pare pytań o Rumunie

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
andziasss

Kontaktowanie:

Post autor: andziasss » śr sie 01, 2007 9:42 pm

czesław&jarząbek pisze:
dudek pisze:...
koniecznie weźcie ze sobą:
-wodę pitną w butelkach
-żarcie liofilizowane
-czosnek
-kołki osikowe
-metalowe pokrywki od dużych garnków po dwie na każdą osobę:)21
Jak pojedziesz na północ: Maramuresz i Bukowina, to kołki i czosnek można sobie podarować. Krainy są zbyt piękne a lud kompletnie ospały i niemrawy i nikomu nie chce się wampirzyć. Gadają jakby po włosku a gdzieniegdzie i po naszemu (Sołoniec i okolice). Interior przypomina BiesCzady za dobrych czasów. Nic dobrego nie uświadczysz do żarcia w gastronomii, jej samej też niewiele. Za to trasy są malownicze i dostępne bez łamania prawa. W sklepach będą półośki do Dacii, wały do Aro, musztardowe ChioChipsy i inne Kubusie, PrincePola i podobne krajowe wyroby cukiernicze. Przeżyć się da mając wodę i chińskie zupki. Na tydzień wystarczy sama północ. Jakbyś chciał dłużej to przez Siedmiogród się raczej przemyka, chociaż można udać się tam bezdrożami malowniczymi zwiedzając chłopskie zamki i warowne świątynie. Przemyka się, żeby zajechać od tyłu trasę transfogaską i wzdłóż kolejnych paru zapór wodnych i takich tam hydrotechnik dotrzeć do gromowładnego goryla na dachu bunkra-siłowni. Jak masz Cabrio to dach załóż, bo wodospady walą prosto na drogę, a jeden taki to ma ze 70m wysokości. Tam są fajne góry do pochodzenia i pojeździć też można, ale samemu to niezbyt chyba rozsądnie, bo jak w Tatrach krajobraz. Góry Fogaraskie można atakować na wiele innych sposobów, ale zawsze trza uważać na przewielkie stada wleczacych się baranów swetrowo-kebabowych tratujących hale. Czosnek niewiele pomaga. lepszy Rumuński Pies Pasterski, ale to bydle do Samuraia nie wlezie gabarytowo. Jetseś w kropce. Jedź na północ, albo skrzyknij więcej Samuraiów. Lebiodkę weź / wyciagarkę budowlaną ręczną / dla Samuraia wystarczy do niemania kłopotów... i sznurek jakiś...
landklinika... jakby kto pytał
andziasss@landklinika.pl

Awatar użytkownika
Kłosik

Kontaktowanie:

Post autor: Kłosik » pt sie 03, 2007 7:45 pm

A tak apropo samochodu zarejestrowanego nie na siebie to przejade bez problemu ?
A czy jeździł ktoś na "miękkim" dowodzie rejestracyjnym??
PS Jak to wygląda w praktyce bo wg przepisów to mogę i tym i tym...
Inaczej czeka mnie jadza zdezelowanym Tropkiem :cry:
Oczywiście nie przez Ukraine:)
Wybieramy sie 12 do Transylwanii
gg 8726748

irekk

Post autor: irekk » pn sie 06, 2007 8:06 am

Kłosik pisze:A tak apropo samochodu zarejestrowanego nie na siebie to przejade bez problemu ?
w Unii Europejskiej jakos dowodow rejestracyjnych na przejsciach granicznych nie sprawdzaja... przynajmniej ja nie znam takiego przypadku.
nie wiem natomiast jak bedzie przy kontroli dokumentow np. przez policje. Ale teoretycznie wystarczy uprawnienie do kierowani pojazdem, czyli stosowne prawo jazdy oraz dowod rejestracyjny pojazdu ktorym sie poruszasz

pozdr

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn sie 06, 2007 11:15 am

O! Zyjecie! Pozdrowienia dla ekipy :)2

irekk

Post autor: irekk » pn sie 06, 2007 12:20 pm

Misiek Bielsko pisze:O! Zyjecie! Pozdrowienia dla ekipy :)2
dzieki - wlasnie sie ogarnelismy i wrocilismy do szarej rzeczywistosci :(
wkrotce podele foty...

pozdr
irek

Awatar użytkownika
moto

Post autor: moto » ndz wrz 02, 2007 3:06 pm

irekk pisze:
Kłosik pisze:A tak apropo samochodu zarejestrowanego nie na siebie to przejade bez problemu ?
w Unii Europejskiej jakos dowodow rejestracyjnych na przejsciach granicznych nie sprawdzaja... przynajmniej ja nie znam takiego przypadku.
nie wiem natomiast jak bedzie przy kontroli dokumentow np. przez policje. Ale teoretycznie wystarczy uprawnienie do kierowani pojazdem, czyli stosowne prawo jazdy oraz dowod rejestracyjny pojazdu ktorym sie poruszasz

pozdr

u mnie sprawdzali na większosci granic dowód rejestracyjny i ubezpieczenie OC, z wyjątkiem bułgarsko- greckiej i polsko-słowackiej........i zadawali głupawe pytania....ale moze powodem było to ze Serią jechałem... :wink:
Seria IIA '62, Seria III 109 FFR ,Disco , def 110 SW
M-72 MW-750

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”