Pilica 3/2015

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Michał4x4

Re: Pilica 3/2015

Post autor: Michał4x4 » sob maja 09, 2015 8:59 pm

Radek, fajny wypad. Nie wiedziałem że na Mazowszu jest Afryka :)21
Można zrobić rajd turystyczny Paryż-Afryka :)21
Dzika Koza

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob maja 09, 2015 9:44 pm

Można
:D
Ta Afryka jest w łódzkim.
https://www.google.pl/maps/place/Afryka ... 8f47?hl=pl

Były dwa miejsca przez które można by się przeprawić, ale jako, że byłem sam to nie pakowałem się w kłopoty. Jedno udało mi się objechać, ale drugiego już nie udało mi się i musiałem się wrócić.
Marcin, dlaczego poniżej zapory była cała masa wędkarzy? To jakieś szczególnie dobre miejsce do łowienia?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob maja 09, 2015 10:00 pm

jradek pisze:Można
Ta Afryka jest w łódzkim.
https://www.google.pl/maps/place/Afryka ... 8f47?hl=pl

Były dwa miejsca przez które można by się przeprawić, ale jako, że byłem sam to nie pakowałem się w kłopoty. Jedno udało mi się objechać, ale drugiego już nie udało mi się i musiałem się wrócić.
Marcin, dlaczego poniżej zapory była cała masa wędkarzy? To jakieś szczególnie dobre miejsce do łowienia?
Nie widziałem tych zdjęć, które wstawiłeś wcześniej z dedykacją :wink: . Suzi mnie zagadał tym Napoleonem i tak wyszło.

Poniżej zapory ?? , to chyba Pilica i zaraz zerknę gdzie tam tamy. Ogólnie to obok zapór, tam, śluz czy innych piętrzących i innych urządzeń technicznych łowić nie wolno w odległości mniejszej niż 50m od nich 0 wędkarze z zasady przestrzegają tych przepisów szczególnie teraz gdy zaczął się okres spinningowy po 1 maja i jest sporo kontroli. Choć zdarzają się i większe obostrzenia na większą odległość - np.200m.
Dlaczego wędkarze siedzieli, tam gdzie kipiel i przelewająca się woda, bo tam i gromadzi się ryba za pożywieniem. Jedź kiedyś poniżej zapory w Dębe, zobaczysz ile w sezonie tam ludków siedzi, ile płynie piany i brudu a za tym ryb, za rybami wędkarze i ptaki :)21 .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob maja 09, 2015 10:17 pm

Nie twierdzę, że tuż przy zaporze, ale poniżej na dystansie jakiś 5 km. Bo blisko do Tomaszowa?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob maja 09, 2015 10:26 pm

jradek pisze:Nie twierdzę, że tuż przy zaporze, ale poniżej na dystansie jakiś 5 km. Bo blisko do Tomaszowa?
W teorii powyżej 50m od zapory jeśli nie ma innych zakazujących znaków to można swobodnie łowić.

Im bliżej miasta tym więcej wędkarzy, to tak jak z lasem że im głębiej to tam ten tego.
Ale, są też miejsca zwane "tajnymi miejscówkami" i takie ma każdy wędkarz. One mogą być naprawdę bardzo trudno dostępne gdzie o samochodzie czy nawet rowerze można zapomnieć by dojechać - zabrał mnie kiedyś w takie miejsce kumpel nad Wisłę. Głupi byłem pytając po co mi sztywna tuba na wędkę kiedy kumpel mówił bym taką załatwił :)21 . Przedzieraliśmy się przez takie krzaki że byłem w szoku - jak dotarliśmy na miejsce po 30min wędrówce to i tak się okazało że zajęte nie dość że z lądu to i łódkami stali :)21 .

Awatar użytkownika
Grzregorz73
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Grzregorz73 » ndz maja 10, 2015 11:27 am

jradek - świetnie, że przecierasz nowe ścieżki. Chociaż wykorzystałem tą sobotę technicznie ( koło zapasowe do bagażnika, przegląd tech i wreszcie mam pilota na zapas). Takie wycieczki to jest to. Teraz to jak będzie marudzenie w domu to sam jadę :)21 . Auto stoi a jak przyjdzie co do czego to milion problemów.
Jeep ZJ 95' 5,2 lpg; lift 2.5"; opony AT;

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz maja 10, 2015 4:55 pm

Do samego mostu nie udało mi się dojechać, zabrakło ze 100 metrów. Mam ogromną ochotę tam jednak tam dotrzeć. Na przeszkodzie stoi bród, korzystają, a właściwie korzystali z niego rolnicy. Teraz sądząc po śladach przestali, chyba jest za głęboko i za grząsko, ale można to objechać.
Niestety będzie to wymagało od ekipy włóczenia się przy brzegu co najmniej kilka kilometrów piachami, kałużami i łąkami. W wolnej chwili opiszę trasę. Jak ktoś jest chętny ze mną pojechać to pisać.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn maja 11, 2015 8:51 pm

Macie i cieszcie z tego wszyscy, to jest film z wycieczki co ją popełniłem w last łikend.
https://www.youtube.com/watch?v=sabJpEV ... e=youtu.be

edyta
Jakby ktoś chciał skoczyć tam (nad sam most, a nie 50 metrów obok) to mam opracowaną trasę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”