poszukiwanie skarbów

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » wt lut 19, 2008 12:41 am

A propos skarbów w ziemi, to warto penertować Bieszczady. Zwłaszcza miejsce bitew austriacko-rosyjskich, tudzież pozostałości po wysiedlonych wioskach.
Miałem okazje oglądac ostatnio kolekcje starych butelek po piwie, winie i innych... aż się chce podłubać trochę. Chodził mi nawet kiedyś taki pomysł na spędzenie więcej czasu w Biesach...
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

onufry
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: onufry » sob lis 01, 2008 11:27 am

Kolego piszales o Perle, a perla juz dawno sprzedana tak samo jak browar lomza nalezy do royal unibrew, ktorego wiodaca marka jest FAX.
szkoda tego lwoweczka...

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » ndz lis 16, 2008 10:58 pm

Polecam traske w okolice Skorocic. To jest w opodal Buska.Okolo 200km od Wwy. W Skorocicach jest zapadlisko uwidaczniajace poklady gipsu. Gips jest przepieknym mineralem. Tworzy wielkie szblowate przezroczyste krysztaly. W tych Skorocicach sa ciekawe jaskinie, da sie je przejsc bez specjalnego sprzetu. Jesienia i wczesna wiosna nie ma roslinnosci i widac rozne twory geologiczne. W poblizu koniecznie trzeba zobaczyc bazylike w Wislicy.

Awatar użytkownika
ogoor

Post autor: ogoor » pn lis 17, 2008 9:07 pm

Jak chcesz pokopać w ziemi za "skarbami", to najpierw walnij do jakiejś księgarni albo lepiej do antykwariatu. Szukaj wszystkiego co się zaczyna od "przewodnik geologiczny po..." lub podobnie. W latach 70-tych wyszły rewelacyjne przewodniki geologiczne po różnych regionach. Nowsze rzeczy są trochę bardziej "multimedialne" ale mniej treści zawierają.
Potem już trochę zależy od stopnia znajomości spraw 'tajemnych", czytania map i szkiców, szczęścia itd.
Generalnie na minerały kierunek - Sudety, skamieniałości - Jura (wiem, wiem to jest bardzo generalnie, bo można na odwrót i też się znajdzie co trzeba). Do tego Kielecczyzna gdzie i jedno i drugie. Jak jesteś nad morzem to weź dzieciaki na klify szukać różnych skał. Cała Skandynawia przywleczona przez lodowiec. Wulkanów z dzieckami w Sudetach poszukaj...
Dużo by gadać. Powodzenia w poszukiwaniach.

OS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: OS » śr gru 24, 2008 10:30 pm

dopiero teraz tutaj trafiłem
hmmmm
to co i w jakich rejonach chcecie!!
w miare możliwości postaram sie pomóc
to moja klubowa stronka
http://agat.wnoz.us.edu.pl/indexpl.html
pozdr.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw gru 25, 2008 2:15 pm

Elwood pisze:A propos skarbów w ziemi, to warto penertować Bieszczady. Zwłaszcza miejsce bitew austriacko-rosyjskich
z penetrowaniem miejsc bitew na łemkowszczyźnie byłbym mniej entuzjastyczny...
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » pt gru 26, 2008 12:22 am

Zdjęcia z terenów : Gubin ,Kostrzyn,Słubice .

http://picasaweb.google.com/karolsawiak ... iaWojskowa#

Towaru moc , zazwyczaj kopalismy w kilku , czasami było po 300 kg odłamków stalowych i za same odłamki był zwrot kasy za paliwo , czasmi było za same fanty po 500zł na głowę za jeden wyjazd + wrażenia bezcenne . Podstawa to dobrze rozpoznany teren na którym nikt nie kopał ,a zdarzały się miejscówki po których nikt nie chodził od wojny ( z jednej strony granica państwa ;a z drugiej bagno i starorzecze . Na drzewach zasieki , przywalone ziemianki z piecykami - jeden poszedl za 600zł , bo antyk , panzerfausty poopierane o drzewa i obrośnięte mchem...)

Dawne dzieje , ale fanty w dobrych miejscówkach leżą do dzisiaj . Mam kilka takich na wolne weckendy ,czekają na swoją kolej ;-) a ja mam duuużo czasu i nie spieszy mi się zbytnio . Leżały 60 lat to poczekają jeszcze kilka tygodni....

A tutaj potwierdzony namiar na pewną ziemiankę w mojej okolicy . Sztuki były w solidnym stanie , na 100 metrów nie było bata by nie trafić z takiego dziadka w cel formatu A4 .

http://picasaweb.google.com/karolsawiak ... 2LAUg_qcOg#

to tyle , na więcej dzielnicowy nie pozwala ;-) ,ale gwarantuje, że niejednemu by szczęka opadła co jeszcze Matka Ziemia skrywa ....

Pozdrowienia dla Pana Dzielnicowego - rewizja w domu nie ma sensu ;-) , bo ja wszystko od razu zakopalem z powrotem w lesie i nie pamiętam gdzie . Gdzieś Gubin ,Kostrzyn ,Słubice ...
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”