Kazimierzu Pan wozi turystów UAZem też. Sympatyczny gościu.
W Kazimierzu Pan wozi turystów UAZem też. Sympatyczny gościu.
***** USA
asfalt
muzeum II WŚ
kościół XII w
zapora
przystań
OR i ognisko
jaskinia
asfalt
muzeum II WŚ
kościół XII w
zapora
przystań
OR i ognisko
jaskinia
asfalt
Prom Kazimierz-Janowiec nie kursuje. Urwała się lina napędowa. Alternatywa to prom Bochotnica-Nasiłów ale dojazd do Janowca asfaltem bo dolną drogę Aborygeni zatarasowali kamburami . W Puławach polecam wietnamską kuchnię Hanoi.Pyszne jedzenie. Wąwozy Kazimierz i okolice jedyne w swoim rodzaju ale warto wziąć przewodnika z racji Aborygenów - wiele dróg prywatnych. Jeśli nie chcesz porysować samochodu to zostaw na parkingu i skorzystaj z firmy Bobik -i Defenderem w wąwozy. Warto zdecydować się na najdroższą trasę
- nie_mientki
Dobrze poinformowane źródło poleca jadłodajnie w KD:
-Weranda jeśli ma być po domowemu
-Akuku jeśli ma być troszkę bardziej z wykopem
Harakiri, ja wszystko rozumiem ale do chińczyka wysłać na rodzinny obiadek?
-Weranda jeśli ma być po domowemu
-Akuku jeśli ma być troszkę bardziej z wykopem
Harakiri, ja wszystko rozumiem ale do chińczyka wysłać na rodzinny obiadek?

Prom w Janowcu już działa. Lina nowa. Hanoi w Puławach is the best. Może miejsce nie za specjalne ale żarło wyśmienite w przeciwieństwie do przereklamowanego i drogiego Kazika. Jak już chcecie tradycyjnie to "U Marceli" w Janowcu
Kazimierz jest bardzo ładny ale zabytków jest tam do oglądania tak naprawdę na jeden dzień, póxniej można się juz zająć tylko słodkim wypoczywaniem 

konsultant ślubny warszawa konsultant ślubny
Kup sobie przewodnik rowerowy. Fajne poprowadzone trasy drogami polnymi do opycenia na legalu autem. Jedzenie było fajne w Maćkowej Chacie. Zapomniałem w jakiej miejscowości ale blisko zamku i promu.
https://picasaweb.google.com/m/viewer#a ... 2432797905
https://picasaweb.google.com/m/viewer#a ... 2432797905
Wj/Wg
Zamek w Bochotnicy to dwie ściany na krzyż zarośnięte zielskiem, Kazimierz lepiej na tygodniu a nie w weekend(wszystko zajęte przez "turystów" ze stolicy, a najlepiej poza sezonem, okolica bardziej z nastawieniem na klimatyczny spacerek niż zwiedzanie, za to do Kozłówki warto się wybrać
park w Puławach też może się komuś spodobać, zamek w Janowcu może być ciekawy
ewentualnie jakieś wąwozy, wiatrak, łódką po Wiśle mnie to nie kręci ale może Tobie się spodoba, najfajniejsze to chyba miasteczko holenderskie
Ogólnie mieszkając w okolicy z zabytków najciekawszy pałac w Kozłówce, reszta jak pisałem bardziej klimatyczny spacerek niż zwiedzanie...

Ogólnie mieszkając w okolicy z zabytków najciekawszy pałac w Kozłówce, reszta jak pisałem bardziej klimatyczny spacerek niż zwiedzanie...
Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
Wojtek_W pisze:Dla mnie jedno z najbardziej przereklamowanych ( po Zakopcu ) miejsc w Polsce.

Pierwsze (niezatarte) wrażenie: lokalne pijaczki czekające na "leszcza" - na sępa

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
jradek pisze:...a górale to megazakapiory. Są mili jak chcą kasę, jak nie mają interesu to są zajebicście nieuprzejmi.
A Kaszubi skąd się wzięli ? To są górale, którzy nie dostali się na statek do Ameryki

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
Ojj.. ja polecam gorąco Kazimierz Dolny, piękne widoki, super miejsce.. tyle, ze wszystko jest tam strasznie drogie. ://
Pozycjonowanie stron http://pozycjonerstron.pl, może być dobrym pomysłem.
jradek pisze:...a górale to megazakapiory. Są mili jak chcą kasę, jak nie mają interesu to są zajebicście nieuprzejmi.
Potwierdzam , miałem nieprzyjemność kupować od jednego silnik.
Niva 93r.