Pomysł na Holandię ?

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
galahad

Pomysł na Holandię ?

Post autor: galahad » czw mar 17, 2016 11:59 am

W czerwcu wybieram się na tydzień do Holandii, dokładnie do Tilel.

Na miejscu mam stałą metę więc namioty, hotele i survival odpadają, ale mam kilka pytań związanych z samym przejazdem i ew. roadbookami turystycznymi na miejscu... mianowicie:

1. którędy jechać (Kraków - Tiel)?
Pytam, gdyż nie śpieszy mi się zbytnio z przejazdem, prawdopodobnie pojadę Dyskoteką i z 5 letnim dzieckiem, co wiąże się z częstymi postojami, dlatego też myślę o bardziej widokowej trasie.
Może ktoś z Was często śmiga w podobnym kierunku i może coś podpowiedzieć.

2. jakieś sprawdzone trasy w Holandii?
Nie wiem dokładnie jak oni zapatrują się na turystów offroad'owych? Nie ,myślę jeździć po czyimś polu, raczej turystycznie po drogach utwardzonych, nie koniecznie asfaltowych. Czy można tam coś pozwiedzać po szutrach? wjazdy do lasu?
Gdzieś na forum widziałem link do strony z mapami offroad, nie pamiętam już, ale poszukam, może w Holandii również coś można kupić.

Michał
Ostatnio zmieniony czw mar 17, 2016 1:36 pm przez galahad, łącznie zmieniany 1 raz.
Vitarka 1.6 JLX cabrio --> Land Rover Discovery II, 2.5 TD5

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: Pomysł na Holandię ?

Post autor: Misiek Cypr » czw mar 17, 2016 12:47 pm

Holandia to offroad po ichnich polach, wiec po prywatnym. Reszta wyasfaltowana. Jest tam mnostwo kanalow, sluz, polderow wartych obejzenia.

Droga 22 z Harlingen do Hoorn to piekna autostrada po grobli. Trasa z Europortu Rotterdamskiego przez Ouddorp do Middleburga jest fajna.

Z miasteczek to ja uwielbiam Brielle, Harlingen. Amsterdam jako ciekawostka, da sie ogladac ze strony wody. Miasta samego nie lubie. Utrecht jest fajny.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » czw mar 17, 2016 10:11 pm

Amsterdam dla turystów szukających i błądzących. Ogólnie to syf i malaria ;)
Reszta bardzo fajna i można NL polubić, o 4x4 raczej należy zapomnieć.

Co do trasy "dołem" Niemiec Drezno, Lipsk... typowo start o 4.00 rano, około 16.00 na miejscówce w Holandii, bez przekraczania prędkości.
Jak masz inne auto, prościej, taniej, szybciej zwykłym płaskim.
Nissan-y

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw mar 17, 2016 10:17 pm

No właśnie, Amsterdam z buta jest no... Muzeum kurestwa, kupę kanałów I coffee shopy. Mnie te klimaty nie jarają, ale jak wsiadłem na ponton z silnikiem I zacząłem ogladać go z wody, wjazd w każdy zaułek, nabrał takjiej magii, że do dziś pamietam. To było 20 lat temu. Wcześniej byłem tam kilka razy jako marynarz I z buta.

Reszta jak pisałem, nie zgadzam sie z Wojtkiem, że Holandia jest super. Fajna jest, ale Niemcy ładniejsze I ludzie przyjaźniejsi.

Marynarze twierdzą, że jak krowy stają się ładniejsze od kobiet, znać że jesteś w Niderlandach :)21
Ostatnio zmieniony pn mar 21, 2016 12:19 pm przez Misiek Cypr, łącznie zmieniany 1 raz.
513549044

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » pt mar 18, 2016 8:17 am

Dzięki za podpowiedzi.
Również zastanawiam się czy śmigać małym plaskaczem, czy męczyć disco w którym poza szumem opon i nieprzekraczającym prędkość tempie mam dużo większy komfort.
Wiem, że Holandia mało turystyczna jest, wolałbym na południe skoczyć, ale mam w Tiel znajomych których chcę odwiedzić, więc... kierunek został obrany.

Jak wyglądają koszty przejazdu przez Niemcy?
Jakieś opłaty, autostrady, winiety?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt mar 18, 2016 1:32 pm

W Niemczech, poza potencjalnym mandatem, paliwem, jedzeniem nie ma kosztow ukrytych. Nie ma dla osobowek oplat za cokolwiek, to samo w Holandii. Tylkow Holandii nastawiali troche fotoradarow.
513549044

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » pt mar 18, 2016 2:25 pm

Trzeba pruć na reduktorze, nawet jak się zagapisz to nie będzie mandatu :)21
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » pt mar 18, 2016 8:20 pm

Czytałem, że paliwo tańsze w Niemczech niż w Holandii, "specjaliści" polecają zatankowanie do pełna w Niemczech... chyba że coś się zmieniło.

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » pn mar 21, 2016 12:15 am

galahad pisze:Czytałem, że paliwo tańsze w Niemczech niż w Holandii, "specjaliści" polecają zatankowanie do pełna w Niemczech... chyba że coś się zmieniło.
:)9
gg 3041301

Awatar użytkownika
Uaziarz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Uaziarz » pn mar 21, 2016 6:40 am

Potwierdzam, w Nl paliwo droższe niż w DE. I ogólnie wszelkie opłaty, podatki i mandaty, wszystko związane z samochodem droższe niż w DE.
M jak MORTADELA

Trno krótki

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » pn mar 21, 2016 8:33 am

To jednak dobrze słyszałem.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn mar 21, 2016 11:59 am

galahad pisze: 2. jakieś sprawdzone trasy w Holandii?
Nie wiem dokładnie jak oni zapatrują się na turystów offroad'owych? Nie ,myślę jeździć po czyimś polu, raczej turystycznie po drogach utwardzonych, nie koniecznie asfaltowych. Czy można tam coś pozwiedzać po szutrach? wjazdy do lasu?
Gdzieś na forum widziałem link do strony z mapami offroad, nie pamiętam już, ale poszukam, może w Holandii również coś można kupić.

Michał
nie istnieje takie pojęcie jak off-road w holandii
to znaczy istnieje - na zamkniętych torach

są drogi na polach, ale to dojazdy do nich

lasów...nie ma. po prostu nie ma. są zagajniki i parki z latarniami i chodniczkami.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn mar 21, 2016 5:16 pm

Damian pisze: nie istnieje takie pojęcie jak off-road w holandii
to znaczy istnieje - na zamkniętych torach

są drogi na polach, ale to dojazdy do nich

lasów...nie ma. po prostu nie ma. są zagajniki i parki z latarniami i chodniczkami.
I my narzekamy :)21 .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn mar 21, 2016 5:57 pm

Ich PKB to tulipany, tam nie moze byc "normalnie".
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn mar 21, 2016 9:27 pm

Shell, Nedloyd, KLM, porty morskie przeladunkowe, Schiphol lotnisko, to jest ich PKB, poza tym ziemniaki, pomidory, ogorki te bez smaku. Stocznie im padly jakies 10-15 lat temu I teraz tam uj nocuje, ale transport rzeczny maja najsilniejszy w EU. Floty morskiej juz prawie nie maja.
513549044

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » pn mar 21, 2016 9:58 pm

galahad pisze:To jednak dobrze słyszałem.
Wyrażając moje zdziwienie kilka postów wyżej, nie chodziło mi o negowanie tego, że w Holandii jest drożej niż w Niemczech. Raczej miałem na myśli, że w tym wypadku to nie ma większego znaczenia. Jak różnica w cenie paliwa między krajami wynosi 2-3 zł ( jak to było kiedyś w przypadku Turcji) to jest o co walczyć, ale w przypadku NL-DE to raptem 50 gr, pierwszy lepszy portal z cenami http://www.e-petrol.pl/notowania/rynki- ... -europa/on

Zatankujesz raz bo ten kraj to takie duże polskie województwo :wink: , ledwo wjedziesz, już wyjeżdżasz, wydasz na bak 50 zł więcej niż w DE, według mnie to pomijalny koszt wycieczki :wink:
gg 3041301

Awatar użytkownika
Uaziarz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Uaziarz » pt mar 25, 2016 7:38 pm

Tak, tylko cala Holandia jest poprzecinana autostradami i kanalami
M jak MORTADELA

Trno krótki

foxtrot
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: foxtrot » ndz kwie 10, 2016 10:01 pm

Bylem 2 tygodnie przed Wielkanocą, trasa z Warszawy do Utrechtu, wyjazd ok 23 i po 12 godzinach na miejscu. Jechalem Hondą Civic ze znajomymi więc prędkosci przelotowe 120-140. Potwierdzam ze w NL drozsze paliwo niz w DE ale tez i drozej jest przy samej autostradzie a poza nią nieco taniej. W Niemczech uwazaj na fotoradar na ringu (obwodnicy) Berlina, w Holandii jako takich fotoradarow nie zauwazylem, ale tez jazda zgodnie z przepisami i innymi samochodami.

Amsterdam mozna fajnie zwiedzic z autobusu i lodzi plynac kanalem - nazywa sie to Hop on Hop off, sa jakies bilety rodzinne, ja placilem chyba 25 Eur za dorosla osobe, trasa ma wiele przystankow, mozna wysiasc, obejrzec i wsiasc do pozniejszego autobusu/lodzi, calosc trwa cos kolo 5 godzin.

Polecam z ciekawszych miejsc Zandaam, Zaanse Schanse (skansen wiatrakow) i Volendam.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 10, 2016 11:41 pm przez foxtrot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » ndz kwie 10, 2016 10:15 pm

Dzięki foxtrot za informację. :)

foxtrot
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: foxtrot » ndz kwie 10, 2016 11:43 pm

A bardzo proszę, udanego wyjazdu :)

cubek

Post autor: cubek » pn kwie 11, 2016 9:06 pm

Wiadomo, ale powtórzę. W D tankujemy, jeśli o oszczędności idzie, w miasteczkach przy autostradowych. Przy okazji można się przespacerować i kulosy rozprostować. Oczywiscie fure parkując na lidlu :wink:
A jak czas goni zjezdzamy na pit stopa na autohofa. Prawie zawsze taniej jak na autostradzie.
Sracze płatne 70 albo 50 ewro centa (prawie zawsze jest możliwość płatność dotykowa). Można zjechać na WC za frajer, ale czasami jest to zbyt hm traumatyczne.. (wspominam o tym, bo z gównem żartów ni ma a chyba damy będziesz miał na pokladzie)
Fotoradary występują i w D i w NL, do tego powystawiane mobilne na poboczach i mostach tak na partyzanta.
Aha, ostatnie tankowanie w PL, jak lecisz na Zgorzelec, to zjezdzamy właśnie na Zgorzelec, tj. Ostatni zjazd przed granicą za BP ! ślimak, w prawo, nad autostradą i grzejesz aż za KFC, będzie Orlen. I Auchana tyż.
Uf ileż można o dzbankach napisać... :roll:
Pozdro

areostat
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: areostat » ndz lip 10, 2016 8:40 pm

Witam serdecznie.
Jestem tutaj nowym użytkownikiem i zwróciłem uwagę uwagę na pomysł wyprawy "na Holandię".
Niestety, nie mam pojęcia czy Wasza wyprawa doszła do skutku?

Jestem zainteresowany wzięciem udziału z zamiarem weekendowym wędkowaniem w Holandii.
Mieszkam w Niemczech, kilkadziesiąt kilometrów od granicy z Holandią.

Nie mam, co prawda, typowego auta Off-Road'owego , ale też mam terenówkę: VOLKSWAGEN AMAROK.

Czy Wasz pomysł jest jeszcze aktualny?

Awatar użytkownika
galahad

Post autor: galahad » ndz lip 10, 2016 8:55 pm

Tak, nasz pomysł wypalił, tydzień temu zjechaliśmy do domciu do Polski.

Wakacje uważam za udane, choć ceny w Holandii względem naszych zarobków to razy cena euro niestety :/
Za to drogi mają super, nigdzie nie widziałem ani jednej łatki w asfalcie, o dziurach nie wspominając, a jeździłem nie tylko po autostradach.

Zwiedzania jest dużo i tydzień czy dwa to trochę mało czasu, ale najważniejsze atrakcje zobaczyliśmy... w zasadzie od Rotterdamu porzez Amsterdam :)21 , prezentację serów w Alkmar, Petten nad morzem... aż po Zurich.

W teren nigdzie... nie miałem możliwości zjechać, choć ponoć gdzieś mają tor offroułdowy :wink: (a, w parku miniatur widziałem....).

Generalnie polecam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”