Jazda na nartach z górki - gdzie lubicie?

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
heniu

Post autor: heniu » śr lis 30, 2005 7:15 pm

no dobra a wogóle ktoś na snowboardzie z was śmiga? :D czy tylko te narty wam w głowie? :-?
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » śr lis 30, 2005 7:22 pm

Ja :)21

byl juz moze ktos w tym roku w gorach ?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr lis 30, 2005 7:37 pm

heniu pisze:no dobra a wogóle ktoś na snowboardzie z was śmiga? :D czy tylko te narty wam w głowie? :-?
My tu o klasyce a nie o parapetach :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » śr lis 30, 2005 7:49 pm

heniu pisze:no dobra a wogóle ktoś na snowboardzie z was śmiga? :D czy tylko te narty wam w głowie? :-?
Dwie ręce, dwie nogi, to i... dwie narty..! :lol:
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Awatar użytkownika
mudder

Kontaktowanie:

Post autor: mudder » śr lis 30, 2005 9:07 pm

a ja na jednym i na drugim 8)
w sumie 1353 KM :)21
no replacement for displacement!

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » czw gru 01, 2005 11:32 am

Mój typ to Słowacja, a mianowicie: Oszczadnica - blisko granicy, trasy dobrze przygotowane i ogólnie bardzo sympatycznie, Chopok trasy długie i rewelacyjne tylko unikać w ferie i święta bo więcej stania w kolejce niż jazdy, Zuberec - kameralnie, cicho i spokojnie, w sam raz na wypad z dziećmi. Ponadto na Słowacji nie brak atrakcji typu baseny termalne (m. in Oravice czy Tatralandia) - rewelka, zwłaszcza po dniu spędzonym na nartkach :P .
No i przede wszystkim to Dolomity - Val di Sole, a dokładnie Pejo - spokój, parkujesz pod samą gondolką trasy wyśmienite a ceny chyba najniższe w Alpach. Ponadto jak się znudzi po 3 dniach Pejo to w promieniu 40 km jest Folgarida/Marilleva, Passo Tonale czy też dla bardziej wybrednych Madonna d'Campiglio.
No a Polska? No cóż to smutne, ale ceny, organizacja i przygotowanie tras zdecydowanie zniechęcają (zwłaszcza kolejki, korki i pełne parkingi). No cóż jedyne co chyba pozostaje to Szczyrk i Skrzyczne z FIS-em i Ondraszkiem, ale pod jednym warunkiem - wypad tylko w dni robocze pomijając ferie. Bo w przeciwnym przypadku to .... j.w. korek, korek a na koncu brak miejsca na parkingu. No i te ceny 9 zł za 1 przejazd to chyba przesada :cry:

Awatar użytkownika
heniu

Post autor: heniu » pn gru 05, 2005 4:36 pm

My tu o klasyce a nie o parapetach
Klasyczna boazeria :)21

A tak poważnie to Jaworzyna Krynicka i Słotwiny polecam ale nie w sezonie, a przestrzegam przed Tatrzańską Łomnicą w Słowacji, lipa na całej długości: stoki wąskie na początku myślałem że to jakaś droga a nie trasa :-? , w górne partie gór kolejka jeździ ale tylko w weekendy i jak nie ma wiatru (a w tygodniu zawsze wieje u góry :wink: ) wogóle knajpy do 21 otwarte, nie ma sklepów nocnych jednym słowem: Komuna tam jeszcze prawie trwa
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

Bałabuszka
Kontaktowanie:

Post autor: Bałabuszka » pt gru 09, 2005 12:58 am

Jak na narty to do Włoch... jest gdzie jeździć, się bawić, klimaty ok.
Szczególnie polecam Valturnenche (tu co prawda apreski do d...) ale stosunkow tanio i gebit włosko-szwajcarski przeogromny. Atrakcją jest zjazd z Kleinmaternhornu (panorama z niego genialna) najwyzej położonego miejsca w Europie z którego mozna zjechać utrzymaną trasą. Ze strony szwajcarskiej klasyczny powalający widok "mnicha" góry gór. Pod koniec marca i początku kwietnia na Plateu Rossa śnieg cały czas pulver, zero firnu nawet po południu. Wyciągi nowoczesne, szybkie ławki, Kolejki linowe zabierające do 100 osób z 1800m na 3500 wyjeżdża się w 20 min.
Jeszcze nie dawno była w Austrii w Bad Kleinkirchheim fajna posezonowa oferta all inclusive obejmująca z noclegiem (40-70 ojro appartament 4-os/dzień) skikarnet i wstęp do term gratis. Dla czterosobowej rodzinki pobyt zamykał się maks w 2500zł za tydzień (noclegi, karnet, termy). Spędzałem tam trzy razy święta Wielkanocne.
Nie wiem jak teraz w Livigno ale też da się pojeździć i pobawić znakomicie.
Dolomity jak Dolomity można się zaj... na Sella Ronda :)
Szwajcarii samej nie polecam, zjeździłem 4 doliny z bazą w Veysonaz, poza widokami to klimaty do d... no i te stare wyciagi dla emerytów, blisko stamtąd do Chamonix zaliczyć Aquil di Midi posmyrać u podnóża Mont Blanc.
Generalnie w Polsce nie jeżdżę z powodu z powodu małej ilości urozmaiconych tras. Zeszłej zimy spróbowałem po latach Zakopanego i... poczekam jeszcze parę lat do kolejnego występu...
Złoty Lis w budowie (będzie jednak czarny)

Endriu59
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Endriu59 » pn gru 12, 2005 4:52 pm

W tygodniu wieczorem - Wierchomla, nie wiem jak teraz ale w zeszłym sezonie 30 od 17 - 21, krzesło i zero ludzi, dojazd pod sam wyciąg, bo w weekendy "korba". W sobotę niedzielę z rodziną - Kluszkowce, ceny też dobre i frekwencja w granicach rozsądku, i też krzesło i parę orczyków. I jak dla mnie jest tam blisko. Generalnie to mam wyciąg 30 kilosów od chałupy ale chore ceny i mrowie codziennie. Nie wypowiem się gdzie, zainteresowanie wiedzą. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”